sta sada?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

nesi

sta sada?

Post by nesi »

Sada bas u ovim momentima dok pisem osjecam da tonem,nemam kome da se obratim a vidim da tonem,polako ali sigurno.Htjela bih da mi neko pomogne a nemam nikoga sa kim bih mogla podjeliti ovu tugu koja me razdire,nikom ne mogu vjerovati,toliko razocarenja i lazi,i ono najvece da je moj dragi,moj zivot,ovisnik o heroinu.
Kada sam prije godinu dana u par navrata pronasla heroin on je poricao,kao cuva nekome i slicne gluposti,radim u zdravstvu pa sam uocila i neke promjene na njemu.Nudila sam da mu pomognem,a on je to ignorisao,i svaki put bi me napao kako umisljam i izmisljam.Lomila sam koplje sa njim dok konacno nisam pokusala suicid(zdr.radnik pa se ne znam posteno ni ubiti,smjesno),ne nisam luda samo zena koja ne zna kako i sta dalje i kojoj je puna kapa svega.
13 godina smo skupa,od toga10 u braku,imamo predivnu djevojcicu,on ne radi ali cupamo se nekako.Sve ove godine se trudim,ulazem u nas a on tek tako pljune na sve.Ja se ne mogu pomiriti sa tom cinjenicom,30 mi je god. imam gdje otici i napustiti ovu farsu ali ne mogu,noge,srce,dusa,nista nece da makne odavde ni milimetra,a ostanak je neizmjerna patnja a mene.
I kako dalje?
Sagitarius

Re: sta sada?

Post by Sagitarius »

Teško dalje,
ja sam narkoman,ali shvaćam kako je teško bilo mene trpit u mojim ludilima.Srećom već dosta vremena bar financijski ne uništavam bližnje.
Glupo mi je da ti ja sad nešto pametujem,ali ako ne ide-ne ide,vjerujem da tvoj život ima neku vrijednost da bi se ubila zbog nečega za šta nisi kriva!Nekad treba i sebe gledat,a narkomanu se može pomoći,ako on to hoće,ako neće,sva pomoć obično bude,da prostiš,pišanje uz vjetar,tj. više sebi zla naneseš,iz očaja i bespomoćnosti.
nesi

Post by nesi »

hvala na odgovoru iako je jako tuzan i deprimirajuci,najgore je sto smatram da moj zivot i nema vrjednosti bez njega.Mozda ovo izgleda cendravo ali je zaista tako.
Sagitarius

Post by Sagitarius »

nesi wrote:hvala na odgovoru iako je jako tuzan i deprimirajuci,najgore je sto smatram da moj zivot i nema vrjednosti bez njega.Mozda ovo izgleda cendravo ali je zaista tako.
Možda sada izgleda tako,vjeruj mi da ako poduzmeš neke drastične korake(ne jebeni suicid),doći će i rezultati.
Narkomanija je čudna boljka,guraš dok imaš za šta da se uhvatiš,kad shvatiš da više ničeg nema osim droge,onda i neke stvari "sjednu" na svoje mjesto.
U gadnu se kašu hvataš,samo to ti želim naglasiti,ne da mi se sad ti pametovat što da činiš.
Izlaza ima,ali ponavljam,dok god neko tko se drogira,može manipulirat okolicom,on to i čini.
Ja i zaručnica smo narkomani,trenutno zaliječeni,i nadamo se da će ostat tako.Koliko god opasna bila takva veza,toliko i pomažemo jedno drugo,jer teško je "smuljat" nekoga tko je u istim govnima.
Nadam se da sam ti bar neke smjernice neizravno dao,kako dalje.
Nađi nekoga da prvenstveno tebi pomogne da razumiješ taj problem,da bi ti mogla pomoći.Ne želim te obeshrabrivat,ali teška je to borba,puna uspona i padova,vjerovato ćeš morat donijet neke odluke koje će izgledat,ajmo reć,okrutne,ali tako to mora biti.Nije heroin čokolada.
selma

Post by selma »

Ja stvarno ne znam sta da ti kazem...

teska situacija,teska borba...ali ne moras sebi nauditi radi toga,jer ima ljudi i kojima trebas...
..tako neces ni sebi ni njemu,jos manje pomoci..moze samo postati gori...

Ne znam...izlaz postoji i nije kraj svijeta...ali nemoj se previse stavljati u sve to...mislim u smislu da te se das toliko da te to pocne jesti,gristi...i na kraju da ti on moze raditi sta hoce...

Bez obzira koliko ga volis..moraces pokazati svoj stav u svemu tome...jer ako ne...heroin uzima danak...
Ni ja nemam bas takvo iskustvo...ali ono koje imam je slicno...moj bivsi momak i ja smo se zajedno drogirali godinama...a ja bih "u ime ljubavi"bila sve uciniti...na kraju i donositi njemu hors...da ne bi bio lose...nikakvo lijepo misljnje o sebi...
"samo da nisam samu svojoj glavi na 5 min,a ti mi mozes raditi sta hosh"...

Odvratno...dno kao i heroin...zato ne dozvoli da te unisti...bori se ..informisi se..pokusaj razgovarati misrno...sta znam,postavi neke uslove...

Ne znam...drugacija situacija...mogu misliti,jer se nisi drogirala i ne poznajes taj svijet...
ali drzi se...bice bolje...ima izlaz :P
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
Zona Sumraka

Post by Zona Sumraka »

nesi, ti umjesto da se fokusiras na to sta je najbolje za tvoje dijete, pizdis za tim mamlazom i kontemplirash jbni sucid...jel' ti uopste razmisljas o tome ko bi se brinuo o maloj da tebe nema? ...daj molim te, saberi se i prestani da se samosazaljevas...kao da nije dovoljno sto joj je jedan roditelj nestabilan...
nesi

Post by nesi »

Zona Sumraka wrote:nesi, ti umjesto da se fokusiras na to sta je najbolje za tvoje dijete, pizdis za tim mamlazom i kontemplirash jbni sucid...jel' ti uopste razmisljas o tome ko bi se brinuo o maloj da tebe nema? ...daj molim te, saberi se i prestani da se samosazaljevas...kao da nije dovoljno sto joj je jedan roditelj nestabilan...
znam da je tako i da si upravu,razmisljam o njoj i to me i drzi donekle
selma

Post by selma »

nesi wrote:
Zona Sumraka wrote:nesi, ti umjesto da se fokusiras na to sta je najbolje za tvoje dijete, pizdis za tim mamlazom i kontemplirash jbni sucid...jel' ti uopste razmisljas o tome ko bi se brinuo o maloj da tebe nema? ...daj molim te, saberi se i prestani da se samosazaljevas...kao da nije dovoljno sto joj je jedan roditelj nestabilan...
znam da je tako i da si upravu,razmisljam o njoj i to me i drzi donekle
PROBUDI SE...
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
Andrijana

Post by Andrijana »

Draga Nesi,
moj brak je bio slican tvom.Poceo je bajkovito, dobili smo cerku..sve je bilo naizgled idealno.vremenom malo neodgovornosti, ali sta sad nije to tako strasno.Pa poneka situacija gde fali novac, i tako, iz dana u dan sve vise i sve gore, dok sam ja skontala sta je i kako...prodje nekoliko godina.Kad sam skontala preselili smo se, on pun obecanja, milion situacija gde to sto nadjem nije njegovo, milion situacija gde" skida zvezde s neba" da primiri situaciju do sledece.Ja se sve vise povlacim od prijatelja, porodice, guram ih od sebe, samo da bi prikrila situaciju u kojoj se nalazim i vucem dalje.Ostajem sama sa sobom, svojim uverenjem da radim nesto Veliko, vazno i iznad svega dobro.
Posle tri prekida trudnoce, sa idejom da ce ga to mozda dozvati pameti,dobijamo jos jednu cerku(hvala dragom Bogu zdravu, pametnu i lepu)....
Ja sam grcevito radila sve sto sam mogla i znala da zadrzim svoju projekciju porodice i veze koja realno nije postojala............
Andrijana

Post by Andrijana »

A da, selili smo se jos tri puta, proslo je tako u toj agoniji jos godina, obecanja....ko zna cega jos, ali realno do prvog koraka ka lecenju i odlasku u komunu je doslo tek kad sam mu okrenula ledja, kad sam pocela odvajati svoje potrebe od njegovih, kad je video da je ostao sam, da vise nema prostora za manipulaciju, da svojim propadanjem ne vuce i nas na dno....morao je ostati sam sa heroinom da bi uvideo da mu je neprijatelj....
Post Reply