Eh ovo i jeste glavno pitanje! Šta nakon testa, odnosno, šta kad se otkrije da je neko pozitivan? Izbaciti ga iz škole? Napraviš još veću štetu, jer si ga osudio na ulicu. Ako ga ostaviš u školi, kako će ga profesori i drugi učenici gledati? Etiketa - narkoman. A što se tiče rada s njim/njom - psiholozi, pedagozi, socijalni radnici - uglavnom nemaju pojma šta bi s takvim učenikom. Eventualno ako neko ima od ranije nekog iskustva. A što se tiče nekih savjetovališta - to je u BiH misaona imenica, pogotovo u manjim gradovima.PsyTechGirl wrote: Samo ne znam shta bi ti weliki struchnjaci radili kada naidju na decu-narkomane ..
Koja bi to taktika bila i koji wid ophodjenja prema njima ??
Ja sam za rad na prevenciji, podizanje svijesti o značaju zdravog života, educiranju roditelja o tome kako da razgovaraju s djecom, radu na izgradnji samopouzdanja i pružanju mogućnosti za zdravu zabavu. Da je cool baviti se nekim aktivnostima, a ne pušiti u WC-u.
Mislim da bi testovi bili kontraproduktivni. Sjećam se sebe sa 16 - 17 godina. Buntovnica. Da mene neko testira... ma nemoj. Mislim da bih se žalila na ugrožavanje ljudskih prava Helsinškom komitetu i Visokom predstavniku...