Samo za danas - hrvatski prevod

Ovdje možete saznati više informacija o programu AN i pronaći podršku ukoliko ste još uvijek ovisni i tražite pravi način uspostavljanja i održavanja apstinencije.

Moderator: sanela

Post Reply
oci boje meda

Re: Samo za danas - hrvatski prevod

Post by oci boje meda »

19. veljače

Postavljanje uvjeta

"Recidiv nikad nije slučajan. On je znak da
postavljamo uvjete svom programu."

Uvjeti i ograničenja su nešto što čuvamo za buduće drogiranje. U našem slučaju to je očekivanje da ćemo, ako se dogodi to-i-to, sigurno recidivirati. Za koji događaj očekujemo da će biti previše bolan da bismo ga mogli podnijeti? Možda mislimo da ćemo se, ako nas napusti supruga ili djevojka, sigurno otići drogirati. Ako izgubimo posao, pomislimo da ćemo sigurno uzeti drogu. Ili očekujemo da će smrt voljene osobe biti nepodnošljiva. U svakom slučaju, uvjeti koje postavljamo daju nam dozvolu da uzmemo drogu ako se tako nešto obistini - a to često tako i bude.
Možemo se pripremiti za uspješnu apstinenciju umjesto za recidiv preispitivanjem vlastitih očekivanja i njihovim mijenjanjem kad to možemo učiniti. Većina nas u sebi nosi cijeli katalog očekivanih patnji koje su usko povezane sa strahovima. Možemo naučiti kako preživjeti patnju promatranjem drugih ovisnika u oporavku kako se nose sa sličnom boli. Njihove pouke primjenjujemo na svoja očekivanja. Umjesto da si govorimo kako ćemo se izdrogirati ako se dogodi to i to, možemo se tiho uvjeravati da ćemo i mi također ostati čisti, bez obzira što nam život danas nosi.

Samo za danas: Ja ću provjeriti postavljam li neka ograničenja koja bi mogla ugroziti moj oporavak i podijeliti ih s drugim ovisnikom.
pitas se sta je cilj?
tvoja spremnost da krenes.
sta znaci smiriti potrese
u dubinama sebe?
znaci:ugasiti glas.

M.Antic Hodajuci na rukama
oci boje meda

Post by oci boje meda »

20. veljače

Nemoć i osobna odgovornost

"Zbog nesposobnosti da prihvatimo osobnu odgovornost,
mi smo zapravo stvarali vlastite probleme."

Kad odbijamo prihvatiti odgovornost za vlastite živote, mi gubimo čitavu svoju moć. Moramo se prisjetiti da smo nemoćni nad svojom ovisnošću, a ne nad svojim vladanjem.
Mnogi od nas su pogrešno primijenili koncept nemoći da izbjegnu donošenje odluka ili da zadrže stvari koje smo davno prerasli. Prisvajali smo si pravo na nemoć u odnosu na vlastito djelovanje. Za svoje okolnosti radije smo krivili druge, nego da poduzmemo nešto pozitivno kako bismo te okolnosti promijenili. Ako nastavimo izbjegavati odgovornost tvrdeći da smo "nemoćni," pripremamo se za onaj isti jad i očaj koje smo iskusili u svojoj aktivnoj ovisnosti. Vrlo je realna mogućnost da svoje godine oporavka potrošimo osjećajući se žrtvom.
Umjesto da živimo svoj život ne mareći, u stanju smo naučiti kako da donesemo odgovorne odluke i preuzmemo rizik. Smijemo pogriješiti, ali možemo i učiti iz tih pogrešaka. Produbljena svijest o sebi i pojačana voljnost da prihvatimo osobnu odgovornost daju nam slobodu da se promijenimo, donosimo odluke i rastemo.

Samo za danas: Moji osjećaji, djela i odluke su moji. Ja ću prihvatiti odgovornost za njih
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

21. veljače

Samosažaljenje ili oporavak – naš je izbor

"Samosažaljenje je jedan od najdestruktivnijih nedostataka;
ono će nam oduzeti svu pozitivnu energiju."

Mnogi su od nas u aktivnoj ovisnosti samosažaljenje koristili kao mehanizam preživljavanja. Nismo vjerovali da postoji alternativa životu u našoj bolesti – ili možda nismo htjeli vjerovati. Dokle god smo mogli žaliti sami sebe i kriviti druge za svoje nevolje, nismo trebali prihvatiti posljedice za svoje postupke; uvjeravajući se da se ne možemo promijeniti, nismo trebali niti prihvatiti potrebu za promjenom. Naš "mehanizam preživljavanja" udaljavao nas je od oporavka i vodio nas je svakim danom sve bliže samouništenju. Samosažaljenje služi kao alat naše bolesti, i moramo ga prestati koristiti, a umjesto njega naučiti koristiti nove alate koje nalazimo u NA programu.
Shvatili smo da nam je učinkovita pomoć dostupna. Kad potražimo tu pomoć i nađemo je u NA programu, samosažaljenje nadomještamo zahvalnošću. Razni alati su nam na raspolaganju: Dvanaest koraka, podrška sponzora, udruženje drugih ovisnika u oporavku i briga naše Više sile. Dostupnost svih ovih alata više je nego dovoljan razlog da budemo zahvalni. Više ne živimo u izolaciji i bez nade; za sve s čim bismo se mogli suočiti pri ruci nam je pouzdana pomoć. Najsigurniji način da postanemo zahvalni je da iskoristimo pomoć koju pruža NA program i doživimo poboljšanja koja će nam program donijeti u život.

Samo za danas:
Ja ću biti zahvalan za nadu koju mi je dao NA. Njegovat ću svoj oporavak, a ne samosažaljenje.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

22. veljače Božja volja, ili moja?

"Nastavili smo s osobnim preispitivanjem i kad god smo
bili u krivu, odmah bismo to priznali."

U NA smo otkrili da, što skladnije živimo sa svojom Višom silom, veći je sklad u našim životima. Koristimo Deseti korak da nam pomogne održati ovaj sklad. Svakodnevno pazimo na svoje ponašanje. Neki od nas prosuđuju svako djelo jednostavnim pitanjem: "Božja volja, ili moja?"
Često uviđamo da su naši postupci bili usklađeni s voljom naše Više sile za nas, a isto tako smo i mi bili u skladu sa svijetom oko sebe. U nekim slučajevima ćemo, međutim, otkriti neslaganje između svog ponašanja i svojih vrijednosti. Ponašali smo se prema svojoj volji, a ne Božjoj, i to je dovelo do nesklada u našim životima.
Kad otkrijemo takva neslaganja, priznajemo da smo bili u krivu i djelujemo kako bismo popravili stvar. Većom svjesnošću u vezi onoga za što vjerujemo da nam je Bog namijenio u tim situacijama, vjerojatno ćemo manje ponavljati takve greške. Tako je izglednije da ćemo živjeti u većem skladu sa voljom naše Više sile za nas i sa svijetom koji nas okružuje.

Samo za danas: Ja želim živjeti u skladu sa svojim svijetom. Danas ću preispitati svoja djela pitajući se: "Božja volja, ili moja?"
Last edited by oci boje meda on Mon Feb 23, 2009 8:32 am, edited 4 times in total.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

23. veljače Poruke i donositelji poruka

"Anonimnost je duhovni temelj svih naših tradicija,
i uvijek nas podsjeća da načelima treba dati
prednost pred osobnostima"

Dvanaesta tradicija nas podsjeća na važnost stavljanja "načela ispred osobnosti." Na sastancima oporavka ovo možemo parafrazirati u – "ne pucaj na glasnika." Često poruku brkamo s donositeljem i negiramo ono što smo čuli samo zato što se ne slažemo sa osobom koja to govori.
Ako imamo problema sa onim što određene osobe dijele na sastancima, možemo potražiti savjet svog sponzora. On će nam pomoći da usmjerimo pažnju na ono što je rečeno, a ne na osobu koja je to rekla. Naš sponzor nam također može pomoći da kanaliziramo svoje ogorčenje koje bi nas moglo spriječiti da usvojimo vrijednosti od nečijeg iskustva u oporavku. Iznenađujuće je koliko više možemo dobiti na sastancima kad si dopustimo napraviti onako kako nalaže Dvanaesta tradicija, fokusirati se na načela oporavka umjesto na osobnosti.

Samo za danas: Ja ću primijeniti načelo anonimnosti na današnjem NA sastanku. Usmjerit ću svoju pažnju na poruku oporavka, a ne na osobnost donositelja poruke.
Last edited by oci boje meda on Mon Feb 23, 2009 8:33 am, edited 2 times in total.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

24. veljače

Novi utjecaj

"Promjena osobnosti je ono što smo stvarno trebali.
Zamjena za autodestruktivne obrasce života postala je neophodna."

[*]

U ranom životu, većina nas je bila sposobna za radost i čuđenje, za davanje i primanje bezuvjetne ljubavi. Kad smo se počeli drogirati, pokrenuli smo u svojim životima utjecaj koji nas je polako udaljavao od ovih osjećaja. Što smo više propadali na putu ovisnosti, to smo se više udaljili od radosti, čuđenja i ljubavi.
Ovo putovanje nismo prešli preko noći. Ali koliko god dugo da nam je trebalo, pokucali smo na vrata NA s većim problemom od samog problema s drogom. Utjecaj ovisnosti izobličio je cijeli naš obrazac življenja van granica prepoznatljivosti.
Dvanaest koraka radi čuda, to je istina, ali mnoga od njih ne događaju se preko noći. Naša bolest je polako utjecala negativno na naš duhovni razvoj. Oporavak predstavlja novi utjecaj na naš život, on je izvor udruženja i duhovne snage koji nas polako pokreću prema novom, zdravom načinu života.
Ova promjena se naravno ne događa "samo tako." Ali, ako radimo zajedno s novim utjecajem kojeg je NA donio u naš život, tokom vremena ćemo iskusiti promjenu osobnosti koju zovemo oporavkom. Dvanaest koraka nam nudi program u kojem je potrebno sudjelovanje kako bismo u svoje živote vratili radost, čuđenje i ljubav.

[*]

Samo za danas: Ja ću djelovati zajedno sa novim utjecajem udruženja i duhovne snage koje je NA uveo u moj život. Napravit ću slijedeći korak u svom programu.

[*]

Ovo je neutorizovani prevod i nije odobren od Svetskog servisa NA. Kao takav je vlasnistvo svetskog servisa NA.
Last edited by oci boje meda on Tue Feb 24, 2009 4:21 am, edited 3 times in total.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

...
Last edited by oci boje meda on Tue Feb 17, 2009 2:13 pm, edited 1 time in total.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

...
Last edited by oci boje meda on Tue Feb 17, 2009 2:13 pm, edited 1 time in total.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

...
Last edited by oci boje meda on Tue Feb 17, 2009 2:14 pm, edited 1 time in total.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

oci boje meda

Post by oci boje meda »

...
Last edited by oci boje meda on Tue Feb 17, 2009 2:14 pm, edited 1 time in total.
pitas se sta je cilj?
u dubinama sebe?

Post Reply