Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Zona Sumraka

Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!

Post by Zona Sumraka »

Ja sam Vlado čistija i prisebnija nego što će ti to ikad u životu biti!
ovo je zesce pretenciozno...mod mislim da je on itekako svjestan svojih problema, koje si ti na tako delikatan nacin predstavila...komentar mu je bio na mjestu, a to sto ti je mozda proradila sujeta je druga stvar...
i molim te nemoj da nas sve trpas u jedan kos, u stilu svi znamo a niko nece da mu kaze...to je suplja prica...
Modesty

Post by Modesty »

baš si mu prijateljica prodržavaju ći ga...neka,nek loče, kocka....super je to....ma viste izvrsni prijatelji...podržavate jedne druge,ne govorite istinu,važnije vam je da se zabavite nego da nekom pokušate otvorit oči...svaka čas za prijateljstvo i iskrenost ili pak stavove da su pogrešne stvari OK.
taman da sam čista dan,taj dan čistoće mi je kvalitetan i želim ga prenjeti drugima i ne pada mi na pamet tapšati nekog po ramenu a da pri tom znam da ta osoba ne održava apstinenciju kako treba i to samo zato što me zabavlja ili nasmijava.
justme

Post by justme »

auh..ajmo djeco mir,mir,mir niko nije kriv. :D :-D
mislim da svi imamo svoje dobre i lose dane i da ponekad svaku kritiku,razmjenu misljenja ,shvatimo kao atak na sebe.
isto tako vjerujem da smo svi ovdje ( ovisnici i suovisnici )jer vodimo neke svoje borbe ( nama svakako vaznije,vece od borbe onog drugog ) ,a opet isto tako vjerujem da niko od nas nema lose namjere prema nama ostalim.=svi imamo neka svoja iskustva=borbe,kroz koje nastojimo pomoci nekom drugom.
mislim da velika vecina funkcionise tako da svaki normalno prozivljen dan, dan u kojem se osjeti srecnim ili ispunjenim,smatra uspjehom.
i nemojmo jedni drugima brojati dane,niko ne zna sta ce biti za godinu dvije tri, niti o tome treba razmisljati.
nemojmo "svoje uspjehe" temeljiti na tudjim neuspjesima.
javno je ovo mjesto,svako ima pravo reci ono sto zeli,ali ovdje ,specificno svi smo u istim ***ovnima ,ajde malo da pokusamo razumjeti jedni druge.
i ajmo sad ..paljba po ovom sto sam ja rekla :-D
Zona Sumraka

Post by Zona Sumraka »

guras mi rijeci u usta i bezze ti je to...podrzavam ga isto koliko i tebe, ali mislim da trenutno nisi u pravu i da reagujes pretjerano emotivno...razlika izmedju vlade i tebe je sto se on ne kurci da je uspio, jer zna da nije...dok ti s druge strane filozofiras non stop, a mislis da si rijesila sve svoje probleme sa 4 mjeseca apstinencije...pa budi realna jebi ga...
Modesty

Post by Modesty »

Emotivna jesam,to stoji a zašto ti misliš da se ja kurčim,zar ja pišem nekome kako sam pametna ili samo prenosim svoja iskustva...trošim svoje vrijeme na druge jer osječam ljubav,osječam potrebu davati se...ima li što loše u tome??
Moja apstinencija je bila 5 ipo godina dok se nisam našla u nemogućoj situaciji poslom,u stalnom kontaktu sa ovisnicima gledajući ih kako se furaju,krčakju i pala sam ali sam to brzo uvidjela i počela se čupati,liječiti i svaki mi je dan čist kao suza...poklekla sam pala ali sada se svim silama trudim da taj svoj pad pretvorim u let.
Moje "pametovanje" je dobrovoljni rad.....svi novopridošli na ovom forumu mi pišu na PP i traže savjete,eto sviđa im se kako ja razmišljam i meni to ne imponuje na taj način da mi kao dokazuje kako sam ja pametna i uspješna nego mi je sadisfakcija osnovna i jedina da ako je ikako nekom pomognem.

Da je onaj Vladin komentar napisao Saša ili neko takav,čutala bih.
u svakom slučaju,bilo kako bilo,ja sam za nastavak dobrosusjedskih odnosa...uvijek sam za pomirenje,oprost.....i kako justmy kaže,svi mi imamo svoje trenutke...eto ja sam danas jako nervozna i preemotivna i žao mi je ako sam koga povrijedila jer je to poslednje što želim,što u životu,što na forumu.
Modesty

Post by Modesty »

I eto naletišmo slučajno na još jednu veliku zabludu......ništa ne znači da li si čist 5 godina ili 5 mjeseci ako to ne radiš kako treba.......ja svoju apstinenciju od 5 ipo g. očito nisam održavala po pravilima i odličan sam primjer kako takvi završe.
Apstinencija znači biti oslobođen svega što može izazvati ovisnost a pod tim se podrazumjeva i svi oblici kocke.
oMcHo D

Post by oMcHo D »

Ljudi,hajmo se pozabaviti onim zbog cega smo ovdje,nepije vode sto ce neko - nekog kritikovati ili sto ce biti ovaj ili onaj u pravu.Ovaj forum treba da posluzi kao pomocno sretstvo,da ucimo jedni od drugih,i ono naj glavnije da se postujemo izmedju sebe.Jer svi smo u istim govnima i nema razlike medju nama.
Toliko od mene!!!! :wink: :wink: :wink:
Svakog cuva neka sila, a ja imam JABUKU!!!
Modesty

Post by Modesty »

:D Omčo legendo...živjeli mirotvorci :wink: Definitivno se slažem i već sam se isprilčala mada sam ja ta koja je prozvana zadnja dva dana......nakraju ipak uvijek preferiram mir,oprost i toleranciju.
feniks-2.put

Post by feniks-2.put »

Hajd`mo svi na jedan TIME OUT.
Jano, mislim da Modesty nije pogresila sto je Klaru ubacila u paniku, jer zena ocigledno zeli (bas kao sto sam nekad i ja) da veruje svojoj kceri. Mogla bi samo produziti agoniju i sebi i njoj. Klaro, nemoj nasedati na izjave tipa da ces kcer poniziti ukoliko je testiras. Meni licno ta izjava je jedan lep primer manipulacije, obratila se roditeljima za pomoc, i tu pomoc treba da dobije, ali to ne mora da bude tako kako je ona zamislila. Ona je ta koja treba da vrati vase poverenje, testovi su tu da pomognu. Ako je cista, nema zasto da se protivi .
Drugo, opet ne nasedajte na izjavu tipa "koji to narkoman daje ispite", jer ima primera i za takve slucajeve, i to ne bas malo. Ne dajte da vas izmanipulise, pomozite joj, ali U STARTU ZAUZMITE CVRST STAV! I ne odstupajte od njega! Na svojim sam greskama ucila, te poucena losim iskustvom dajem ovakav savet. A sto se Mod tice - ona je pravi borac, a meni je pomogla svojim savetima. Nije sramota pasti, no je sramota ne ustati! Modesty PDT_Love_18
Modesty

Post by Modesty »

hvala ti mnogo
Post Reply