Metadonski centar u Domu zdravlja "Savski venac"
Moderator: sanela
Re: Metadonski centar u Domu zdravlja "Savski venac"
Ziveo Peti Srpski Metadonski Centar.
Beobandit wrote:Treba se muciti i muciti da bi dobio terapiju. Ja licno sada kada je otvoren centar u bgd i peti u srbiji osecam obavezu da svakoga koga budem znao nda uzima heroin pored terapije moram da prijavim u centar kako bi bilo sto manje povoda za napade na terapiju.
Ovo prvo si napisao 26.09., a drugo 27.09.... Nije tebi lako, nimalo. U kakvom ti paklu zivis... Sretno.Beobandit wrote:Sta vam znaciu to bioje u kamenu heroin. Pre 10 godina nije bio u kamenu skoro nikada ali je taj prasak bio 3 puta jaci od svakog kamena koji sam nalazio do pre 4 godine kada sam uzimao heroin. Sada jurim bele ili zuckaste kamene blokcice koji se cakle i to daj boze jednom mesecno.
Zašto se ti tako vatreno zalažeš za metadonsko održavanje, pa pišeš doktorima, zahtjevaš da se otvaraju centri...?
Potpis.
Prvo ovo kamenje sto sam napisao nije heroin. Drugo to kamenje je manje toksicno od alkohola. A za metadon se zalazem jer bi ja 5 godina ranije prestao da se bodem a pomalo i zbog jedno 4-5 poznanika koji nema sanse da odu da se lece dok im ne daju metado. A nekoliko klinaca mi je reklo da ih je neko od tih navukao na drogu i da sada preko njih nabavljaju. Mislim i prodaju drogu i navlace ljude a i kradu sigurno kada nemaju pare. Sve to jako puno kosta drzavu, mnogo manje nego metadon za koji dobijamo donacije. I rekli su da cemo jos donacija dobiti za Metadon. Pa ako sam cuo i video da ga sve razvijene zemlje imaju a u njima mnogo, mnogo bolje stanje sa zavisnicima nego u rusiji i srbiji koja ga do sada nije imala onda je jasno d necu da slusam neke bivse zavisnike koje ne poznajem sa ko zna kakvom psihom i misljenjem prema zapadnim vrednostima ili lekare koji zbog nemastine i bede u zemlji u kojoj rade mogu imati koristi od prepisivanja nekog leka. Onda tu je jos mnogo razloga a to su da metadon nisu imale jedinino one zemlje koje ne zanima kako bol bodnose pacijenti od raka ili bilo kojih drugih bolesti. Ko nije znao Srbija jedina u svetu nije imala morfin. Znaci najaci lek protiv bolova je bio osiromaseni trodon kao fora tramadol ali to nema veze sa pravim tramadolom. Ovde svi seru o nekom nepostojecem osiromasenom uranijumu a neka se bolje zamisle sto jedino srpski osiromaseno upropasceni trmadol tj trodon izaziva epi napade. Ali trodon me iskreno ne zanima todga sam imao na tone a krizu mi nije smirivao, makedonski tramadol je bar pomagao nekih 40-50%. Kada se sve pogleda najveci razlog je sto se nisam ubo od kada sam na metadonu. To je dovoljno za sve i toliko je dovoljno da se dalje ne treba raspravljati. Meni je vazno da se moja Srbija promenila i da mi lekari sve vise govore 'kome pricas sa kime se ti raspravljas'. A sada znam da nisam toliko trebao da napadam sistem jer on nije imao para za suspstitucionu terapiju. Ja sam se bio zakacio za njih kao da oni slusaju ove protivnike metadonske terapije pa zbog toga nece da otvore centre. Sada vidim da znaju ljudi da ne je nemoguce da su samo srpski lekar u pravu to i oni znaju i dosle su donacije i Peti je otvoren. Ali mnogo je bitna stvar sto ti koji daju donacije za to daju i za druge stvari pa ako bi se napravilo neko sranje ne bi dobili pare ni za ostale stvari. Inkubatore, skenere za rak i ostalo jer ko sme da procerda evropske pare. Kako sam samo bio glup napadao sam ljude ali je sve stajalo kao da oni nece metadon u stvari para nije bilo. Cim su stigle prve kazu od Global Fonda otvoren je u Zrenjninu i Novom Sadu, sada je stiglo ovo otvoren je u Bgd. Ja sam in 5 puta mesecno zvao zena mi se klela da su se napregli koliko god mogu da to otvore. Eto zasto se ja zalazem za Metadon pitaj Engleze zasto oni imaju Metadonsklu Terapiju sto si bas mene pitala. Jer kod vas ima? Ako ima pitaj vlast zasto je ima i zasto ljudi dolaze da piju lek. Zasto 500.000 ljudi u Evroopi pije Metadon eto zato pijem i ja. Kada izmisle drugi lek koji ce redovno godinama piti pola miliona evropljana a da pod njim nemam nikakvu zelju za heroinom onda cu mozda preci na taj drugi lek. Ovo gore sto sam napisao malo si pogresno shvatila jer sada vec vise ima od mesec dana kako sam zadnji put coke uzimao. Ja sam napisao da jurim a nema sta da jurim to se desi a i ne mora. Niti moram da se veselim sa tim niti resavam problem sa tim. Ne pijem alkohol pa to dodje onako il ine dodje nebitno. Nisam zaboravio ni na ljude kojima pomaze subutex i za to saljem mailove iako meni taj subutex nije pomagao. Ali mi je zao ljudi koji gledaju Hrvate i Bosance a sami placaju 50 evra tabletu leka ili do sada bocu metadona 40-50 evra. Bice i subutex i suboxone uskoro, neko kaze da je u procesu registracija. Pa ako Amerikancima treba 3 godine da registruju lek mi cemo ga registrovati ja se nadama vec krajem 2010 ili pocetkom 2011. Vrlo je moguce i ranije. Dotle bar ljudi nece morati da trpe bolove svako jutro. Vama ne znam sta znaci Metadonski Centar ali meni znaci da Srbija vise nije zemlja gde ce bolesni da se muce i trpe bolove. Verovatno sada dalje necu pisati na forumima jer sam postigao to sto sam hteo. Cak je bilo glupo i moje raspravljanje sa ljudima. Nisam trebao to da radim jer sam se primio da i umislio da neko moze da odlucuje za drugog bolesnika a to je nemoguce. Svako bira soju terapiju.
Ne znas ti sta je narkomanija u Evropi. Veruj mi, mi smo Diznilend za njih...I nemas pojma uopsteno o cemu pricas. Nalozio si se samo, jer mislis da si resio svoj problem. A u stvari si na vratima pakla.
SAMO CEO ŽIVOT...
Sasa ti se secas Voayger je isto bio na terapiji ja dugo nisam dolazio na sajt gde je sada? Jel izbacen ili se vratio na heroin ili se skinuo sa svega?
Mozda su mu ukinuli terapiju ne znam kako je on dolazio do nje bile su neke visoke doze, pa je uzimao speed jer je spavao od meta koliko se secam, sta li je sa njim?
Mozda su mu ukinuli terapiju ne znam kako je on dolazio do nje bile su neke visoke doze, pa je uzimao speed jer je spavao od meta koliko se secam, sta li je sa njim?
Beobandit, pitala sam te ono zato jer znam da imaš svoju terapiju koju dižeš u apoteci, čak se ne moraš cimati da ideš svaki dan u Centar. Možda ja ispadam sebična ili tako nešto, ali ono malo mi je bilo čudno zašto ti je toliko stalo da se centri otvaraju širom Srbije, a ti imaš svoju sigura terapiju. I ja sam na metadonu, da me ne skontaš pogrešno, ali ne pada mi na pamet da pišem doktorima, da svaki dan telefoniram i da zahtijevam da se uvodi met terapija u drugim gradovima. Ionako bi volila da skinem i ovo malo što pijem dugo vremena, tako da me baš briga hoće li se otvoriti centar u Konjicu, Bihaću ili Zenici... Gledam kako da se otarasim ovoga, a ne da budem neki revolucionar u uvođenju metadona..
Eto, pozdrav.
Eto, pozdrav.
Potpis.
Pa znas kako ja sam slab na tudje krize i uvek sam sa sema dovlacio ljude kojima dileri nisu hteli da daju na ler. Cak sam jedno vreme kada sam redovno radio belo kupovao samo dozu heroina za nekoga koga sretnem a u krizi je. Nekoliko puta se desilo da sam se pogresno preracunao sa parama pa ostao bez para za taksi a to ne sme da se desi kada nosim koku jer je ne mogu progutati a tesko je i bacati a da se ne vidi. Znaci kada sebelo planiralo to mora tacno da se organizue prevoz, da se ne ceka ili diler dolazi na vrata. Ali je mesecima nisam uzimao a ni ne radi mi se ova sto sada vecina ljudi ima. Pa onda uzmem od nekoga ko ceka semu sitno pare za taksi a platim mu dozu ili tako. Sada retko kada srecem heroinomane ali opet uvek mi pricaju jednu istu pricu, probali su da se lece lekari predlazu nesto drugo i probace ponovo za odredjeno vreme. Inace sta ako sam ja dobio metadon znam dosta ljudi koji nece bez njega da se lece, jednostavno nece da trpe nista i gotovo. A ne moraju ovako da trpe jer su snalazljivi za pare i kriza ih dokaci daj boze jednom mesecno na 4-5 sati .Kazu to im je ovoljno da nikada ne pomisle da tak nesto prozivljavaju. Ja znam da mene svi doktori i sestre u domu zdravlja i apotekari znaju i da se dogodi neznam sta ja necu ostati bez terapije ali mislim i na druge. Jer ja 4 god ne povecavam dozu metadona, komisija kazu kada dodje pogleda u karton jednom je neko i pitao nesto ali su se slozili da ne povecavam dozu i to je to ostalo je na tome 40 mg nije mnogo.
-
Pozdrav svima a posebno ljudima iz metadonskog centra DZ."Savski venac",koji je POCEO sa radom
Inace taj centar je otvoren uz pomoc donacije Francuske
EU pomoci Srbiji i mogu vam reci da je neverovatno koliko i kako su predivni ljudi kojirade u njemu sve lepi mladi ljudi kojima je JEDINI cilj da ti pomognu a
ne da te osudjuju sankcionisu ili slicno,vec se prema tebi (u ovomslucaju meni:) ophode kao sa covekom koji vredi paznje i asistencije da "Sredi" bezbolno svoj
problem,eto jA i Zvanicno od danas popodne sam posle razgovora sa komisijom primljen u program i PRE ZADOVOLJAN SAM
)))))
P.S.
Veliko hvala Francuskom narodu i mudrosti nasih da prihvate tu pomoc namenjenu nama
jos jednom H V A L A

EU pomoci Srbiji i mogu vam reci da je neverovatno koliko i kako su predivni ljudi kojirade u njemu sve lepi mladi ljudi kojima je JEDINI cilj da ti pomognu a
ne da te osudjuju sankcionisu ili slicno,vec se prema tebi (u ovomslucaju meni:) ophode kao sa covekom koji vredi paznje i asistencije da "Sredi" bezbolno svoj
problem,eto jA i Zvanicno od danas popodne sam posle razgovora sa komisijom primljen u program i PRE ZADOVOLJAN SAM

P.S.
Veliko hvala Francuskom narodu i mudrosti nasih da prihvate tu pomoc namenjenu nama
jos jednom H V A L A

Kako i nebi bio zadovoljan... evo u cetri ujutru ti na metu...
Who dares, wins !