IQ i dop

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

roby

Post by roby »

[quote="Anamarija V."]Hahahahha..j..ga :oops:
Za mene je Robi musko inace, al ok :wink:
Aj dobro DOSLA :-D[/quote]
Obično sam na krstarici,ovdje sam prvi put tako da moram malo više da čitam da vidim o čemu se radi,mada nije mi strano pošto sam bivši ovisnik.
Pozdravčić :wink:
P.S.
Postojel ovdje privatne poruke?
Anamarija V.

Post by Anamarija V. »

Imas na buttom pm (private message) sto vidis ispod komentara...
Jelena

Post by Jelena »

Umrijećeš mlada a nečeš biti lijep leš a mi bivši i prosječni svijet još dugo ćemo se radovati suncu i mjesecu i svemu ostalom što život pruža.
Priča ti je toliko tužna i jadna ali shvatičeš ti to več ;-)[/quote]

a tko je to "prosjecni svijet"? Ti si bivsi ovisnik? Ljepo je kada jednom za sebe mozes reci da si "bivsi". Koliko dugo si "bivsi"? I sta ti to uopce znaci "bivsi"? Koliko vremena treba proci da se nazoves tako?
roby

Post by roby »

Jelena wrote:Umrijećeš mlada a nečeš biti lijep leš a mi bivši i prosječni svijet još dugo ćemo se radovati suncu i mjesecu i svemu ostalom što život pruža.
Priča ti je toliko tužna i jadna ali shvatičeš ti to več ;-)

a tko je to "prosjecni svijet"? Ti si bivsi ovisnik? Ljepo je kada jednom za sebe mozes reci da si "bivsi". Koliko dugo si "bivsi"? I sta ti to uopce znaci "bivsi"? Koliko vremena treba proci da se nazoves tako?[/quote]
Na igli 10g. a bivši sam več 4g.
Jelena

Post by Jelena »

svaka cast.. ja sam cista 3 godine ( sa 3 recidiva ) i daleko sam od toga da sebe nazovem bivsim. Mislim da se nikada necu nazvati bivsim narkomanom..
Znas ono tipa; my name is ........ and I am an addict ( pa to govore na sastanku jednom tjedno )
E A

Post by E A »

mustafa wrote:Sta je u stvari IQ??
Kojim testom se taj koeficijent mjeri i kako mozemo znati da li je osoba spremna bas taj dan da pruzi sve od sebe??
IQ je naravno pomalo abstraktan pojam jer se takodje u danasnji IQ ukljucuje i EQ ,sto je sigurno za neke poznato oznacavanje ljudske sposobnosti da se prilagodi okolini, da suosjeca sa drugima, da zamoli za pomoc i da pomogne onome kome je pomoc potrebna i tako dalje.Sve se svodi na emocionalni plan. Ako se pri testiranjima , kojih ima vise oblika , pokaze da je EQ neobicno nizak onda je zabrinjavajuce jer se bas uz pomoc te vrsta sazivljavanja sa okolinom mjere i nasi uspijesi, te takodje nasa sposobnost da se na sto laksi nacin prilagodimo stanju svijeta oko nas
EQ nivoi su na nezavidnom nivou dok god traje aktivna ovisnost i to naravno iz cisto razumljivih razloga.
Ovisnistvo se vecim dijelom svodi na prezivljavanje i visoki nivoi EQ u ovisnistvu mogu biti , direktno pogubni.
Ono sto neki smatraju za IQ za vrijeme ovisnistva je takodje upitnik jer se , bar po meni radi samo o prezivljavanju i trazenju i iznalazenju nacina da se jos jedan dan prezivi bez boli i abstinencije.
Cisti-logicni IQ se uopste ne bi smjeo pomenuti za vrijeme ovisnistva jer se on zasniva na logici i samim time sto se uzimanje narkotike ni malo ne zasniva na logici onda ne mozemo sebe zavaravati da je razmisljanje u takvom periodu zasnovano na sopstvenom IQ.
Osoba koja je u ovisnistvu je mozda imala visoke nivoe IQ ,ali prije nego se odlucila za neinteligentni korak,t.j da pocne uzimati narkotiku ili alkohol u tim mjerama da sopstvena volja, identitet i IQ budu podredjeni tim preparatima.
One osobe koje su u cistoj fazi prizdravljenja, trebaju, zbog gore navedenih razloga prvo da se posvete podizanju i nadgradjivanju sopstvenog nivoa EQ a IQ nivoi ce se vremenom stabilizovati i doci ce do konacnog sazrijevanja licnosti i utemeljenja sopstvenog identiteta postepeno i u periodu od nekoliko godina
to care, pocisti prasinu odavde hahaha...al jedna cinjenica je takodje da mozak ima razlicite centre koji regluisu razlicite stvari. zato moze da bude da neke mentalne sposobnsti usljed uzimanja dopa rastu dok druge rapidno opadaju.
roby

Post by roby »

Jelena wrote:svaka cast.. ja sam cista 3 godine ( sa 3 recidiva ) i daleko sam od toga da sebe nazovem bivsim. Mislim da se nikada necu nazvati bivsim narkomanom..
Znas ono tipa; my name is ........ and I am an addict ( pa to govore na sastanku jednom tjedno )
Narkomanka sam definitivno bivši!
Jednostavno se sada volim na drugačiji način,dobro mi je sa samom sobom i nemam potrebu da menjam stanje svijesti,poneko pićence,ponekad i to je to.
Možda sam "ovisna"sada o nekim drugim stvarima,npr.zaljubljena sam u život,prijatelje,dragog,svoj posao(radim sa ovisnicima) i osječam se sasvim kul.
Nisam nikakav moralista,jednostavno sam upoznala neke druge životne vrijednosti koje me usrećuju. :P :wink:
mustafa

Post by mustafa »

U redu EA razumijem sta hoces da kazes.Mozak je jos dosta neispitan.
Zamolio bih te da mi das primjere onih dijelova mozga koji se razvijaju u pozitivnom smislu pri upucavanju?
Ja smatram, da ako vec tvrdis nesto onda je takodje od velikog znacenja da to i dokazes ili obrazlozis na malo jacoj osnovi. Mozda me necemu i naucis!!
Koliko ja znam dop mozda ne ubija i ne ometa rad svih dijelova mozga ali ih ni ne razvija. Bar ne pozitivno niti dugotrajno.
M. Sarkic
E A

Post by E A »

ok ok znam ja da si ti na diskusiju vazda spreman :P. ipak ako je ovo
U redu EA razumijem sta hoces da kazes
tacno neznam cemu daljnja diskusija. bilo kako bilo, ne ocekuj od mene da analiziram ljudski mozak. jedan primjer je da ljudi od nekih droga postaju 'kreativniji', ili pak dobiju sposobnost bolje da se izrazavaju ili sta vec, znaci u neku ruku(objektivno gledano) rastu mentalne sposobnosti korisnika. mislim da si ti u svojim postovima dovoljno opisao negativna svojstva droga, tako da cu taj diop izostavit, al ako imas sta za dodat -> bujrum
mustafa

Post by mustafa »

Nadam se da je sve u redu kod tebe i zelim ti od srca sve najbolje.
Postujem sve stavove i uglove gledanja na stvari i moje diskusije me mnogo toga nauce.Nadam se da se i ti slazes sa time da su u diskusijama nova znanja i poticaji na razmisljanje. razmijenjivanje misli je jedan od najboljih nacina mentalnog treninga-bar po meni.
Caos :-D
M. Sarkic
Locked