supruga jednog ovisnika

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
sim

supruga jednog ovisnika

Post by sim »

dan svima

evo naidoh na ovaj forum pa sam odlucila da se prijavim i malo podjelim sa vama neke stvari koje vise nemogu da drzim u sebi.Supruga sam jednog ovisnika koji je prije bio ovisnik o heroinu,prosao je terapijsku zajednicu u kojoj je bio neka 3 mjeseca(prije 3 ipo godine),
nakon izlaska iz zajednice sve je bilo ok do prije nekih 6 mjeseci,do tada je uspjesno izbjegavao heroin iako je poznavao neke ljude koji su jedva docekali da ga tim ponude,ali je bio jak i nije to napravio,s rjecima ne zelim,meni to ne treba itd.
Nakon izlaska iz zajednice cekao ga je posao ,radio je ,a od kada vise nije u radnom osnosu sve je otislo k vragu.
Inace imamo troje djece uzrasta 11,7 godina i malenu bebicu.Ja sam uprkos svemu prvenstveno dobra majka djeci,a i njemu sam puna razumjevanja,a ovo sto mi se opet desava mi se nimalo ne svida.
skrenuo je gdje nije trebao,neznam kako ni zasto opet iako bi on koji je to vec prosao trebao znati da je droga velika laz,i nista vise,sam je to uvijek govorio a sad iopet isto :cry: :cry: ,ja sam ocajna i neznam vise kako da mu pomognem,
izgleda da od price nista nema,jer sam to probala,
prije je bio intravenski ovisnik,sad vidim da pusi heroin na foliji,al to je meni isto opet ce doci do igle nastavi li iči tim putem
molim one koji su tu prosli za savjete sta da radim
samo da opet napomenem da od price nista nema,probala sam vec špola godine pricamo
on se smiri mozda par dana onda opet isto.Mislim da je u krivu bio onda kada je poceo da se vida sa nekim ljudima koji su bili ovisnici prosli ljecenje,pa onda opet se izgubili u toj osvisnosti,a on je izgubio posao bilo mu je dosadno,pa se nalazio sa ljudima da ubije tu dosadu i gledajuci njih sta rade samo se i on u to opet presaltao.Znam da je sad kasno pisati o ovome,pokusala sam ga sprijeciti da se nalazi sa tim ljudima prije svega al mi nije poslo za rukom.
nagledala sam se ja u nasem braku svega,o ovisnosti mislim da bi mogla knjigu napisati,al to mi nece pomoci da odgonetnem bit svega ovoga i kako da se rijesi on pa mi kao obitelj toga svega.
Nekada se pitam dali je on u stanju da bude ok i nakon ponovnog izljecenja,sta se desava u njegovoj glavi,ima li smisla da zivim sa njim i dalje ili da odem i da ga pustim.
Moram napomenuti i to da smo oboje mladi on ima 32 a ja 30 godina.
on je kao maloljetnik prosao i rat bio je u vojsci pa mislim da je to dodatan teret na njegovoj dusi,tri puta je bio ranjavan i svega se u ratu nagledao,
ne zelim ga nicim pravdati sve ovo sto sam navela je samo da vam opširno prikazem nas problem,nadam se da ce neko od vas da mi savjetuje sta bi bilo pametno da uradim jer sam je vecx van sebe,
ne zelim mu solit pamet pričom jer sve to on vec zna,samo kako ja znam i njemu reci nezna to primjeniti u svom zivotu.
nadam se da vas nisam udusila ovim postom .bas sam sva vec danima :( :( :( :(
jana

Re: supruga jednog ovisnika

Post by jana »

Draga moja,
Sve ima svoje vrijeme.
Sa trideset,koliko imas,vjerujem da je ovo sada tvoje vrijeme otreznjenja.
Imas dvije solucije.Izaci iz te price,ili gurati dalje,nalazeci jos neko obrazlozenje i olaksavajucu okolnost za stanje tvojega muza.U svakom slucaju,sta god da rjesis,nije ti lako.
Cuvaj sebe i djecu,jer oni su svejedno u filmu da poslije njih moze da bude potop.
sim

Re: supruga jednog ovisnika

Post by sim »

razmisljala sam o tome da ga ostavim i da se okrenem i odem
ali do sada sam uvijek bila borac.
Jedino me jos uvijek drzi pomisao da u obitelji nije problematičan,sve sto radi samo sebi radi,
nama nepravi nikakve druge probleme osim te ovisnosti u kojoj jeste
Razmisljala sam i o tome da on opet ode u neku terapijsku zajednicu,
samo neznam u koju i gdje
cak sam i sa njim pričala o tome.
Samo se bojim jedne stvari da opet nece dugo izdrzati unutra jer pati za djecom jako,zadnji put je izdrzao samo tri mjeseca,a onda me strah ako i izade da ne pode starim putem.
sva sam nekakva u dilemi :? i bez ideje u ovome svemu
Post Reply