Subuteks/Metadon u Srbiji, treci deo
Moderator: sanela
Re: Subuteks/Metadon u Srbiji, treci deo
Neverovatno, al' isto ovako sam ja branio i voleo svog dilera...
SAMO CEO ŽIVOT...
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:41 am, edited 1 time in total.
hjgh
Last edited by mrnjau on Sun Jan 18, 2009 12:47 am, edited 1 time in total.
Izgubljeno vreme, uspavana mladost
suviše ljudi, zaboravljena lica
hladan kao kamen u vrtlogu vira.
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:40 am, edited 1 time in total.
Meni za sada ne prave pitanje kada dodjem po recepte za Metadon imam redovne izvestaje neuropsihijatra koje uzimam na 6 meseci, ali da neko napravi pitanje pa da nece da mi daje recepte napravio bih skandal. Voyageru pogledaj na sajtu http://www.exchangesupplies.org kako u civilizovanim zemljama na sve nacine pokusavaju da pomognu narkomanima, u Srbiji lekari i neuropsihijatri treba mnogo da uce o narkomaniji. Tacno je to sto kazes da je subotex sranje, pomaze ali 20% vise ne. Moj je predlog svima koji hoce da se lece a smatraju da ih lekari kod nas ne lece dobro i na nacin na koji se to radi u Evropi, pogotovu ako lekari nemaju opravdanje kao "kod nas nema tih lekova ili lekovi su skupi" da obavezno tuze sve koji nece da ih lece ili im predlazu vise puta jednu te istu metodu koja nije dala rezultate. Treba da se podnese sto vise tuzbi protiv svakog lekara. Os supstitucionih lekova kod nas je dostupan jedino Metadon, dobija ga svaki 1000 ti narkoman, a potreban je bar svakom 50tom zavisniku. Muka mi je najvise od ljudi koji ni neznaju sta je Metadon da lupaju gluposti o njemu. Pre nekoliko meseci imao sam prilike da slusam predavanja od jednog coveka kome se sin predozirao heroinom kako treba da prestanem sa Metadonom to ne valja tako su mu rekli u Drajzerovoj, a njemu sin pio blokatore i eskivirao ih svaki 4-5 dan se drogirao zadnjih 2 god, sve dok nije umro od heroina. Kukao je u Zavodu da mu prepisu Metadon jer ce se u suprotnom vratiti kad tad drogi i oni nista cute samo i teraju po svome. Narod u Srbiji je totalno izbezumljen, mislimo da smo najpametniji. Ja ne znam uopste na koji ce se stanje u Srbiji sto se tice lecenja narkomanije malo poboljsati. Ne vidim uopste nadu da se zaustavi porast broja zavisnika od heroin, jer svaka druga droga po mom misljenju vodi u heroin kada tada, bilo da puse travu pa pozele da probaju nesto jace ili gutaju hemikalije pa polude pa onda probaju heroin koji ih koliko toliko spusti na zemlju, onda se navuku pa nastane pakao ili uzimaju kokain pa im trepa heroina da se spuste. Na kraju svi shvate da heroin ima najlepsi rad i ostaju na njemu. Kod nas nade za narkomane nema, bar za teske ovisnike, 1% ce doci do Metadona, 5% ce se skinuti bez supstitucionih lekova, ostali ce da umru. Bukvalno vise od 10% neznam ni toliko njih da li ce se izvuci. Kada Srbija to shvati mozemo ocekivati promene u razmisljanju lekara i promenu odnosa prema bolesnima. Ne znam koliko mi mozemo da pomognemo objasnjavajuci svima na svakom koraku sta nam zaista pomaze a sta je uludo potroseno vreme i novac i naruseno jos vise zdravlje ljudi.
Mislim da Prof. Vuckovica niko nije upozorio da ne prica mnogo o Metadonu i Terapiji u Novom Sadu ali covek iz iskustva zna da bi ga posle toga sve zive organizacije napale da je poceo da prica o Metadonu, pa cak i roditelji nekih narkomana koji su umrli od droge neznajuci nesrecnici da bi im taj lek verovatno spasao dete. Kazem spasao dete jer posle Metadona nijedan heroin vise nije onako jak kao sto je pre nego sto pocnes sa terapijom, nikada nisi uradjen kako treba a i vce su sanse da ne bi uopste prisli dozi koja ih je ubila. Otac tog mog druga i danas cita o vrstama lecenja i raspituje se kao da mu je dete jos zivo, zaboravlja da nema koga da leci a pljuje po Metadonu. Ja kad nisam mogao vise da mu objasnjavam da mi Metadon ne pomaze morao sam da mu odgovorim da pijem Metadon da ne bi umro kao vas sin od heroina. Ako Nikola Vuckovic mora da pazi sta prica ja ne moram i javnom kazem svim Doktorima iz Drajzerove da im jebem milu majku i sve po spisku i njima i onim Rusima u klinici i pravoslavnim popovima, zbog kojih su mnogi ljudi prestali da idu u crkvu. Ti lesinari od popova samo koristi imaju od ljudi koji pokusavaju spas da nadju u molitvi. I ja verujem u boga ali mi svestenici i popovi toliku idu na zivce da to nije normalno. Svuda pokusavaju da se ovajde. Moramo nekako da usmerimo paznju Evropske Zajednici na Srbiji i to na koji se nacin odnose prema zavisnicima u Beogradu i celoj Srbiji, jer ako nas oni pritisnu mogu ovi lekari i svi koji su se ovajdili zabranom Metadona da se bune koliko hoce.
...
Last edited by mrnjau on Sun Jan 18, 2009 12:45 am, edited 1 time in total.
Izgubljeno vreme, uspavana mladost
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:39 am, edited 1 time in total.
Iako je ovaj forum mjesto za razmjenu mišljenja o različitim temama koje imaju veze s ovisnošću i načinima liječenja, to ne znači da je dozvoljeno pljuvanje i vrijeđanje ljudi koji se bave nekim načinima liječenja. Zato bih te molila da malo pripaziš o načinu na koji pišeš.Beobandit wrote: Ako Nikola Vuckovic mora da pazi sta prica ja ne moram i javnom kazem svim Doktorima iz Drajzerove da im jebem milu majku i sve po spisku i njima i onim Rusima u klinici i pravoslavnim popovima, zbog kojih su mnogi ljudi prestali da idu u crkvu. Ti lesinari od popova samo koristi imaju od ljudi koji pokusavaju spas da nadju u molitvi. I ja verujem u boga ali mi svestenici i popovi toliku idu na zivce da to nije normalno. Svuda pokusavaju da se ovajde. Moramo nekako da usmerimo paznju Evropske Zajednici na Srbiji i to na koji se nacin odnose prema zavisnicima u Beogradu i celoj Srbiji, jer ako nas oni pritisnu mogu ovi lekari i svi koji su se ovajdili zabranom Metadona da se bune koliko hoce.
x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:39 am, edited 1 time in total.