Neznam kako više

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
269kk

Neznam kako više

Post by 269kk »

Evo listajući net došla sam i do ove stranice, vidim da pišete i pomažete jedni drugima barem riječima, šta ljudima koji više neznaju kako da pomognu svojim voljenima i tonu sve dublje , puno znači.
Moja priča.... problem s heroinom kod moje kćeri... Ona je moje djete iz prvog braka i uvjerena sam bila da je dovoljno jaka i snažna da se neće upuštat u takvo što. Počela je u srednjoj školi s tableticama i travom , to smo pokušali riješit i ja naivna mama živjela u uvjerenju da su iza nas te pubeterske fore. Poslje srednje seli se kod tate , upisuje faks,radi. Ja napaokon mislim kako je svoj čovjek, zarađuje sama za sebe ,ja joj pomažem na svim poljima (financijski,ljubavi, razumjevanjem). Dolazi kod nas .... sve funkcionira .... ono heppy femilly . Spetlja se s jednim dečkom koji mi priznaje da je narkoman i da se trudi i želi svega toga riješit. Moj odgovor na to je da svatko ima još priliku u životu da uspije pa tako i on. Pokušavam je shvatit, trudim se, U međuvremenu me jedan prijatelj pita s čuđenjem šta moja cura radi s tim tipom i počne priča o njegovim kriminalnim radnjama, osudama, prekršajima i ostalim stvarim. Pričam s njom i objašnjavam joj kako ta osoba i nije baš neki zgoditak na lutriji. Nakon nekog vremena ona govori kako je prekinula s njim i sve je opet super.... i tako se mi već natežemo godinama. Ona odlučuje kako želi ić u podstanarstvo i proba samostalnost, ja je i tu podržavam, pomažem i vidim da se trudi, ali nekako neide naprijed.... fax se zapostavlja... dok ne izađe na vidjelo da je opet s tim dečkom (nisu nikad ni prekinuli) On se uredno drogira, njoj je to sve o.k. ja se povlačim i zatvaram financijsku potporu, njoj dajem do znanja da uvijek može doć kod mene, zvat ..... jednostavno da sam tu... Oni žive zajedno još neko vrijeme i tu ona tone, zove "upomoć" onako kako to djeca znaju , vraća se kod tate, ali neide. Ja je uzimam kod sebe i vidim da nešto nevalja, glumim dektetiva, kopam i kopam i ona mi priznaje da se drogira. Tu nastaje šok za mene najednom se nađem pred špricama i prahom i hrpom problema. Sama izjavljuje da se želi lječit i maknut od toga, prijavljujemo se u najbliži centar za lječenje ovisnosti (koji je 100 km) idemo redovito na razgovore kod njih, doktora , psihijatra... Dobiva terapiju subotexa ,citalona, persena. Imamo svakakvih dana i pozitivnih i negativnih. Malo , malo pa op evo opet pozitivna... u takvoj jednoj situaciji ona mi vraća mobitele, kartice računa, sve ...odriče se svega i oće se liječit, samonom je stalno, rijetko izlazi ima dvije osobe s kojima se druži. Nemogu garantirat za njih i dali oni šta uzimaju ili ne, ali šta da radim da je vežem , da joj zabranim da diše... srce mi puca i plačem i plačem, ne pomaže. U svem tom periodu ona dolazi do novih mobitela, novih doza i dovija se na sve moguće načine da se opet šutne. Krenemo jedan korak naprijed i onda se vratimo pedeset unazad. Evo danas sam je testirala i opet je pozitivna, da zaboravila sam reć da je izrazila želju da ide do tate i ja sam je otpeljala za vikend, ali to nema veze jer do droge dođe i tu u provinciji.Rekla sam joj da razmisli o drugom načinu lječenja, o komuni, njen odgovor je ako je smjestim tamo ona će pobjeć. Šta da radim i kako da joj pomognem , neznam više. Da subotexe i ostale tablete podižem ja i ja joj ih dajem da pije predamnom. Borimo se već pola godine , ona ima 23 godine. Stvarno neznam izlaza ni načina kako da joj pomognem, ne poginjem glavu pred nikim jer ona je moja i ja sam je stvorila, ne sramim se jer je narkoman samo je želim spasit, a neznam više kako.
heroinapg

Re: Neznam kako više

Post by heroinapg »

http://forum.narkomanija.ba/viewtopic.p ... a&start=15

Najvece greske se iz ljubavi prave. Knjiga koja se podupire je knjiga koja pada.Svako dobro.
saša-ex

Post by saša-ex »

Morate pre svega biti u stalnom kontaktu sa vašim bivšim suprugom, napraviti neku strategiju borbe, zauzeti zajednički stav.
SAMO CEO ŽIVOT...
heroinapg

Post by heroinapg »

ja joj pomažem na svim poljima (financijski,ljubavi, razumjevanjem). Dolazi kod nas .... sve funkcionira .... ono heppy femilly .
Ocigledno da joj time niste pomogli. Pokusali ste da je napravite zavisnom od Vas?!(Iz najvece ljubavi-da neke nedostatke za koje krivite sebe otklonite?!) Cerka Vam je zavisnik. nemojte joj dodavati jos jednu zavisnost.Slazem se sa Sasom.
269kk

Post by 269kk »

Hvala vam na odgovorima, i web stranicama di sam puno toga pročitala.

Evo da vam pokušam odgovorit, Saša , jesam u kontaktu s bivšim suprugom , sve zna ali mislim da je njemu puno teže shvatit da mu je djete narkoman. Za njega je sve to teško prihvatljivo da se njegova princezica drogira, da se njoj nažalost nemože vjerovat, da krade... sve su to činjenice i istina koja boli. Teško mi je više odlučit šta govori istinu, a di počinje laž. Osjećam se ko da se borim s vjetrenjačama. Znam i da sam s tom velikm brigom za nju stvorila djete koje je ovisno o meni. Greške koje sam napravila nemogu više promjenit, tu smo di jesmo. Sadašnji muž isto tako pokušava pomoći , pričom, podrškom, razumjevanjem. Ona kaže da se fiksa godinu dana, ali nije sad više bitno dali je to godina ili dvije samo je trebam iščupat. Bojim se ako je dam u komunu da će stavrno pobjeć i šta onda ??? Iako se zadnje vrijeme bavim mišlju da je još to možda jedina mogućnost, opet se lomim jer treba njena želja i volja da se riješi heroina, mogu ja dubit na trepavicama ako ona to ne želi. Već skoro pola godine vodim tu bitku s njom, tu sam pokušavam bit mirna i sabrana , ali dolazi mi da je prebijem kad vidim da je opet popustila, da je samo minuta dovoljna da dođe do željenog cilja. Mislim da joj je totalno svejedno dali će to bit zadnji šut ili ne. Muči sebe i mene, planira dane da u centru bude negativna (sad se počela lagano preračunavat) , doma na testiranju je više pozitivna nego negativna. Najteže mi je prihvatit da me potkrada, ma koliko se ja trudila i pazila.
heroinapg

Post by heroinapg »

heroinapg wrote:http://forum.narkomanija.ba/viewtopic.p ... a&start=15

Najvece greske se iz ljubavi prave. Knjiga koja se podupire je knjiga koja pada.Svako dobro.
Ovo nije strucna literatura. Prilozeni link je Upravo je topic "da si roditelj, a da saznas da ti se dijete drogira/ zavisnici (i mi koji smo se ukljucili u vas topic) i roditelji sa istiom ili slicnim problemom kao vi su izlagali svoje misljenje. Izbor je na vaama. pozdrav
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

Pustite je i ne obazirite se na nju. Vecina toga sto vam govori su lazi, manipulacije i privlacenje paznje da bi izazvala suosjecanje i da bi pripremila teren da vas iskoristi. Gospodo, previse oni sebe vole da bi si ucinili nesto nazao.
Ja sam se trgnula tek kada su mi moji prestali davati pare, mama mi vise nije isla u centar niti mi je placala terapiju, ama nista- ignorirali su me, ali su mi JASNO dali do znanja da uvijek mogu na njih racunati pod uvjetom da se normalno ponasam- znate vec... Kazete da je podupirete financijski. Pa ona ce prije kupiti heroin nego se najesti.
Samo vi lijepo citajte ovaj forum, pisite i pitajte sta vas zanima. Ali jedno je sigurno, uopce ne sumnjam u vasu dobru volju i namjere, ali necete nista postici bez njene odluke. Sve je na njoj.
Sve najbolje.
Potpis.
jana

Post by jana »

Nema strategije sa ocevima djece,sasa ex.Nema nikakve strategije.Sta god pokusas,ne ide.Ostaje samo vrijeme.Opstace onaj ko je jaci u psiholoskom smislu,i ko se odrzi u ravni bivanja.Samo pustiti,i prekinuti svaki kontakt,zastititi sebe,jer ,mi kao roditelji,samo smo vreca za frustracije tih izgubljenih dusa.Objekt za manipulaciju.Kad je lose,lupaju po nama,a uglavnom je lose,ako nisu u iluziji svojega «dobra«.
Post Reply