Narod zasluzuje vlast koju im...
Oni koji od običnih lica postaju vladaoci samo srećom postižu to sa malo napora, ali se održavaju sa mnogo truda. Njima ne stoje nikakve teškoće na putu pošto vlast dobijaju preko noći; ali tek kad su se dokopali nje, onda nailaze teškoće... Oni zavise prosto od volje i sudbine (dve veoma prevrtljive i nestalne stvari) onoga koji im je to ustupio. Oni niti umeju niti mogu da održe ovo dostojanstvo: ne umeju zato što se ne može očekivati da čovek ume zapovedati ako nije velikog duha i hrabrosti kad je uvek živeo kao običan građanin; ne mogu zato što nemaju snage koja može da im bude prijateljska i verna. Zatim, vladavine koje postaju iznenada, kao sve ostalo u prirodi što se naglo rađa i raste, ne mogu da se razviju i uvreže, tako da ih prvi nepovoljan vetar obori ako oni koji su tako iznenada postali vladaoci nemaju više sposobnosti no onoliko koliko im je sreća dala, i ne umeju odmah da budu pripravni da je sačuvaju, pa da temelje koje su drugi postavili pre no što su oni postali vladaoci, sami postave po ugledu na njih". (Nikolo Makijaveli
* "Cilj opravdava sredstvo."
* "Dobar ministar mora umrijeti tako da bude bogatiji dobrim glasom nego blagom."
* "Ljudima moraš laskati ili ih uništiti."
* "Varljiv je ugled koji nasljeđujemo od roditelja i djedova, on brzo nestaje ako ga ne prati vlastita vrlina."-Makijaveli
MAKIJAVELIZAM . U navedenoj ideologiji, cilj opravdava sredstvo i za dostizanje vlasti može se upotrebljavati bilo koje sredstvo ili način, bez obzira hoće li biti nemoralno ili nekorektno.
Danas očigledno makijavelistička mišljenja nemaju legitimitet u svijetu, ali u praktičnom smislu je evidentno slijeđenje pomenutih mišljenja među zapadnim zvaničnicima. Isti ih upotrebljavaju za postizanje svojih nezakonitih prava odnosno ciljeva. U novije vrijeme brojni su primjeri djelovanja Amerike i evropskih Vlada, koji su učinjeni na osnovu Makijavelovih mišljenja, tj. laži, zavjera i brutalnosti. Vidljivo je da ove Vlade svoje neljudske poteze uz velike propagande prikazuju opravdanim i dobronamjernim.
Za koga glasate?
Moderator: sanela
- miratesman
Re: Za koga glasate?
Bravo.Svaka cast na poznavanju filozofije.A sta da radimo.Vreme Makijevalizma nam se vratilo.Sam pokojni premijer bio je poborniok iste ideologije-to sam videla na jednoj debati sa studentima beogradskog univerziteta.Izgleda da moramo i mi da prihvatimo tu ideologiju-kao nacin da opstanemo.
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
Izbor je Tvoj-za izbor se IzBORI!-
Misli globalno, djeluj lokalno
Ja sam PACifISTA
Misli globalno, djeluj lokalno
Ja sam PACifISTA
niko ne voli rat i smrt ...kazesh...hmm ja mislim da americka vlada bash to voli. Oni profitiraju kad neku ratuje, a samim tim i umire. Pa covjece...jedini razlog sto je amerika umjesana u ovo sve (vjesti na fox 10 stalno prikazuju bojkote i rasturanja u BG)...jedno malo kosovo-a ovamo cijela afrika umire....je zato sto imaju profita od toga svega. Direktna konekcija sa morem...izvoz garantiran...niko nista ne pita...super! Grrr americki goverment je karina...mrzim ih. Jebi ga tu sam, zivim, ali sam protiv njih. Samo se bojim ..da ne bude kao prosli put...u vrijeme Slobe...pa vas bombarduju jer se tamo neki divljaci ne znaju kontrolisati. I sta onda...opet hiljade nevinih dusha izgine...a Ameri i Albanci dobiju svoje.Jebesh mu mater ako ima ludjeg i ne skladnijeg naroda... A oni dole su slozni ba...
" You must be the change you wish to see in the world." M. Gandhi
- miratesman
OK.Imas pravo.Ali SNN nije prikazao koliko je taj skup bio velicanstven.Ponovo kazem da svuda u svetu pa i medju nama ima exstremista,ali to nije vecina naroda.Vecina zeli mir.Oni sto su razijali Bg.su manja grupica kriminalaca-to je moje misljenje.
Sto se tice Amera-potpuno se slazem.Djavolji narod,bez pameti,mudrosti,istorije. Apsurd ovog vremena.
Sto se tice Amera-potpuno se slazem.Djavolji narod,bez pameti,mudrosti,istorije. Apsurd ovog vremena.
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
Luna, pa se vrati se, ovde su sve divni ljudi, od Vardara pa do Triglava...Ovde nema korupcije, kriminala, nesrece, sovinizma, zla, mediokriteta, kretena, zla, diskriminacije....
SAMO CEO ŽIVOT...
Od Vardara pa do Triglava,
od Đerdapa pa do Jadrana,
kao niska sjajnog đerdana,
svetlim suncem obasjana,
ponosito sred Balkana
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Širom sveta put me vodio,
za sudbom sam svojom hodio,
u srcu sam tebe nosio
Uvek si mi draga bila,
domovino moja mila
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Volim tvoje reke i gore,
tvoje šume, polja i more,
volim tvoje ljude ponosne,
i ratara i pastira
u frulicu kad zasvira
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Krv se mnoga za te prolila,
borba te je naša rodila,
radnička te ruka stvorila
Živi srečna u slobodi,
ljubav naša nek te vodi
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Ovo nije QUOTE
Nesto je ex
Al STOJI
od Đerdapa pa do Jadrana,
kao niska sjajnog đerdana,
svetlim suncem obasjana,
ponosito sred Balkana
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Širom sveta put me vodio,
za sudbom sam svojom hodio,
u srcu sam tebe nosio
Uvek si mi draga bila,
domovino moja mila
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Volim tvoje reke i gore,
tvoje šume, polja i more,
volim tvoje ljude ponosne,
i ratara i pastira
u frulicu kad zasvira
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Krv se mnoga za te prolila,
borba te je naša rodila,
radnička te ruka stvorila
Živi srečna u slobodi,
ljubav naša nek te vodi
Jugoslavijo, Jugoslavijo
Ovo nije QUOTE
Nesto je ex
Al STOJI
U frulicu kad zasvira...
pa sasha kad bih imala gdje vratila bi se..... Ako zelish pokazacu ti slike mog nekadasnjeg stana u Sarajevu///pa ti vidi ako mogu da se vratim.
ja sam rekla da se ne slazem sa americkom vladom a ne zemljom kao zemljom.....Mislim da i ti mozes reci isto za svoju vladu i zemlju....
ja sam rekla da se ne slazem sa americkom vladom a ne zemljom kao zemljom.....Mislim da i ti mozes reci isto za svoju vladu i zemlju....
" You must be the change you wish to see in the world." M. Gandhi
- Zona Sumraka
upravo sam isto pomislila iako se generalno slazem sa Luninim pogledima na americku vanjsku politiku...gadi mi se ova uloga svjetske policije...sramota me reci gdje zivim...medjutim kao sto gledam na sam pocetak rata na nasim prostorima i i dan-danasnje trazenje milion drugih izgovora zasto smo postali zivotinje preko noci, ne slazem se sa teorijama tipa "ma svijet nas je zavadio, mi smo se ustvari pravo gotivili"... ne moze niko sa strane da unisti nesto sto nije trulo iznutra...ne moze niko da ima toliki uticaj da natjera neku naciju, zemlju, narod da radi najmonstruoznije stvari svojim dojucerasnjim komsijama..to je vec problem nedostatka humanosti....sa ovim ne govorim o samo jednom narodu, vec o svim narodima bivse juge...svi se ogradjuju, svi upiru prste jedni u druge, a kada ni to vise ne pije vode, onda se zavrsava na toj famoznoj frazi "ma svijet nas je zavadio"...nije nam jebi ga valjalo da zivimo skupa, nismo se valjda dovoljno voljeli, nije nam valjalo sto imamo i more i planine i pa smo samo htjeli svoje more i svoje planine...jebaji ga...cesto zaboravljamo da smo mi u sustini isti narod...sramota me gdje zivim, a sramota me i odakle poticem...Luna, pa se vrati se, ovde su sve divni ljudi, od Vardara pa do Triglava...Ovde nema korupcije, kriminala, nesrece, sovinizma, zla, mediokriteta, kretena, zla, diskriminacije....