Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!
Re: Da si roditelj, a da saznas da ti je dijete drogira?!
Klara,Vas test je tu ,uz Vas,dakle pri ruci.Promjenjivost u ponasanju kao odlika apstinencione krize uocit ce se za koji dan.Necete dugo cekati.Kad podju nervoze,vrdanja,moci ce te otvorenije pricati o tome sta je sve uzimala.Odmorite se danas.Bilo je vec dosta emocija u ovom jedinom danu.Ja razumijem da imate potrebu da joj vjerujete,i da test nije danas za upotrebu.Jednostavno,to je strategija Vase taktike.Postujte svoje instikte.Uhvatite malo dah.Bilo je odvec mnogo stresa.Voli Vas Jana.
Hvala ti na razumjevanju draga Jano, vidim da si me skontala. Nisam mogla vjerovati da cu naci ovako iskrene sagovornike ovdje. Evo, malo prije sam ustala (jedna od redjih prospavanih noci)-Ona je zaspala s knjigom, i jedva sam cekala da vidim da li ko sta napisao. Hvala vam svima na razumjevanju i aktivnom ukljucivanju u ovaj problem. Ja cu nastojati da se javljam redovno sa svim novim informacijama
Voli vas sve Klara
Voli vas sve Klara
Pisala sam vam na PP prije nego što sam pročitala vaš post od sinoć........zapamtite,povjerenje treba gradit ona a ne vi...pucanj u prazno....nemojte to tako gledati iako se njoj neće svidjeti ona će ODLIČNO znati u sebi da to radite što želite sve da učinite za nju,ma koliko pokazivala suprotno...sjetite se onog o blokatorima što vam napisah,za moju mamu,meni i doktorku koja je jedan od eminentnih stručnjaka po pitanju narkomanije.
Nemojte da nedaj Bože dođete u situaciju da posle ispravljate krive drine,to ide daleko teže....nek se malo štrecne,pročiće i to za jedan dan.
Ja znam da vi ne možete razumjeti da neko ko je uživao opojne droge a tu spada i trodon i kao što rekoh nema lakih droga dakle i trava da ima neki dublji problem...i kada nju prođe tugovanje ili razočarenje u vezi momka.....jel stvarno vjerujete da će nestati i to što je bilo u njoj da uopšte uzme drogu????
Naka vam ne padne na pamet da je to uzimala samo zbog njega i da negovim odlaskom sve nestaje kao rukom odnešeno.Moge cure su imale momke narkomane pa to nisu postale i same,razumijete...e sad,zbog čega je ona poslegla za tim??
Narkomanija je vrlo kompleksna bolest i ne liječi se roštiljima i odlaskom kod bake...njoj se nešto desilo i ona je pobjegla od toga,zato trenutno uživa u toplini kućne atmosfere.......do kad???
Postoji i mogućnost da je jedna od hiljade koja se stvarno na samom početku dozvala pameti,postoji ali je to tako mali postotak...želi te li rizikovati???
Nemoj te se bojati njenih reakcija ako joj ispravno želite pomoći...ona je izgubila povjerenje,ona je trežila pomoć a ne VI!!!!
Nemojte da nedaj Bože dođete u situaciju da posle ispravljate krive drine,to ide daleko teže....nek se malo štrecne,pročiće i to za jedan dan.
Ja znam da vi ne možete razumjeti da neko ko je uživao opojne droge a tu spada i trodon i kao što rekoh nema lakih droga dakle i trava da ima neki dublji problem...i kada nju prođe tugovanje ili razočarenje u vezi momka.....jel stvarno vjerujete da će nestati i to što je bilo u njoj da uopšte uzme drogu????
Naka vam ne padne na pamet da je to uzimala samo zbog njega i da negovim odlaskom sve nestaje kao rukom odnešeno.Moge cure su imale momke narkomane pa to nisu postale i same,razumijete...e sad,zbog čega je ona poslegla za tim??
Narkomanija je vrlo kompleksna bolest i ne liječi se roštiljima i odlaskom kod bake...njoj se nešto desilo i ona je pobjegla od toga,zato trenutno uživa u toplini kućne atmosfere.......do kad???
Postoji i mogućnost da je jedna od hiljade koja se stvarno na samom početku dozvala pameti,postoji ali je to tako mali postotak...želi te li rizikovati???
Nemoj te se bojati njenih reakcija ako joj ispravno želite pomoći...ona je izgubila povjerenje,ona je trežila pomoć a ne VI!!!!
Da li suovisnik rizikuje ako u prvoj etapi otvaranja ovisnika,ne upotrebi test da bi se uvjerio u istinitost onoga sto ovisnik govori?Mislim da je to sustina danasnjeg pitanja za vas klara.Vasa kci je nabrojala sto je uzimala,a test bi trebao to da potvrdi ili doda jos koju supstancu i to je to.
Sustina je ,da vi znate da je ona uzimala opijate izvjesno vrijeme i da je radi toga doslo do promjene u njenom ponasanju.Sto cete poslije,zavisi od toga kako ce se stvari odvijati.Hoce li se moci nositi sa apstinencionom krizom,hoce li promjeniti ponasanje,hoce li njen duh biti jak da izdrzi dosljedno sto je obecala i tome slicno.
Uhvatite dah,Klara.Predstoji Vam budnost i dugotrajna borba.Trebacete mudrost.Sve je to povezano sa mladalackom ljubavi,i sada stanite malo na loptu svi.Uzmite svoje vrijeme.Da se duhovi malo smire i razaberu.Vrlo brzo ce se pokazati dodje li do srljanja na staro.Tada preduzmite radnje.Konsolidujte sve svoje snage i vi i vas muz u pripravnost.Pomoci cete joj zajednickim snagama,ali mora suradjivati i biti otvorena.Dodje li do bilo kakve manipulacije,vi cete to znati.Predlozite joj izolaciju neko vrijeme.Baka i rostilj pomognu da se prometne dan bez starog uzavrelog drustva.Da se promjeni ugao gledanja na stvari.Da se uzme distanc od porazavajuce rutine.To pomaze ovisnicima koji nisu duboko otisli.
Klara,slijedite svoje instikte.Niko ne poznaje Vase dijete bolje od Vas.Cak i u ovoj etapi zivota,vi je najbolje poznajete.Drzite se.Voli Vas Jana
Sustina je ,da vi znate da je ona uzimala opijate izvjesno vrijeme i da je radi toga doslo do promjene u njenom ponasanju.Sto cete poslije,zavisi od toga kako ce se stvari odvijati.Hoce li se moci nositi sa apstinencionom krizom,hoce li promjeniti ponasanje,hoce li njen duh biti jak da izdrzi dosljedno sto je obecala i tome slicno.
Uhvatite dah,Klara.Predstoji Vam budnost i dugotrajna borba.Trebacete mudrost.Sve je to povezano sa mladalackom ljubavi,i sada stanite malo na loptu svi.Uzmite svoje vrijeme.Da se duhovi malo smire i razaberu.Vrlo brzo ce se pokazati dodje li do srljanja na staro.Tada preduzmite radnje.Konsolidujte sve svoje snage i vi i vas muz u pripravnost.Pomoci cete joj zajednickim snagama,ali mora suradjivati i biti otvorena.Dodje li do bilo kakve manipulacije,vi cete to znati.Predlozite joj izolaciju neko vrijeme.Baka i rostilj pomognu da se prometne dan bez starog uzavrelog drustva.Da se promjeni ugao gledanja na stvari.Da se uzme distanc od porazavajuce rutine.To pomaze ovisnicima koji nisu duboko otisli.
Klara,slijedite svoje instikte.Niko ne poznaje Vase dijete bolje od Vas.Cak i u ovoj etapi zivota,vi je najbolje poznajete.Drzite se.Voli Vas Jana
"Sustina je ,da vi znate da je ona uzimala opijate izvjesno vrijeme i da je radi toga doslo do promjene u njenom ponasanju.Sto cete poslije,zavisi od toga kako ce se stvari odvijati"
Zbog čega je uzimala opijate,iz puke radoznalosti,zbog društva...postoji mogućnost ali to je samo mogućnost ne i fakat.
Svako od nas bivših ovisnika može potvrditi da je u našem društvu napočetku bilo onih koji su se počeli drogirat ali im se nisu pridružili svi...pridružili smo se mi koji smo imali neki porblem ili se nimo voljeli ili prihvatali takvima kakvi jesmo pa nam je ta droga dobro došla kao bjeg ili kao anestezija toga što nas je duboko u duši bolilo!
"Hoce li se moci nositi sa apstinencionom krizom,hoce li promjeniti ponasanje,hoce li njen duh biti jak da izdrzi dosljedno sto je obecala i tome slicno."
A šta ako ne mogne,mislite da će to pod obavezno i prijaviti ili će možda prikriti to i pokušati nastaviti po starom kao što je i 9o,9% posto nas učinilo na početku.
Hoće te li rizikovati?
Smatrate da ona bez stručne pomoći traba sama da pokuša da se izbori?
Ja kao bivša ovisnica i kao majka,sa 20 godišnjim iskustvom u vezi narkomanije ne bih rizikovala.
"Sve je to povezano sa mladalackom ljubavi"
Daj Bože da je tako ali takođe i u vezi ovoga mi iskustvo i praksa pokazuju da su zbog sličnih zabluda mnogi,mnogi roditelji ostali bez djece......ovima ne želim optužit niti jednog roditelja,to je čak i prirodno da je roditelj obično zadnji koji sazna da mu je djete u problemu i da je roditelju najteže prihvatit tu činjenicu i na kraju ako se oslonimo na to da je to mladalačka ljubav,kockamo se....znate kako se kaže,bolje spriječit nego liječit.
Budite oprezni i Saša vam je već rekao šta vam je činiti i ako iole smatrate da vam mi koji smo sve to prošli možemo pomoći,onda nas poslušajte.....na kraju krajeva,bolje(daj Bože) da mi grješimo nego da se uspostavi da smo bili u pravu jer tad će biti daleko teže.....sledeći put kad saznate ako saznate,ona će već biti navučena.
Bila to mladost,ludost,znatiželja,vaša čerka je počela da se drogira,znate li vi šta to znači....nema šanse da prepoznate ako počne manipulisati,životom vam garantujem,pa mi smo takvi premazani eksperti.
Vodite je doktoru,uradite test......ne igrajte se njenim životom.
Ovakve stvari se rješavaju urgentno.
Evo vam broj jedne od najvećih eksperata po pitanju narkomanju u srbiji pa joj samo ispričajte i čujte šta će vam doktorka Maja Jacimovic iz ordinacije Singidunum reći.Ona je psihijatar,psihoterapeut i vrstan stručnjak u oblasti narkomanije.
00381112434207
00381631609667
.
Zbog čega je uzimala opijate,iz puke radoznalosti,zbog društva...postoji mogućnost ali to je samo mogućnost ne i fakat.
Svako od nas bivših ovisnika može potvrditi da je u našem društvu napočetku bilo onih koji su se počeli drogirat ali im se nisu pridružili svi...pridružili smo se mi koji smo imali neki porblem ili se nimo voljeli ili prihvatali takvima kakvi jesmo pa nam je ta droga dobro došla kao bjeg ili kao anestezija toga što nas je duboko u duši bolilo!
"Hoce li se moci nositi sa apstinencionom krizom,hoce li promjeniti ponasanje,hoce li njen duh biti jak da izdrzi dosljedno sto je obecala i tome slicno."
A šta ako ne mogne,mislite da će to pod obavezno i prijaviti ili će možda prikriti to i pokušati nastaviti po starom kao što je i 9o,9% posto nas učinilo na početku.
Hoće te li rizikovati?
Smatrate da ona bez stručne pomoći traba sama da pokuša da se izbori?
Ja kao bivša ovisnica i kao majka,sa 20 godišnjim iskustvom u vezi narkomanije ne bih rizikovala.
"Sve je to povezano sa mladalackom ljubavi"
Daj Bože da je tako ali takođe i u vezi ovoga mi iskustvo i praksa pokazuju da su zbog sličnih zabluda mnogi,mnogi roditelji ostali bez djece......ovima ne želim optužit niti jednog roditelja,to je čak i prirodno da je roditelj obično zadnji koji sazna da mu je djete u problemu i da je roditelju najteže prihvatit tu činjenicu i na kraju ako se oslonimo na to da je to mladalačka ljubav,kockamo se....znate kako se kaže,bolje spriječit nego liječit.
Budite oprezni i Saša vam je već rekao šta vam je činiti i ako iole smatrate da vam mi koji smo sve to prošli možemo pomoći,onda nas poslušajte.....na kraju krajeva,bolje(daj Bože) da mi grješimo nego da se uspostavi da smo bili u pravu jer tad će biti daleko teže.....sledeći put kad saznate ako saznate,ona će već biti navučena.
Bila to mladost,ludost,znatiželja,vaša čerka je počela da se drogira,znate li vi šta to znači....nema šanse da prepoznate ako počne manipulisati,životom vam garantujem,pa mi smo takvi premazani eksperti.
Vodite je doktoru,uradite test......ne igrajte se njenim životom.
Ovakve stvari se rješavaju urgentno.
Evo vam broj jedne od najvećih eksperata po pitanju narkomanju u srbiji pa joj samo ispričajte i čujte šta će vam doktorka Maja Jacimovic iz ordinacije Singidunum reći.Ona je psihijatar,psihoterapeut i vrstan stručnjak u oblasti narkomanije.
00381112434207
00381631609667
.
Modesty,ja ne zelim da se konfrontiram sa tobom.Mi ucestvujemo u diskusiji po jednoj temi.Mozemo imati suprotne stavove.Zar ne?Molim te,popusti me zeno!Tvoja panika me iritira.Ona nikome ne donosi dobra.
To šta tebe iritira je isključivo tvoj problem...da si bogdom ti paničila na vrijeme,ne bi sad bila u situaciji u kojoj jesi !
Iskustva iz prakse koja ja iznosim su urodila plodom a tvoja praksa se pokazala kao pogrešna.
Sorry,tako ti je kad vučeš za jezik a to bi ti i drugi potvrdili da im nije dojadilo od tvog pametovanja bez pokrića........nema potrebe da mi se obraćaš...iznosi svoje mišljenje kao što i ja iznosim svoje i nigdje te ne pominjem(dok se ti kao starija i zrelija žena od mene spuštaš na taj nivo) ali bi ti ipak bilo najpametnije da svoju lijeporječivost i inteligenciju(kojoj skidam kapu) upotrebiš za riješavanje svojih problema.
Iskustva iz prakse koja ja iznosim su urodila plodom a tvoja praksa se pokazala kao pogrešna.
Sorry,tako ti je kad vučeš za jezik a to bi ti i drugi potvrdili da im nije dojadilo od tvog pametovanja bez pokrića........nema potrebe da mi se obraćaš...iznosi svoje mišljenje kao što i ja iznosim svoje i nigdje te ne pominjem(dok se ti kao starija i zrelija žena od mene spuštaš na taj nivo) ali bi ti ipak bilo najpametnije da svoju lijeporječivost i inteligenciju(kojoj skidam kapu) upotrebiš za riješavanje svojih problema.
Klara, njeno priznanje je nesto pozitivno, nebitno iz kog je razloga doslo do njega. Iskoristite trenutnu situaciju, pre svega da povratite autoritet i da vi i suprug budete ti koji ce sada voditi stvar...Jasno joj stavite do znanja da ce sada morati da postuje vasa pravila i da joj je ovo zadnja prilika koju joj vi dajete kada je droga u pitanju. Nemojte da pomisli kako ste lako presli preko svega i kako je sve bilo jednostavno. Jer nije dobila jedinicu ili pobegla od kuce na dva dana, vasa cerka se DROGIRA, nemojte to nikada zaboraviti. I jos nesto vrlo bitno, narkomaniju ne leci roditeljska ljubav i ponovno sviranje gitare sa bratom, njoj je potrebna strucna pomoc.
SAMO CEO ŽIVOT...
Dragi moji, danas sam bila dezurna pa sam sad iscitala vase poruke.Zbunjena sam totalno.Htjela bih pruziti ljubav, povjerenje, htjela bih povratiti autoritet, a najvise od svega da nije sve tako strasno kako kazete. No, moram vam vjerovati ako zelim dobro svom djetetu.Od svakog savjeta uzimam po nesto/kombinujem. Pustila sam je juce, hajde mozda je ta emotivna kriza zbog raskida s momkom. Sama je rekla da uzela bensedin od 10 mg. i kao zato joj se spava. Dosao joj onaj jedini iskreni prijatelj(moram napomenuti da je ona jaca od njega, on je posten,fin,neiskvaren)i nesto su ucili za ispit koji planiraju polagati sledece sedmice.Izrazili su zelju da prosetaju malo i ja sam se usprotivila.Ponovo pada moj autoritet, jer ona se brani time da joj treba zraka i rijecima :"Koji to narkoman daje ispite"kao ona ce poloziti. Sjednem s njom da je ispitujem.Kaze ne bi se testirala jer je ponizavam time(ne zna da imam test).Ispitujem je kad je sta uzela.Kaze trodone (po dva kom.) u novembru i kao to se sad vise ne moze nabaviti u apteci kao prije.Bensedine isto tako, kao ne moze u apoteci ,a kune se da nije moje uzimala (ja svoje drzim kod sebe i uvijek prebrojim), a travu,kao isto nije skoro uzimala i kao ona nije nista. Pitam je da li to znaci kad ponovo zapadne u neku krizu ili pozeli "da joj je lijepo"hoce li opet posegnuti za tim, a ona odgovara da ona nije narkoman i da mi je sve priznala i da je svjesna da je uradila losu stvar te da joj sada treba moje povjerenje. Dragi Sasa kako bih je ja voljela odvesti po strucnu pomoc,ali ovo je mali grad i ne poznajem takve strucnjake. Jos ranije sam se bavila mislju (kad sam vidjela da nas odnos ne stima da idemo zajedno psihologu/to ima,a ne znam koliko bi mi pomogao i da li bi ona isla). Sad kad se vrati iz setnje (zamolila sam druga da budno motri na nju)ako ista sumnjivo primjetim ujutru radim test kako si mi rekao, a sin mi je jos predlozio da zavrnem vodu u sahtu skroz.
Nemojte mi zamjeriti sto sam ovako smusena, neodlucna,jer tek sam izasla iz problema zvani "momak" i odmah usla u ovaj, ali kako god odgovarala budite sigurni da cu vase savjete uvazavati i primjenjivati shodno situaciji.
Nemojte mi zamjeriti sto sam ovako smusena, neodlucna,jer tek sam izasla iz problema zvani "momak" i odmah usla u ovaj, ali kako god odgovarala budite sigurni da cu vase savjete uvazavati i primjenjivati shodno situaciji.
Sad sam je zvala,jer sam rekla da se vrati najkasnije do 20h/kulturno se javila i izreferisala, evo podigli smo filmove(i drug je to potrvdio), nabrojala koga je srela, izmedju ostalog i brata na basketu i vracaju se kuci prije 20h.
Zaboravila sam nesto reci Modesty_odavno ja njoj pregledam stvari i najmanje dzepice i sve po sobi, kupatilu (zao mi je zbog toga-ispod mog nivoa je, ali nuzda zakon mjenja.Bas danas smo u razgovoru pomunele kako sam joj jednom nasla tablete, nisam znala koje su i ona mi je priznala da me je tad smuvala, nesto oko drugarice i njene sestre, a da su to ustvari bili njeni trodoni.Drugo nisam nalazila nista sumnjivo, a to kad sam nasla se poklapa sa njenim priznanjem krajem prosle godine.
Zaboravila sam nesto reci Modesty_odavno ja njoj pregledam stvari i najmanje dzepice i sve po sobi, kupatilu (zao mi je zbog toga-ispod mog nivoa je, ali nuzda zakon mjenja.Bas danas smo u razgovoru pomunele kako sam joj jednom nasla tablete, nisam znala koje su i ona mi je priznala da me je tad smuvala, nesto oko drugarice i njene sestre, a da su to ustvari bili njeni trodoni.Drugo nisam nalazila nista sumnjivo, a to kad sam nasla se poklapa sa njenim priznanjem krajem prosle godine.