Primetila sam ovde na forumu da se uglavnom kao suovisnici javljaju, pored roditelja i najužih članova porodice, devojke ovisnika. Roditelje i ostale članove porodice ovisnika razumem i prirodno mi je da se bore za zdravlje i život svog deteta, brata, sestre do poslednjeg atoma snage, pa čak i kada ovisnik ne pokazuje preveliku želju i odlučnost za lečenjem. Malo mi je teže da razumem partnere ovisnika u gore navedenoj situaciji, jer za razliku od deteta, partnera možete da promenite. Valjda zbog toga i imam toliko pitanja.
E sad, ono što mene interesuje je šta nekoga nagoni da ostane pored partnera – ovisnika, koji samo na rečima ima želju da se leči, ali nepreduzima nikakve konkretne korake? Ne znam o kakvoj bi ljubavi mogli pričati prema osobi koja vam zanemarljivo malo ili ništa lepo i dobro u životu nepruža, pored koje nemate apsolutno nikakvu sigurnost, na koju teško da možete da se oslonite, koja vas laže, uz sve to strepite da li će se vratiti kući svaki put kada iz nje izadje... Sa druge strane, kako uopšte neko može voleti ovisnika kada sebe samog toliko malo voli da je spreman i sopstvenu budućnost staviti na kocku? Da li je u čovekovoj prirodi da pokušava da promeni stvari koje nezavise od njega samog, da se samosažaljeva, da se postavlja kao žrtva, a pri svemu tome je svojevoljno sebe stavio (u ovom slučaju) u suovisnički položaj? Možda sam i ja previše sebična pa takve stvari ne mogu da shvatim i prihvatim kao normalne

Na početku sam rekla da sam primetila da se uglavnom javljaju devojke/žene ovisnika. Interesuje me šta mislite, da li muškarci u tom smislu manje rizikuju ili možda više cene sebe i redje se upuštaju u veze sa devojkama (ženama) koje su ovisnici (još uvek ili u kratkoj apstinenciji) ili samo ćute o tome? Iskreno, ne znam da li je moje zapažanje samo slučajnost na ovom forumu ili je i stvarno stanje stvari takvo.