Od ponedjeljka sam na 1.5 ml. Neznam koliko je to kapi, ali bi u tabletama bilo 3 komada.
A spustam kako ja hocu i kako se osjecam sigurnije, doktor mi je preporucio da budem stalno na 2.5 ,l = 5 tableta, ali necu.
KAPANOL ?
Moderator: sanela
Re: KAPANOL ?
Potpis.
- Sagitarius
Sporo-otpustajuci morfij,daje se ljudima s rakom i teskim bolovima,da im olaksa muke,kad se procijeni da je manja steta od ovisnosti,u usporedbi s olaksanjem teskih kronicnih bolova. Popularni opijat medju lijecnicima,koji su skloni "zavidavanju".AnAna_mo wrote:Ovdje vjerojatno nije mjesto ovoj temi, ali nisam znala gdje da je stavim...
Znaci...
Zanima me nesto vise o tabletama "Kapanol".
Trazila sam po internetu informacije, ali nista, sve nesto malo i meni nejasno.
Znam samo da ima vezesa morfijem i da su u kapsulama.
Moze li mi neko, ukoliko zna, reci nesto vise o tome?
Za sta inace sluze, (ne zloupotreba) kako djeluju i sve ostalo sto znate.
Hvala.
Nekad davno,prije pojave jeftinog metadona,koristio se,uz kodein,za supstituciju heroina,
Lakse se skinit s toga,nego s metadona,ali je puno skuplji,pa je danas rezerviran za sinove i kceri uglednih lijecnika,politicara....
- Sagitarius
Koriste ga lijecnici skloni opijatima,medju medicinarima se nadju i ovisnici.Nije istina da ga daju samo lekari koji su skloni "zavidavanju".
Nekad davno,krajem 70'tih i pocetkom 80'tih,cak i u exYu.Takodje nije tacno da se Kodein koristio kao supstitucija u opioidnom odrzavanju ikada.
Pa i heroin je davan kao "cudotvorni lijek",za lijecenje ovisnika o morfiju,izmedju dva svjetska rata,proizvodio ga Bayer.
Pa kad su vidili da je jos gori od morfija,prebacili su marketing i proizvodnju na aspirin,po cemu su i danas poznati.
Vidim Voyager,da si dosta upoznat s cijenama i stanjem na trzistu opijata,ali jedna bitna stvar ti je promakla.
Ovisnost nije klasicna bolest kao npr. upala pluca,te medikamenti nisu dovoljni za rjesavanje problema,cak stovise,neki od njih vode i u tezu ovisnost(metadon),od ilegalnog heroina.
Terapija medikamentima,tzv. supstitucija,ako se svodi samo na ispijanje tableta,i nema nekog smisla i uspjeha.Ima puno vise toga za ucinit od pukog prepisivanja lijekova,i besmislenog razglabanja,koji opijat vise drzi,i koliko kosta.
Supstitucijska terapija nije za svakoga,narocito ne za osobe,koje su tek zagrebale u "magicni pakao" opijatske ovisnosti.
Cilj nikome nije,da osobu cijeli zivot drzi na supstituciji,to je ipak priznavanje poraza pred problemom.
Vidim da tvrdis kako je OK piti legalne opijate,a zaboravljas da opijati narusavaju zdravlje i kvalitetu zivota.
Ja sam na Subutexu,i uzimam uz njega vitaminske dodatke prehrani,na taj nacin poboljsavam apetit,prisiljavajuci se da zdravo jedem,a cilj mi je skinit se potpuno,jer ipak je tako najzdravije i najkvalitetnije.
Ne mozes tvrditi da se moze zivjeti ugodno,uz potrebu da se svako jutro ili dva,nebitno,uzme opijat,bez kojega se ne moze funkcionirati.
Pa i obicni andol,da se pije svakodnevno,ostavlja posljedice,a kamoli ne opiajti,koji imaju dokazano milion stetnih nuspojava.
- Sagitarius
E vala,provala godine.A to je da opioidi poput Metadona (manje vise), Morfina, Hidromorfona (najvise), Oksikodona, Buprenorfina, ne unistavaju organizam i nisu stetni i toksicni.
- Sagitarius
Jebote,
pa daj malo razmisli.
Znam ljude koji su na odrzavanju godinama na 100tinjak mg metadona,
lice na hodajuce leseve.
pa daj malo razmisli.
Znam ljude koji su na odrzavanju godinama na 100tinjak mg metadona,
lice na hodajuce leseve.