Diskusije o terapijskim zajednicama kao jednom od načina tretmana ovisnika. Ovdje možete saznati koji se programi rada primjenjuju u terapijskim zajednicama, kakav je proces prijema, način rada ...
manolski...javor...hm....koja banda debela....manolski, nadam se da ne bacas vise macke na stabla. a matjaz...je li to onaj sto mu je nož pao na nogu kad nije htio poslusati kad su mu odgovorni rekli da u kuhinji ne radi u slapama ....jedno mogu reci, momci neka bog blagoslovi vase zivote jer on je upravo taj koji donosi slobodu. puno je pozvanih i malo je odabranih....to i ove stranice pokazuju. ali, to je ono za sta smo se mi odlucili i na taj način zelimo pomoći onima koji su jos zarobljeni u svijetu ovisnosti. upravo zato jer je Božja ljubav dotakla naše živote, i da tužan sam kad čitam postove u kojima se crne ljudi u centru (a i izvan njega) koji pokušavaju samo pomoći. pokušajte shvatiti da samo želimo pomoći, ništa drugo. svaki, ali baš svaki od nas imamo svoju volju da odlučimo sta zelimo u životu. ja sam došao u reto jer sam bio umoran od svega, nisam mogao više...znao sam da trebam mijenjati ŽIVOT a ne samo izliječiti se od droge. zato, ako su umoran i ne vidiš izlaz nazovi reto, otvorenog srca i kreni. izlaza ima. nada postoji. 0038521240422
sandi,29.slovenija....
bio sam 1995 na klisu i bilo mi je neloše...čak sam bio u više navrata,hahaha,težak je put skidanja od dopa....i šta ljudi govore o forsiranju vjere,to je istina...ali nije sve baš tako ružno,treba razumjet,da so to mladi ljudi naučeni jednog ekstremnog života,koji su upali u sasvim kontra đir,koji je isto tako ekstremizam prve klase..jer kad se ostavljaš droge,opet si kao djete,lake te se vodi sisat vesla,šta se tiče životnih činjenica i to ovi pastore lipo izkoriste..al opet dobro,jer u reto centrima našlo je utočišče i puno ljudi bez ičega,bez familijekako god,ta vjera se brzo ostavlja,jedanput kad se izađe na (slobodu)...a neki čak ostanu furat taj đir i opet jim je dobro...činjenica je,da nekima pomaže...meni nije....ja sam svoje naučio u jednoj privatnoj komuni koja se plača,to znači da djeca uče o darwinu i naučio sam,da za pare treba da se radi...
Pozdrav Sandee,hteo bih da reagujem na par tvojih utisaka iz Reto centra.Naime vera se ne forsira i niko te natera da budes u centru protiv tvoje volje kada primis poziv da dodjes u centar ono ti se ponovi isto kada si zvao prvi put da je to hriscanski centar,predoce ti se neka pravila kuce koja bi trebala da se postuju jer je to HRISCANSKI CENTAR.Sto se tice "ekstremizma" sto ja to licno nebih tako nazvao pa reci mi molim te da li si ocekivao neki hotel, banju ili komunu gde dolaze katastrofe od zivota, sazaljenje ili borbu za slobodu duha, da ce neko mesto tebe da resi problem ili ti sam treba da napravis korak. Sto se tice "sisanja vesla" pa narkomani su toliko "mudri"da bi iko mogao da ih vrbuje u" ekstremnu grupu koja forsira veru".ja sam prijatelju bio u Retu imam porodicu,nisam vrbovan,nemam djir nego zivog Boga sa kojim sam veliki prijatelj i zaista mi nije jasno da li si toliko puta isao na izlet tamo ili da se skines.Drago mi je da si ipak uspeo ako si.I jos jedna stvar narkoman dokle god ima u rezervi i jednu emociju nekoga sa strane da iskoristi nece biti miran ni u komuni jer ce uvek imati alternativu ako se smori da izadje i prodaje price koje mu se svidjaju jer ima gde da se vrati.pozz
slažem se sa bobanom, vjera se ne forsira...nitko nikoga ne prisiljava da vjeruje, a kako bi to i mogao, međutim vjera u živoga Boga je ono što se nudi kao izlaz iz problema droge. naime, svi volonteri u centru su kršćani(odatle i ono kršćanski centar) i većinom ljudi koji su bili ovisnici. kažem, većinom jer ima i onih koji to nikada nisu bili ali su odlučili služiti onima koji to jesu. koliko mi je zao radi cimbleka sta nije nastavio putem života, onog istinskoga, oni koji hode tim putem znat ce o čemu pričam...toliko više jer je upravo on bio korišten od strane Boga da mi priča u svoje vrijeme o njemu, kad sam ja bio novi momak u Retu. šteta da si morao otići u komunu koja se plaća i tamo shvatiti da se mora raditi da bi se došlo do novca...ali zar je to jedino bitno...zar nas to jedino ispunjava...zar nam novac i li slava kupuju sreću...ne, prijatelju...mnoge prave stvari sam naučio upravo među ljudima koji vole Boga. i hvala im na tome sta su i mene time zarazili !!!!!! kamo sreće da sam i prije došao do toga. naravno, ne želim da se itko iti malo osjeti da ga sudim ako je odlučio drukčije. to niti želim niti smijem. ali smijem biti tužan kad vidim kad netko odbacuje nešto prekrasno. i...drago mi je da postoji ovakvo mjesto, pa da se i na ovaj način možemo sokoliti za dalje. svima u Kristu, puno blagoslova. a onima koji nisu, želja da otvore svoja srca i "...vide kako je dobar Gospodin." Animo,chavales! pisite
APSOLUTNA LAŽ ILI JOŠ JEDNA U NIZU OD NARKOMANSKIH MANIPULACIJA RODITELJIMA JE DA SE U KOMUNAMA NEKO NA NEŠTO TERA.
SPREMNA SAM SE ZBOG TOGA POJAVITI PRED BOGOM I NARODOM I MEDIJIMA I TIM KOMUNAMA,PRED BILO KIM.............JA NISAM BILA U RETRU ALI SAM BILA U DRGOJ VJERSKOJ KOMUNI,KRČŠANSKOJ......UŠAO SI U KOMUNU SVOJOM VOLJOM I MOŽEJ NAPUSTITI SVOJOM VOLJOM,MOLI SE BOGU,ON JE IONAKO JEDAN,NAZOVI GA KAKO HOĆEŠ.
SAMNOM SU BILE TRI ALBANKE,MOLILE SU KRUNICU ALI SU SADA ZDRAVE I KLANJAJU KUĆI A NEKE SU OSTALE PRI KRIŠĆANSTVU,BEZBROJ MUSLIMANKI IZ BOSNE TAKOĐE.
ČAK ONI KOJI SU HTJELI DA SE PREKRSTE NIJE IM DOPUŠTENO TEK TAKO NEGO SU MORALI BAREM 6 PUNIH MJESECI DO GODINE DA SE DUHOVNO SPREMAJU ZA TAJ ČIN,TJ. SAZRIJEVAJU ILI U MEĐUVREMENU PREDOMISLE.
ja sam bila u Reto centru dvije godine, sve pohvale za princip rada Reto centra, baziran je na Bibliji uz rad, red i disciplinu. moje misljenje je da je to idealno mjesto gdje jedan narkoman moze da pronadje smisao svog zivota, da se disciplinira i nauci brinut o sebi. pozz svima...
ajme ljudi moji,pa kako moze jedan vjernik govorit objektivno o vjerskoj ustanovi??? Kao zena o svome muzu..Nemoze nikako!!!! Ja sam rekao,da je nelosa komuna ali zivot u svijetu ne temelji na bozjoj providnosti,nego od rada nasih ruku i od misljenja koji dolazi iz ljudskog mozga...smjesno mi je vidjet,da mladi ljudi,cak i skolovani mogu tvrdit o nastanku svjeta po bibliji..ali dobro,svakom svoje...volija bi isto tako,da se razumije,da nisam protiv reta,dapace,puno je slovenaca u retu bas radi mene...I jos dragi Bobane,bija sam sveukupno 2 godine u retu,tako da znam,u koje se sve ekstreme ulazi sa vjerom i kako se izobce momci ateisti,osim ako nisu bili fizicki jace gradje(jer ulijevaju strahopostovanje,pa jim se treba uvlacit...) Znam da ima u retu puno iskrenih ljudi,ali vjera ko svaka vjera uci kako je bas ta prava i sve druge su od sotone itd,itd..otac mi je musliman a mater katolik,tako da ponesto znam...cak se sjecam jednog mladog slovenca(u retu na ljecenju) koji je bio clan neko novog stabla krscanske vjere i strogi vegetarijanac,loji je nakon tjedan dana pobjegao jer nije vise izdrzao progona njegovog uvjerenja...jasno se sjecam da su ga zvali budalom i idiotom...i opet na kraju cu rec,da je nelosa komuna....
ok, imas svoje misljenje. i da, hvala sto govoriš o retu i one lijepe stvari. s druge strane...u pravu si, kad vjernik priča o vjeri onda je to kao kad priča muž o svojoj ženi. ja upravo tako i želim pričati o Isusu Kristu,jer drukčije ne mogu. On je za mene put,istina i život i to će i ostati. A vjeruj mi, više sam naučio od njega o nastanku i funkcioniranju svijeta nego od iti jedne nauke,štoviše, danas razumijem da je nauka otkrivanje tople vode na neki način. ne umanjujem vrijednost nauke naravno jer i imamo um da se njime služimo...ma,jedno ovdje vidim...ti si dobro svjedočanstvo Reto centra i to je važno. pomogli su ti da se riješiš droge,bar za neko vrijeme zar ne...
ja sam bila u remaru i znam da su principi sa reto centrom u dosta pogleda slični.ipak kad dolaziš u nečiju kuću ti si u njoj gost i odalke ti pravo na bunt.isto tako s centrom,tvoj frend je došao da se liječi a ne na ugradnju noktiju u salon.reto je prije svega kršćanski a ne katolički centar i logično je da su mu uzeli sličice svetaca ili čega već ne sjećam se više.po svjedočanstvu tvoj frend se izlječio što sada ide u silu boga,treba biti zahvalan.opet s druge strane u centrima nisu svi odgovorni sveci ali šta je tu je.ja sam imala negativno iskustvo s remarom u hrvatskoj(prvi put sam bila u španiji).došlo je do konflikta u neslaganju karaktera pa što mogu pljunuti na čitav centar...ne draga moja...pomoć sam potražila na drugoj strani...u samoj sebi i bogu...
moje misljenje je da uopste ali uopste netreba raspravljati kako neko dozivljava ili obozava Boga!!!!ako mu je cisto srce po meni moze i da skace oko vatre dubi na glavi ili vec kakav obred ima.kada sam bio u centru u splitu bila je konvencija u zagrebu gde smo bili tri dana.mogu vam reci da je poslednji dan nesto bilo u prostorijama tamo u zagrebu.iskreno do tog momenta sam uglavnom prespavao ili se borio sa snom,ali ono sto sam tog momenta doziveo ostace mi urezano u secanje.nisam neki vernik,ali znam da mi je On pomogao da neke stvari vidim bistrije i razboritije.pozzzz