DOKTORKA LIDIJA SARAC
Moderator: sanela
Re: DOKTORKA LIDIJA SARAC
potvrđujem i ja,niti sam za niti protiv,tj. nisam niti na jednoj strani............ali moram da dodam ovo:doktori koji prepisuju metadon,su kreteni,ljudi,metadon je sintetički heroin...time samo operu svoju savjest,skunu dotičnu osobu malo sa ulice i od kriminala..međutim,sa ovisnikom se treba raditi,raditi i radit....razgovarati,vratiti ga u kolosjek,resocijalizovati,vratiti mu sampouzdanje uz naravno adekvatnu terapiju tipa antidepresiv ili neki stabilizator,blikator.................metadon je drogiranje na račun država,produžavanje agonije.metadon ne liječi psihu a naš problem dolazi odatle pa vi da vidite kako su savjesni ljekari koji ga prepisuju a sve ovo oni znaju daleko bolje od mene.
u potpunosti se slazem sa tobom, Modesty!
u raju je lepo, al u paklu je ekipa...
Sad ste me zabrinuli
Pomislit cu da se nikad niste drogirali
Modesty metadon nije sinteticki heroin, bilo bi ljepo da jeste
Sinteticki heroin se primjenjuje u UK, svici i trenutno testira u njemackoj sa odlicnim rezultatima, namjenjen pacijentima kojima ostale terapije nisu dale rezultate.
Cim metadon udje u pricu misljenja su crna ili bjela, nikad siva. Meni licno, metadon je pomogao. Prvenstveno da me skloni od kriminala, vrati samopouzdanje i pomogne pri resocijalizaciji. Jedino sto zamjeram je da isti nije isao na racun drzave, a trebao je kao sto idu antidepresivi i ostale sarene tabletice. Za mene je tableta=tableta. Sjecam se, davno je bilo kad sam isao kod psihijatra. Pio sam saku nekakvih tabletica i stavrno mi dosadilo. Pitam: Doktore do kad cu ja ovo morati pit? Kaze"neki ih piju i citav zivot!" Hvala doktore, dovidjenja i prijatno.

Sinteticki heroin se primjenjuje u UK, svici i trenutno testira u njemackoj sa odlicnim rezultatima, namjenjen pacijentima kojima ostale terapije nisu dale rezultate.
Cim metadon udje u pricu misljenja su crna ili bjela, nikad siva. Meni licno, metadon je pomogao. Prvenstveno da me skloni od kriminala, vrati samopouzdanje i pomogne pri resocijalizaciji. Jedino sto zamjeram je da isti nije isao na racun drzave, a trebao je kao sto idu antidepresivi i ostale sarene tabletice. Za mene je tableta=tableta. Sjecam se, davno je bilo kad sam isao kod psihijatra. Pio sam saku nekakvih tabletica i stavrno mi dosadilo. Pitam: Doktore do kad cu ja ovo morati pit? Kaze"neki ih piju i citav zivot!" Hvala doktore, dovidjenja i prijatno.
BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
lizarde srećo,pa znamo svi šta je metadon i posle koliko puta se navučen na njega...no dobro,nego reci mi jeli ti pomoglo samo uzimanje trodona ili si uz to imao i neke psihoterapeutske seanse?....daj nam to iskustvo..svi znaju kako se drogira...DAJ DA VIDIMO KAKO SE LIJEČI!
CMOKIĆ
CMOKIĆ
Metadon je sinteticki narkoticki analgetik koji se primenjuje za vreme apstinencije od nekog sredstva koje izaziva zavisnost (heroin,ostale morfinske droge itd.).No,danas se sve redje koristi,na zapadu skoro i da je izbacen upravo iz razloga sto se od jednog zavisnika,osoba pretvara u drugog zavsnika (metadonskog) i zbog toga je vrlo kritikovan i ima jako malo pristalica.Dakle proces odvikavanja je dvostruk,odnosno,osoba se dva puta mora "skidati".Prvi put od primarne zavisnosti,drugi put od metadonske.
Stoji da se odvikavanje od metadona lakse podnosi,ali ne uvek i ne jednostvano.
Uz sve to proces odvikavanja zahteva i adekvatnu psiholosku potporu od strane strucnog lica,koja pod desjtvom metadona nije isto prihvacennja i shvacena kao kada je osoba 100 % cista,tj. bez narkotickog sredstva u sebi.
Stoji da se odvikavanje od metadona lakse podnosi,ali ne uvek i ne jednostvano.
Uz sve to proces odvikavanja zahteva i adekvatnu psiholosku potporu od strane strucnog lica,koja pod desjtvom metadona nije isto prihvacennja i shvacena kao kada je osoba 100 % cista,tj. bez narkotickog sredstva u sebi.
Ma jasno...hvala na stručnoj dopuni.
Mosesty ljubavi, mogli bi se mi prepucavat do smrti o „pravoj metodi ljecenja narkomanije“.
Svi znamo da ne postoji TA metoda, svi smo razliciti, ali, svi bolujemo od iste bolesti. Ako bolujemo, onda po svim svjetskim standardima „bolujemo od teske, hronicne i recidivirajuce bolesti mozga“
Ja mogu pricati iz svog iskustva! Trodon nisam mogao popiti ni u najjacoj krizi. Metadon sam uzimao kao ljek i tako ga i koristio. Nikad se nisam „sredio“ metadonom. Moja droga i droga za sredjivanje bijo je heroin.
Metadon mi je „radio“ ono za sta se u vecini normalnih zemalja i koristi, bio sam „normalan“. Mogao sam ici svako jutro na posao, raditi i biti produktivan clan drustva. Naravno da sam ga i zloupotrebljavao, koristo IV, uz koristio i heroin. Imao sam slobodu, da sam odlucujem kolike doze, kad i kako da ga uzimam. Tu slobodu nisam sebi dao, dao mi ga je sistem u kojem zivim. Nacin na koji se osobe koje trebaju da „brinu“ o narkomanima odnose prema nama. Napisao sam gore zasto sam napustio psihoterapiju ali ja sam takav, tesko me vodit. Kad nesto „moram“ u meni proradi kontra. Nisu me mogli regrutovati u vojsku, natrjerat u skolu...Mozda odatle i zelja da ne uzimam nikave medikamente! Zelja da se oduprem ovisnosti!!!
Mogu slobodno reci da sam se skinuo bez „strucne pomoci“. Priznajem da je moja supruga odigrala ogromnu ulogu u mom skidanju. Prvenstveno njena nesebicna ljubav i ljubav svih onih koje sam imao oko sebe. Citajuci ovaj forum, svi komunalici prvenstveno naglasavju nesebicnu ljubav ljudi koji su bili uz njih. LJUBAV je ogromna snaga, pokretac, samo je treba znati (nauciti) usmjeriti.
Voli Vas Babuka
Svi znamo da ne postoji TA metoda, svi smo razliciti, ali, svi bolujemo od iste bolesti. Ako bolujemo, onda po svim svjetskim standardima „bolujemo od teske, hronicne i recidivirajuce bolesti mozga“
Ja mogu pricati iz svog iskustva! Trodon nisam mogao popiti ni u najjacoj krizi. Metadon sam uzimao kao ljek i tako ga i koristio. Nikad se nisam „sredio“ metadonom. Moja droga i droga za sredjivanje bijo je heroin.
Metadon mi je „radio“ ono za sta se u vecini normalnih zemalja i koristi, bio sam „normalan“. Mogao sam ici svako jutro na posao, raditi i biti produktivan clan drustva. Naravno da sam ga i zloupotrebljavao, koristo IV, uz koristio i heroin. Imao sam slobodu, da sam odlucujem kolike doze, kad i kako da ga uzimam. Tu slobodu nisam sebi dao, dao mi ga je sistem u kojem zivim. Nacin na koji se osobe koje trebaju da „brinu“ o narkomanima odnose prema nama. Napisao sam gore zasto sam napustio psihoterapiju ali ja sam takav, tesko me vodit. Kad nesto „moram“ u meni proradi kontra. Nisu me mogli regrutovati u vojsku, natrjerat u skolu...Mozda odatle i zelja da ne uzimam nikave medikamente! Zelja da se oduprem ovisnosti!!!
Mogu slobodno reci da sam se skinuo bez „strucne pomoci“. Priznajem da je moja supruga odigrala ogromnu ulogu u mom skidanju. Prvenstveno njena nesebicna ljubav i ljubav svih onih koje sam imao oko sebe. Citajuci ovaj forum, svi komunalici prvenstveno naglasavju nesebicnu ljubav ljudi koji su bili uz njih. LJUBAV je ogromna snaga, pokretac, samo je treba znati (nauciti) usmjeriti.
Voli Vas Babuka

BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
Lizarde,odi na google ili gdje već pa ćeš vidjeti da po najnovijem,po svjetskoj zdravstvenoj organizaciji narkomanija nije hronična(nei zlječiva) bolest...to je zastarjelo mišljenje i ne važi više...meni uopšte nije u cilju da se prepucavam niti da mudem u pravu...dovoljn je što sam sama za sebe na pravom putu i ukoliko si čitao moje postove,mogao si u više navrata pročitati da naglašavam da je sako od nas drugačiji i zahtjeva drugačiji pristup(tretman).ja lično sam probala i komunu(2g) i liječenje po sistemu(hronično i recidivirajuće)pa sam tako i recidivirala....mislim da sam sad na pravom putu..meni lično je trebala dobra generalka iznutra,što hoće reći,kvalitetne psihoterapeutske seanse....ovaj prostor treba iskoristiti da ljudima koji se naleza u problemu nudimo različita uspješna iskustva a ne da se nadmećemo koji je od njih ispravan ali ponavljam:ODRŽAVANJEM METADONOM JE JEDNAKO DROGIRANJU!
Lizarde,zlato

ljudi...metadonom sam se "skidao" X puta i chim ispijem jednu bochicu(eventualno 2) ja onda odmah na kombinaciju zapalim, ali svaki put...i to iz razloga sto kada prekinem da ga pijem ja se osecam nekako sjebano i ponovo zeljno dopa...prema tome smatram da je to samo prividna i kratkotrajna pomoc...sto bi narod rekao "drzi vodu, dok majstori ne odu" i bash je tako...a o trodonima necu ni na pricham, nisu uopshte vredni da kuckam bilo shta o njima...to je tek zajebana stvar, upravo zato sto coveku od njih ostaju zajebane posledice...srecom pa se nisam navlachio na njih, a mozda i jesam ali nisam osecao zikru od njih jer sam se odmah po prekidu sa troxima vracao na hors, ali opet imam sitnije posledice od brazilaca...i tako u krug...heroin,metadon,trodon...daj shta dash,kad nema jednog nadje se drugo...i svaki put jovo na novo...jebi ga...previshe je...
u raju je lepo, al u paklu je ekipa...