brat se drogira, sta uciniti?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
snjezana

brat se drogira, sta uciniti?

Post by snjezana »

Molim vas pomozite mi svojim iskustvima i svajetima jer ja ne znam sta mi mozemo napraviti da to prestane.
Mi smo iz Splita. Brat koji je 70. godiste drogira se jos od rata. Zadnjih dvije godine to je postalo veliki problem i njemu i nama, posebno otkada je otac umro sve se otelo kontroli. Jako lose stojimo financijski, on i mama su prezaduzeni na banci, ja sam nezaposlena i bojim se da cemo svi dospjeti na ulicu ako se tome nekako ne stane na kraj.
On nesto pusi, mislim da je to heroin. Nasla sam mu foliju sa smedjim tragovima. Nasla sam mu bocice heptanona i tramal, apaurine i neke druge tablete. Mislila sma da se ne bode, ali sad vise nisam sigurna jer ne znam kako se taj tekuci heptanon moze koristiti. Zna se zakljucati u wc ili sobu i dosta vremena ostane zatvoren, a iza njega prostorija bude jako zadimljena i zagusljiva.
Cesto ima krize, po dva-tri dana bude ko umiruci bolesnik, nista ne jede, lezi, ima jake proljeve, curenje iz nosa i onda valjda na neki nacin dodje do droge i odjednom se oporavi, svih tih simptoma ubrzo nestane i sve je kao da nista nije bilo.
To je nesto sto se stalno ponavlja vec dugo vremena. On je pred nekih godinu i po priznao da se drogira. I rekao je da se namjerava skinuti sam do odredjenog datuma, da mu treba pomoc. i ako do tada ne uspije da ce ici na lijecenje. Mama mu je dala novac za tablete i nadali smo se da ce uspjeti u tome, medjutim nakon nekog vremena sve je opet bilo isto. a o lijecenju nema ni govora.
isto se desilo i s bratom sada proslog mjeseca. postavio mu je ultimatum da mora ici na lijecenje, ali ga je ovaj obradio da bi htio pokusati sam. i brat mu je dao 500 kuna pod uvjetom da do 1.4. bude cist.
Danas je 8.4. On je od prekjucer opet bio u krizi da bi me jutros trazio mobitel da nazove curu. Nakon toga je izasao. curu nije zvao, zvao je neki drugi broj. I otkad se vratio opet je zakljucan u wc-u.
Dakle, nista se nije promijenilo, a on i dalje odbija svaku pricu o lijecenju.

Mene zanima sta se moze uraditi u slucaju kad osoba odbija lijecenje??? Da li ga se moze prijaviti na policiju i sta oni u tom slucaju mogu uraditi? Molim vas recite mi sta da radimo da to prestane, jer nama je sve gore i gore iz dana u dan.
misty

Re: brat se drogira, sta uciniti?

Post by misty »

E draga Snježana, ja što sam naučila kroz svoj dugogodišnji suovisnički staž to je da se narkomanu jedino može pomoći SAMO ukoliko ON to želi, nikako drugačije!
Ne postoji ta sila, pretnja ili ucena kojom ga možete odvesti na lečenje!
Na žalost to je tako!
Otprilike koliko sam ja shavtila čitajući mnogobrojne postove na ovom forumu to je da će on zatražiti pomoć tek kad dođe do samog dna!
Vi morate da naučite kako da živite sa tim jer narkomanija je bolest, NE SMETE mu davati novac, NE SMETE mu verovati...
Ne nasedajte na njegove priče, kako će se on sam izlečiti, to ne postoji, njemu je potrebna stručna pomoć ili komuna..Ja ne poznajem nikog ko se sam izlečio, niti sam čula za tako nešto...
Moraš biti strpljiva, raspituj se, čitaj postove na ovom forumu (meni su jako pomogli), uči i nadaj se da će on zatražiti pomoć, a tada ćeš mu pomoći jedino ako ostaneš trezvena, psihički jaka...
Eto toliko, nadam se da sam ti bar malo pomogla i navela te na razmišljanje, a sigurno će ti se javiti još ljudi odavde!

Čuvaj se i drži se!
Pozdrav i piši!
snjezana

Post by snjezana »

Hvala ti, misty, na odgovoru.. samo meni se ipak cini najgore od svega cekati. Mislim da se on na to nikad nece odluciti. Pogotovo sto nema nikog ko bi mu predstavljao autoritet. Mama je totalno labilna osoba i lako ju je izmanipulirati, tim vise sto je prilicno ovisna o njemu. Loseg je zdravlja i ne izlazi nikuda bez da je on vozi. Ja sam 6 godina mladja sestra i nemam bas nekog utjecaja na njega. A stariji brat je odselio, od proslog ljeta zivi na Bracu i prilicno je van svega.
Ne znam sta vise cekati, da nam dileri pocnu dolaziti u kucu uzimati stvari? ili da on izvrsi samoubojstvo jer vidi u sto se uvalio?Ova agonija se moze otezati u nedogled i svi cemo tonuti sve dublje i dublje. Nije moguce da se nista ne moze poduzeti ako on to sam ne zeli?
Sonja

Post by Sonja »

Jedini nachin je da se ti i majka udruzite i da ga uslovite ili lecenje ili ulica....Prelistaj malo po forumu, naci ces dosta osgovora na tu temu. Sve odgovore si uglavnom dobila u postu od misty. Dok god ima krov nad glavom i dobija novac i podrsku od vas da se drogira on ce to i raditi. Podrzavate ga jer mu verujete, jer mu dajete novac, jer ga uopste trpite takvog. Uslovljavaje je jedan od najtezih oblika odluke roditelja da stave tacku, ali je najdelotvorniji. Bez autoriteta i njegove zelje necete daleko stici....

P.S. U Splitu imate komunu, zar ne?

Pozz

S.
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
misty

Post by misty »

Slažem se sa tobom Snjezana da je najgore čekati i živeti u neizvesnosti da li će se on odlučiti da prihvati lečenje...
Ali šta ti drugo preostaje? Ni ti ni tvoja porodica ne možete za njega učiniti on što on sam mora da učini, a to je da on svojom voljom odluči da se leči, kako bi to lečenje bili uspešno i imalo jak temelj.
Koliko god da je teško ti moraš ostati prisebna i jaka, kao što sam ti već i rekla, to vreme iskoristi da prikupiš sve potrebne informacije o ovoj strašnoj bolesti, gde možeš dobiti pomoć (ordinacije, psihijatri, komune itd.), kako bi mu mogla ponuditi pomoć kada je on zatrži.
I molim te razmisli, nemoj mu davati pare i nemoj nasedati na njegove priče, to je sve njegova manipulacija, time mu samo odmažeš ništa drugo!
I još kao što Sonja kaže morate ga usloviti, jeste teško ali ne postoji drugi način!

Piši ovde o svemu što te zanima i kako se osećaš, možda će ti biti bar malo lakše kad sve to izbaciš iz sebe!
Srećno, čuvaj se i piši!
snjezana

Post by snjezana »

Sonja wrote:Dok god ima krov nad glavom i dobija novac i podrsku od vas da se drogira on ce to i raditi. Podrzavate ga jer mu verujete, jer mu dajete novac, jer ga uopste trpite takvog.
Ne dobija novac jer ga nemamo.. ali nazalost da imamo bojim se, ma uvjerena sam, da bi mu majka i dalje iskazivala puno povjerenje i davala mu novce kad god to zatrazi. Kazem za slucaj da nam nije ovako kako je.
Pa... vec godinama je potpuno jasno da se on drogira. I milion puta sam joj govorila da mu ne daje novce. Da bi pred nekih godinu i nesto dana slucajno i naknadno saznala da mu je dala punomoc na svoju penziju... trebali su mu novci za nesto pa kao da ne mora ona svaki put ici s njim na banku.. tada su i kredit digli i mogu mislist koliko je od tih novaca otislo u taj njegov prokleti dim. Nemate pojma kako sam se tada osjecala... ne znam jel mi bilo gore to sta je uradila to, jer je u ovoj situaciji po meni to cin van svake pameti, ili sta su oboje to skrivali od mene.
Sada joj je minus na banci tri puta veci od njene penzije, a jos od onda su joj cekovi oduzeti tako da ni nismo u mogucnosti dizati novce. A kako to da se taj minus stalno povecava?
Pa ja mislim da se on najvise i navukao bas nakon oceve smrti. Tada smo dobili neke novce, koji su kao i uvijek stajali u ladici i on se mogao slobodno sluziti njima. Novci su bili vrlo brzo potroseni i svima je bilo cudno kud su nestali.. hmm !!?!?..
Ja ne razumijem kako ona u svojoj glavi procesuira cinjenicu da joj se sin drogira. Svo vrijeme ponasa se kao da se nista ne desava i mislim da je to jos najveci problem. Mislim da se u psihijatriji to zove denial, ne mogu se sjetiti prevoda te rijeci, ali znam da je ona totalno, ali totalno u tome, ma ko da je maloumna, i brat to koristi. I bojim se sto ce biti s njim i s nama jer ovakva situacija se moze vuci godinama, a mi tonemo sve dublje i dublje. Na majku se ne moze racunati i moram priznat da me to plasi.
Zaista ne vidim nikakvo rjesenje u svemu tome. Nekad osjecam da ona vidi u meni neprijatelja jer joj ukazujem na istinu, lakse je pustiti mozak na pasu i praviti se da je sve ok. Ma ne znam...........................
misty

Post by misty »

Mislim da je jedini način da pomogneš tvom bratu da se udružiš sa celom porodicom i da svi imate jedan jedinstveni stav!
Roditelji ponekad ne žele da prihvate istinu pa zatvaraju oči pred činjenicama, ne mogu sami sebi da priznaju da njihovo dete ima veliki problem!
Da li bi ikako mogla da pokušaš da razgovaraš sa majkom, onako polako, smireno bez svađe, da joj ukažeš na neke stvari, na greške koje pravi sa njim...Da joj objasniš da njenim postupcima i zatvaranjem očiju samo odmaže svom detetu, možda da vas dve odete u neko savetovalište...

Jedna rečenica mi je upala u oči iz tvog prvog posta:
isto se desilo i s bratom sada proslog mjeseca. postavio mu je ultimatum da mora ici na lijecenje, ali ga je ovaj obradio da bi htio pokusati sam. i brat mu je dao 500 kuna pod uvjetom da do 1.4. bude cist.
Iz ovoga sam shvatila da dosta manipuliše sa vama, opet ponavljam, ne smete mu davati novac, zašta god ga on tražio...ako traži za lekove kupite mu vi lekove (i to lekove koje mu prepiše doktor, a ne on sam sebi da određuje terapiju)...
Ne sme on vas da ucenjeje, tipa daj te mi tolko i tolko para a ja ću se skinuti...
Vi treba da budete ti koje će njega uceniti, znači JEDINO ZA VAS ŠTO JE PRIHVATLJIVO JE LEČENJE, i to treba otvoreno da mu kažete!
Znam da ti nije lako, naoružaj se velikm strpljenjem, razumevanjem i ljubavlju i kreni napred!
Pozdrav!
snjezana

Post by snjezana »

Hvala ti Misty, puno, na savjetima i strpljenju. Ovih dana mi je sve crno i znaci mi vasa podrska i razumijevanje jer imam osjecaj da me niko drugi ne moze shvatiti
misty

Post by misty »

Tačno znam kako se osećaš...

Čuvaj se i piši, izbaci to iz sebe!
:heart:
Sonja

Post by Sonja »

Snjezana,

Ja sam se drogirala puno pre oceve smrti, ali kada je on umro pocela sam da se unistavam ali skroz naskroz, nisam birala kako...No, hocu da ti kazem da tvoj brat ocigledno bezi od bola i ne zna kako da se suoci sa problemom. Idi na pocetnu stranu na forumu, pa idi na "SUOVISNICI", tamo imas mnogo korisnih saveta, diskusija i tema, pa mozda i tamo pronadjes nesto sto bi moglo da ti pomogne. Tamo su se javljali ljudi sa slicnim problemima.

Drzi se i pisi.

Pozz,

S.
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
Post Reply