Pravila za ljude koji putuju sa svojom terapijom?
Moderator: sanela
Pravila za ljude koji putuju sa svojom terapijom?
Zivim u gradu koji je od Sombora udaljen 20 km.svake nedelje 2 puta nedeljno teraju nas da putujemo po terapiju (metadonsu 13god nije tako bilo, do sad smo dolazili jednom ali u zadnje vreme kazu da ne zele da nam pruze komoditet???),pitam imam li ja pravo da trazim da dolazim jednom nedeljno jer sam zaposlen i ne mogu svoja dva radna dana da gubim na autobuse i cekanja istih,a i finansiski momenat nije beznacajan,i jos jedno pitanje kad bih zeleo da odputujem na more cuo sam da i mi narkomani imamo pravo na ,,godisnji odmor,,i da tad nam dr.uz propratnu dokumentaciju moze dati terapiju za 2 nedelje?Jel istina? Hvala.Pisem iz Srbije pa me odgovori iz susednih drzava ne interesuju.Samo ce se razvodniti tema,a protiv suseda nemam nista. Pozdrav.
za nosenje terapije na odmor je istina. Imas pravo na to i usput bi trebao dobiti neku potvrdu da nemas probleme preko granice i kao trebao bi na granici reci sta imas sa sobom (mada ja to ne radim)
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Ok to za odmor, ali moram li ja, ili mam li pravo da svoju 13-god.substitucisku terapiju dobijam jednom nedeljno,a ne dva puta,jer ne mogu sa toliko da odsustvujem s posla dobicu otkaz,a sta onda???Da kupim metar kanapa napisem pismo i zbogom svete??.Jer ovo sto nam doktori u Somboru rade je stvarno nehumano bezobrazno i strasno,on meni kaze da bi bio suvise komotan ako bih terapiju dobijao jedan put nedeljno ??,znaci on je tu da mi taj komoditet ako ga tu uopste ima uskrati,a ne da mi kao humanista i doktor pomogne???..,meni npr,treba da sa nekim porazgovaram da mi pomogne psihicki, neeee, oni to ne praktikuju jer za nas narkomane nemaju vremena ,ja pucam po savovima a niko nece da pomogne.Kakva su mi prava kao pacijenta po pitanju dobijanja terapije jednom nedeljno,ako znamo da sam je jednom nedeljno dobijao 12 god,bez ikakvih recidiva na testovima tipa MOP.i bez zloupotrebe iste te terapije.Sad sto drugi tu svoju terapiju cim je dobiju idu jos u bolnicki WC da se ufuraju u preponu sta ja tu mogu? Zar sam osudjen da zbog takvih ja ispastam ?A tuzibaba nisam nikad bio niti cu biti.Molim Vas da mi kazete moja prava kao pacijenta za dobijanje terapije jednom nedeljno.Hvala.
Ima li ovde neko strucan da ovo sto mi pisemo cita? I da nam pokusa da nam da neki savet ili da nas uputi na nekoga ili se ovde samo narkomani i oni koji su to bili razgovaraju u prazno.Vec dan stoji moje pitanje na ovom sajtu I IMA SAMO JEDAN ODGOVOR!!!?Na sajtu UHO bi imao vec milion odgovora ali sajt UHO je hrvatski pa mi oni po ovom pitanju ne mogu pomoci,dok su za druga pitanja i uopste ispred Vas 100 godina.Razocaran sam u Vas. 

Eh ovako, pronašla sam Vodič za metadonsku terapiju koji je preveden na bosanski jezik 2000. godine i u njemu sam pronašla slijedeće:
- Ljudima bi trebalo omogućiti da putuju i sa sobom nose vlastitu opskrbu lijeka. Nekoliko websiteova daju informacije o metadonskim programima koji su spremni propisivati metadon osobama iz drugih zemalja. (European Methadone Assistance Point - MAP: http://euromethwork.org i imaš ovaj link: http://www.ceehrn.org/maps/
E sad za izdavanje terapije piše slijedeće:
..."U ranom stadiju tretmana metadon treba izdavati dnevno. Kad postane očigledno da pacijent napreduje, ovaj režim može se postepeno reducirati: s tri puta sedmično na dva puta sedmično i, konačno, jednom sedmično. Ne preporučuje se ni u kom slučaju izdavanje više od ukupne sedmične doze metadona, osim ukoliko postoje posebni aranžmani i u slučaju putovanja. Cilj je raditi na postizanju maksimalne autonomije i kontrole vlastite upotrebe lijeka kod pacojenata, i to, naprimjer, korištenjem izdavanja lijeka u lokalnoj apoteci." Izvor: Vodič za metadonsku terapiju, Annete Verster, Ernst Buning, Euromethwork, juni 2000.
- Ljudima bi trebalo omogućiti da putuju i sa sobom nose vlastitu opskrbu lijeka. Nekoliko websiteova daju informacije o metadonskim programima koji su spremni propisivati metadon osobama iz drugih zemalja. (European Methadone Assistance Point - MAP: http://euromethwork.org i imaš ovaj link: http://www.ceehrn.org/maps/
E sad za izdavanje terapije piše slijedeće:
..."U ranom stadiju tretmana metadon treba izdavati dnevno. Kad postane očigledno da pacijent napreduje, ovaj režim može se postepeno reducirati: s tri puta sedmično na dva puta sedmično i, konačno, jednom sedmično. Ne preporučuje se ni u kom slučaju izdavanje više od ukupne sedmične doze metadona, osim ukoliko postoje posebni aranžmani i u slučaju putovanja. Cilj je raditi na postizanju maksimalne autonomije i kontrole vlastite upotrebe lijeka kod pacojenata, i to, naprimjer, korištenjem izdavanja lijeka u lokalnoj apoteci." Izvor: Vodič za metadonsku terapiju, Annete Verster, Ernst Buning, Euromethwork, juni 2000.