život na supstituciji

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Sagitarius

život na supstituciji

Post by Sagitarius »

Od 9. mjeseca prošle godine sam na Subutexu.U početku sam pio 6-8mg dnevno,sada sam konstantno na 1-3mg.Imao sam i nekoliko recidiva,srećom i to polako ostaje iza mene.Ne planiram u skorije vrijeme skinut se sa subutexa,vjerovatno će do toga doći kad dobijem interferon(ganjam još par nalaza,pa ide zahtjev u Zagreb da ga odobre iz HZZO).Volio bih da netko od ljudi koji su isto na održavanju(subutex ili metadon) napiše kako si poboljšati kvalitetu života,kakvom prehranom,vitamini i slične stvari...Ipak je i ovaj subutex štetan za tijelo,pobogu,štetan bi bio i aspirin da se pije godinu dana.Ja imam HCV kronični ali jetreni nalazi su mi uredni,još kad napravim biopsiju jetre kaže dr. da će se onda vidit pravo stanje.
Eto,ako tko ima kakav savjet,zahvaljujem.
Ne bih volio da se svi odgovori svedu na:skini se sa suba,idi u komunu,uzmi blokator,budi čist...O mojim razlozima dugotrajne supstitucije subutexom sam već pisao,pa mi se ne da raspravljati o tome.
Uz subutex imam doma i apaurin od 10mg,ali njega jako rijetko pijem,u prosjeku 1 tjedno ako ne mogu zaspati.
sunrise

Re: život na supstituciji

Post by sunrise »

Ja sam bila na 8mg i sad sam na 3mg....
kvaliteta zivota? nemam pojma, normalno jedem, kuham zdravo,nemasno i sve na maslinovom ulju...neke posebne vitamine ne uzimam to mozes vocem dobiti vise nego ti tableta da....nemam hep...
ne uzimam nista za spavanje mada kad se spustim 2mg osjetim par dana neku laganu uznemirenost no to se sve zaboravi preko dana kad imas sta da radis i cime da se posvetis. inace uz sub ti ne treba nista za spavanje.
samo jednu stvar bi ti savjetovala a to je da ako si na 1mg onda budi na njemu nemoj dizati, kazes da si od 1-3mg, nema potrebe za time.imaj svoju dozu i samo se spustaj kad se osjetis spremnim kao sto se ne osjeti kad si smanjis isto tako mislim da ti nista posebno ne pomogne taj 1-2mg vise.
eventualno,na kraju kad dodjes do 0,2 i ides prema nuli mozes nesto lagano uzeti uz to a za sad nema potrebe

nemam pojma,pitaj sta te zanima a imas tamo na opcima i neke recepte hehe
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Sagitarius

Post by Sagitarius »

To moje 1-3mg je više neko moje lagano eksperimentiranje,obično uzmem po 1mg(1/2 tablete) dnevno,a ponekad preskočim dan-dva pa poslije uzmem 3mg.Primjetio sam da tek nakon dva dana osjetim prve znakove krize,valjda zato jer se sub. naročito kod dugotrajnog uzimanja podosta nataloži,pa i dugo djeluje.
I ja živim uobičajeno,dobar mi apetit,udebljao sam se 15kg,idem redovno na WC(sorry ako zvuči gadljivo),prvih 2 mjeseca na subu sam imao zatvor,isto kao kad sam bio na dopu(odlazak na WC jednom tjedno uz velike muke).
Meni je važno da mi taj sub. podosta uspješno ubija "rovca",nemam više kontakta sa ekipom iz šeme,a nekad kad me uhvati želja stavim još pola tablete pod jezik i to me smiri.
Modesty

Post by Modesty »

Tako mi je drago da neko uzima te supstance u svrhu liječenja i da se polako skida u cilju potpunog ozdravljenja...niste baš česti i svaka vam čast.
sunrise

Post by sunrise »

da,kazu da ga se moze uzimati svaka dva dana mada to ne preporucuju nego tek na kraju kad si na min.dozi od 0,2 suba,tad je lako preskociti jer je to zapravo turbo malo. ali,ti si imao i neke recidive iako su vec malo dalje,je tako? pa,zbog toga budi brav i dobar i nemoj se testirati i preskakati dane. ostani na 1mg i budi stabilan na njemu i kad se osjetis spremnim a ljeto je idealno za skidanje onda si smanji na jos pola.posto je 2mg jako tesko dijeliti postoji neka tabl.istog sastava kao sub i u biti jest sub samo manje doze,pa tako imas mislim o,8 pa 0,5 pa 0,2mg i onda aus.
ja ne mogu reci da imam rovac u biti se ne sjcam kad sam ga imala zadnji put a i ne dam mu da mi dodje jer ujutro,po ustajanju uzmem tabletu i poslije dan samo pici sam od sebe.
nemam ni ja ni sam kime od ranije kontakt,to je bilo prvo sto sam eliminirala i to je must!!!

sretno i pici dalje
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Sagitarius

Post by Sagitarius »

Mislim da ima suba od 0,4 ili 0,2mg,nisam siguran.Zasad ću ostat na ovoj dozi,a spuštat ću kad se budem pripremao za interferon,iako me plaši malo interferon,vidio sam ljude kako im izaziva užasne psiho-fizičke nuspojave.Ali,moram se više riješit HCVa,imam ga više od 15god.(kad sam ga ja pokupio,ni medicina nije znala šta je to,zvali su to nonA-B hepatitis,tek 1993. su skužili...)
Valjda ovaj novi interferon-Pegasus nije toliko opasan.
Ja sam malo kasnije skužio da treba prekinit sve veze s poznanicima iz šeme,pa su mi se i desili ti recidivi,npr. jednom u gradu sretnem tipa kojeg znam i on:"Ajde da te počastim...",malo nećkanja i paf.A znam dok sam bio navučen taj isti mi ne bi ni vaticu ostavio ako sam u krizi.Ima nešto đavolje u tom dopu.
Modesty

Post by Modesty »

đavo stari moj nikad ne spava,što i sam kažeš prije ti nebi dao ni vaticu u zikri.....zahebano.A što se tiče interferona-Pegazusa to je odličan lijek...ima te nus pojave,blago povišena temperatura,bolovi u kostima za koje možeš popit diklofenak a ima i psihičkih smetnji tipa nervoza...o tome ti može više reći ex-Saša jer je on prošao tu terapiju i sad je negativan.
PsYchO

Post by PsYchO »

Sagitarius wrote: Ja sam malo kasnije skužio da treba prekinit sve veze s poznanicima iz šeme,pa su mi se i desili ti recidivi,npr. jednom u gradu sretnem tipa kojeg znam i on:"Ajde da te počastim...",malo nećkanja i paf.A znam dok sam bio navučen taj isti mi ne bi ni vaticu ostavio ako sam u krizi.Ima nešto đavolje u tom dopu.
Ima, i sam sam takav bio, te sam sam nasjedo na ove trikove.

Ono.. kad vidish nekog, chistog, a ti navuchen i imash robe kod sebe, neznam ni ja koji me djavo tjera da ga pitam ocel, ono chisto da vidim ocel izdrzat kaljenje, i obicno ne izdrze, kao i ja.

Treba prekinut kontakt, osim ak bash nisi zasticen blokatorom npr, al i to brzo ishlapi.
..all that is gold does not glitter..
sunrise

Post by sunrise »

evo,nakon vise od dvije godine mi je dosla jedna prijateljica u posjetu (zbog male) s kojom sam ranije brijala.znala sam da je i ona na terapiji no nisam znala kakva je zapravo. i ona je na subu,mada je pocela s 2mg pa joj je to bilo malo pa je sad na 6mg,no kakav imam osjecaj,stabilna je. radi, ima novu vezu s tipom koji nema veze s dopom i dijete o kojem se brine.
no,malo me tog ponovnog kontakta strah jer ga nisam trazila i ne bi ga htjela bas produbljivati i ne znam kako cu se postaviti prema svemu tome?
Sagitarius

Post by Sagitarius »

Teške stvari.
Teško nekome okrenit leđa,a opet zanš i sama da je dovoljno samo načet određene teme,i paf.
Probaj iskreno porazgovarat s njom,iako i mene muče isti problemi,glupo mi da ti sad nešto puno pametujem.
Ipak smo mi jedan dobar dio života proveli u tome,teško je to izbrisat i zaboravit.
Post Reply