KONTEMPLACIJE O BESMISLU

Ovo je mjesto na kojem možete slobodno otvoriti svoju dušu i podijeliti svoje emocije s nama.

Moderator: sanela

Baba Naca

Re: KONTEMPLACIJE O BESMISLU

Post by Baba Naca »

Iju, umalo corava baba da zaboravi:
Dragi, dragi
simon_says

SRECAN TI RODJENDANAC,
:rock: :rock: :rock: :rock: :rock: :rock: :rock:

od srca, bakuta PDT_Love_18
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
simon_says

Post by simon_says »

..svaka cast..Hvala Naco :D ....
ANONYMOUS does not forgive
simon_says

Post by simon_says »

Danas
dete svemira

Post by dete svemira »

:smt024 :smt113 :smt113 :smt113 :smt113
Misli koje misliš
su život koji živiš.
simon_says

Post by simon_says »

dete svemira wrote::smt024 :smt113 :smt113 :smt113 :smt113
?
simon_says

Post by simon_says »

Noć. Crnilo koje se razliva po rubovima umornih duša. Nesanica. Ljubav preko žice. Srce pod šinama brzog noćnog voza. Ožiljci od opušaka. Bol neprepoznavanja samog sebe. U gomili. Stotine pokušaja suicida kao poziv u pomoć. Razliveno mastilo po važnim mislima. Poneki krik noćnih ptica. A zatim ponovno tišina..

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FzTw4PYfROU[/youtube]
"Prema centru grada,

do raskršća,

dok čekao sam tebe.

U dubinama okeana potonule nade

dok tražio sam tebe.

Nepokretan, tiho išao sam,

dok čekao sam tebe..

U uglu sobe bez prozora,

našao sam sebe..."

- Ian Curtis, "Shadowplay" -
simon_says

Post by simon_says »

Ja sam pas na lancu, pas na zemlji, pas sam uveče i ujutro, (tvoje ćutljivo veče moje je belo jutro).
Ja sam pseto za vuču. Drže me u samici, u mekanim košarama me drže, bez vazduha, da ne zalajem, da ne progovorim jer sam pas.
Čuvaju me u mraku , svezane njuške, zašivenih očiju.
Crknuću u toj košari, na dnu košare, bez vazduha, na dnu ponora, ugušen, ni reči, uvek pas, podvijenog repa.

Jesam li ja džukac, zver, čovek? Ili delirijum svakog psa? Javljam se ugrizom, penom besnila, ugrizom punim krvi.
Ja sam pas: očajanja, čekanja i sudbine, strpljenja i nestrpljenja, pas nesrećne ljubavi, i osvete, pas vučijeg simptoma, ludi pas.
Grizem svoju brnjicu i lance,
Progovoriću, progrišću, postaću zver! Javiću se lavežom, penom besnila, vučijim zavijanjem, ugrizom punom krvi.
Jedino što želim je san jednog psa; jer moja je želja žedna tvog znoja i gladna tvog mesa.

No moja tamna usta veže hiljade lanaca da ne bih progovorio tvojim znojem i krvlju sa tvojih rana.
( Od čega zavisi veličina ustiju? Od količine krvi ili količini svesti?)

A ti, hoćeš li mi ti pokloniti hiljade jutara vazduha "ni za šta"? Dvadeset miliona lanaca života besplatno?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LX1fiE0U1qA[/youtube]
simon_says

Post by simon_says »

Nebo
po nebu neko ispisuje znakove
curi uzbudjenje kao nesposobna krmača
nebo silazi sve niže
želi se stiskati sa sakatima.
Razočarano plazi nešto kao život
pada mrak kao kamen koji se diže.
Onda počinju prskati kosti.
Mene je samo čudo ovamo dovelo.
Idem ja natrag
medju ovce.
simon_says

Post by simon_says »

Mnogo je lepsi zivot kad se covek ne opterecuje time sta ce drugi misliti o njemu i da li ce uopste misliti o njemu.

Sujeta je potreba za dokazivanjem sopstvene vise vrednosti.
Svi su ljudi manje-vise sujetni. Bitan je nacin na koji su sujetni.
Kad covek moze da zadovolji sujetu na vreme i na realan nacin, moze da se razvija normalno.
Kada ne moze, kada ga neka situacija ili steceni ili nauceni obrazci ponasanja guraju u osecaj nize vrednosti, onda mora da se dokazuje.

Sujeta se ispoljava se na milion nacina - neki su drustveno pozitivni i pozeljni, uglavnom nisu.
Najgori nacini su oni gde sujeta zahteva kreiranje iluzija jako udaljenih od realnosti da bi se prikrio jaz izmedju stvarnosti gde se zbog necega oseca niza vrednost, i potrebe da se oseca visa vrednost po svaku cenu.

Paranoja je postizanje sopstvene vaznosti kroz iluziju o postojanju zavere uperene protiv te osobe. Klinicki paranoicna osoba je opasna po okolinu jer moze da umisli da je napadnuta i da uzvrati prekomernom silom.
Paranoican nacin misljenja je i potreba da se uvek bude u pravu.

Sujeta se ispoljava i kao potreba da se u drugima vidi samo lose, a ignorise ono sto je dobro. Sujeta je i ogorcenje i razocaranost u ljude - tako se gradi svoja visa vrednost u odnosu na druge time sto se njihova vrednost spusta.

Nadmenost i superiornost su ocigledno sujeta- vestacko zauzimanje viseg polozaja u odnosu na druge.

Sujeta je potreba da se covek dokazuje - prevelikom kucom, skupim kolima, markiranim odelima, skupljim nakitom nego sto moze da priusti, cascavanjem u kafani kad nema leba da jede.... to je potreba da se stvori iluzija o sopstvenoj vecoj vrednosti kroz materjalno posedovanje.

Sujeta je potreba da se visa vrednost postigne tako sto ce neko biti clan odredjenih grupa kojima se realno ili ne dodeljuje visa vrednost - npr. nacionalizam je oblik sujete, predrasude i sterotipi takodje - naprimer omalovazavanje ljudi iz drugih grupa to jest neclanova (druga rasa, narodnost, vrsta muzike, nivo obrazovanja, druga vrsta muzike, stil oblacenja, mesto porekla...)

Borba protiv autoriteta i pravila je takođe sujeta, jer “za mene ne važi ono što važi za druge, ja sam iznad pravila.”

Bes ili gnev bez da je neko fizicki napadnut je sujetna reakcija na to kad nam neka osoba ili situacija ugrozava osecanje vise vrednosti.

Samosazaljenje je prebacivanje odgovornosti za sopstvene neuspehe na okolnosti, cime se fiktivno zadrzava visa vrednost.

Hvalisavci su ocigledno sujetni ljudi koji zele da stvore iluziju o sopstvenoj visoj vrednosti.

Od drustveno prihvatljivih nacina ispoljavanja sujete - sujeta je i cest motiv za postizanje slave - na primer kroz potrebu da se bude poznati naucnik, muzicar, knjizevnik, sportista, politicar, filmska zvezda, slavljeni heroj.
Sujeta je i kad je neko dobrica - kad je "dobar" prema nekom jer tako postize bolju sliku o sebi, a ne zato sto mu je stalo do tog nekog.

Sujeta je generalno filter koji izvrce stvarnost i stvara iluzije koje coveku pomazu da ocuva osecanje vise vrednosti. To je usko povezano sa narcizmom (ja sam lepši, pametniji od drugih...)

Sujetni ljudi traže ljubav drugih i njihovu pažnju i divljenje. Pažnju i divljenje možemo privući bilo negativnim elementima bilo pozitivnim (profesionalni uspesi npr... ). Kada smo bili mali imali smo pažnju, divljenje i ljubav čitavog našeg sveta – naših roditelja – a ako kao odrasli ljudi tražimo te stvari van kruga naših najbližih znači da nečim nismo zadovoljni

Autoritativan šef je sujetan – „ništa ne može bez mene“ „ako mene nema sve će propasti“. Drugi se ponižavaju a on se veliča.

Sado-mazohizam
je sujeta jer putem sadizma i mazohizma mi tražimo pažnju drugih, njihovu ljubav, želimo da im budemo važni, da ih kontrolišemo... Preterana briga za nekoga je sadizam.

Zašto su ljudi sujetni – zato što im je potrebno da osećaju da su iznad drugih, zato što im treba pažnje i ljubavi drugih ! Oni koji imaju u svojim domovima pažnju i ljubav nemaju potrebe da to traže kod drugih. Ljudi nisu strogo određeni da budu ili sujetni ili ne – svi mi ponekad uživamo u pažnji koju nam drugi poklanjaju, svakome od nas s vremena na vreme prija osećanje da smo po nečemu iznad drugih.

Autizam i ignorisanje drugih ljudi je sujeta. Drugi ljudi se ne doživljavaju kao stvarni.

Shizofrenija je verovanje u sopstvenu posebnost tako sto se izmisljaju veze tamo gde ih nema - cest slucaj je umisljanje posebnog odnosa sa Bogom, onda na primer verovanje u to da sopstvene misli mogu imati neke magijske posledice u stvarnom svetu, pa verovanje u skrivene poruke nekih misticnih sila- npr. u recima koje drugi kazu, ili u tekstovima pesama to jest u izboru pesama ili u spam-email-ovima i slicno. Klinicki shizofrenicna osoba izgradi svoj sopstveni svet u kome sve ima neko drugo sakriveno znacenje i u kome je ta osoba na neki nacin specijalna. Shizofrenicni oblici ponasanja su i uopste verovanje u magiju i svi oblici sujeverja.

Zavist je posledica ideje da neko drugi ima visu vrednost zbog necega sto poseduje.
Ljubomora je ugrozena visa vrednost idejom da partner mozda za nekog drugog misli da ima visu vrednost.

Sujeta se ispoljava kroz obrazce ponasanja koji se nasledjuju to jest uce od roditelja i okoline i sticu izborima koje pravimo u zivotu. Tamo gde su ljudi od detinjstva učeni da uvažavaju druge, njihove želje i ličnost drugih - tamo nema mesta sujeti.

A pitanje je da li je coveku potrebno da zivi u iluzijama sujete. Nijedan covek nije savrsen. Neko je malo razvijeniji u jednoj oblasti zivota, neko u nekoj drugoj. Ne znaci da sutra ili sledece godine nece biti obrnuto.
Poenta odricanja od sujete nije ubijanje ambicije i zelje za uspehom, poenta je ne raditi nesto da bi se covek dokazivao pred drugima, nego da bi ziveo bolje i sebe ostvario.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3ipSQjXrkl4[/youtube]
simon_says

Post by simon_says »

Malo mudrosti iz meni omiljenog,u stvari najomiljenijeg, stripa Alan Forda

" Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi."

" Ako kaniš pobijediti ne smeš izgubiti. "

" Prokletstvo, ovaj zid je glatak poput glatkog zida. "

" Ne kanim pričati sa prostim i loše odgojenim ljudima koji se osete po znoju i ne znaju kako valja piti šampanjac. "

" Hej, ti, da li si video čoveka s crnim polucilindrom, u modrom kaputu, crnim hlačama made in London, u beloj košulji sa plavim tačkicama ?" " Što !? Ne ! Čovek koga sam ja video imao je crni polucilindar, modri kaput, crne hlače made in London, belu košulju, ali su tačkice bile sive. "

" Dakle, sve mora biti jasno, tako reći jednostavno, zapravo nimalo komplicirano, ali precizno i upečatljivo, dapače izazovno i nametljivo i pomalo tajanstveno. Razumio ? "

" Ah, osjećam izvestan propuh... Da li sam ja to mrtav? Ne, nisam ! Ah, ipak jesam. Aaaa... "

" Grunfe, uzmi ove kotačiće i zavrtnje i sastavi nam avion. Ili lokomotivu. Ili stroj za pranje sudja. " " Razumeo, šefe. Sastavit ću robota 2 metra visokog i bit će isti kao Vi. "

" Izvolite, djeco. Čime Vas mogu poslužiti ? " " Meni zemičku. " " Meni hrenovku " " Meni pečenog vola ."

" Izvinite, jeste li Vi ovde vratar ? " "Tko? Ja !? Sto vi mislite da se nalazite na stadionu? ! Ja sam zapovednik husara, svojedobno vrlo bogat, cenjen i voljen. "

" Bolje 100 godina kao miljunaš nego 7 dana kao bjednik ! "

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EmSBP46nMDY[/youtube]
Post Reply