Nagrađivanje željenog ponašanja

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Locked
zvrky

Post by zvrky »

Kato nema te na kafici,na diskusijama,zašto?
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
katarinadimedici

Post by katarinadimedici »

Pitaš ZAŠTO?
Zato što me tiraniše sopstveno dete! Još jednom ću da omanem kao pedagog! Ona nikada ne spava a kada je budna mora da bude u centru pažnje! Dođe iz škole, pali TV do daske i sluša one crtaće za retardiranu decu. Onda počne domaći zadatak, za vreme kojeg joj je svaka druga rečenica:" Baš me briga!" Kažem joj da joj nešto ne valja,da se ne radi tako, a ona odgovara:" Baš me briga!" i krene da se dere iz sve snage! Trpim koliko mogu,a onda zgrabim varjaču u ruke i zavlada harmonija! Boga mi i istukla sam je nekoliko puta! E, kad stigne pola pet i dođe njena drugarica, to su trenuci opuštanja svih nas u kući, ali kad drugarica pođe kući i ne isprati je do vrata već kreće u napad na mene! To potraje dok ne padne mrtva od umora i zaspi u koraku malte ne jer se bori protiv sna! Tek tada ja mogu da sednem za komp, verovali ili ne! Mali tiranin!
Probaću da budem redovnija! Ah da! Zaboravila sam! I mama vrišti jer nam je linija zauzeta dok sam na Netu,a i košta poprilično! Moram da dođem do kablovske nekako, onda mogu slobodno da pičim!Pozdrav svima koliko vas ima!
Luna

Post by Luna »

E sve je do taktike.....Ona zeli paznju-pa je skrece na negativan nacin. Kao i vecina djece. Jer kad je mirna...niko nista. E vidis-obrni taktiku. Positive reinforcement-se to ovde kaze. Dakle kad god uradi nesto dobro-bilo to da uradi zadacu a da se ne dere ili da nakon prve opomene stisa glas-ti to primjeti i nagradi. Zagrljajem, lijepom rijeci, bilo cime sto joj stavlja do znanja da si to primjetila i podrzala je.
Dok sam radila sa familijama i problematicnom djecom-to je bila standardna prica. Uvijek je jedno od djece loshe i tim skrece paznju na sebe. Npr drugo dvoje su dobri u skoli i u sportu a ona je dobra u tome da ne bude dobra....kontas?
Znaci najbolja je u stvaranju nereda, nemira, frke, galame.....a s tim uvijek dobije i paznju.....cim se ona dere svi su oko nje-pokusavaju da je stisaju...Milina-centar paznje.
Dakle ti to moras da obrnes. Vjeruj mi ova tehnika radi samo treba malo vremena i rasporeda.
Prvo moras napraviti raspored-kog se i ti moras pridrzavati.
Onda kucne poslove podjelis medju svima-svaka ima svoju obavezu na taj i taj dan. AKo se to obavi-slijedi nagrada kao npr poklon ili nesto sto zeli.
AKo ne uradi-onda gubi privilegiju da ide sa ostalima npr u park ili radnju ili sta god. Pa ces vidjeti kako se mjenja.
Eto ovo ti sa sigurnoscu govorim jer je nesto sto sam radila i uvjerila se da radi. Samo treba biti strpljiv i jos nesto-moras se pridrzavati pravila. Ako kazes nemozes vani-ne moze vani(ali moras biti specificna daj joj broj-npr 3 dana-i onda je nemoj pustiti drugi dan). Dakle raspored je jako bitan...i moras ga se drzati inace nista nece raditi....
eto nadam se da ce ti to pomoci
cmok
Locked