Retro

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

tubalkain

Re: Retro

Post by tubalkain »

MANS0N wrote:[,ali tada nisam imao neki jak stav prema prodaji koke,ono...ne znam podvuce se ta bolest,podmukla je.U tom momentu sam bio ohol,dakle mislio sam da mogu sve.Prije toga sam bio sputan nekim stvarima i imao sam odredjenih prepreka i ogranicenja,koja sam vremenom i apstinencijom prerastao.Apstinencija je dvosjekli mac jer ti omogucava da se razvijas,da napredujes u zivotu.I to cesto mi narkomani,ja i nisam drugi primjer ni vidio ,budemo jako uspjesni.Ono barem u nekom visem prosjeku.E sad tu dolazi momenat kada ti naumpadne da mozes i da kontrolises uzimanje,ili u ovom mom slucaju da mozes da prodajes drogu.I zamalo sam se bio zajebao. [/b]
jest, stvarno je podmukla ta bolest dilanja droge, dobro što si apstinent i u grupi, ko zna kako je to sve moglo da završi. To mi se recimo svidja kod AA/NA, taj značaj integriteta i iskrenosti, fali toga kod dilera.
MANS0N

Post by MANS0N »

Pozdrav Tubalkan.Citam te evo par dana i koliko mogu da vidim nisi glupan.Izgledas kao neki interesantan,egzotican lik.Ali si narkoman i imas problem.Citao sam i onaj dio gdje preferiras naucni pristup i metode u odnosu na N.A i programe komuna.Baratas i sa postotcima.Bio si svuda,radio svasta...sve 5,samo jedno fali -nisi cist.I iskreno,mislim da ne znas kako da to ostanes.Mislim da i ti to znas da ne znas.Siguran sam da imas i dosta jak instinkt za prezivljavanje,jer inace ne bi dozivio ove godine drogirajuci se.Zato ga upotrijebi i sad,pokusaj da razdvojis zito od kukolja,da upotrebis zdrav razum i skontas sta trebas da uradis da dodjes u stanje stabilne apstinencije.Dosao si nedavno na ovaj forum i ...ma sta ti ovo pisem ovoliko.Jednostavno je,na forumu postoje ljudi koji su cisti i oni koji to nisu.E sad ,trebas pitati ciste kako su postali i ostali cisti,ako te to iskreno zanima,ako ne,nastavi pisati o subotexu i osmicama i dvicama(izvini ako sam nesto pogresno napisao,nisam bas pratio tu temu).Sto se tice iskrenosti,kada se to desilo ,ta epizoda koju sam gore opisao,spasila me je ta N.A. iskrenost.Ispricao sam to prvo sponzoru(ti ljudi ti ne sude,nema potrebe),a zatim i Joespappi i bilo mi je na neki nacin jasno sta se desavalo,gdje je bila zamka i kako sam ga mogao popusit.Verbalizacijom sve te lazi ,magla,mistika,opravdanja i racionalizacija su nestali i dolazilo se do gole istine i sustine-da me je ovisnost umalo naguzila.Vjerovatno ja ne bih ni pao,ali steta bi bila ogromna,uradio bih nesto nedopustivo i u konfliktu sa cijelim mojim danasnjim svjetonazorom.I nikakve pare,zene,status ne bi to mogli da promjene,sto bi me mozda na taj nacin vodilo u recidiv.Nisam moralista i kada cujem da su orobili neku bogatu banku,navijam uvijek za lopove,ali prodavanje droge je za mene nesto potpuno drugo.Ja sam decko koji ,ovdje u Sarajevu,vodi N.A. sastanke,koji pise na ovom forumu,kojem je droga umalo zivot unistila i koji ju je umalo poceo opet prodavati.To bi trebalo da ti kaze kako je ovisnost podmukla i kako je nasa bolest jedna jako samoobmanjujuca stvar.Naravno u momentu tih desavanja ja nisam pisao ni na kavim forumima,niti sam vodio neke sastanke,ali pak sam dovoljno dugo u ovome da sam trebao znati koliko je sati.A na prvu nisam.I da mi jebes mater ne znam zasto.U tim momentima to je meni izgledalo tako logicno da ne bi vjerovao.E sad,ako je meni ovo ovako ispalo,zapitaj se ti kako tebe tek salta.Gdje si ti i koliko ti tek trebas da se boris i zdravo da razmisljas.Sve najbolje.
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
sranje vam je sva ta droga!
MANS0N

Post by MANS0N »

YugoStar wrote:Samo da pozdravim dva extra momka S. i N.
Kod mene se neke stvari krecu na bolje,obaveze i to,pa i nisam bio prisutan ovih dana na forumu.
Nego Mans,nadam se da cemo se vidjeti prije nego odes na Bliski istok,ako ne u cetvrtak,onda cu gledati da se javim ove sedmice,pa da se isupljiramo,a Bogami i koju konstruktivnu prozborimo.
:D
Hajd zovi ,ili jos bolje dodji.Vrazova 7- 18h.Ako imas problema sa prevozom,dogovoricemo se nesto.Ima jos jedan momak dolazi sa te strane,ama brini nista samo dodji.:)
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
tubalkain

Post by tubalkain »

MANS0N wrote:Pozdrav Tubalkan.Citam te evo par dana i koliko mogu da vidim nisi glupan.Izgledas kao neki interesantan,egzotican lik.Ali si narkoman i imas problem.Citao sam i onaj dio gdje preferiras naucni pristup i metode u odnosu na N.A i programe komuna.Baratas i sa postotcima.Bio si svuda,radio svasta...sve 5,samo jedno fali -nisi cist.I iskreno,mislim da ne znas kako da to ostanes.Mislim da i ti to znas da ne znas.Siguran sam da imas i dosta jak instinkt za prezivljavanje,jer inace ne bi dozivio ove godine drogirajuci se.Zato ga upotrijebi i sad,pokusaj da razdvojis zito od kukolja,da upotrebis zdrav razum i skontas sta trebas da uradis da dodjes u stanje stabilne apstinencije.Dosao si nedavno na ovaj forum i ...ma sta ti ovo pisem ovoliko.Jednostavno je,na forumu postoje ljudi koji su cisti i oni koji to nisu.E sad ,trebas pitati ciste kako su postali i ostali cisti,ako te to iskreno zanima,ako ne,nastavi pisati o subotexu i osmicama i dvicama(izvini ako sam nesto pogresno napisao,nisam bas pratio tu temu).Sto se tice iskrenosti,kada se to desilo ,ta epizoda koju sam gore opisao,spasila me je ta N.A. iskrenost.Ispricao sam to prvo sponzoru(ti ljudi ti ne sude,nema potrebe),a zatim i Joespappi i bilo mi je na neki nacin jasno sta se desavalo,gdje je bila zamka i kako sam ga mogao popusit.Verbalizacijom sve te lazi ,magla,mistika,opravdanja i racionalizacija su nestali i dolazilo se do gole istine i sustine-da me je ovisnost umalo naguzila.Vjerovatno ja ne bih ni pao,ali steta bi bila ogromna,uradio bih nesto nedopustivo i u konfliktu sa cijelim mojim danasnjim svjetonazorom.I nikakve pare,zene,status ne bi to mogli da promjene,sto bi me mozda na taj nacin vodilo u recidiv.Nisam moralista i kada cujem da su orobili neku bogatu banku,navijam uvijek za lopove,ali prodavanje droge je za mene nesto potpuno drugo.Ja sam decko koji ,ovdje u Sarajevu,vodi N.A. sastanke,koji pise na ovom forumu,kojem je droga umalo zivot unistila i koji ju je umalo poceo opet prodavati.To bi trebalo da ti kaze kako je ovisnost podmukla i kako je nasa bolest jedna jako samoobmanjujuca stvar.Naravno u momentu tih desavanja ja nisam pisao ni na kavim forumima,niti sam vodio neke sastanke,ali pak sam dovoljno dugo u ovome da sam trebao znati koliko je sati.A na prvu nisam.I da mi jebes mater ne znam zasto.U tim momentima to je meni izgledalo tako logicno da ne bi vjerovao.E sad,ako je meni ovo ovako ispalo,zapitaj se ti kako tebe tek salta.Gdje si ti i koliko ti tek trebas da se boris i zdravo da razmisljas.Sve najbolje.

U pravu si Manson. I izvini, ništa lično, ali imam neku averziju do ljudi koji prodaju drogu a ne uzimaju je. Možda nije posve racionalno, možda im zavidim, al tako osećam, od uvijek. Svašta sam radio ali nikad nisam prodavao drogu.

Ne bih ništa ni napisao, da nisi opalio onaj comment o kražljavim ili kakvim već narkomanima, steko sam utisak da nikad nisi bio na drogi pa sad daješ neke vrednosne sudove o dobrom i zlom.

Kako god već, više nego išta na svetu u ovom momentu svog života želim biti čist. Osjetio sam 2 mjeseca unazad kako je biti čist posle puno godina i jedna stvar koja mi je značila više od svega bio je povratak emocija, tek sam tad video koliko sam emocionalno otupeo. Kad sam bio čist osjećo sam bolan takvu ljubav do svog psa da me boljelo srce. E to oću opet da doživim i tako oću da živim.

Da tražim svoj put, da, i nisam ga još našao. Ili kako ti kažeš, znam i sam da ne znam kako ostati čist. Oslanjam se na nauku jer sam, izvini brate, ateista, jednostavno ne vjerujem u boga, a teologija AA još mi je besmislenija. Možemo se sad tu prepucavati zbog čega koraci kako su napisani ne piju vode, ali sve više vjerujem, da i sami ljudi u AA ne vjeruju u magičnu formulu tekstova, nego da se radi o nekom efektu grupne terapije, odnosa sponsor-sponsee i emocionalne investicije u čistoću. To ne znači naravno, da ne poštujem ljude koji su preko AA/NA našli svoj put ne samo ka slobodi od droge, nego i ka punim i zadovoljnim, srećnim ako oćeš, životom.

Jedna stvar koju znam iz iskustva jest, da ako oćeš od talentovane osobe pune potenciala da stvoriš totalnog luzera, heroin je idealno rješenje.

Last but not least, ne treba ni komplimenti ni da se tapšemo po ramenu, samo budimo pristojni i rešpektujmo različite poglede na recovery i forumi ko što je ovaj mogu biti od iznimne pomoći.
Sagitarius

Post by Sagitarius »

Tubalkain,znaš za onu izreku:
"E baš si na'šo crkvu,gdje ćeš Boga molit....!
MANS0N

Post by MANS0N »

Eh Tubalkan,ovo je takva bolest da moras kompletan lijek progutati.Makar ti se nekad ne svidjao.Da te utjesim,otpor prema "lijeku" pravi tvoja ovisnost,a ne ono tvoje istinsko ja koje suosjeca i sa psom.Nesto si tamo napisao,a i ovdje u par navrata sto me je ponukalo da zakljucim da ti je pun kurac droge i da ti kurcenje u fazonu -"znam ja najbolje" ,ni ne naumapda.Mene ovisnici ponekad podsjecaju na ljude koji ne znaju izlaz iz labirinta,pa pitaju onoga koji je vec izasao,a onda se pocnu derati na njega da prica gluposti i da znaju oni bolje.Vecina ljudi slegne vam ramenima i nastavi svoj put,ali eto ja nekad zastanem pa se derem i ja na vas.To je kao neko objasnjenje ovog mog nacina komunikacije.E sad,jednu si super stvar spomenuo tamo negdje takodje,a to je da molitva i meditacija same oporavljaju nas um,bez nekog vjerovatnog kontakta sa bilo kakvim visim bicem.Jednostavno ,bio-kemija mozga je takva da kada radis te stvari,bolje se osjecas,emocije ti se stabilizuju,dobijas samopouzdanje i tako dalje.I slazem se sa tobom.I meni to ponekad naumpadne.Mada imam konekciju sa Visom Silom,smatram da sam ugalvnom oslonjen na sebe i svoje snage.Ona je jednostavno tu da brine o meni kada zglajzam.Religiju kao organizovanu instituciju uopste ne smatram kao nesto svoje ,vec to dozivljavam kao ekonomsko-politicko mjesto,moci i utjecaja.Nacin da ljudi vladaju ljudima.To sa Bogom,bilo kojim,veze nema,po meni,naravno.Polazeci sa mjesta gdje ja stojim to je i mnogo ruznije ,jer ovi ovdje velikodostojnici ,voze skupa kola i nose skupe haljine dok je narod poprilicno gladan.Bave se politikom i uce kako da mrzis onog koji nije kao oni,tj nacin na koji oni misle je los.Eto vidis da ima nesto gore i od dilera. :)
Tvoj pristup stvarima je oprezan i stalno procjenjujes ,donoseci ocjene bili ovo ili ono mogao prihvatiti.A fol je u tome da procjenis sta ces izgubiti.Kontas?
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
Baba Naca

Post by Baba Naca »

tubalkain wrote:, da i sami ljudi u AA ne vjeruju u magičnu formulu tekstova,
Cao tubalkain,
ja sam ljudi u AA
ja sam BABA i ja sam alkoholicar i tabletoman,
u oporavku!
Nema magicne formule,...ja zelim da budem trezna i cista..., a nisam znala kako to da izvedem
(kao ni ti - sto si sam napisao)
SAMO, malko se sad razlikujemo, JA SADA ZNAM KAKO!

Aj, samo ti kuckaj ovde i ovo je za mene bilo i ostalo mesto da podelim sve zlo i sve dobro sto nosim u sebi sa svima Vama i lepse se osecam.
Pocetak moje treznosti i cistoce
ODIGRAO SE BAS NA OVOM FORUMU.

Aj, pozzzzzz, ljubi Baba :wink:
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
Baba Naca

Post by Baba Naca »

A, da,
veceras sam bas to po drugi put rekla javno okruzena alkoholicarima,
moja zelja da postanem trezna i cista skroz je bila tako velika,
pa kada sam nasla AA i NA sastanke, veruj mi da sam JA bila spremna na to,

da kada bi mi neki clan koji je dugo u AA (i trezan je) rekao:
"Znas BABA, da bi ostala trezna moras svako vece kad podjes kuci da POPASES malo ovu travicu ispred ulaza"
Ja bi se lepo sagla i popasla jbt!!!
Majkemi,
ne bih pitala ni sto, ni kako, ni kada, ni gde, bla, bla, bla :wink:
aj...........
Bolje je praviti se da si glup, nego praviti se da si pametan!
Svire

Post by Svire »

Tooo bakuta, svaka cast. PDT_Love_01
saša-ex

Post by saša-ex »

Ej Bako, bas je tako, upravo i ja cesto ponavljam, da su mi ljudi rekli da jedem govna kada sam dosao u komunu, to bih i radio, toliko sam zeleo da se skinem....
SAMO CEO ŽIVOT...
Post Reply