DOGODILO SE NA DANASNJI DAN-06. APRIL

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

heroinapg

Re: DOGODILO SE NA DANASNJI DAN-06. APRIL

Post by heroinapg »

6. travnja (6.4.) je 96. dan godine po gregorijanskom kalendaru (97. u prijestupnoj godini). Do kraja godine ima još 265 dana.
heroinapg

Post by heroinapg »

Dan grada Sarajeva?!
heroinapg

Post by heroinapg »

# 1652. - Predstavnik Holandske istočnoindijske kompanije Jan van Ribek u Kapuu osnovao prvo naselje belih doseljenika u Južnoj Africi.
# 1667. - Katastrofalni potres pogodio Dubrovnik. Poginulo je oko 5000 stanovnika grada i okolice.
# 1690. - Austrijski car Leopold balkanskim hrišaćanima uputio proglas u kojem ih je pozvao da i dalje pomažu njegovu vojsku u borbama protiv Turaka, obećavajući im razne povlastice.
# 1782. - Rama I je naslijedio tajlandskog kralja Taksina, započevši Chakri dinastiju.
# 1830. - Joseph Smith, Jr., Oliver Cowdery, David Whitmer i ostali službeno su osnovali Kristovu Crkvu, započevši pokret Svetaca posljednjeg dana.
# 1895. - Dramski pisac Oscar Wilde uhapšen u Londonu zbog "djela velike pokvarenosti".
# 1896 - Prva olimpijska pobjeda na modernim OI - James Connolly, SAD, u troskoku - 13,71 m
# 1909. - Američki istraživač Robert Peri osvojio Severni pol, prešavši sa ekspedicijom na sankama 1.600 kilometara.
# 1917. - Objavom rata Nemačkoj, SAD ušle u prvi svetski rat.
# 1941. - Drugi svetski rat:

* Nemačke trupe napale Grčku i Jugoslaviju. Napad na Jugoslaviju počeo bombardovanjem Beograda koji je gotovo razoren, a poginulo oko 12.000 ljudi.
* Etiopske i britanske trupe oslobodile Adis Abebu, koju su u ratu sa Etiopijom početkom 1935. okupirale italijanske snage.

# 1945. - Partizanske snage ulaze u Sarajevo.
# 1973. - U Beogradu otvorena nova zgrada Narodne biblioteke Srbije.
# 1985. - Vojnim udarom u Sudanu svrgnut Džafer Nimeiri, koji je vladao od 1969, kada je, takođe državnim udarom, svrgao tadašnjeg predsednika Abdua. Vlast preuzeo ministar odbrane i komandant armije, general Abdel Rahman Suer al Dahab.
# 1992. - Evropska zajednica priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine. Istog dana u Sarajevu pale prve žrtve i označile početak rata u BiH.
# 1994. - Atentat na predsjednike Ruande i Burundija označio je početak ruandskog genocida.
# 2001. - Predstavnici Haškog tribunala predali saveznom ministru pravde Momčilu Grubaču optužnicu za ratne zločine i nalog za hapšenje Slobodana Miloševića.
# 2003. -

* Policija Hrvatske uhapsila haškog optuženika Ivicu Rajića, zbog ratnih zločina u Stupnom Dolu, u BiH, u oktobru 1993. Dva meseca kasnije Rajić izručen Haškom tribunalu.
* Ministarstvo pravde SAD saopštilo da se broj zatvorenika u zatvorima u 2002. povećao, da je prvi put prešao cifru od dva miliona i da je u junu te godine u zatvorima registrovano 2.019.234 ljudi.
Draga nasa Wikipedia
heroinapg

Post by heroinapg »

06.04.1895. - Dramski pisac Oscar Wilde uhapšen u Londonu zbog "djela velike pokvarenosti".-Oskara cijenim
heroinapg

Post by heroinapg »

06.04.1945. - Partizanske snage ulaze u Sarajevo.
PlayLife

Post by PlayLife »

Onda gledaj lafčino, vidiš ga?
-Seit ich in Sarajevo bin, suche ich Walter und finde ihn nicht. Und jetzt, wo ich gehen muss, weiss ich wer er ist.
- Sie wissen wer Walter ist!? Sagen Sie mir sofort seinen Namen!
- Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter.

Semiha je MAJKA 1/1
POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL
heroinapg

Post by heroinapg »

Trebala sam da se vidim i upoznam sam jednim, ali vrijednim momkom. Al` svakako mi je drago sto nisam.HM...Lazem..Drago mi je sto se nisam tada upoznala..Jer bi on neminovno morao da laze, a ja nikada nisam dopustala da neko laze, pogotovu ne zbog mene. Trebala sam i jednu curu da upoznam, ali nisam. I to je dobro...Jer 6.og aprila nije smio recidiv da se dogodi. "Bilo" kakav..A laganje je posebna kategorija-recidiv narkomanije.APSOLUTNO!tako da ce se 6. april dogoditi na vrijeme..Danas je 13 april..da ne trosite vrijeme gledajuci na sat :lol:
heroinapg

Post by heroinapg »

A danas 5. maj-ponedeljak
the5who?

Post by the5who? »

Verovatno nikoga ne interesuje kada je moja baba Ida rodjena, ali eto, rodjena je bas 6. aprila 1937. godine.. Pa ako neko hoce da joj cestita rodjendan dacu vam njen MSN nalog :-D
Lakse je prepoznati andjele nego upoznati sebe
heroinapg

Post by heroinapg »

Kako ne zna niko kad je tvoja baba rodjena?! Znam ja!
neka joj je srecan rodjendan
Daj adresu msn :D
Post Reply