brat se drogira, sta uciniti?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

snjezana

Re: brat se drogira, sta uciniti?

Post by snjezana »

Hocu Sonja.. sinoc sam citala razne teme u tom podforumu.. moram priznat da su me neke price i utjesile jer on nije radio neke stvari koje rade drugi.. jos.. pa mi to kao govori da mozda nije jos skroz zaglibio.. samo ne znam jel to dobro ili lose, jer se ovako nemamo za sta uhvatiti
Sonja

Post by Sonja »

snjezana wrote:Hocu Sonja.. sinoc sam citala razne teme u tom podforumu.. moram priznat da su me neke price i utjesile jer on nije radio neke stvari koje rade drugi.. jos.. pa mi to kao govori da mozda nije jos skroz zaglibio.. samo ne znam jel to dobro ili lose, jer se ovako nemamo za sta uhvatiti

Ako nije zaglibice, izvini sto ne mogu nista utesno da ti kazem po tom pitanju ali putevi droge su isti. To je mac sa dve ostrice, dobro je jer jos mozda nije toliko ostecen, ali je lose jer narkoman koji je u punoj snazi sto zanci da jos uvek misli da je droga dobra, da mu pomaze i ne uvidja sta ce mu se sve dogoditi retko kada pristane na lecenje. Znaci da bi pristao mora da zaglibi, a kada zaglibi trazi pomoc... Mi trazimo pomoc uglavnom kada nam ponestane sredstava za drogiranje, kada nam svi okrenu ledja, kada nas uslove da necemo imati krov nad glavom, kada upadnemo u dugove sa dilerima, kada vise, ama bas vise nista ne radi za nas...I naravno kada se uplasimo za nasu narkomansku sebicnu guzicu i za nase zdravlje..to se zove kada dotaknemo dno. E sada mila, mozda da odes do nekog doktora ili nekog centra da se posavetujes sta ti je ciniti, zamoli drugog brata da ti pomogne, pokusaj da mu objasnis ovo sto ucis ovde.

Drzi se,

Pozz.

S.

P.S. I pisi
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
snjezana

Post by snjezana »

Idem se popodne naci sa njegovom curom. Prekjucer ju je stariji brat nazvao i pricao o tom problemu, kaze da je ona bila iznenadjena prilicno, iako je pretpostavljala i sama da se mozda radi o tome. Da bi me jucer nazvala da se nadjemo nas dvije, jucer nisam mogla pa smo se dogovorile za danas u 5.
Ali ljudi, ja ne znam sta ja njoj smijem reci??? Jer meni nije u interesu da oni prekinu, to je veza od nekih 8 godina i bojim se sta bi bilo da ga ona ostavi. A opet, mislim da je vazno da smo u kontaktu, jer brat cesto zna pitati u majke novce da bi vratio curi neki dug, sta moze i ne mora biti istina.. A mislim i da je vazno da ona zna pa da se s njim postavi cvrsce.
Samo sta joj smijem reci, a da ne proizvedem negativan efekt???
Pliz, kazite sta mislite, u 5 se nalazimo
Modesty

Post by Modesty »

Postao/la Sonja dana 08 tra 2008, 21:05

Jedini nachin je da se ti i majka udruzite i da ga uslovite ili lecenje ili ulica....Prelistaj malo po forumu, naci ces dosta osgovora na tu temu. Sve odgovore si uglavnom dobila u postu od misty. Dok god ima krov nad glavom i dobija novac i podrsku od vas da se drogira on ce to i raditi. Podrzavate ga jer mu verujete, jer mu dajete novac, jer ga uopste trpite takvog. Uslovljavaje je jedan od najtezih oblika odluke roditelja da stave tacku, ali je najdelotvorniji. Bez autoriteta i njegove zelje necete daleko stici....

P.S. U Splitu imate komunu, zar ne?

Apslolutno potpisujem svako slovom i imenom i prezimeno.....dok god mu dajete novac,bilo koji vid povjerenja i na kraju krov nad glavom vi ste bukvalno suučesnici u njegovom drogiranju......Split i okolina splita su pune komuna i to je apsolutno jedino rešenje za njega...možete se ovdje pisati,tražiti odgovore ali će vaša agonija postajati sve veća i teža i vrijeme će biti izgubljeno.Preduzmite navedene korake podhitno ULTIMATUM.....ULICA/KOMUNA
justme

Post by justme »

uh...rekla bih da je modesty u pravu.
mislim da i moj decko uvijek ide linijom manjeg otpora.
cesto pomislim..e kad bi roditelji se odvazili na to da mu uskrate stan i hranu.
misty

Post by misty »

Ej snjezana, nisim bila dva dana na forumu pa evo tek sa videh tvoj post!

Kako je prošao razgovor sa njegovom devojkom?
Ja mislim da bi njoj ipak trebalo sve da kažeš, oni su dugo u vezi i ona ima prava da zna...
Na njoj je da li će ostati ili će otići...
Ako odluči da ostane razgovaraj sa njom, ispričaj joj sve što si ovde čula, što si naučila...da ne bi i ona pravila greške..
Možete mu pomoći jedino ako svi imate zajednički stav!

Drži se!!!
Veliki pozz!
Modesty

Post by Modesty »

Justime,svaki ovisnik dkok kogd ima i milimetar utočišta za bjeg od sebe,on će ga nemilice koristiti.....roditelji su vrlo ključna karika...ne djevojka,.momak......drogiranje već od samog početka nema veze sa ljubavlju tako da ni pod razno ne može utjecat,ne što ne postoji ta ljubav,što je mala ili lažna nego zato što je ovo zlo tako jako da se ne može ljudskom ljubavčlju kontrolirat.........................svaki roditelj koji drži ovisnika u kući,ovisnika koji ne pristaje na bezuslovno lječenje mu je suovisnik,drži mu (figurativno) ruku dok se roka ili kako već uzima)...nema tu filozofije i mnogo drugačijih mišljenja,to su iskustva miliona ljudi diljem svijeta.
misty

Post by misty »

Modesty slažem se sa tobom, i ja mislim da je porodica osnovna karika, stub svega i da je porodica najvažnija u lečenju ovsnika, ali isto tako mislim da dečko, devojka naravno ukoliko ostanu uz ovisnika mogu da pomognu ali SAMO UZ pomoć porodice.
Treba da budu upućeni i informisani kako ne bi radili pogrešne stvari (davali novac ...itd.)
snjezana

Post by snjezana »

Modesty wrote:......Split i okolina splita su pune komuna i to je apsolutno jedino rešenje za njega...
A da li je bolje da ostane tu blizu ili da ide sto dalje, u Spanjolsku ili nekuda drugo?
Misty, ugodno sam se iznenadila po pitanju cure... Ona kaze da je i ona mene htjela nazvati jos prije da bi pricala sa mnom, ali da nije bila sigurna koliko smo mi upoznati i nije znala kako bi reagirali... kaze da mu ona odavno vec ne daje novce i meni govori da mu slucajno ne dajem pa ni kad nju uzme kao izgovor.. kaze, nemoj mu slucajno dati niti kune... Ona isto govori sto i svi vi ovde da bi ga trebalo uvjetovati da ide na lijecenje ili na ulicu.. i sto je najvaznije od svega, nema ni govora o prekidu.. rekla je da ce ga ona cekati ako treba i pet godina samo je vazno da on bude dobro..
Sinoc je pricala s njim o tome i kaze da je rekao (a ne zna da smo se nas dvije nasle) da ce pokusati sam se skinuti u kuci i ako to ne bude mogao da ce ici gdje god treba... Ma nije to nikakav pomak, to je ono sta on stalno ponavlja, ali dobro je to sta smo mi sad u kontaktu s njom i ipak imamo bar malo vecu kontrolu nad tim sta se s njim dogadja.. Rekla je i da ce ga ona doci posjetiti kod nas sutra, a nikada nije bila kod nas u kuci, jer zeli da bude uz njega u tome....
I jos da dodam.. to je prvi put da su oni otvoreno ricali o tome, jedino kaze da joj je jednom rekao kada su bili u kuci kod nje na selu, kao, da bi sad bilo dobro kad bi ga mogla zakljucati na 7 dana.... Znaci, mucilo ga je to i htio joj se otvoriti...
On je inace dosta zatvorena osoba i to samo problem cini jos vecim jer je tesko s njim pricati...
Ma znam da ste u pravu, i znam da nece biti druge nego se tako postaviti, ali mislim da treba biti i pogodan trenutak, nesto se treba desiti kao povod, ne mozemo mu tek tako iz cista mira reci da ide iz kuce :(
snjezana

Post by snjezana »

Modesty wrote:Justime,svaki ovisnik dkok kogd ima i milimetar utočišta za bjeg od sebe,on će ga nemilice koristiti..............................svaki roditelj koji drži ovisnika u kući,ovisnika koji ne pristaje na bezuslovno lječenje mu je suovisnik,drži mu (figurativno) ruku dok se roka ili kako već uzima)...nema tu filozofije i mnogo drugačijih mišljenja,to su iskustva miliona ljudi diljem svijeta.
Potpuno mi je jasno to sta govoris i znam da si u pravu...
pomalo me tjesi jer sad se zatvorio krug oko njega, tesko da ikog od nas vise moze prevariti pricom jer sad je svima jasno koliko je to daleko otislo.. Samo je pitanje kako prelomiti i uraditi taj kljucni korak, kako ne pristati na pricu "ja cu pokusati sam"
Post Reply