brat se drogira, sta uciniti?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

justme

Re: brat se drogira, sta uciniti?

Post by justme »

a nemoj da te blam da zoves i pitas za brata.snijezo,snijezo :-D
(opet ja prepisujem od sonje:P :oops:
na mene persen forte ( bez forte ne djeluje nikako),jedini djeluje tako da me smiri ( ja sam obicno prezivcana,rijetko depresivna ),a da nemam osjecaj otupljenosti,mrtvila,osamucenosti...i nemam onaj osjecaj tupavosti i "sad mi je jos gore",sutradan ili nakon sto ostalo sto sam pila prije.
justme

Post by justme »

sad cu malo da prepisem od modesty :smt102
Modesty

Post by Modesty »

samo ti piskaraj....nije prepisivanje ako isto mislimo ili su nam ista ili sl. iskustva :wink:
sanela

Post by sanela »

Ma dajte, kakvi perseni... sve je to u glavi. Persen riješi simptom, a zbog čeha vam zapravo treba persen, e to vi rješavajte... A tablete su instant rješenja, obrasci ponašanja kao kod ovisnika. Znam da na prvi pogled ovo što sam napisala liči da miješam kruške i jabuke, ali de malo skontajte. Loše mi je, uzeću nešto da mi bude bolje. Umjesto da uradim nešto što će dugoročno dati neke efikasnije rezultate.
Vi ste mlade, zdrave djevojke, ne posežite bezveze za tabletama za smirenje... umjesto toga, rješavajte ono što ne štima u vašim životima, naučite se opustiti, uživati...
Modesty

Post by Modesty »

Nisi ti đabe ovdje šefica...kao i uvijek,u pravu si...one nisu ovisnice,niti apstinenti....nek se dobro izduvaju,isplaču,sjednu ,razmisle i vede šta i kako......tako trebamo i mi osim ako nemamo neke šifre zbog kojih trebamo određenio vrijeme biti pod terapijom....ja osobno mrzim medikamente i doktorka nije mogla vjerovat kad sam joj rekla da sam se uz 2-3 tramala dnevno skidala sa persenom forte...meni je pomogao....sve je to u našim glavicama.
snjezana

Post by snjezana »

Neka meni moje kemije, ko bi prezivio bez toga :-D
Ne znam, to je sve stvar kako gledas na lijekove.. mene kad boli glava ja popijem plivadon, to prodje i sve je ok, kad dobijem stvari, sve zivo me boli - popijem plivadon i ok sam.. kad imam zgaravicu, maznem jedan gastal i nemam je vise.. Sto da se patim? Pa lijekovi postoje da nam olaksaju zivot. Druga je stvar ako ih zloupotrebljavas...

Modesty, ono za debljanje.. sjetila si me da su bratu rekli da slucajno ne kupuje novu odjecu za otici u komunu jer da ce tamo odma u prvih mjesec dana dobit sigurno 10 kila, pa ce mu sve bit tijesno... To mi je tako bilo super za cuti jer on je uzasno smrsavio. Otkad je na ovome sav je ispijen i siv, nema veze s onim mojim bratom koji je bio zgodan. Jedva ga cekam vidjet popunjenog :)
justme

Post by justme »

e vidis ono sto je sanela napisala..je ono o cemu sam govorila kad sam rekla da su mi tablete samo pomogle da odgodim ili potisnem problem....
sad se vec mjesecima trujem samo cigaretama i jeste da placem vise nego likovi iz sapunica :-D ,ali sebe vise volim takvu.
moj decko se u komuni udebljao mnogo vise od deset kg :P
mod ti si draga zena zmaj:)
justme

Post by justme »

i sanela je zena zmaj :prayer:
elviratz

Post by elviratz »

snjezo kako si...kakva je situacija sa bratom...dali je sve ok i dali se navikavate bez njega..samo opusteno....
Modesty

Post by Modesty »

Sve je to OK ali farmakologija ne postoji radi cirkusa i zabave,šarene pilule za lilule.....postoje situacije koje kao što jedan moj doktor jednom reče....:ovaj lijek ti dože mozgu kao jogurt želucu,obloži ga,zaštiti.
Nisam pristalica tabletomanije i izbjegavam bilo koju vrstu lijeka ako baš ne moram...takođe nisam ni za to da ih svako uzima po preporuci laika ili po vlastitom nahođenju ali da mogu da koriste,Bogami mogu itekako.
Nekad kad sam tako nervozna da mi se čini da mi se moždane čelije kidaju,popijem bensedin od 5 miligrama,i čvrsto vjerujem da sam tad zaštitila svoj mozak od mučenja a i sve oko sebe...to je količina koja me ne komira i neuspavljuje tako da u miru mogu razmišljati o problemu i u miru i sređena rješavati ga a ne bježat od njega.
Post Reply