moj novi topic

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

Moja Azra,

strasno me je pogodilo sto ti se dogodilo. Nikako ne razumijem njegove roditelje, pa oni nisu normalni, izvini na izrazu. Necu ti davati nikakve savjete, sama odluci kako ces dalje sto se njega tice. Samo cu ti reci da se brines za sebe, gledaj svoj zivot, mlada si i lijepa. Za njega si ucinila sve sto si mogla, cak mnogo vise od toga!

Znas Azra, ima stvari u zivotu koje ne mozes ti sama promijeniti i njemu pomoci ako on to ne zeli, nece ili ne moze. Nije bitno, sansu je imao, tvoju podrsku, razumjevanje, tvoje ogromno strpljenje, i sta si dobila za uzvrat? Samo ne dopusti da te opet obrlati kojekakvim pricama i obecanjima. To niposto, jer ces puno propatiti. A zar nisi do sada se toliko brinula i osjecala za njega? A on, briga njega za svoje roditelje, briga njega za tebe, on ima jedinu i najvecu brigu na svijetu a to je DROGA!

Draga Azra to je istina, razmisli i odvagni svoje odluke u zivotu!

Vidis, pisala sam o mojoj kcerki i kako se borim i za nju i za sebe. Evo vec sedmicu dana ona radi, neka radi, manje ce misliti na dop. Ide svaki dan na metadonsko odrzavanje. Htjela je otici na par dana na more sa momkom i pitala doktore da je puste. Nisu je pustili, ona je malo gundjala, a ja sam joj rekla da bira: Ili par dana na moru i prekid terapije ili da nastavi kako vec skoro 2 mjeseca ide da uzima metadon!

Iduce sedmice idem opet da vidim kakva je situacuja sa testovima. Nju nista ni ne pitam, reci ce mi doktori sve.

Azrice moja, budi jaka, cuvaj se i misli na sebe. Ako se ti razbolis i oslabis (ne mislim na drogu, vec da ti zivci popuste), ko ce ti pomoci, ko ce te ohrabriti i pruziti podrsku? Tvoj momak? On sigurno nece, mozda te njegovi okrive za njegov neuspjeh, pa dozivis jos vece razocarenje! A to ti zaista ne treba, nije on to zasluzio ni sekunde, a ti si se polomila i istrosila za njega. Saberi se, prikupi snagu i nastavi svoj zivot. Ceka te mnogo lijepih trenutaka u zivotu, ceka te uspjeh.

Zelim ti sve najbolje, cuvaj se i ne daj se da te tuga obuzme!

Puno te pozdravljam i volim.....
Sto me ne ubi, ucini me jacim!
Ziv pas vrijedi vise nego mrtav lav!
joesspappa

Post by joesspappa »

Evo i druge strane...

Ja sam naime ostavljen... I nijednog trenutka nisam nikom prebacio za takvu odluku, posebno ne mojoj dragoj... Ali, to vecito ali.
Ja sam sam odluchio da odem na lechenje, sam se prihvatio svega shto mi je u klinici nalozeno i guram evo cetvrti mesec bez i pomisli da dop ili na pokushaj vracanja na put propasti. I pored sve moje dobre volje nisam nijednog trenutka osetio podrshku druge strane. Ako neko zna koliko je teshko boriti se sa problemom zavisnosti onda smo to mi bivshi zavisnici i nama najblizi... a ja se pored tog zla borim i sa razvodom, i sa sudom i sa zenom oko vidjanja sopstvenog sina, i sa socijalnom sluzbom... ali guram napred... i pokazujem ogromnu zelju da se oslobodim okova proshlosti. Ama bash svih... I ne nailazim na razumevanje nikakvo okoline, za koju me bash briga, jer ja zelim samo da sam sa svojim sinom... ali ni tu zelju ne mogu da ostvarim... jer sam osudjen unapred kao crna ovca... iako ja ne pricham necu vishe nikad, vec kazem da se plashim vracanja na staro... i postupci govore vishe od hiljadu rechi...
I draga majko... Steelamaris, jednom kad izadjes iz sveta droge, to je ono zadnje shto te interesuje... Ja mogu da obecam milione nekom, ali ako se ne potrudim da obecanje ne ispunim onda me osudite, nemojte pre... ko je bezgreshan neka baci kamen prvi...
Kazete da necete davati savete, a postavljate pitanja i dajete odgovore... molim vas, nemojte devojci puniti glavu kojekakvim prichama... ionako je dovoljno zbunjena...

Azra, ako ti je stalo...
Moje mishljenje je, poshto sam proshao ovo shto ces tek proci, da stavis na papir ono shto si uchinila do sad i ono shto mislish da mozesh da uchinis ubuduce, da porazgovarash sa njim, njegovim roditeljima, doktorima, svim zainteresovanim stranama, sa svojim prijateljima, roditeljima... sastavish kolaz drugih mishljenja, pogledah u sebe i reshis... a kad reshish nema nazad... shto god to bilo... ako odlazish samo idi... bez ijedne reci osude, prezira ili zeljom za osvetom... jer je to u svima nama... znam sta ti pricham... ako ostajesh ostajes bezrezervno, sa puno elana i spremnosti da pomognesh...
I kako god da odluchish odluka je samo tvoja... i nichija drugo... ti zivish sa njom i niko od nas... podvlachis crtu do koje idesh i preko koje prelazish... i to ti je tako... onako uproshceno... mada je mnogo komplikovanije u stvarnosti... veruj mi i sam prolazim svojevrsni pakao...
shta drugo da ti kazem... polako razmisli... donesi odluku i uzivaj u zivotu... sve jednom dodje na svoje...
puno pozdrava...
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
azraaa

Post by azraaa »

hvala vam svima na porukama. lakse je ovako kad se neko interesuje za necije probleme. ja sam donijela odluku da cu biti s njim samo ako se vrati u komunu a on to i zna. ja sama nisam sposobna da mu pomognem. niti njegovi roditelji. DAJ BOZE, MOLIM TE da on sebi sam pomogne!!! ja se iskreno nadam.
on trenutno misli da je najpametniji i ne dozvoljava da mu iko ista kaze. s druge strane, ne mogu ja biti s nekim ko misli da je stalno i uvijek u pravu. neka prodje kroz zivot, neka ga zivot malo samelje, valjda ce onda drugacije misliti. sve dok su mu roditelji tu, nece se promijeniti. eto toliko. ostacu ja uz vas. neka me neko ne osudi, od (bivsih) ovisnika, mislim da ste vi oni koji sebi samo najvise mozete pomoci.
PDT_Love_07
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

Draga Azra,

Kako vidim ti njega volis jako puno. Pitanje je koliko on tebe voli. I jos me zanima kako njegovi roditelji tumace sto je napustio komunu iz sasvim banalnih razloga. Znaju li oni uopste kakva je to bolest i kako se tesko lijeci? Koliko oni znaju o ovom velikom problemu ili misle da je to nesto kao prehlada ili gripa?

A to sto on ne da nikome da mu ista kaze, tj misli da je on najpametniji, to je, vjeruj mi veoma opasno za njega. On se sam NE MOZE IZVUCI, niti mu ti ni njegovi roditelji mozete u tome pomoci. Jedino sto mozete da mu budete podrska i da ga ohrabrujete da nastavi ispravnim putem.

On mora dopustiti da mu pomognu ljudi strucnjaci, doktori, pshiholozi, bivsi ovisnici koji su se vratili u normani zivot. To jedino moze da dobije u KOMUNI i on to mora prihvatiti ukoliko zeli da se izlijeci.

ON MORA NATRAG U KOMUNU i to odmah. Ako te voli bar deseti dio koliko ti njega volis, otici ce u komunu bez prigovora i gundjanja i slusace sve sto mu se tamo kaze.

Imam neki osjecaj da je on jako razmazen i da mu se u roditeljskoj kuci stalno ugadjalo. On je to dobro koristio i manipulisao sve oko sebe. Ne znam za tebe, kakve je tebi price pricao, uostalom to je nebitno, vazna su djela i samo djela!

Draga moja Azra, nadam se i zelim da tvoja nesebicna ljubav prema njemu bude podrska i pomoc njemu u ovim nesigurnim vremenima! I da zajednicki izgradite lijepu buducnost kad se on konacno oslobodi dopa!

Saljem ti pozdrave i sve lijepe zelje.....
freeda

Post by freeda »

azra gdje si? sta ima novo?
cokapeace

Post by cokapeace »

Azra...ja ne znam šta da ti kažem...samo znam da se u potpunosti slažem sa josspappa(što je izgleda postao čest slučaj )
Ako voliš-voli bez rezerve...Ako sumnjaš u svoja osećanja-idi,ali bez optužbe..ni mi žene nismo savršene..niko nije!
I budi jaka i hrabra u svojoj odluci!
kissić
...I havent moved from the spot where you left me
This must be a bad trip
All of the other pills, they were different
Maybe I should get some help...PINK ~Just like a pilll~
azraaa

Post by azraaa »

hah! sumnja u moje osjecaje! sumnja u njega! ja ne sumnjam u sebe nego u njega! zato sam i raskinula.mislim da nije fer prema mojoj buducoj djeci da imaju takvog oca. ne zelim sebe dovesti u takvu situaciju. a s njim zelim djecu, s njim zelim sve....ali on ne zeli sa mnom izgleda. njemu je jos do zezanja i glupiranjasa svojim zivotom. zasto ne ide u komunu? hajde neka mi to neko kaze? ko god se htio lijeciti isao je toliko daleko dok se nije izljecio.on jos uvijek nema zelju i ja ne mogu da ga cekam ako ce se on predomisljati. ako ce se lijeciti cekacu ga ako treba 10 godina. volim ga i ne znam sta jos treba da mu kazem ako nece da ide u komunu znaci da nece da bude sa mnom, da li to iko konta ovdje? ne voli me dovoljno! :-(((
PDT_Love_07
azraaa

Post by azraaa »

on se meni uopste ne javlja otkako sam raskinula! cula sam se s njegovom mamom jer su se vratili sa mora, ona kaze da je dobar. rekla sam joj da mislim da oni ne dijele moje misljenje ona je rekla kao da i ona misli kako bi on trebao da ide u komunu. i nista na kraju.... ma nemam pojma. ja ne mogu voditi borbu ako oni nece suradjivati sa mnom. ali oni to uopste ne vide kao borbu. nema veze. cekacu. mozda se nesto promijeni. mislim-na bolje!!!!!!
Last edited by azraaa on Sat Aug 25, 2007 5:41 pm, edited 1 time in total.
PDT_Love_07
SWE

Post by SWE »

Ako su mu roditelji suovisnici, pazi, nemoj i ti da (na)pravis istu gresku. Cuvaj se! Ne dopusti osjecajima da vladaju razumom.
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

SWE wrote:Ako su mu roditelji suovisnici, pazi, nemoj i ti da (na)pravis istu gresku. Cuvaj se! Ne dopusti osjecajima da vladaju razumom.
Ovo potpisujem, Azra da ti kazem jos nesto. Ponasanje njegovih roditelja i narocito ponasanje tvog momka je van pameti. Glume k'o neku strogocu i prime ga u kucu i on se i dalje zajebava.

Ti ga previse volis, on to zna i misli da ce lako da te smunta opet kad napravi neko sranje. Mislim da mu nisi trebala tako iskreno pokazati svoje osjecaje prema njemu, muskarci su uglavnom sebicni i interesdzije i oni normalni "bez drogiranja", a kamo li ovakvi kao on! On kao da je siguran da ces preci preko njegovih sranja cim progovori dvije-tri slatke rijeci ili te pogleda milim okicama.

On bi najradije da prebaci svu krivnju na tebe, jer, zaboga miloga, ti njega ne volis dovoljno, jer on sumnja u tebe! Sta to znaci? Da mu pustis da ti sere po glavi i ponizava te, a ti ne smijes ni da mu prigovoris, jer on radi upravo to! Izvini na ovim teskim rijecima, ali ja to tako vidim.

Rekla si da te ne voli dovoljno, a ja ti kazem da on tebe ne voli nikako, jer njegovo ponasanje govori vise od hiljadu rijeci! I to sto si rekla da ne zelis da imas djecu sa takvim covjekom, to je jedna od najpametnijih i najhrabrijih tvojih recenica!

Necu da te nagovaram da ga ostavis ili da nastavis biti s njim, neka to bude tvoja odluka. Svaka odluka, bilo cija, povlaci za sobom i odgovornost.

Joesspappa mi je prigovorio da te ne uznemiravam svojim nekakvim savjetima. Njegov slucaj je daleko tezi i komplikovaniji od ovoga sto se tebi desava. Covjeka je ostavila zena i trazi razvod, bori se da ostane cist i povremeno bude sa svojim djetetom. Nije mu nimalo lako.

Kod tebe Azra veza sa tim momkom, koliko znam, traje nesto vise od pola godine, nemas dijete i porodicu koji bi te kocili u tvojim odlukama, a to je velika prednost!

Zelim ti da se sve povoljno rijesi i za tebe i za njega, a tebi predstoji divovska borba (ne znam koliko ce njegovi roditelji saradjivati sa tobom), molim Boga da ti da snage da sve to izdrzis!

Pozdravljam te puno i ostaj mi dobro!
Post Reply