goldy wrote:Meni je Sofijin svije puno jaca knjiga od Djevojke sa pomorancama,mada ni ona nije za baciti.Ali uz Sofijin svijet sam definitivno pocela puno drugacije gledati na stvari.Procitala sam je ko klinka u prvom srednje i mislim da je doslo vrijeme da se opet bacim na nju.
sofijin svijet je mnogo dublja knjiga od djevojke....ali to je zadnja koju sam procitao.na nagovor jedne kolegice sa posla...imao sam predrasudu o toj knjizi djelovala mi je zenska,sladunjava...a ja sam za vise tip za malo ostrije knjige...u sustini djevojka kao djelo nije nesto posebno,zaista....ali mi je fascinantan nacin i tema na koju je justejn pisao i poruka koju skontas "kroz redove"...ipak justejn predaje psihologiju.....koliko puta ja postupam bas kao lik u toj knjizi...jednu obicnu sitinicu analiziram na 300 nacina,prevrcem okrecem kombinacije.....dok sam je citao kao da sam svoj temperament gledam u drugom licu....interesantno skroz.a Hese ce za mene uvjek ostati broj jedan.a da ne pricam o igri staklenih perli.