Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.
Rupu bez dna... rupu kojoj fali... hmmm... znate li sta???
Problem uzimanja i konzumacije, ne bih se ogranicio na samo drogu, vec i alkohola, ima mnogo aspekata. Ranije su alkoholicarima postajali deca alkosa. Ili deca koja su odrasla u rasturenim porodicama. I pre 25 i pre 250 godina isto je bilo zavisnika. Droga postoji od kad je sveta i veka. Pa zar nisu vodjeni ratovi na istoku zbog maka i opijuma!?
a sam upravo to htjela rec+da je Kraljica Elizabeta uzimala marihuanu da lijeci MS bolove il PMS
da da..to sam ja...malo sam se promenila. Ne malo...dovoljno samo danas!
Sto se tice radijatora, naravno da sam se salio, ne mogu da verujem da je to neko uzeo za ozbiljno...
Prislila je u lecenju potpuno kontraproduktivna.
Sto se tice prvog uzimanja, pa nastavljanja, pa upadanja u narkomaniju...mnogo je razlicitih misljenja i teorija. Do sada nije pronadjen obrazac, na osnovu koga bi jasno mogli da kazemo zasto neko postaje narkoman. Islo se toliko daleko da su naucnici trazile uzroke i u genetskom nasledju...
Ono sto bih ja mogao da zakljucim na osnovu licnog i iskustva stotinak narkomana sa kojim sam ziveo, je to da uvek postoji razlog. Niko nije postao narkoman samo zato sto mu se dopalo dejstvo. Ali s druge strane, one razloge koje sam primecivao(kompleksi, nedostatak samopouzdanja, nesredjeni porodicni odnosi, nasilje, traume), se takodje mogu naci i kod mnogih drugih, koji nikada nisu postali narkomani...Gde je ta granica, taj okidac? Da li smo se nasli na pogresnom mestu? Da li bi sami nasli to mesto i da nam neko nije ponudio? Ali isto tako, dragi moji roditelji, koliko god da trazite odgovor, tesko da cete ga naci, a i kad ga nadjete, sta cete s njim?
I da se vratim na Joesspappino pitanje-cime ispuniti rupu, koja se javlja ne samo kod narkomana?
Ja sam resenje nasao. Ne u filozofiji, ne u jurnjavi za zadovoljstvima koja nudi ovaj propali svet, nego u zivom Bogu, koji je promenio moj zivot u potpunosti i koji mi je dao jedan potpuno novi smisao.
Naravno da si nasao u Bogu ispunjenje, Salle, ali posle koliko godina lutanja i trazenja!? 5-10... Ne osudjujem te, to bar znas... ali imao si opciju Bog i pre tog perioda pa je nisi proverio. Odnosno nije ti se zakacila ta ideja.
Niko od nas nije imao dovoljno vere, ni u sebe ni u druge. A verovali smo da cemo u drogama naci ispunjenje... a nasli smo samo jos vecu prazninu... koju je nakon skidanja morala popuniti ljubav vise sile. Pravednog Boga koji nas voli.
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
Napricaste vi svasta samo ne spomenuste da je jako puno mladih pocelo sa drogom iz razloga "lako dolazenje do para" jer zivimo u takvoj kurtonskoj zemlji da je to bilo totalno prihvatljivo(siva ekonomija svuda).......od drzave koja je drzala 600kg u sefu narodne banke do ljudi na ulici sa kantama benzina........mene ova situacija uopste ne cudi.......i legije i zemunci postoje upravo zato sto je drzava to dozvolila...........bio sam u rezervama u ratu 100 dana,spavao po ekonomijama sa svinjama........jos sam dobar ispao.......
CELOJ DRZAVI JE POTREBNA JEDNA GRUPNA PSIHOTERAPIJA......
STO BI MOJA MAMA REKLA:"cela drzava nam je jedan veliki narkoman"
Drzava nam i nije neko opravdanje, narkomana ima vise i u Svajcarskoj i u Nemackoj i u Spaniji....Problem je samo sto nasa nista ne preduzima.
Joe, mislim da je trazenje trajalo mnogo, mnogo duze, problem je sto sam pre dozivljavao Boga na onaj cisto religijski, obicajni nacin, kao deo tradicije, sto on definitivno nije...Tako da ga nikad nisam ni poznavao na pravi nacin, bez obzira sto poticem iz porodice prvoslavnih svestenika.
Ma...ljudi-roditelji u ordinacijama sjede sa sinovima/ cerkama (koji su zavisnici) a pricaju o Predsjednicima Drazave-nema opravdanja! NO!
not anymore
da more, al ne anymore
A... o skolama pogotovu JA dugujem post
Molba:ispostujte me sto se naslova TOPICA tice...ako zelite...izbor je vas i Tvoj, naravno