Moje misljenje je da ne treba osporavati ni jednu metodu lijecenja.
Svako lijecenje,ako je iskreno i sa ciljem ozdravljenja,ja podrzavam !
Svi smo mi jedinke koje se razlikuju po hipter stvari,od mentalnog sklopa koji smo dobili po rodjenju,pa do socijalnih,ekonomskih i drugih stvari koje smo izgradili kroz zivot.Cak i neke bezvezne navike je tesko promjeniti.
Ovde na forumu cesto dolazi do bezrazloznih frka,upravo po pitanju metoda lijecenja,jer nema tolerancije i sagledavanja i razumjevanja tih nekih faktora koje sam pobrojao.
Primjer,ako je neko napisao da misli da ce mu komuna pomoci,taj lik treba da dobije sve moguce info.vezano za komune,telefone,adrese,a moze i da procita misljenja ljudi koji su vec prosli taj vid lijecenja,kao i opis kakva je gdje komuna,pravila,kucni red i sl.
Naravno nesto se drugacije treba gledati na subsitut.
Onome koji odluci da koristi tu metodu,treba objasniti koji su moguci rizici i problemi,sta moze ocekivati ako to bude zloupotrebljavao,uputiti na ispovjest,ali ga nikako ne stigmatizirati ili omalovazavati,strasiti i sl.
Onaj koji je odlucio uzeti metadon kao varijantu lijecenja,on ce je i uzeti,jebavali mi njemu sve zivo i mrtvo,strasili ga visemjesecnim krizama,pravili ga konjem i glupanom.Ostaje nam jedino da covjeku predlozimo da razmisli,ali daBogda da ce reci istorijsko NE.
Ja sam se 3 godine kao lijecio metadonom i nista.Kod mene to nije dalo rezultata,ali kod odredjenog broja ljudi jeste.Licno bih,ako bi uopste i komentarisao nesto u tom pravcu,preporucio subutex i........tu je i problem.Osim u Hrvatskoj to je udrugim zemljama regiona misaona imenica ili roba.
Sve u svemu,vecina nas zivi u sredinama gdje se i nema puno izbora,pa nekad steknem dojam da neko sere nekome za subsitut jer sam nema drugu varijantu,a isti je u konstantnoj depri.
Ja licno sam relativno zadovoljan od kad koristim subutex,kosta me puno ali znatno manje nego heroin.
Onaj koji nije u stanju da me akceptira zbog mog nacina lijecenja nema potrebe ni da mi se obraca.
Svima Iskeno zelim da prevazidju ovisnost,ma kako je pobjedili !