Da, zaleciva, ali ja to shvatam kao fizioloski zaleciva. Ipak je tu bespotrebno aktiviran ogroman broj raznih receptora, i zapis u mozgu je ostao...
Smatram da je svaka vrsta zavisnosti psiholoski vrlo izleciva (zavisnost od hrane, sexa, TV-a, video igrica, shopinga, cigareta, kafe, alkohola, kocke, droga... uostalom, nije li sve to isti princip?!)
Potrebno je da covek na neki nacin promeni svoju mentalnu mapu, sto nije ni malo lako a i duuugo traje, tako da najveci procenat ljudi jednostavno nece da se toliko potrudi, ili nema ko da ih uputi i povede.
Ali, ko je uporan, definitivno ima cemu da se nada :smt040 :smt040 :smt040
zabrinuta sestra 2 narkomana
Re: zabrinuta sestra 2 narkomana
pa neznam baš...a da možda ponovo pročitate nešto novijeg datuma?Ozbiljno vak kažem..probaj te.
A sto sa tice brace, mozda je ipak zaista komuna za njih.
Znas Zabrinuta, nije zgodno sto ih je dvojica i sto verovatno nemaju pojma sta je to psihicka kriza.
Vrlo je cesta pojava da dvoje svezih apstinenata prenose krizu jedan drugom, to ti je kao kad u porodilistu jedno dete zakmeci, a za njim krene lancano ceo hor ostale dece, i to onda niko ziv ne moze da zaustavi.
Tako i zavisnici. I ako nema terapeuta i jake kontrole, odose oni na kombinaciju, ode apstinencija u tri lepe.
Ja sam se skidala u dvoje, pa i u troje, i kad krena kriza, dovoljno ja bilo da se pogledamo i vec smo zavrsili dop!
Nemas pretstavu kako to brzo ide, kao tajfun...
U jednom momentu iskreno verujemo da vise nikad u zivotu necemo uzeti to sranje a u sledecem smo vec izmanipulisali nekog za pare, uspeli da zovnemo dilera i vec se ponovo drogiramo.
Ja sam u programu koji ima skoro iste postulate kao AN, ali sam prekinula sve kontakte sa narkomanima, osim na grupnim terapijama i druzenjima uz terapeute.
Za njih ipak komuna???
Malo po malo, priprema, motivacija i bice sve ok.
Znas Zabrinuta, nije zgodno sto ih je dvojica i sto verovatno nemaju pojma sta je to psihicka kriza.
Vrlo je cesta pojava da dvoje svezih apstinenata prenose krizu jedan drugom, to ti je kao kad u porodilistu jedno dete zakmeci, a za njim krene lancano ceo hor ostale dece, i to onda niko ziv ne moze da zaustavi.
Tako i zavisnici. I ako nema terapeuta i jake kontrole, odose oni na kombinaciju, ode apstinencija u tri lepe.
Ja sam se skidala u dvoje, pa i u troje, i kad krena kriza, dovoljno ja bilo da se pogledamo i vec smo zavrsili dop!
Nemas pretstavu kako to brzo ide, kao tajfun...
U jednom momentu iskreno verujemo da vise nikad u zivotu necemo uzeti to sranje a u sledecem smo vec izmanipulisali nekog za pare, uspeli da zovnemo dilera i vec se ponovo drogiramo.
Ja sam u programu koji ima skoro iste postulate kao AN, ali sam prekinula sve kontakte sa narkomanima, osim na grupnim terapijama i druzenjima uz terapeute.
Za njih ipak komuna???
Malo po malo, priprema, motivacija i bice sve ok.
Potpisujem što je EON napisala...veliki je problem to što su zajedno i zamolićžu Misty,ona je isto suovisnica sa svojim momkom čiji je brat takođe ovisnik pa neka napiše malo svoje tj. njihovo iskustvo....dok ih nije totalno rastavila,nije ništa ni postigla.
Jedna vrlo renomirana psihijatrica iz Beograda,koja se dosta usavršavala u americi kao i u evropi i koja se usko bavi narkomanijom u svojoj privatno i jednoj od najuspješnijih ordinacija u Beogradu,tvrdi da je narkomanija IZLJEČIVA bolest i da se posle tri godine uspješnog liječenja poacijent smatra IZLIJEČENIM.Sve to po svjetskoj zdravstvenoj org i da se to može provjeriti na netu.vivin wrote:ispravka :Modesty wrote:a između ostalog,narkomanija je izlječiva bolest po svjetskoj zdravstvenoj org.
narkomanija je recidivirajuća i ZAliječiva bolest ...po WHO, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji
samo mala opaska, mada je o ovome već neko pisao na forumu...
ništa drugo...
Medicina napreduju i postoje daleko naprednije metode od prije nekoliko godina.
Eh da...zabrinuta veliki problem je kad su dva rođena brata ovisnici o heroinu ili o bilo kojoj vrsti droge...Kao što je Modesty već spomenula, ja sam suovisnica svom momku koji je nadam se da mogu reći ''BIO'' dugogodišnji ovisnik o speedu i kokainu.Njegov brat takođe s tim što je on bio i na heroinu pa nakon toga i na kokainu i tako sve u krug...veliki je problem to što su zajedno i zamolićžu Misty,ona je isto suovisnica sa svojim momkom čiji je brat takođe ovisnik pa neka napiše malo svoje tj. njihovo iskustvo....dok ih nije totalno rastavila,nije ništa ni postigla.
Ja sam svog momka stisla i uslovila ga da se leči, što je on prihvatio ali je svaki dan imao trzavice zbog brata, gledao ga je drogiranog što je njemu pravilo velike psihičke krize...a bratu nije padalo na pamet da se leči..Moj dečko je tada bio čist nekoliko meseci... naravno bilo je pitanje dana kada će zajedno sa bratom napraviti recidiv..To se i dogodilo, zajedno su uzeli kokain...napravili dugove...
Tada sam ja shvatila (uz veliku pomoć i savete od Modesty) da je jedini način da ga spasim tako što ću ga totalno odvojiti od brata, jer jednostavno drugog rešenja nema...Jasno sam mu to i stavila do znanja i rekla mu da bira kojim će putem nastaviti, ILI-ILI, a da od mene neće dobiti ni dinara...
Sreća je što nas dvoje živimo odvojeno, sami, tako da sam ga bukvalno zatvorila u kuću i zabranila mu bilo kakvo viđanje sa bratom i uslovila ga da mora da se leči...On je to i prihvatio...Sada je na bolničkom lečenju...ima veliku volju da se izleči...
Čini mi se da se sad i njegov brat lomi, kad je video brata kako se odlučio na lečenje i kako mu je bolje,da i on donese možda odluku da se leči...
Veruj mi da drugog rešenja nema, njih dvojica nikako ne mogu da uspeju zajedno, možda jeste surovo ali je jednostavno tako...
Moraš da preduzmeš rigorozne mere i da ne praviš nikakve kompromise...I da ne smeš nikako da dozvoliš da oni tebi određuju na koji će način da se leče, te ne odgovara im ovo, ne odgovara im ono...
Tu nema kompromisa, stisni petlju, uključi celu porodicu i nastupite im sa zajedničkim stavom u pravcu lečenja i njihovog razdvajanja...
Drži se i piši, pitaj me slobodno sve što te zanima
- Sagitarius
Ako je 1 narkoman u porodici oluja,2 su kao tajfun.
Zabrinuta_pg,stvarno si u teškoj situaciji,možeš li ih ikako razdvojit?Bar da jednog pošalješ u komunu,ili bar u drugi grad kod rodbine,lakše bi se nosila s drugim.Gadna situacija,evo za primjer u (gotovo) svim komunama je zabranjen razgovor novopridošlih.Možda zvuči surovo,ali probaj se fokusirat na jednog(koji je po tebi "lakši slučaj"),mislim da je najbitnije da su razdvojeni,ne možeš ni zamislit kako se brzinom svjetlosti dogovori "šema",čak bez riječi,dovoljan je pogled-dva.
Želim ti sve najbolje i da uspiješ pomoći braći.
Zabrinuta_pg,stvarno si u teškoj situaciji,možeš li ih ikako razdvojit?Bar da jednog pošalješ u komunu,ili bar u drugi grad kod rodbine,lakše bi se nosila s drugim.Gadna situacija,evo za primjer u (gotovo) svim komunama je zabranjen razgovor novopridošlih.Možda zvuči surovo,ali probaj se fokusirat na jednog(koji je po tebi "lakši slučaj"),mislim da je najbitnije da su razdvojeni,ne možeš ni zamislit kako se brzinom svjetlosti dogovori "šema",čak bez riječi,dovoljan je pogled-dva.
Želim ti sve najbolje i da uspiješ pomoći braći.
- zabrinuta_pg
Hvala svima. E ovako: jutros su se testirali i negativni su, uzeli su blokator i krecemo jedan po jedan dan. Ne moram Vam napisati da nisam nesto optimisticna, jednostavno ona glupa ravnodusnost, osjecaj da ne mogu promijeniti bilo sta osim biti tu, negdje i cekati pa ``sta donese novi dan``
btw. silom prilika ce se razdvojiti
Javljacu se da znate kako ``napreduju``
btw. silom prilika ce se razdvojiti

Javljacu se da znate kako ``napreduju``
svakako da ti držimo palčeve i da smo tu za tebe...nemam ja ništa protiv nijednog prrograma liječenja ali baš zbog specifičnosti vaše situacije sam toliko propagirala komunu...kao što kolega reče:jedan ovisnik je oluja,dva su tajfun,uragan.Blokatori su samo štaka,prva pomoć i nimalo ne liječe ovisničku psihu,što znači krajnje nedovoljno.I dalje tvrdim da trebate napravit nešto drastičnije pogotovo što se radi o ovisnicima koju su već imali duže periode apstinencije i ponovo se vraćali...takvi se šalju u komunu ili se razdvajaju i pristupaju vrlo ozbiljnom i ntenzivnom psihoterapeutskom liječenju.
- zabrinuta_pg
Upravo ostavih komentar na Anonimnim, izvuci pouku odatle.
Znam ja sve to ali draga moja uz svu moju dobru volju i zelju vjeruj mi da ovdje u ovoj fck. drzavi nema mnogo izbora. Kad sve saberes i oduzmes ostaje ti ona ``u `se i u svoje kljuse``
Znam ja sve to ali draga moja uz svu moju dobru volju i zelju vjeruj mi da ovdje u ovoj fck. drzavi nema mnogo izbora. Kad sve saberes i oduzmes ostaje ti ona ``u `se i u svoje kljuse``