Iskustvo iz Reto centra kraj Splita

Diskusije o terapijskim zajednicama kao jednom od načina tretmana ovisnika. Ovdje možete saznati koji se programi rada primjenjuju u terapijskim zajednicama, kakav je proces prijema, način rada ...

Moderator: sanela

pedja-bgd

Re: Iskustvo iz Reto centra kraj Splita

Post by pedja-bgd »

Ljudi moj teško je svugde da se nelažemo!! Jeste da se mnogo radi(što je dobro) jeste da se čovek nekada oseti kao u tupilu,jeste da ti zasmetaju neke stvari,jeste da bi pukao po nekada i udario nekoga,jeste,jeste teško,ali nemojmo zaboraviti zašto smo došli u centar!! da ima čarobnog štapića za skidanje(definitivno)onda bi ga svi koristili,ali nema ga!! stvar je pojedinca kako on doživljava vreme u centru!!! ja sam lično mnogo puta prsoo i mnogo puta mi je ponos bio uzdrman,ali sam odlučio da se više nevraćam u onaj stari svet droge!!! Nepredajte se, probajte sve što ima na ovom svetu u vezi skidanja sa heroina!! nemate šta da izgubite samo možete da dobijete!!pozzz
Big Mama

Post by Big Mama »

Moja obitelj (muž, sin i ja) smo proveli skoro 2 godine u Reto centru. Ne samo da smo se izvukli iz svega nego smo i naučili stvari koje inače nikada ne bismo naučili. Prve mjesece sam provela u odbrojavanju dana i kao i svi htjela ići kući. Ali uz pomoć divnih ljudi koji su svoj život posvetili pomaganju drugima- shvatila sam da ne ide to tako! Shvatila sam da imam malo dijete i ko će ga čuvati i usmjeravati ako ja neću moći...Uprla sam sve snage koje sam imala i borila se kao lavica! Nego šta. Tamo sam otišla sa namjerom da se skinem(o) i to je jedino kaj mi je pomoglo da shvatim kakva sam i da trebam puno toga promijeniti ako mislim biti dobra mama, žena, sestra, kći...Najlakše je odustati. Kao da se ne borimo za sebe.
Moje iskustvo iz RETA je jako dobro. Naravno da je trebalo vremena da to shvatim ali shvatila sam. Bilo mi je teško ali sama sam si otežavala...A sve se može.
U tebi su 3 čovjeka
Jedan koji misliš da jesi
Jedan koji bi želio biti
I jedan koji si zaista
TOG JEDINO NE POZNAJEŠ
PaBLiTo5Z

Post by PaBLiTo5Z »

BIO SAM 10 MESECI U RETU POLA AVALA POLA RESNIK T5 GOD SAM BIO OVISNIK SAD SAM BOGU HVALA CIST
saša-ex

Post by saša-ex »

Na sajtu http://www.retocentar.hr možete naći sve podatke o Reto centru, načinu života, samom programu kao i svedočanstva ljudi koji žive tamo i njihovih roditelja. Takođe možete videti sve brojeve telefona i adrese na prostoru ex SFRJ.
SAMO CEO ŽIVOT...
PsyTechGirl

Post by PsyTechGirl »

Ja bih trebala za 10ak-15 dana da idem za Split.. S a swih strana trazim komentare, pa tako i owde.. Shta kazete ??????????? :shock:

Da.. Sad sam bash naishla na jedno interesantno pitanje.. Kakwi su uslowi tamo?? Kakaw je smeshtaj?? Jel ima tw?? Kompjuter?? Bilo shta ??
Jel se prowodi nekada wreme sqa shticenicima iz drugih komuna?? Ima li ikakwog pristupa mushkarcima u zenskom delu??
I slichno tome.. Aj ako neko neshto zna, neka napishe.. Pozdraw i unapred hwala..
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
saša-ex

Post by saša-ex »

Uslovi života u Reto centru su solidni. Nisam upoznao nikog ko se žalio na smeštaj. Nema kompjutera, TV program se ne gleda,osim filmova vikendom. Nema organizovanog druženja sa ljudima iz drugih komuna. Nema pristupa muškarcima, viđaćeš ih samo na nedeljinm sastancima ali bez kontakta.
Pitaj sve što te zanima. Inače je ceo program napravljen i osmišljen od strane bivših narkomana, sa ciljem da ti se pomogne a ne da bi te neko maltretirao.
SAMO CEO ŽIVOT...
PsyTechGirl

Post by PsyTechGirl »

Hwala ti Sale puno na info.. Mnogo mi znache !
Pa recimo, zanima me ako si upucen, shta to rade zenske u komuni?? Kako prowode dan? Pretpostawljam da one ne rade fizichke poslowe.. ili bar ne one teze? Pa, shta rade, chime se bawe? Jesi bio mozda nekada u owoj komuni konkretno u Splitu? Kako si je ti doziweo?
S* obzirom na to da znash dosta moju prichu, dali smatrash da radim prawu stwar, ili sam mogla to i nekako drugachije (konkretno ja)i napolju da pokusham, tj od kuce.. ?
Weliki pozdraw za tebe i hwala ti puno shto si tu ..
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
saša-ex

Post by saša-ex »

Mislim da si na pravom putu, dobićeš pravu šansu, ipak sve ostaje na tebi. Najteže u celoj priči nisu ni uslovi, ni poslovi(ne znam šta se konkretno radi u Splitu, u Bg-u devojke rade po radnjama u kojima se prodaje polovna garderoba, rade reparaciju nameštaja, tapaciranje), ni sve ono što će ti nedostajati(cigarete, muzika,tv...), već ta borba sa samom sobom, sa tvojim navikama, sa mnogim stavovima koji nisu ok...Ponavljam se po stoti put, ali mnogi to zaborave, izlečenje od narkomanije je težak put, ne postoji magična tableta niti možemo sami od sebe doći do konačnog cilja.
SAMO CEO ŽIVOT...
pedja-bgd

Post by pedja-bgd »

PsyTechGirl wrote:Hwala ti Sale puno na info.. Mnogo mi znache !
Pa recimo, zanima me ako si upucen, shta to rade zenske u komuni?? Kako prowode dan? Pretpostawljam da one ne rade fizichke poslowe.. ili bar ne one teze? Pa, shta rade, chime se bawe? Jesi bio mozda nekada u owoj komuni konkretno u Splitu? Kako si je ti doziweo?
S* obzirom na to da znash dosta moju prichu, dali smatrash da radim prawu stwar, ili sam mogla to i nekako drugachije (konkretno ja)i napolju da pokusham, tj od kuce.. ?
Weliki pozdraw za tebe i hwala ti puno shto si tu ..

Reto ti je hrišćanski centar gde je vodič Biblija.

Ja sam bio 9 meseci u Splitu i evo okejj sa dve i po godine.

Meni lično su neke stvari smetale i jednostavno nisam sebe video u toj priči,ali kažem da neko vreme treba provesti u tako nekoj komuni. Na kraju krajeva da čovek malo iskulira i vidi gde će dalje.
perunovic.momcilo

Post by perunovic.momcilo »

JA SAM MOMČILO PERUNOVIĆ..ŽIVIM U PODGORICI,MOJ BRAT ANDRIJA JE U RETO CENNTRU U SPLITU U KUĆI NA KAMENU..PUNO MI GA POZDRAVITE REČITE MU DA GA PUNO VOLIM :smt055 I DA SE MOLIM [-o< ZA NJEGA I DA JE NJEGOV USPJEH :smt038 IMOJ KAO I MOJIH RODITELJA...I ONI SE PRIDRUŽUJU OVIM ŽELJAM.. [-o<
Post Reply