Pitanje o dnu

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

YugoS

Re: Pitanje o dnu

Post by YugoS »

Evo sjetio sam se.
I ja sam nekoliko puta doticao dno.
Ta Dna su bila duboka onoliko koliko mi je u tom trenutku trebalo love.

Pocetak 2004.
Ja navucen k'o Heat Ledger,a fali mi 10 KM.Obletim sve ljude od kojih sam trebao posuditi,ali taj dan nema niko.Mislim imacu ja sutra,ali sad mi treba,sad i odmah.
I tu se sjebem i kazem sam sebi:"Yugo konju,pao si na dno-dna".
Cjeli dan sam oplakivao zlu sudbinu i sebe jadnicka koji je napokon dotakao dno zivota.Noc je prosla u krizi i cvrstoj odluci da se stane.Zgadjen sam nad sobom i stalnim pitanjima tipa StaMiSveOvoTreba,odluka da prestanem je bila sve jaca.
Jutro narednog dana.
Odlazim u banku,podizem lovu i podizem sebe sa dna.
Yugo sa 5 icom u carapi je ponovo isplivao i to na sami vrh!

Ovo je samo jedna od milion situacija kad sam mislio o Dnu i kad sad razmislim meni je Dno bilo povezano sa nemoci da kupim dop.Ili su pare bile u pitanu ili mi situacija nije dozvoljavala da dodjem do neophodne mi supstance.

Odluku da moram nesto poduzeti donio sam iz skroz drugih razloga, ne finansiskih.

Pisacu o ovom fenomenu,ali na "Ispovjesti".
:rolleyes:
narkoman sam al' najlepsi.
Tužna

Post by Tužna »

YugoS wrote:Sta je Dno?

Ako je to vezano finansiski onda sam se mogao komotno drogirati godinama,raditi za dop i sl.
Ako je u pitanju drustveni i socijalni momenat kod mene bi isto granica bila daleko,skoro nesaglediva.
Joj Jugo skroz si upravu :cry:
Boban

Post by Boban »

Ja mislim da ne postoje toliko 'pametni' narkomani koie je njihov razum probudio iz opijumskog sna u smislu "e od sutra se ne drogiram vise" jer eto palo im je na pamet da to vise ne rade,shvatili su da to nije lepo za njihov zivot.Mislim da samo ruzna situacija (koja se tice licno narkomanskog dupeta) moze da ga probudi jer je veliki egoista.I to budi pretezno one koji imaju i trunku svesti duboko u mulju ovisnistva,neke na zalost nikada.Mislim da je potrebno svakom narkomanu njegovo "licno dno" da ga cimne iz tog ovisnickog bunila.Kod normalnog coveka recimo ima da kada mu umre neko iz familije nebitno baba,deda neko koga je voleo on razmislja o svom zivotu neko vreme i nesto mu se menja u zivotu ako je bio zezator postaje ozbiljniji itd.Dok kod narkomana u vecini situacija to nije dovoljno.Tako da tuzna i yugo samo na trainspotingu sam video i cuo da se neko tako skinuo :-D Zivot pise filmove sta ces!!!.Pozdrav
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

BOBAN wrote: samo na trainspotingu sam video i cuo da se neko tako skinuo
Da, naravno, đanki sa punom torbom para "izabire život"! Kako da ne!:D

A Yugo potpuno si u pravu! Totalno si i mene opisao u svome postu!
Potpis.
will26

Post by will26 »

potrebno je da covjek dodje do dna tek onda uvidjamo nas problem, moje je dno bilo kad sam poceo prosit za dop kad sam roditelje varo za pare ,ked niko nije htjeo sa mnom da stane ni da se upita,kad sam razmisljo da se ubijem mnogo stvari ti se otvori kad dodjes na dno to je u biti bilo moje dno i dok ovo pisem osjecam se ruzno zbogt nekih stvari koje sam uradijo al ipak ima uzlaz ze sve pa cak i za mene
YugoS

Post by YugoS »

Neznam zasto,ali mi je prica o Dnu,koja se cesto dovodi u vezu sa pocetkom lijecenja,nekako suplja.
Dno ne mora biti dotaknuto slijedom dogadjaja.Dno moze doci i nenadano brzo i vjestacki.
Recimo kod mladjih ovisnika,koji nisu ovisni samo o supstanci nego i o roditeljima,pa im roditelji taj put do Dna skrate.
Gubitak posla,pad u muriju i sl.
Jeli doticanje Dna usko povezano sa Ne mogucnosti "normalnog" drogiranja u smislu da se nema love,da su varijante ispucane,rupe zapusene,a sva vrata dupetom zatvorena?!
Ja mislim da je kod velike vecine upravo to razlog da kazu da su dotakli Dno i da se mora nesto mjenjati.
Naravno da Mora jer Opcije vise nema i ovisnik pravi Rez i donosi zivotnu odluku da nesto mjenja.
Donosi On odluku,ali u qrcu.
Zivot i okolnosti su je donijeli,a ne On,ovisnik kome je kao, doslo iz dupeta u glavu.
Da se odmah razumijemo,ne globalizujem,ali mislim na vecinu.Cast izuzecima !

Pa koja je prica prava,koja nije suplja ?

Moje skromno misljenje je Motiv !
:D
Boban

Post by Boban »

Lepo si to srocio :D ali ja i dalje mislim da padanje u muriju, ukidanje dzeparca,gubitak posla nisu dovoljna dno o kome pricas.Potrebano je dno koje ce izazvati veliki udarac ili trzaj koji ce probuditi narkomana iz sna i dati mu volju da predje veliki deo prepreka u skidanju naravno uz neciju strucnu pomoc.S tim da ovisnik sam treba doneti odluku da se leci jer je to korak koji on sam treba uraditi.Dno jeste usko povezano sa nemogucnosti "normalnog drogiranja" ima i toga ali nije to sve uvek postoji varijanta kradje,prostitucije itd.Kad bi narkoman prestao da se drogira jer ne moze to normalno da radi pa narkomanija ne bi bila tako opasna bolest.Kao sto sam reko postoji jedna trunka svetlosti u tom ovisnickom mulju koja tinja i ona se aktivira tim trzanjem iz sna i polako buja,naravno ne kod svakoga.O okolnostima za koje pricas da su donele odluku a ne sam ovisnik mislim da gresis jer je sam ovisnik napravio te okolnosti tako da je nesvesno ili svesno kumovao tome da donese odluku.Pozdrav Miroljube za tebe i Sarajevo :D
YugoS

Post by YugoS »

Ne,ne,ne...nisam bas srocio kako treba,rano je bilo :D .
Slazem se ja dosta sa tvojom konstatacijom,samo sam ja pokusao da objasnim da Pad o kojem ti pises je pad koji stvarno dovodi do Dna,a ne onaj vjestacki kad pod moranjem dotaknes isti.

U principu tvoja reakcija na moj post je kvalitetno misljenje i rekao bih da si uspio da dopunis ono sto sam i htjeo da kazem,ali nisam bas formulisao kako treba.

Pozdrav Ravnici i Tebi druze !

:D
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

JA SAM NEKOLIKO PUTA DOŠLA DO DNA,I UZDIGLA SE IZ PEPELA KAO FENIX.....i OPET ISTO....Uostalom ako se pucaš horsom nećeš sigurno dotaći zvezde....
To ti dođe kao fiziološka potreba-moraš da se uradiš i gotovo...
Možda spava sa očima iznad svakog zla,
Iznad stvari iluzija,izvan života,
I s njom spava,neviđena,njena lepota;
Možda živi i doći će posle ovog sna.
Možda spava sa očima iznad svakog zla.
sanela

Post by sanela »

pepeljuga84 wrote: To ti dođe kao fiziološka potreba-moraš da se uradiš i gotovo...
Samo ću te ispraviti draga, heroin i rađenje NIJE POTREBA, to je NAČIN na koji zadovoljavamo svoje potrebe. A svi mi imamo sposobnost i mogućnost da učimo NOVE NAČINE... i to je nešto što je ohrabrujuće. Mada nije lako odustati od starih načina... treba puno volje za to.
Post Reply