Idiot

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

Boban

Re: Idiot

Post by Boban »

Lako je naci razlog da budes nesrecan,pokusaj naci bar jedan da budes srecan.Prestani se bojati zivota i traziti utehu i sazaljenje u ispraznosti.Postoji bolja i jaca uteha samo je treba zasluziti.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6QyVil0dwhk[/youtube]

Pozdrav Bosanski.
Vlado_M

Post by Vlado_M »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xz0iC4UkVnk[/youtube]

Ova varijanta je bolja, ako vec pricam o sjecanjima...

Bobane, sve okej. Samo sam sam rovio po sebi ondje gdje narocito boli. Pa sam dozvolio da emocije nadvladaju razum. Sad opet kao moj "zdrav" razum vlada u glavi.

Narkoholicarima zelim ugodan vikend.
Vlado_M

Post by Vlado_M »

38 minuta se zavrsava moja obeveza da sjedim za kompjuterom i buljim u brojeve. Imao sam u poslovnom smislu najbolju sedmicu u ovoj godini. Odrzao apstinenciju. Naucio neke stvari i napredovao. Bilo pristojno. Poceo igrati basket, konacno, pravi, bez hepatitisa, interferona, alkohola, droge... Sve ok. Ne postoji nijedan razlog da se osjecam lose. A opet neka glad u meni... Nesto vristi. Dop me priziva, pretpostavljam.

Sad cu ugasiti kompjuter i za vikend sprasiti na malo dalji put. Para imam solidno... Prezivjecu, u svakom slucaju. Jebote, cak sam poceo da citam i one NA meditacije. Nosim knjigu sa sobom. Sektas :). Samo i dalje nikako da prezvacem pricu o meditacijama i kontaktu sa visom silom. Ja kontakt sa Bogom jedino mogu definisati kao Savjest, koja mi se ponekad javi i jebe me, vise ili manje. Ili recimo - Zdrav razum. Ono, kad razmisljam logikom, a ne emocijama. Ali, opet koliko od toga je subjektivni dozivljaj, koliko moj Zdrav razum postoji. Koliko cesto uspijem ugusiti Savjest ?!... Provalio sam da u vecini slucajeva kad to uradim, popusim ga. Obicno ne budem ja jedini koji ga pusi, to se isto desi i ljudima koji su povezani sa mnom, na ovaj ili onaj nacin. Ali eto, cesto se zaboravim, pa guram ruku u vatru... A jedina meditacija koja mene smiruje je fizicka aktivnost. KAd izbacim sva osjecanja i ostanem potpuno emotivno prazan. Tada opet ostaju misli u mojoj glavi. Da li tada preovladava Zdrav razum ? Ili je sve ovo golo govno... Ako se ikad naucim postovati Volju jacu od moje, to nikad nece biti zato sto zelim, nego zato sto moram. Mozda mi jednom dosaditi trpjeti bol zbog guranja ruke u vatru. Samo, cesto guras ruku u vatru i kad ti se cini da radis nesto potpuno drugacije. Ispravno... Ajde, za pocetak, da pokusam nauciti da svjesno ne nanosim bol, sebi i drugim.

Poslije Tool i njihovih stvari, Metallica je za mene najbolji bend (dugo godina mi je i bio najbolji, Tool nisam poznavao)... A vrhunac Metallica je za mene napravila sa S & M. Kad pozelim njih slusati, u 90 % slucajeva ubacim taj CD.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9d9BIvthwJM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hjZoIxCx-HY[/youtube].
vjeraufanjeiljubav

Post by vjeraufanjeiljubav »

Valdo jesi jos na burzi, pa spominjes bojeve i kompjuter ili je to nesto drugo? A sto se tice doticanja Boga u nama i savjesti, nisam ni ja na tom polju napredovao dalje od teorije i iskustava ljudi koji na tu temu pisu iz vlastitog iskustva imas na mom blogu kad budes imao volje i vremena tema o tome ali ima dosta citati pa kad osjetis potrebu izvoli...
a ja cu se ponekad javiti kad vidim da mogu pridonjeti necemu sa nekim svojim komentarom
Ako je vazno ostavite komentar na blogu tamo sam cesce. Bog vas blagoslovio.
http://vjeraufanjeiljubav.blog.hr/
Anita

Post by Anita »

Cao Vlado,

normalno je da se ne mozes osjecati odlicno i super - odmah. Daj sebi malo vremena, sigurna sam da ce ti se isplatiti. Istrazuj, kopaj, ugodi sebi koliko mozes, saznaj sta te 'izbacuje iz takta' i ravnoteze, pokusaj to promjeniti ili gledati na drugaciji nacin. Nije sve uvijek onakvo kakvim se cini. Znas onaj vic o Muji i biciklu? Krenuo Mujo kod Sulje da posudi biciklo i konta...'Sad kad dodjem kod njega, nece mi htjeti posuudit biciklo ili ga nece biti kuci. Ili ce biti kuci, a kad ga upitam za biciklo reci ce da mu je pukla guma. Ako nije pukla bit ce da je izdusila jer ionako ne znam kad je zadnji put vozio, a on sigurno nece imati pumpu itd..' I konta on konta, vec je totalno nasekiran od svih losih scenarija koji su mu prosli kroz glavu. Dodje ispred suljine kuce i zove ga. Javi se Suljo. kaze Mujo 'Ebalo te biciklo!!'. Uglavnom, daj priliku.

Eto..nadam se da ce ti goditi put. Poz i cuvaj se!
vudd

Post by vudd »

Anita wrote:Cao Vlado,

normalno je da se ne mozes osjecati odlicno i super - odmah. Daj sebi malo vremena, sigurna sam da ce ti se isplatiti. Istrazuj, kopaj, ugodi sebi koliko mozes, saznaj sta te 'izbacuje iz takta' i ravnoteze, pokusaj to promjeniti ili gledati na drugaciji nacin. Nije sve uvijek onakvo kakvim se cini. Znas onaj vic o Muji i biciklu? Krenuo Mujo kod Sulje da posudi biciklo i konta...'Sad kad dodjem kod njega, nece mi htjeti posuudit biciklo ili ga nece biti kuci. Ili ce biti kuci, a kad ga upitam za biciklo reci ce da mu je pukla guma. Ako nije pukla bit ce da je izdusila jer ionako ne znam kad je zadnji put vozio, a on sigurno nece imati pumpu itd..' I konta on konta, vec je totalno nasekiran od svih losih scenarija koji su mu prosli kroz glavu. Dodje ispred suljine kuce i zove ga. Javi se Suljo. kaze Mujo 'Ebalo te biciklo!!'. Uglavnom, daj priliku.

Eto..nadam se da ce ti goditi put. Poz i cuvaj se!
Kakvo je ovo sranje od vica :D ?.
Vlado,dobro ti ide i ti to znas.Ovo sto se osjetis ko govno...to je ok,jebi ga.Bitno je da realno gledas u vezi oporavka...Imas sastanke,sponzora...
Pozdrav i drz' se.
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
Vlado_M

Post by Vlado_M »

Vudd, u pravu si. Kad boli, znaci da je pogodjeno na pravo mjesto. A onaj vic odlicno pokazuje kako sam ja dozivljavao program NA... Odbacio ga jos prije nego sto sam ga upoznao. Sad, kad vidim da nemam drugog izbora, uzeh od Sulja bic, kakav god da je i derem ga ko lud.

Nego, sta me je sinoc sjebalo ?... Sad sam cijelu stvar poslozio u glavi. Sad je okej.

Pa, jebiga, ne vjerujem u Boga kao neku materiju ili svijest koju narocito zaboli kurac za moje postojanje, za razliku od vecine vjernika. A ako taj Bog i postoji, ne mora znaciti da on i ja imamo isto poimanje dobrog i loseg... Ali provalih da sam u zivotu imao gomilu razlicitih situacija na koje sam mogao manje ili vise uticati, u kojim sam mogao izabrati dobro ili lose. Ne vjerujem da su te situacije kusnje, odnosno da me je Bog ili Visa sila planski u njih gurala, zajebavala, da bi me testirala, izgradila kao licnost i slicno... Ali, skontao sam da su moji izbori jako bitni jer sam iz njih naucio razlikovati dobro od loseg (doduse na odvratan nacin). Los izbor je onaj poslije kojeg boli. Dobar izbor je onda kad izadjem iz situacije, a ne boli ni mene ni drugog... Nekad imam zdrav razum, nekad imam savjest, nekad znam razlikovati dobro od loseg. Ako nista, sposoban sam da osjetim bol ili odsustvo bola... I samo poimanje dobrog i loseg kod mene je uzasno sebicno, nimalo tu nema altruizma i ljubavi prema bliznjem, svijetu i tim stvarima. Zelim da radim dobre stvari jer me lose bole. Kraj price.

E, onda skontam da postoje situacije u kojim stvari nisu crne ili bijele, tj. izbori nisu toliko jednostavni... U takvim situacijama moram konsultovati silu jacu od sebe. Posto nemam direktnu liniju sa Bogom, u ovom momentu - to je za mene sponzor, program, grupna svijest, tim redoslijedom. Takodje, emocije me jebu jer mi mute razum, ovisnost je jaca od moje volje, pa mi je opet potrebna pomoc vise sile ovako kako je dozivljavam, da bih se nosio za izborima, da ga ne bih pusio i cvilio u tami, kad se sitacija zavrsi... Eto, to mi se poslozilo. Sad je sve to okej. Za jednostavne izbore sam sposoban (znam pravi momenat kad trknuti do klonje, da ne ostanem usran npr.), za slozene treba da se poklopim usima, ugasim mozak, upalim mobilni i nazovem iskusnijeg u apstinenciji od sebe, koji je prihvatio da mi pomaze... To je valjda sprovodjenje 1. koraka u praksi. Ljudi, glup sam ko kurac, nisam sposoban da upravljam svojim zivotom, pomazite... Pa sam onda malo napredovao ka drugom koraku jer nekad vjerujem da mi gore navedena Sila ili Sile mogu pomoci sa izborima.

A da li postoji Bog i da li mi se obraca kroz moju Savjest, sms porukama poslanim na broj koji sam davno bacio ili visokofrekventnim kricima koje moje usi ne mogu uhvatiti ili kroz treperenje lisca u livadi ispred zgrade ili uz pomoc posrednika u mantijama, opet mi nije bitno, u ovom trenutku... Mislim, bilo bi dobro da ja osjecam kontakt sa Bogom. Onda bi nagrada za dobar izbor za mene bila, pored odsustva bola, i ta jebena bezgranicna ljubav, koju drugi vjernici istinski osjecaju, ispunjenost i ti tripovi. Ali okej. Neka i praznine, samo neka ne boli... Mozda je to pocetak (evo, ateista u meni vristi - i kraj ! Ne daj dalje Vladimire, da ti ispiraju mozak !). Svejedno. Bilo bi dobro i da osjecaj zajednicke pripadnosti koju daje NA puni tu prazninu... Ali, nema tu mnogo provoda, a Vlado je naucio da pici kroz noc .... kao drogirani i pijani mamlaz, kojem je dobro dok je pijan i/li drogiran. Eno, neki dan cetvrtfinale kosarke, Srbija - Rusija, bucamo Ruse 20 razlike i ljudi uzivaju, a ja sjedim sa sastanku i dijelim svoja sranja...

A sjebalo me je to sto sam se prisjetio gomile losih stvari koje sam uradio, tj. losih izbora... U meni, bas ono smrdi kao u poljskom wc-u... Mnogo tu posla treba odraditi da bi se sve to barem malo skockalo. Nekad imam nadu da cu uspjeti u tome, nekad nemam... U zadnjih 7 dana mi se par puta desilo da su mi muda u procjepu i samo sto ih krokodil nije odgrizao, a ja nisam ni bio svjestan opasnosti.

A koliko sam jadan u cijelom procesu oporavka, najbolje pokazuje situacija u kojoj se trenutno nalazim... Petak, sjedim u gradu koji mi se pravo svidja, imam barem 5 (ok, nemam 5 nego 3, a od ta tri su dva muzjaka koji me nerviraju, a jedan je riba kojoj se ne smijem javiti) telefonskih brojeva za okrenuti i izaci sa ljudima, imam para, prijatno vece... A jedino bezbjedno mjesto za mene u ovom trenutku je forum.narkomanija. Jebiga. U svakom drugom zamisljenom scenariju vidim sebe sa flasom u ruci. To je, doduse, dugorocno mnogo jadnija opcija od gluvarenja na forumu i jedino me to sada drzi u prokletoj sobi. Znam da je soba bolji izbor, ono drugo ce zaboliti za nekoliko dana.

Anita, dobrodosla u moju kafanu. U pravu si. Normalno je da se odmah ne mogu osjecati dobro i super.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T-ZX73ZUl-0[/youtube]
Vlado_M

Post by Vlado_M »

Gomila nebuloza... Trebao bih ih izbrisati. Ali neka ih, neka stoje... Jebes ga. Ja svakako sebe nikad dvaput ne citam.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-qghc6j6omA[/youtube]

Danas je jubilej. 55 dana otkako sam pao u komu, umro. Ali i kao sve ostalo u zivotu, ni to nisam do kraja odradio :)... Poetski sam raspolozen. Sve neki stihovi na lap topu. Nisam konstruktivan, to nije rad na sebi :).

Pozdrav sapatnicima. Sve je to slicno. Up and down... Bice up na narednoj stranici.
dita

Post by dita »

Ta situacija što se nalaziš u sobi umjesto… ne pokazuje koliko si jadan u procesu oporavka već koliko si dobar u procesu oporavka… Proradila ti je i savjest koja se bori s narkomanskim egom …
Da ćeš se izgraditi kao ličnost plaćajući kako si rekao narkomanskom valutom, sigurno hoćeš.
Da nisam prošla ovo kroz što jesam, vjerojatno bih bila lošija osoba, mislim nisam ni sad svetica, daleko od toga…, ali mislim da puno bolje vidim i trudim se ne zatvarati oči…(nije mi žao cijene koju sam platila, dobro ponekad je kad počnem „cviliti“ u sebi nad svojom sudbinom…)
Priča: Odgajana sam u vjerskom duhu, ali sam se sjetila Boga tek kad mi je gadno zaškripalo…Kad nisam vidjela drugi izlaz i način počela sam moliti…Mislim kada je netko preko 20 godina ovisnik i kad pije 70, 80, 90, kaže da je najviše popio 100 tableta metadona, plus heroin, ako naiđe…(a nije se nikad predozirao) i više je biljka nego čovjek, više je mrtav, nego živ…kako takav može skupiti snagu i volju i otići u komunu…i kako može skupiti snagu i izdržati najprije fizičku krizu, koja je vjerojatno bila gadna…pa onda psihičku…ja to ne znam…. dobro nisam ovisnik, pa možda zato ne znam…znam samo da je otišao, da je u komuni, da je tamo„odgovoran od posla“ (organizira raspored i kontrolira obavljanje poslova za 30 momaka) da se smije, igra nogomet, košarku…ali isto tako zna da ga čeka još godina borbe u komuni, pa borba nakon izlaska iz komune… I ja sam zahvalna Bogu na tome…
Ovo je samo moja priča(nije mi namjera da ju ti ili bilo tko drugi shvati kao ispiranje mozga ili sugestiju ili nekakvu prodiku… jer poštujem tuđa uvjerenja i stavove) i možda i postoji nekakvo logično objašnjenje…
Već sad znam da žalim što ću poslati ovaj post (jer je to nešto moje, intimno) i nije mi baš svejedno „skidati se“ ovako javno, ali…
Pozdrav…
Vlado_M

Post by Vlado_M »

Param, kontam ti ovdje odgovoriti, da vec pratim slijed pisanja, a kao pisem o NA.

Svidjelo bi ti se jer nema moras i rokova i gadjanja krivicom i drzanja predavanja. To se likovima kao sto smo ti i ja treba svidjeti. Sve drugo sto Dovla bude pisao o NA - zanemari... Vec sada osjetim neke promjene u svom stavu prema prici koji su posljedica mog mentalnog sklopa (nismo potpuno isti), ali pokusacu da ih prebrodim. Znas, ono ljudi kad ulaze u neku grupu ili generalno u nesto novo, ulaze dignutog garda (sto je i normalno), pa ga poslije lagano spustaju, ako im se novo svidja. Kod mene je situacija suprotna. Obicno sam otvoren za sve nove stvari, kad me vec jednom ubijedis da probam, a i ljudi me redovno na prvu lijepo primaju. Ali, vezano za grupu kojoj pripadam - osjecam kako dizem gard. Prije dvije sedmice mi se nije islo na sastanak, zato sto je u toku bila utakmica, meni pravo bitna. Mislio sam - okej. Prosle sedmice nije bilo nikakvog razloga da ne idem, ali vec nakon 15 minuta sam zelio biti sam sa sobom, da malo kao razmislim na temu i po mogucnosti pismeno posaljem odgovor. Sljedeceg cetvrtka mozda i ne odem. A ako odem, to ce biti zato sto me je sponzor natjerao. Ana me negdje prozvala da postavim sliku ili nesto. Pa prelistah juce neke zajednicke slike iz skole, faksa, sa kosarkaskog terena i to. I na svakoj slici isto - ja stojim u nekom cosku, u uglu slike. Stices utisak da sam bas pokusao da pobjegnem, ali me tip ipak, na jedvite jade, uspio uhvatiti u kadar. E, tako ce biti i sa ovom grupom. Kad potpuno podignem gard, bicu neka vrsta pridruzenog clana, onaj sto dodje na sastanak, slusa, mozda prica i ode... Tip koji u isti mah i pripada i ne pripada... Isto kao sto se ponasam ovdje na forumu. Osim sto pisem kod sebe, sa kim se to jos gadjam familijarnostima ? Nigdje i ni s kim. Citam teme koje me interesuju, ponesto prokomentarisem. Ali ne zblizavam se. Ne spustam gard. Ali hajde, barem sam ovdje i naucim ponesto, kao sto naucim i na sastanku ponesto i drzi me par dana.

Dita, davno sam ja vec negdje pisao o mentalnom striptizu. To je ono sto ovdje radimo... Jebiga, nije lako, ako pocnes razmisljati o tome. Ono, kao pisemo zbog sebe i to, a istina daje osjecaj olaksanja. Da, fakat, istina donosi olaksanje. Isto kao sto kad skines pancir, osjetis olaksanje... Drugacije je kad to radis u kontrolisanim uslovima, kao sto je NA ili oni sastanci za suovisnike (dopunite me imenom), a drugacije na javnom forumu... Pisuci istinu, postajes ranjiv. Razni moroni koji guraju svoje odvratne bradavicave prokleto radoznale nosingere gdje im nije mjesto, citaju ove redove i smijulje se... Ali tako je. Dok ti je bitnije to sto osjetis olaksanje, nego neprijatnost zbog striptiza - pisi iskreno. Inace, pomazes. Narocito suovisnicima. Onim koji nemaju hrabrost da iskreno dijele. Da, ovo sto ti radis se na NA jeziku zove dijeljenje... Na onom jebenom prozoru, gledajuci zivot i pisuci post na forumu, osjecao sam se lose zato sto sam zelio da budem sposoban okrenuti broj fona od tih nekoliko pomenutih ljudi, izaci sa njima na kafu i sok i dobro se osjecati. Ili barem to podnijeti... Ali nisam sposoban za to jos, uvece. Danju mogu, okej je. Uvece ne. Pogotovo ako bi oni narucili alkohol i u gradu u kom sam bio... Ne znam ni da li cu ikad moci. Zato cu morati pronaci nacin da zamijenim te izlaske necim bezopasnim, a ugodnim. Sjedenje na prozoru u praznoj sobi s lap topom u rukama je bezze... Ali okej, ponovo sam nestrpljiv.

A sto se tice Boga i logicnih objasnjenja cudnih stvari, time se ne treba zamarati. Ako zelis da vjerujes u Boga, vjerovaces. Ako si ateista, pronaci ces razlog i za to. Nedavno je u Bugarskoj dva puta uzastopno izvucena ista kombinacija brojeva na lotu... Naravno, odmah se digla strasna frka u zemlji i to. Po teoriji vjerovatnoce, sanse da se tako nesto dogodi uz tu kombinaciju (ne znam njihovu formu lota, da li je 7/39 ili 6/45 ili 5/500), koju Bugari forsiraju, su 4.200.000 : 1 (procitao, nisam racunao:))... Znaci, ipak je moguce. Ako mene pitas, ovo je ipak Balkan, pa je ljudski faktor zakazao, tj. tip koji je trebao programirati kombinaciju koja bi odgodila maksimalni dobitak na jos jednu sedmicu se napio i zaboravio doci na posao... Ali svejedno, sa vecinom stvari u zivotu je tako. Mozes pronaci produzenu ruku Boga u tome, ako zelis. Mozes vjerovati i u slucajnosti ili ljudski faktor. I svako ima pravo da vjeruje u ono sto zeli.

Poz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5oB0Vww_b1A[/youtube]
Locked