METADONSKA KRIZA

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
paramparcad

Re: METADONSKA KRIZA

Post by paramparcad »

Voyager wrote: Kada se to pojavi u Srbiji, ja cu biti presrecan i bicu potpun...barem sto se terapije odrzavanja tice.
znaaamo,znaaamo,pricao si nam to stotinu puta.evo vidis ja cu biti presrecan kada nadjem devojku koja mi odgovara,kada nadjem posao koji volim i slicno ali to je verovatno do mene jer sam ogranicen za razliku od naseg voje,jebiga.
i da,jos nesto...kod nas se takodje pojavio program odrzavanja metadonom pa me bas nesto zabole kurac zbog toga...zamisli koliko sam ja "stigmatizovan" a vojkane? :D
Big Mama

Post by Big Mama »

u Hrvatskoj već 100 godina postoji terapija održavanja metadonom i ne poznajem niti jednu osobu koja je na održavanju a da je ok..ma funkcioniraju svi reklo bi se- normalno ali to ti je život gdje samo trčiš po doktorima a ja sam sretna da sam ih se riješila i da idem doktoru samo kad mi je mali bolestan.ekipa koja je na održavanju biti će na održavanju vjerojatno do kraja života a doktori sad nešto preferiraju subotex iako se i metadon dijeli "šakom i kapom"...i mi smo ga dobivali samo tako.
U tebi su 3 čovjeka
Jedan koji misliš da jesi
Jedan koji bi želio biti
I jedan koji si zaista
TOG JEDINO NE POZNAJEŠ
Big Mama

Post by Big Mama »

ej paramparcad pa ko kaže da nećeš naći djevojku koja ti se svidja i posao koji voliš....?
U tebi su 3 čovjeka
Jedan koji bi želio biti
I jedan koji si zaista
TOG JEDINO NE POZNAJEŠ
zrinkam

Post by zrinkam »

Bože dragi kad slušam neke ljude kako pričaju o terapiji održavanja, dođe mi da pvraćam..Pa zar vam nije cilj jednog dana biti bez ijedne tablete i funkcionirati normalno bez ikakvog dodatnog stimulansa?! Zar ne shvaćate da ti doktori samo zarađuju na vama i da je svaka kutija metadona ili subutexa koja se vama razdijeli, za njih pobjeda. Shvaćam da je teško i da se sve čini lakše kad je terapija uz vas, ali vjerujte isplati se potruditi i trud će se na kraju i isplatiti. I moj dečko je ovisnik, ali ja vjerujem da jedva čeka dan kad će moći normalno spavati, jesti, raditi bez ičega. Iako se i njemu( a pogotovo sad dok je na krizi) ponekad čini da bi sve bilo lakše uz desetak hepova dnevno, svi mi znamo da bi to bilo tako u početku, a na kraju bi se hepovi uzimali samo kad ne bi bilo dopa..I zato, probudite se, i napravite nešto od svog života jer nikad nije kasno, sigurna sam da svatko od nas ima nešto u životu za što se valja potruditi i boriti do kraja života. Jer život je borba.
goldy

Post by goldy »

..
Last edited by goldy on Thu Jul 02, 2009 12:22 pm, edited 1 time in total.
Big Mama

Post by Big Mama »

Svi oni idu linijom manjeg otpora..kaj bi se trudili oko narkomana pa najlakše je dati hepove pa su mirni! I ovi i oni...Svaka čast izuzecima, naša psihijatrica je fakat najbolja (barem nama) i puno nam je pomogla...Dan danas se čujemo s njom, obožavam tu ženu :)
U tebi su 3 čovjeka
Jedan koji bi želio biti
I jedan koji si zaista
TOG JEDINO NE POZNAJEŠ
Beobandit

Post by Beobandit »

Mozda kiod vas u Hrvatskoj vasi doktori zaradjuju na vama ali smo mi u Srbiji na trosku drzave koja je konacno shvatila prednost metadona i polako ali sigurno odbacuje balkanske predrasude koje su tako dugo krasile nase narode. Metadon dobijamo besplatno i sto nas je vise drzava ima veci trosak a ne zaradjuje na metadonu. Mislite da smo mi svi na Balkanu pametniji od ostatka sveta varate se ljudi, gledaju nas kao divljake a ostale zemlje pocinju da daju heroin narkomanima. Mislite da ste svi pametniji od 68% gradjana Svajcarske koji su izglasali da se po bolnicama daje heroin narkomanima. Nikada nece misliti da smo bolji od njih vec da smo jadniji i da nismo dovoljno proucili problem. Naravno mladi propadaju sve vise niko nista ne preduzima, samo neki nastavljaju da pricaju sta ne treba. U ostalom meni niko ne moze da prica kako metaon ne valja bas toliko kako vi kazete. Na njemu sam 3 god. pijem sve kako kazu lekari i ne uzimam heroin, ako su neki od vas pili metadon samo kad nema heroina to je njihov problem, ako ste se svaki dan patili po lekarima zao mi je. Ja idem jednom nedeljno po recepte i tako je bilo jos od mog prvog dana kada sam poceo sa terapijom. Da trazim da dobijam na 15 dana jer idem negde dali bi mi 100% posto. Juce sam podigao lek iako je bio utorak, a ja dizem sredom terapiju. Nova godina je i niko nije pomislio da mi kaze sutra je tvoj red. Sve je zapisno posle cu doci dan kasnije i necu ukrasti dan .u nedelji. Nije sve tako crnbo kao sto pricate, neka kazu oni koje svaki dan budi kriza i prevrtanje po krevetu kako je njima. Svako u mojoj okolini ko prima metadon slozice se samnom. Bez par nepopravljivih svi su cisti i bez heroina od kad su na Metadonu, ne prave recidive ni po jedan dan kao mnogi koji pljuju metadon i lece se drugim lekovima. Nikada kazem vam niko od vas ne moze da me ubedi da bolje zna od doktora koji nude metadon, slazem se da je lek opasan. Ali mnogi su umrli jer ga nisu dobili a nisu hteli da se lece drugacije. Naravno da ni ja ne bi pristao da sada ispocetka prozivljavam nesto kada ni sa 18 god kada mi je organizam bio mnogo jaci i spremniji nisam uspeo da ostavim heroin nego sam se posle 2-3 dana kriziranja uvek vracao heroinu. Svako ima voje misljenje, vise ni ne razmisljam o tome da li je metadon los izbor, spasao mi je zivot i trudim se kako na njemu da zivim sto bolje. Prihvatio sam svesno sve njegove prednosti i mane, dopisujem se sa nekima iz inostranstva koji su na terapiji i koji mogu da mi prenesu sta njihovi lekari kazu. To je po meni bolje nego da se sa ljudima sa balkana raspravljam o stvarima koje ne mogu da shvate i koje ce silom prilika morati da prihvate sa ulaskom u evropsku uniju.
bojanol

Post by bojanol »

Ok, pazi, ja mogu da razumem da je to bolje, skloniti čoveka sa ulice, poslati ga u apoteku. Nije mi jasna samo jedna stvar, pričamo o metadonskoj krizi, teška je, svi koji smo je okusili se slažemo. Šta znači metadonsko održavanje, ako se posle njega, ako i ima kraja, suočavaš sa još žešćom krizom, dugotrajnijom. To me zanima.
Boban

Post by Boban »

Kako reci ljudima,koje reci upotrebiti?Safe from harm?
Beobandit

Post by Beobandit »

Metadon je majka ako neko ne moze da ostavi heroin a hoce. Jebiga i to ima svoju cenu, biras od 2 zla manje, sta ako ne moze nikako bas da se skine. Ja ne razumem to kada sam u krizi da mi neko prica moras da izdrzis. Ne m,oram da izdrzim i necu da trpim ni psihicku ni fizicku krizu. Krao sam i radio svasta samo da ne bih bio u krizi. Hocu da prestanm sa heroinbom ali ne mogu. Metadon je za to. Sa heroinom brzo propadnes i gotov si, metadon ti daje vremena da se saberes i razmislis sta hoces. Ako ne mozes posle bez njega da zivis bolje je to nego da si umro od heroina 3 god. pre toga. O krizi od metadona ne pricam uopste, jer zasto bih bio u krizi ako dobijam lek. Pa i dijabetiari bi pali u komu da se ne bocnu 2 puta dnevno. Zasto razmisljati o metadonskoj krizi uopste kada pijem lek na vreme, redovno dobijam lekove. Bolesnik sam imam svoju terapiju, mozak mi je trajno ostecen i biljka sam totalna dok ne popijem lek. Imam 2 puta a to su metadon ili heroin. Trece put bi vrloo brzo odveo u heroin tako da o tome ne razmisljam. Ako neko ima snage da se skine uvek cu mu se diviti i navoditi njegov primer kao njima. Davno kada sam pocinjao sa terapijom i moji su bili protiv toga zatrovani recima iz Zavoda u Drajzerovoj. Rekao sam im: Nemozete da se pomirite sto vam je sin na metadonu i pre bi ste rizikovali da umrem pokusavajuci da se skinem i uvek se vracajuci drogi nego da zivim na metadonu kao sto zive milioni ljudi sirom sveta ne raspravljajuci o tome. Evo proslo je skoro 3 god. zovu me svaki put posle odlaska kod lekara da pitaju jer bilo sve u redu. Da kazem da nisam dobio lek nastala bi frka i panika u celoj porodici.
Post Reply