METADONSKA KRIZA

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
paramparcad

METADONSKA KRIZA

Post by paramparcad »

posto sam jako znatizeljan a radoznalost je jedna od parametara inteligencije :) zanima me ko je imao iskustva sa metadonskom krizom.kada je najjaca,koji su simptomi itd.citao sam puno puta o tome ali je sve bilo nekonkretno i nedoreceno...jedino sto znam je da traje skoro 2 nedelje.
AnAna_mo

Re: METADONSKA KRIZA

Post by AnAna_mo »

Ja se nikada nisam ni htjela skidati sa M-a na suho, niti sam bila prinudena. Ali sam u onim svojim losim fazama znala po 3,4 dana biti bez njega (klasika-prodam ih ili mijenjam za H, pa onda narednih dana ne uzimam jer ih-nemam naravno).Sve se to ponavljalo dosta puta. Iako sam za to vrijeme u organizmu imala uobicajeno ili i vise H-a nego obicno, tijelo je ipak vristilo za M, tako da bih morala uzeti vecu kolicinu H-a samo da bi potopila potrebu za M. Ali ti u glavurdi svejedno ostaje misao da nisi uzeo kao obicno, pa nastaje kaos koji ti svojim mislima jos dodatno pogorsas.
Sta ja znam, to ti je moje iskustvo od tih nekoliko dana, a tko zna kako bi mi tek kasnije bilo... A sto se simptoma tice, to ti ne mogu konkretno reci, jer sam ja bila navucena na H i M istodobno, tako da, kad bi me snasla kriza, ponekad nebi znala koja je koja. Ali slicna je heroinskoj - bolovi, jeza, vruce-hladno, suze oci, sline,kihanje i sve to uz jaku, jaku, ludacku tjeskobu, tugu i paniku. Jaka je ovisno o kolicini i periodu uzimanja, a moze trajati sigurna sam 100% i po mjesec dana.
Koliko god sam sama sebi Metadonom odmagala, gubila i cinila lose - toliko sada sama sebi njime pomazem. Znaci, to je odlican LIJEK pod uvjetom da se NE zloupotrebljava. I gotovo, pa nek govori ko sta hoce. Nitko me ne moze uvjeriti u suprotno, jer ja stvarno bez njega nikad ne bih prestala uzimati heroin.
Eto Param, znatizelja, inteligencija - jesi li imalo pametniji? :wink:
Potpis.
Sagitarius

Post by Sagitarius »

paramparcad wrote:posto sam jako znatizeljan a radoznalost je jedna od parametara inteligencije :) zanima me ko je imao iskustva sa metadonskom krizom.kada je najjaca,koji su simptomi itd.citao sam puno puta o tome ali je sve bilo nekonkretno i nedoreceno...jedino sto znam je da traje skoro 2 nedelje.

he,he,he.......
U tom grmu lezi zec :D
goldy

Post by goldy »

.
Last edited by goldy on Thu Jul 02, 2009 12:06 pm, edited 1 time in total.
paramparcad

Post by paramparcad »

Sagitarius wrote:.

he,he,he.......
U tom grmu lezi zec :D[/quote]
u kom sagy?opet ti trt,mrt(sto bi rekla goldy)smrt,i posle ti bude krivo sto smo te dirali pa places na forumu :smt018
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:41 am, edited 2 times in total.
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

Voyager wrote: pa onda imas spontane eregcije, desi se i da odjednom iz cista mira svrsis u gace i posle toga se osecas jos sjebanije sledecih sat vremena.
Mome dragom se u krizi znao dizati njegov prijatelj i ne samo to, nego se napali totalno. Nije mi bilo jasno kako moze, jer kome je u krizi do seksa molim te?! Ali za to "iznenadno svrsavanje" nisam dosad cula hehehehe. :-D
Potpis.
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:41 am, edited 1 time in total.
vudd

Post by vudd »

AnAna_mo wrote:
Voyager wrote: pa onda imas spontane eregcije, desi se i da odjednom iz cista mira svrsis u gace i posle toga se osecas jos sjebanije sledecih sat vremena.
Mome dragom se u krizi znao dizati njegov prijatelj i ne samo to, nego se napali totalno. Nije mi bilo jasno kako moze, jer kome je u krizi do seksa molim te?! Ali za to "iznenadno svrsavanje" nisam dosad cula hehehehe. :-D
Hahaha....dok smo bili aktivni moja "bivsa draga"i ja, znalo se desiti, da svrsavamo ko ludi, na krizi.Idealan sex,svi zadovoljni...Serem.
Voyager me podsjetio na nesto sto mi se desilo kad sam prvi i zadnji put krizirao od metadona.Posto sam po svaku cijenu htio da izbjegnem deportaciju,u zatvoru sam dostigao svoju maksimalnu dozu od 180 mg,a poceo sam sa 90.Zatvorskom doktoru je bilo egal za nekog narkomana,jos auslaender...Pred kraj robije,vide drotovi da se ja ufatio miligrama,i lijecim li se lijecim .2 mjeseca pred otpustanje,odluce oni da mi "pomognu"da se skinem.Resocijalizacija mora biti potpuna :D .Kao jako strucni(odlika svakog drota)prisilno i u rekordnom roku sa 180 na 70mg.Moglo se "izdurati",imalo se sema po A,B i C blokovima...E onda sa 70 na 0.Nevjerovatno ali istinito.Kriza?...nije kriza,to je fasizam :) ,to je stijeljanje,umres i ozivljavas da opet umres i tako .Udarao sam glavom od zid,samo da padnem u nesvjest.da ne osjetim bol.A ono sjecenje,sto kaze Voya,...eh uradih to onakav izbezumljen,isjekao se sto od boli,sto od toga da me odnesu u zatvorsku bolnicu,sa nadom da cu se tamo vec snaci. :wink:... Ma jok,supci mi donijeli neke tablete(gavakal,ili tako nesto,ma niđe veze)poslije par dana se iskomplikovalo,pao sam u neku vrstu delirijuma,i bio smjesten u bolnicu.Ali tamo vise nisam bio sposoban za "samospasavanje".Bio sam les,a jedine funkcije,sranje i plakanje.Da kazem nedao Bog nikome,sa ljudske strane,a sa narkomanske,...zelim da se to dozivi,pa da se onda pozabavi sobom.Mislim,ja to nemogu opisati rijecima,ili sam mozda ja slabic...Postoje ljudi koji uzdizu methadon,kojima mozda pomogne kad se spusta kontrolisano.Ali i pored svega mislim da je meth.sarena laza drzave,za nevaljale narkomane iste.Nije kriza problem,nego ono poslije
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:41 am, edited 1 time in total.
Post Reply