Metadonska terapija
Moderator: sanela
Re: Metadonska terapija
nek ti je korisnicko ime takvo-ostani to sto jesi, al nemoj da ti se desi
Kada je srijeda kod vas? Jel 2 puta samo danas?

Da li neko ima neki predlog kome mogu da se javim i u koju ustanovu ako se desi nesto ne planirano pa prestanu da mi daju Metadon za koji imam sve potrebne papire i na kome sam vec 3 god? Mislim da doza od 40mg nije velika, standardno se pominje kao preporucena doza, mada sam cuo da negde preko ne preporucuju doze manje od 60mg. Meni je moja terapija ok, ali sam u strahu da ne ostanem bez nje. Ne zelim da se vratim na staro, a Metadona imam svega 3 boce u steku, to je za nedelju dana. Odvajao sam i trpeo pomalo pijuci xanax kad mi je frka da bi napravio zalihu bar za nedelju dana. Trudicu se da je povecam da bar imam za mesec dana. Da prestajem sa lekom ne dolazi u obzir. Da li je neko nacuo nesto oko pomenutog Metadonskog Centra u okviru Doma Zdravlja Savski Venac u Bg ili neko misli da bi mi se smilovali u nekoj drzavnoj ustanovi tipa Odeljenja za Psihijatriju pri Klinickom Centru ili olnici Dragise Misovic ili Zavoda(Drajzerova). Da li imam vece pravo na Metadon od ljudi koji tek treba da pocnu sa terapijom sobzirom da sam vec dugo na njemu? Nemam puno vremene ako ostanem bez leka svega nedelju dana. Posle toga necu biti u stanju da se vucem po lekarima a da ne uzmem nista. Muka me hvata od pomisli da ga ponovo kuvam i trazim vene po 1 h.
Trebao bi neki od tih zdravstvenih centara da pocne odrzavanje Metadonom i Subutexom.
Posle Nove Godine, kako sam ja cuo.
Pa sta, nece vise da ti prepisuju doktori Metadon, nije mi jasno ?
Zasto se bojis da ne ostanes bez Metadona, zasto bi ostao bez Metadona ?
I da, 40mg je bas mala doza, ispod one koja je minimalna za odrzavanje.
Po svetskom standardu za Metadonsko odrzavanje, krece se sa 30mg, pa se lagano titrira do 60mg, sto je minimalna doza za odrzavanje, tek na 60mg imas potpuni taj blocade effect, preko kojeg ne mozes da osetis Heroin jer je previse jak.
No, mnogima je dovoljno i 40mg.
Ja sam eto na 90mg, a poceo sa 30mg.
I tako sam jurio non stop taj high, pa povecavao za 5mg, pa za 7mg i tako dalje, da bih dosao do 100mg i tada sam shvatio da mi je isti djavo da li sam na 100mg ili na 80mg, Metadon jednostavno nije opioid koji ima izrazen taj high kao recimo Morfin i drugi klasicni opioidi i onda sam resio da se spustim na 90mg...tacnije 87mg, to je 260 kapi, odnosno 8.7ml.
Ukoliko pocnu da te odbijaju i ne prepisuju ti Metadon za koji imas legalne izvestaje i sve ostalo, mozes se obratiti komori neuropsihijatara ili Klinici za Neuropsihijatriju u Novom Sadu, tamo je glavni profesor doktor Nikola Vuckovic koji je predsednik konzilijuma psihijatara Srbije i on bi mogao da ti pomogne da ponovo redovno dobijas svoj Metadon.
Posle Nove Godine, kako sam ja cuo.
Pa sta, nece vise da ti prepisuju doktori Metadon, nije mi jasno ?
Zasto se bojis da ne ostanes bez Metadona, zasto bi ostao bez Metadona ?
I da, 40mg je bas mala doza, ispod one koja je minimalna za odrzavanje.
Po svetskom standardu za Metadonsko odrzavanje, krece se sa 30mg, pa se lagano titrira do 60mg, sto je minimalna doza za odrzavanje, tek na 60mg imas potpuni taj blocade effect, preko kojeg ne mozes da osetis Heroin jer je previse jak.
No, mnogima je dovoljno i 40mg.
Ja sam eto na 90mg, a poceo sa 30mg.
I tako sam jurio non stop taj high, pa povecavao za 5mg, pa za 7mg i tako dalje, da bih dosao do 100mg i tada sam shvatio da mi je isti djavo da li sam na 100mg ili na 80mg, Metadon jednostavno nije opioid koji ima izrazen taj high kao recimo Morfin i drugi klasicni opioidi i onda sam resio da se spustim na 90mg...tacnije 87mg, to je 260 kapi, odnosno 8.7ml.
Ukoliko pocnu da te odbijaju i ne prepisuju ti Metadon za koji imas legalne izvestaje i sve ostalo, mozes se obratiti komori neuropsihijatara ili Klinici za Neuropsihijatriju u Novom Sadu, tamo je glavni profesor doktor Nikola Vuckovic koji je predsednik konzilijuma psihijatara Srbije i on bi mogao da ti pomogne da ponovo redovno dobijas svoj Metadon.
Za sada je sve uredu, danas sam bio i dali su mi recepte sve kako treba. Samo nastao je drugi problem jer moja apoteka u okviru doma zdravlja ne radi ne znam dokle ce da bude zatvorena, a meni je istekla licna karta, predao sam za novu tako da sam bez nje. Jel znas mozda Voyageru jer bi mi dali lek ako odem sa kevom ili sa nekim iz porodice na njihovu licnu kartu, jer bez nje nece da mi izdaju lek. To moram da sredim danas najkasnije sutra.
Povedi kevu kao saradnika u odrzavanju i izdace ti Metadon na njenu licnu kartu ukoliko im objasnis da si trenutno u procesu dobijanja nove licne klarte.
Trebalo bi da prodje sve bez problema, povedi kevu i nek ti izdaju gudru na njenu licnu kartu.
Trebalo bi da prodje sve bez problema, povedi kevu i nek ti izdaju gudru na njenu licnu kartu.
Jel si video one naslove zbog marihuane u zatvor, heroin na recept. Izgleda malo cudno ali samo ludak ne moze da shvati koliko su u Svajcarskoj veci strucnjaci za narkomaniju negoi nasi lekari na Balkanu. Naravno da je i marihuana i heroin droga, ali ko pusi travu nece u nastupu krize sa krvavim spricem upasti u pekaru da ukrade pazar za fiks. Samo ludak moze da kaze da ce se svi drogirati jel drzava nece dati svakome heroin, nego odredjenom broju zabelezenih, nepopravljivid, dokazanih lopova i narkomana da bi sprecila da nanesu jos vece zlo sebi i drugima. Pokusavaju da im produze zivot dajuci im cistu drogu i nesto da pojedu i mesto gde ce da se okupaju dok ne shvate da mogu bezbolno da se izlece. U svakom trenuku mogu da zatraze metadon i da ga dobiju i svi ce tapsati kada dodju u ustanovu po lek govoreci vidi kako je uspeo. Ostali ko misle da je heroin za sve grdno se varaju. Pocetnici moraju jos 10 god. da pate, da se upropascavaju na svaki moguci nacin da propadnu psiho-fizicki da bi dobili za koju god. heroin. Prema tome to uopste nije tako kako as zatucani Balkanskji mozak misli. Na kraju ce za 10 god ionako ovde da se radio sto i tamo. Sto se tice mene budite 100% sigurni da se ne bi prijavio za ovo i da mi je pred kucom. Vene nemam, metadon me pokriva duze nego heroin, a i od kada ga pijem desilo se nekolik puta da uzmem heroin i osecao sam se tako prljavo sutradan, nikako. Prema tome ne bi osudi sebe na 3 puta dnevno fiksanje. Popijem metadon nisam uradjen, ali sam 4h konstantno sredjen, raspolozeniji i normalnijeg izgleda. Ovako kao ovi sto su strejt non stop pa im treba 2 god da se oporave jer im organizam vapi za heroinom, pa samim tim propadaju i ako se ne drogiraju, a piju blokatore pa ne mogu da se urade i izgledaju kao da ne prestaju da se rade. Neki ce misliti da lupam gluposti, ali oni koji su osetili i videli droge bar duze od 10 god. znace da sam upravu. Potpuno sam za ovaj vid grupne pomoci svim teskim narkomanima, s'tim sto ne savetujem nikoga da se prijavi na ovako nesto kada bude kod nas. Mislim da ima lekova koji mogu adekvatno da zamene heroin a neuporedivo su manje stetni i opasni. Mada verujem da ovaj heroin sto daju nije kao od dilera vec je 100% sinteticki, sigurno ne daju zaplenjenu drogu. Samim tim u njemu ima manje otrova koje sadrzi prirodni heroin i koji se zadrzavaju tokom pravljenja u nehigijenskim uslovima. Pogledajte samo kako se koka pravi, uzimao sam je juce. Kosta dosta, a klinci koji je prave pljujku kad isprobavaju da li su dovoljno dodali supstance i koje treba. Promuckaju u ustima i pljunu nazad u obor prekriven najlonom, kao govna da mesaju, blatnjavo lisce po kome gacaju ne bi li mu iscedili dusu. Ovde mi placamo po 50e za gram srednje kvalitetnog kokaina. I to se molim bogu da ne bude ona zuckasta kreda sto ima hevi rad da oces da se onesvestis, nego da je ona fleksa sto se presijava i koja se oseca na aceton, sto se drobi lako. Imao sam semu za jako finu koku, bela kao sneg, a mirse slicno kao caj, tako nesto, vidi se daje prirodan miris, lako se drobi, skroz, rastvorljiva u vodi koja ne bude kao mleko nego providna skroz, ali toga nema sada.Kad bi se dokopao negde one flasice farmaceutskog kokaina, sto koriste za manje hiruske intervencije, jer deluje 15-20 min. kao anestetik. Voyageru pomozi kako se zove taj lek, mislim na kokain farmaceutski, mada toga nema kod nas i mislim da je iskljucivo za bolnice da se ne daje nikome, jedino ko ukrade pa proda na uliucu.Sipam u flasicu metadona praznu, ponesem pipetu i furaj. Inace radim belo samo vikendom i to ne svakoga nego kad je bas neki provod. Drugi piju kao smukovi pored mene, uzimaju spidove, eksere. Mene to sve lose radi tako da mogu i ja malo da se opustim ponekad, izbacim negativnu energiju i posle toga sam miran i ne nerviram se, jednostavno opusten danima.
Jedan prijatelj kome stara radi u bolnici, ukrao je taj kokain, kaze u ampulicama je pakovan, usmrkao je mrvicu i kaze da je imao erekciju desetak minuta i osjecaj kao da svrsava bez prekida. Valjda mislimo na isto.Beobandit wrote:Kad bi se dokopao negde one flasice farmaceutskog kokaina, sto koriste za manje hiruske intervencije, jer deluje 15-20 min. kao anestetik. Voyageru pomozi kako se zove taj lek, mislim na kokain farmaceutski, mada toga nema kod nas i mislim da je iskljucivo za bolnice da se ne daje nikome, jedino ko ukrade pa proda na uliucu.
Potpis.
Ne, pobrkali ste loncice.
Kokain HCL je svugde u svetu Schedule I supstancija, znaci nema terapeutsku vrednost niti se koristi u medicini.
Kao lokalni anestetik, Kokain HCL ima mnogo nezeljenih efekata, i pride deluje na psihu.
Umesto Kokaina, kao lokalni anestetici se koriste izomeri Kokaina, a to je Lidokain HCL (Lidocaine), a u skorije vreme modernije verzije kao sto su Bupivakain HCL (Marcaine ampule), Artikain HCL (Cystocaine ampule) i Levobupivakain HCL (Chirocaine ampule) i kombinacije kao sto su Lidokain + Adrenalin (Epinefrin) i Cystokain A i Cystokain DS (Artikain + Adrenalin (Epinefrin)).
Najduze dejstvo od svih njih ima Bupevakain HCL, traje oko 20 sati.
Ali nijedan od njih nema psihoaktivno dejstvo, mozda malo.
Artikain, Lidokain, Bupivakain i Levobupivakain su registrovani kod nas i koriste ih anesteziolozi.
No, Kokain HCL se nigde su svetu ne koristi i zabranjena je supstancija, znaci nigde nije registrovan kao legalni lokalni anestetik.
Zubari kod nas kao lokalnu anesteziju koriste ampule Lidokaina, njih inace mozete kupiti u bolje opremljenim apotekama, daju neke bez recepta.
Ali kazem, nemaju nikakvu rekreativnu vrednost, a ako ih slucajno puknete u venu, ishod je cesto fatalan.
Znaci izuzetno je vazno veoma dobro znati gde se daje bilo koji *kain, jer ako potrefis neki vazniji nerv, cesto se desava da ostanes trajno nepokretan.
Inace, mozete se zajebavati ako hocete kad vam je dosadno sa Tetrakainom, ono, cisto da vam utrnu uista, desni i jezik na nekih 5 minuta.
U kapima za usi Otol-H se nalaze tri supstancije, jedna od njih je Tetrakain HCL i njega ima najvise, on uglavnom cini Otol-H.
Jedne supstancije ima 0.1mg, ove druge ima 1mg, a Tetrakaina ima 10mg, bocica ima 300 kapi.
Tako da, kad vas boli zub, ako nemate ampule Lidokaina, mozete kupiti kapi za usi Otol-H, kapnuti par kapi na bolno mesto i posle 30 sekundi ono ce snazno utrnuti.
To sam ja izvalio jos dok sam isao u Gimnaziju, pa smo svi kupovali Otol-H ko ludi i zajebavali se sa njime u skoli, ono, za vreme casa napunimo usta kapima i utrne ko ludo i kad nas profesor/ka prozove, a usta ono, bluah...bluah...bluah....lol.
Bezveze.
Sto se Diamorfina (Heroina) koji se koristi za odrzavanje u UK, Svajcarskoj, Kanadi i jos nekim zemljama tice.
To je potpuno farmaceutski 100% cist Heroin.
I nije sinteticki, nego polusinteticki, Heroin je polusinteticki opioid.
Inace, Heroin kada se da u potpuno cistoj formi za odrzavanje, isto ne ostecuje organizam, znaci jetru, bubrege i mozak.
Diamorfin je potpuno cist mu agonist i kada se da u cistoj formi, sam Diamorfin HCL, ne ostecuje organizam, isto kao Metadon, Morfin, Buprenorfin, Hidromorfon, Oksikodon, Oksimorfon, itd.
Znaci ono sto nas organizam sjebava kada se pucmao ovim ulicnim Heroinom nije sam Diamorfin HCL koji se u nekoj meri nalazi u njemu, vec neki drugi alkaloidi, isto opioid, kao sto su 6-MAM (6-MonoAcetilMorfin), Papaverin, itd, ali i jos razne prljavstine, em one koje su ostale prilikom prerade sirovog Opijuma, em onih koje sitniji dileri stavljaju da bi ga isekli, a to cesto bivaju tablete Paracetamola ili tablete Kafetina (a tablete Kafetina sadrze Paracetamol, Kafetin, Propifenazol i Kodein) sto je sve u kombinaciji veoma stetno za organizam kada se da intravenski.
Ali, jedina mana kod odrzavanja cistim Diamorfinom je upravo ta, da moras da ga fiksas tri puta dnevno.
Ali oni od skora imaju novu praksu, a to je da na pocetku programa, pacijentu ugrade braunilu, tako da ne mora svaki dan da se po 3 puta bode, vec mu ugrade braunilu koju moze da nosi 15 dana i svaki put kad treba da uzme Heroin, smao otvori ampulu sa Diamorfin prahom, otvori ampulu sa sterilisanom vodicom, uvuce u spric vodicu, usprica je i pomesa sa prahom Diamorfina u ampuli, zatim sve to zajedno uvuce u spric, otvori cep od braunile i samo plug-uje spric i usprica i to je to.
Braunilu im menjaju na svakih 15 do 20 dana, da ne bi doslo do upale ili nekih drugih komplikacija.
Tako da prakticno, bodes se najvise dva puta mesecno, znaci samo tada kada je potrebno da ti stave novu braunilu.
To takodje olaksava monitoring pacijenata i njihovih vitalnih funkcija tokom odrzavanja Heroinom, znaci kada treba uraditi testove funkcije jetre, bubrega i svega ostalog, samo otvore cep na braunili, prikace spric, izvuku lagano krvi koliko im je potrebno, zatvore braunilu i to je to.
Nema bodenja, nema trazenja vene, nema nicega.
Ali kao sto ti kazes, ima nekoliko drugih mnogo efikasnijih opcija, koje su po meni bolje od cinjenice da moras svaki dan 3 puta da se doziras Heroinom.
Tu su znaci osim Metadona i Buprenorfina opioidi Morfin sa produzenim delovanjem od 24 casa (Substitol kapsule od 120mg i 200mg) i Hidromorfon za intravensku primenu (Dilaudid HP) koji se daje onima koji su bas teski slucajevi i koji su zavisni bas od tog rush-a tako da moraju da injektuju i oralni Hidromorfon sa produzenim delovanjem od 12 casova (Palladon kapsule) i od 24 casa (Jurnista tablete, mada one jos nisu pocele da se upotrebljavaju za odrzavanje, jer su jako nova formulacija, ali su vec odradjeni testovi sa odrzavanjem ovisnika pomocu Jurniste i dali su odlicne rezultate tako da je samo pitanje vremena kada ce poceti da se svugde upotrebljava u odrzavanju).
Oralni Morfin deluje bukvalno isto kao Heroin, samo sto nemas rush.
Hidromorfon deluje 3 puta jace i cak bolje od Heroina, bolji je feeling i najmanje ostecuje telo i uopste nema toksina left behind.
Znaci ako bih birao izmedju Morfina, Hidromorfona i Heroina, izabrao bih Hidromrfon, koji je ubedljivo naj-extra opioid koji postoji.
U testing istrazivanjima, kada su ovisnicima davali intravenski Heroin i intravenski Hidromorfon, ovi sto su dobijali Hidromorfon su mislili da dobijaju neki jako extra Heroin.
Tako da, sto se buducnosti odrzavanja tice, retko koje zemlje ce odobriti odrzavanje Heroinom.
Bice odobren Metadon, Buprenorfin, Morfin i Hidromorfon (Hidromorfon za najteze slucajeve).
Tako je Australija uradila, posto su oni u pocetku jos 2001. godine hteli da uvedu odrzavanje Heroinom, ali posto je Heroin svugde u svetu na losem glasu i stigmatizovan je, nisu mogli da nateraju vladu da legalizuje, registruje i pocne da uvozi ampule Diamorfina.
Stoga su se prisetili da opusteno mogu da koriste Hidromorfon koji vec imaju registrovan i legalan i koji vec koriste u medicini, tako da su dali predlog o odrzavanju Hidromorfonom i to je opusteno proslo 2002. godine i imaju extra rezultate.
Cak kod nekih ljudi bolje rezultate nego sto imaju ovi koji praktikuju odrzavanje Heroinom.
Sve u svemu, ni ja se ne bih odlucio za odrzavanje Heroinom...mozda kada bi postala dostupna neka verzija oralnog Diamorfina sa produzenim delovanjem od 24 casa, znaci tablete Heroina sa produzenim delovanjem, onda bih, ako bih imao da biram samo izmedju Buprenorfina, Metadona i Heroin tableta, presao na Heorin tablete.
Ali sto se Srbije tice, ja mislim da je najdalje sto cemo mi ici je da cemo dobiti Subutex (Buprenorfin) tablete i Substitol (Morfin sa produzenim delovanjem od 24 casa) kapsule od 120mg i 200mg za odrzavanje, pored Metadona.
Mislim da je Morfin najdalje sto nas mentalitet moze da pojmi i prihvati...i taj Morfin ce biti rezervisan samo za najteze slucajeve koji nisu uspeli sa Metadonom niti sa Buprenorfinom.
Ja se nadam da cemo Morfin dobiti tokom 2009. godine, to bi bilo sjajno.
Kokain HCL je svugde u svetu Schedule I supstancija, znaci nema terapeutsku vrednost niti se koristi u medicini.
Kao lokalni anestetik, Kokain HCL ima mnogo nezeljenih efekata, i pride deluje na psihu.
Umesto Kokaina, kao lokalni anestetici se koriste izomeri Kokaina, a to je Lidokain HCL (Lidocaine), a u skorije vreme modernije verzije kao sto su Bupivakain HCL (Marcaine ampule), Artikain HCL (Cystocaine ampule) i Levobupivakain HCL (Chirocaine ampule) i kombinacije kao sto su Lidokain + Adrenalin (Epinefrin) i Cystokain A i Cystokain DS (Artikain + Adrenalin (Epinefrin)).
Najduze dejstvo od svih njih ima Bupevakain HCL, traje oko 20 sati.
Ali nijedan od njih nema psihoaktivno dejstvo, mozda malo.
Artikain, Lidokain, Bupivakain i Levobupivakain su registrovani kod nas i koriste ih anesteziolozi.
No, Kokain HCL se nigde su svetu ne koristi i zabranjena je supstancija, znaci nigde nije registrovan kao legalni lokalni anestetik.
Zubari kod nas kao lokalnu anesteziju koriste ampule Lidokaina, njih inace mozete kupiti u bolje opremljenim apotekama, daju neke bez recepta.
Ali kazem, nemaju nikakvu rekreativnu vrednost, a ako ih slucajno puknete u venu, ishod je cesto fatalan.
Znaci izuzetno je vazno veoma dobro znati gde se daje bilo koji *kain, jer ako potrefis neki vazniji nerv, cesto se desava da ostanes trajno nepokretan.
Inace, mozete se zajebavati ako hocete kad vam je dosadno sa Tetrakainom, ono, cisto da vam utrnu uista, desni i jezik na nekih 5 minuta.
U kapima za usi Otol-H se nalaze tri supstancije, jedna od njih je Tetrakain HCL i njega ima najvise, on uglavnom cini Otol-H.
Jedne supstancije ima 0.1mg, ove druge ima 1mg, a Tetrakaina ima 10mg, bocica ima 300 kapi.
Tako da, kad vas boli zub, ako nemate ampule Lidokaina, mozete kupiti kapi za usi Otol-H, kapnuti par kapi na bolno mesto i posle 30 sekundi ono ce snazno utrnuti.
To sam ja izvalio jos dok sam isao u Gimnaziju, pa smo svi kupovali Otol-H ko ludi i zajebavali se sa njime u skoli, ono, za vreme casa napunimo usta kapima i utrne ko ludo i kad nas profesor/ka prozove, a usta ono, bluah...bluah...bluah....lol.
Bezveze.
Sto se Diamorfina (Heroina) koji se koristi za odrzavanje u UK, Svajcarskoj, Kanadi i jos nekim zemljama tice.
To je potpuno farmaceutski 100% cist Heroin.
I nije sinteticki, nego polusinteticki, Heroin je polusinteticki opioid.
Inace, Heroin kada se da u potpuno cistoj formi za odrzavanje, isto ne ostecuje organizam, znaci jetru, bubrege i mozak.
Diamorfin je potpuno cist mu agonist i kada se da u cistoj formi, sam Diamorfin HCL, ne ostecuje organizam, isto kao Metadon, Morfin, Buprenorfin, Hidromorfon, Oksikodon, Oksimorfon, itd.
Znaci ono sto nas organizam sjebava kada se pucmao ovim ulicnim Heroinom nije sam Diamorfin HCL koji se u nekoj meri nalazi u njemu, vec neki drugi alkaloidi, isto opioid, kao sto su 6-MAM (6-MonoAcetilMorfin), Papaverin, itd, ali i jos razne prljavstine, em one koje su ostale prilikom prerade sirovog Opijuma, em onih koje sitniji dileri stavljaju da bi ga isekli, a to cesto bivaju tablete Paracetamola ili tablete Kafetina (a tablete Kafetina sadrze Paracetamol, Kafetin, Propifenazol i Kodein) sto je sve u kombinaciji veoma stetno za organizam kada se da intravenski.
Ali, jedina mana kod odrzavanja cistim Diamorfinom je upravo ta, da moras da ga fiksas tri puta dnevno.
Ali oni od skora imaju novu praksu, a to je da na pocetku programa, pacijentu ugrade braunilu, tako da ne mora svaki dan da se po 3 puta bode, vec mu ugrade braunilu koju moze da nosi 15 dana i svaki put kad treba da uzme Heroin, smao otvori ampulu sa Diamorfin prahom, otvori ampulu sa sterilisanom vodicom, uvuce u spric vodicu, usprica je i pomesa sa prahom Diamorfina u ampuli, zatim sve to zajedno uvuce u spric, otvori cep od braunile i samo plug-uje spric i usprica i to je to.
Braunilu im menjaju na svakih 15 do 20 dana, da ne bi doslo do upale ili nekih drugih komplikacija.
Tako da prakticno, bodes se najvise dva puta mesecno, znaci samo tada kada je potrebno da ti stave novu braunilu.
To takodje olaksava monitoring pacijenata i njihovih vitalnih funkcija tokom odrzavanja Heroinom, znaci kada treba uraditi testove funkcije jetre, bubrega i svega ostalog, samo otvore cep na braunili, prikace spric, izvuku lagano krvi koliko im je potrebno, zatvore braunilu i to je to.
Nema bodenja, nema trazenja vene, nema nicega.
Ali kao sto ti kazes, ima nekoliko drugih mnogo efikasnijih opcija, koje su po meni bolje od cinjenice da moras svaki dan 3 puta da se doziras Heroinom.
Tu su znaci osim Metadona i Buprenorfina opioidi Morfin sa produzenim delovanjem od 24 casa (Substitol kapsule od 120mg i 200mg) i Hidromorfon za intravensku primenu (Dilaudid HP) koji se daje onima koji su bas teski slucajevi i koji su zavisni bas od tog rush-a tako da moraju da injektuju i oralni Hidromorfon sa produzenim delovanjem od 12 casova (Palladon kapsule) i od 24 casa (Jurnista tablete, mada one jos nisu pocele da se upotrebljavaju za odrzavanje, jer su jako nova formulacija, ali su vec odradjeni testovi sa odrzavanjem ovisnika pomocu Jurniste i dali su odlicne rezultate tako da je samo pitanje vremena kada ce poceti da se svugde upotrebljava u odrzavanju).
Oralni Morfin deluje bukvalno isto kao Heroin, samo sto nemas rush.
Hidromorfon deluje 3 puta jace i cak bolje od Heroina, bolji je feeling i najmanje ostecuje telo i uopste nema toksina left behind.
Znaci ako bih birao izmedju Morfina, Hidromorfona i Heroina, izabrao bih Hidromrfon, koji je ubedljivo naj-extra opioid koji postoji.
U testing istrazivanjima, kada su ovisnicima davali intravenski Heroin i intravenski Hidromorfon, ovi sto su dobijali Hidromorfon su mislili da dobijaju neki jako extra Heroin.
Tako da, sto se buducnosti odrzavanja tice, retko koje zemlje ce odobriti odrzavanje Heroinom.
Bice odobren Metadon, Buprenorfin, Morfin i Hidromorfon (Hidromorfon za najteze slucajeve).
Tako je Australija uradila, posto su oni u pocetku jos 2001. godine hteli da uvedu odrzavanje Heroinom, ali posto je Heroin svugde u svetu na losem glasu i stigmatizovan je, nisu mogli da nateraju vladu da legalizuje, registruje i pocne da uvozi ampule Diamorfina.
Stoga su se prisetili da opusteno mogu da koriste Hidromorfon koji vec imaju registrovan i legalan i koji vec koriste u medicini, tako da su dali predlog o odrzavanju Hidromorfonom i to je opusteno proslo 2002. godine i imaju extra rezultate.
Cak kod nekih ljudi bolje rezultate nego sto imaju ovi koji praktikuju odrzavanje Heroinom.
Sve u svemu, ni ja se ne bih odlucio za odrzavanje Heroinom...mozda kada bi postala dostupna neka verzija oralnog Diamorfina sa produzenim delovanjem od 24 casa, znaci tablete Heroina sa produzenim delovanjem, onda bih, ako bih imao da biram samo izmedju Buprenorfina, Metadona i Heroin tableta, presao na Heorin tablete.
Ali sto se Srbije tice, ja mislim da je najdalje sto cemo mi ici je da cemo dobiti Subutex (Buprenorfin) tablete i Substitol (Morfin sa produzenim delovanjem od 24 casa) kapsule od 120mg i 200mg za odrzavanje, pored Metadona.
Mislim da je Morfin najdalje sto nas mentalitet moze da pojmi i prihvati...i taj Morfin ce biti rezervisan samo za najteze slucajeve koji nisu uspeli sa Metadonom niti sa Buprenorfinom.
Ja se nadam da cemo Morfin dobiti tokom 2009. godine, to bi bilo sjajno.