sta sada?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

feniks-2.put

Re: sta sada?

Post by feniks-2.put »

Ne zaboravi nikad jednu cinjenicu - narkomani prvo uniste sve i svakog oko sebe, pa tek onda sebe.
Sta mislis da ces dobiti ako sebe ubijes -ostavices dete za sobom o kome nece imati ko da se brine... Mozda si mislila da ce taj cin da ga trgne? nece... Grubo, ali vec je napisano - ne mozes mu pomoci dok on sam ne pozeli pomoc. Trudi se da ojacas toliko da ne dozvolis da te ova situacija povuce na dno... ako treba ostavi ga... nemoj da ga hranis, da placas stan i racune za njega. Ako sve ima i dobija na gotovo zasto bi ostavljao drogu? Ima i dop i kakvu-takvu porodicu i sta ga briga za tvoje emotivno i psihicko zdravlje. Vremenom bi se situacija mogla pogorsati, pardon, vremenom se sigurno pogorsava. Kakav ce primer pred sobom imati vasa kcer? On je bolestan covek koji nije svestan sta radi, ti moras biti toliko svesna da trenutno pomognes prvenstveno samoj sebi i ne dozvolis da ti dete raste u bolesnom okruzenju. Ako dodje vreme da on trazi pomoc od tebe - pomozi mu, pomoc mu, na zalost ,ne mozes nametnuti, ali mozes dovesti do okolnosti koje ce ga trgnuti. Zelim ti puno snage i strpljenja. Srecno.
mirjanavk

Post by mirjanavk »

nesi wrote:Sada bas u ovim momentima dok pisem osjecam da tonem,nemam kome da se obratim a vidim da tonem,polako ali sigurno.Htjela bih da mi neko pomogne a nemam nikoga sa kim bih mogla podjeliti ovu tugu koja me razdire,nikom ne mogu vjerovati,toliko razocarenja i lazi,i ono najvece da je moj dragi,moj zivot,ovisnik o heroinu.
Kada sam prije godinu dana u par navrata pronasla heroin on je poricao,kao cuva nekome i slicne gluposti,radim u zdravstvu pa sam uocila i neke promjene na njemu.Nudila sam da mu pomognem,a on je to ignorisao,i svaki put bi me napao kako umisljam i izmisljam.Lomila sam koplje sa njim dok konacno nisam pokusala suicid(zdr.radnik pa se ne znam posteno ni ubiti,smjesno),ne nisam luda samo zena koja ne zna kako i sta dalje i kojoj je puna kapa svega.
13 godina smo skupa,od toga10 u braku,imamo predivnu djevojcicu,on ne radi ali cupamo se nekako.Sve ove godine se trudim,ulazem u nas a on tek tako pljune na sve.Ja se ne mogu pomiriti sa tom cinjenicom,30 mi je god. imam gdje otici i napustiti ovu farsu ali ne mogu,noge,srce,dusa,nista nece da makne odavde ni milimetra,a ostanak je neizmjerna patnja a mene.
I kako dalje?
Draga nesi jako mi je žao , dali bi mogla sjesti s njim i popričati o svemu , stvoriti mu u glavi sliku nekog lijepog događaja iz prošlih dana da te pogleda u oči i vidi mladu sretnu djevojku u koju se zaljubio , pitaj ga da pokušate se OBOJE promjeniti (tako da ne stvoriš dojam da ga napadaš) Reci mu da ga ne osudjuješ i da zeliš da si pomognete , važno je da govoriš u množini jer se tako on neće osječati ugroženo , govori blagim tonom da ga ne uznemiriš, ako to uspije reci mu da ga na ništa ne siliš i da bi voljela da živite sretno . Govori mu neke stvari za koje znaš da češ ga potaknuti na razmišljanje , al ne traži odgovor odmah. Ako on okrene se i ode pusti ga.
Idući dan mu napravi večeru iznenadjenja, upali svijeće i kupi vino.
Ako te pita zašto to radiš reci im mu da ga voliš bez obzira na sve.
Odvedi curicu kod bake ili nekog na čuvanje , smisli izgovor zašto , idete negdje isl....
Kupi nešto što znaš da će mu se svidjeti , Negliže isl.... , važno je da bude seksi , probudi vatru u vama , opet naglašavam množinu jer u tome ste zajedno.
idući dan ga pitaš hoće li popit kavu s tobom , al ne započinji temu o njegovoj ovisnosti kolko god ti teško bilo odoliti već pričajte o svakodnevnim temama pitaj ga ,ili mu predloži za vikend, ili neki dan kad ste oboje slobodni da odete na bazene , ili negdje u prirodu roštljati isl.... Povedite i kćerku.
Pokušaj biti vesela i ne pokazivati mu slabost....
PIŠEM TI OVO JER NA TAJ I SLIČAN NAČIN SAM JA SVOG MUŽA NAVELA DA RAZMISLI O ODVIKAVANJU , AL TO TI JE SAMO POTICAJ DA POČNE RAZMIŠLJAT O TOME , AKO SE ODLUČI NA TO , KAŽEM AKO, ONDA SLJEDI TVOJ 3. SVJETSKI RAT
POZDRAV , BUDI HRABRA
amor_omnia_vincit

Post by amor_omnia_vincit »

znam da je tesko,ali vidi da dete sklonis od svega toga, da joj droga ne postane najnormalnija stvar... :?
Im going to show the world.
A world without rules and controls.
A world without borders and boundries.
A world where anything is possible...anything is possible...anything is possible
reli

Post by reli »

I ja imam sličan problem ali sa suprugom. Doduše ona se drogirala nekih 9meseci dok je ja konačno nisam provalio. Ne znam koji savet da ti dam ali mislim da treba da ozbiljno porazgovarate o tome. Ja sam prevrnuo sve po kuci da nadjem taj heroin i kada sam ga pronašao rekao sam joj da bira ili PORODICA ILi heroin.Mirno smo razgovarali i ona mi je obećala da će ostaviti zbog deteta i mene. Mislim da treba da ozbiljno porazgovarate i da vidiš koliko je odlučan. Ja ne znam isto sam laik kao i ti što se droga tiče ali probaću da joj pomognem. Ne uzima već 10-dana ja sam uzeo odmor da to vreme budem sa njom. Prošle su joj prve krize mučnina,preznojavanje,drhtavica,samoubilački nagoni. Nadam se da će izdržati ali ako me bude lagala ja i DETE odlazimo zauvek. Ni meni se ne odvaja od nje jer je mnogo volim i mnogo mi znači u životu ali moramo biti JAKI zbog naše dece. Ako su rešili da budu narkomani neka tako žive.TREBA IM PRUŽITI ŠANSU ALI AKO NAS I DALJE LAŽU ONDA IH TREBA OSTAVITI. Probaj da mu pomogneš ako ne ostavi drogu, NAPUSTI GA I SVU SVOJU PAŽNJU I LJUBAV USRESREDI NA DETE.
I ja nameravam da ostavim moju suprugu samo ako me još jedanput prevari. AKO IM NAŠA DECA NISU DOVOLJNA MOTIVACIJA U ŽIVOTU ONDA NE ZNAM ŠTA TREBA DALJE DA PRICAMO. Ako su toliko sebični i da im ta droga toliko znači u životu čak više i od svoje DECE onda ih treba napustiti.

NADAM SE DA ĆEMO USPETI!!!! :D PDT_Love_07 :smt059
Dzula

Post by Dzula »

pozdrav Ovo su zaista super savjeti i podrska koju sam ovdje procitala.. ja se isto nadam da cemo svi uspjeti.. Zelim ti srecu i zaista snaga i strpljenje su u svemu jako bitni.. i nada naravno.. Sretno
Post Reply