Draga Zvrky

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Spirit

Post by Spirit »

Mislim da je kod tebe jutro. I meni je, iako je podne i onda DOBRO TI JUTRO :drinkers:

Lično ne mislim da je odvojenost dobra i korisna. Razlog je jednostavan. Nema mnogo roditelja koji hoće razumno da razgovaraju. Oni koji su ovde, pripadaju toj retkoj vrsti. Koliko sam videla samo nas je troje, Mustafa, Katarina i ja. Imala sam potrebu da nešto kažem oko Angel, ali su me dogadjaji pretekli pa je tako ispalo da se javljam samo u vezi moje ćerke. Uopšte ne vidim da se moram baviti psihijatrijom ili biti ovisnik, da bih mogla da pravilno razumem i uključim se u razgovor sa nekim ovde i pomognem, koliko je to moguće ovako na daljinu. Ne treba odmah zauzimati gard i oterati i te malobrojne koji se pojave, jer nije isključeno i da imaju neka iskustva. Čak i da nemaju, treba njihovo prisustvo iskoristiti za borbu koja se vodi i stvoriti partnerski odnos koji svima može doneti koristi.

Naravno da nema veze ko je prvi došao. Samo sam htela da naglasim da nisam od onih koji u startu zauzmu gard prema ljudima koji su ovisnici o bilo čemu. Mozda sam se samo nezgrapno izrazila.

Pitaš šta me izludjuje. Pa bas to: dva potpuno odvojena sveta, potpuno odsustvo komunikacije... :smt048
Luna

Post by Luna »

pa onda pomozite da se olaksa...bas s tim..vi ce te reci vase a mi nase..i onda cemo naci zajednicki jezik....i usput ima tu mnogo vise roditelja nego sto vi mislite
nisam rekla da ne razumijete i da ne mozete pomoci nekome...rekla sam nesto drugo
a to je da ako nesto ne prozivis i osjetis na svojoj kozi mozes razumjeti ali ne i znati
a posto svi imamo isti problem a to je nedostatak komunikacije bas mislim da ovim putem i nacinom to moze biti uspijesno. Jer jedno je biti roditelj i gledati svoje dijete kako se polako ubija a drugo je biti to dijete...
a bas mislim da bi bilo poucno i efikasno cuti i izjaviti kako tudja tako i svoja iskustva...pa i doci do nekog rijesenja na kraju..a zar nije to sto svi zelimo>??? samo kazem dijeca ce se osjecati udobnije medju dijecom u vezi roditelja a roditelji medju roditeljima...mozete vi pisati i komentare i tamo i vamo...to draga gdj'o i jesu dva razlicita svijeta...veoma razlicita
mislim nemorate vi pisati nije problem samo eto prijedlog..pisace neko...ali zajednicki jezik moramo naci...a ja ne znam bolji nacin...ako vec ne moze u 4oka kako vi kazete
ja cesto pricam s mojom mamom...ali isto tako se cesto i ne razumijemo...a meni treba razumjevanje i prijatelj...jako sam usamljena a tako i svi ostali...nismo ni na nebu ni na zemlji
Spirit

Post by Spirit »

Vidi, nemam ništa protiv da postoji grupacija SUOVISNICI, ali mislim da treba i ona da bude deo OPĆEG FORUMA a ne da se nalazi u TRETMANU kome uopšte ne pripada tematski. Kao što vidiš tematski se te dve jako prepliću i ne mogu se baš razdvojiti potpuno, to je Angel jako dobro pokazala. Ali, to je više u stvari pitanje za Sanelu, Mustafu i Vedada. :prayer:

Verujem da ima mnogo roditelja koji iz ovih ili onih razloga posećuju forum, ali se ne registruju. Svi smo različiti pa tako i različito posmatramo stvari. Ali, posle tvog insistiranja na tome da budemo odvojeni, veruj mi, da će sad i ako su imali nameru da se uključe, dobro razmisliti da li to da urade. Pominješ udobnost medju istima. To je tačno, medjutim, zaboravljaš jednu stvar, da onaj ko želi da ozdravi (kako mrzim ovaj izraz, ali ne mogu da nadjem drugi) ne treba da se oseća udobno, već da se potpuno izleči.

Moje lično mišljenje: sledeći put kad budeš razgovarala sa mamom, pokušaj da joj objasniš svoja osećanja i razmišljanja, ali onako, kao petogodišnjem detetu, uprošćeno i sa mnogo strpljenja. Možda će onda ipak razumeti.

Ako ima išta što bi me pitala ili mi rekla, a da nije za javnost… slobodno pošalji mail ili privatnu poruku. A što se tiče usamljenosti, pa samo mogu da ti kažem da nisi jedina, ako je to uopšte za utehu. Baš zato i propadamo, što smo toliko otudjeni i daleko jedni od drugih.

:smt058
Luna

Post by Luna »

ne razumijemo se mi bas najbolje....ja i vi.
Ja ni na cemu ne insistiram i to nije nikakvo odvajanje...sve je pod jednom kategorijom-suovisnici. Jer trenutno nema kategorije roditelji/porodice ovisnika.....nije odvajanje jednostavno ideja...ne vidim nista lose u tome da roditelji komuniciraju sa ostalim roditeljima u istoj situaciji...ovdje postoji alanon-sastanci za roditelje/porodice ovisnika...jer tako im najbolje i mogu pomoci. I onda imate NA sastanke gdje ovisnici i ostali dolaze i nalaze podrsku, razumjevanje, odgovore medju onima koji su slicni njima.
Ne kontam sta je tu lose...ali da ne bi svaki roditelj-a vecina nece-pisao direktno svom dijetetu na posebnoj temi mislila sam da budu zajedno. A takodje i mi o roditeljima...mislim da samo mozemo naci odgovore i vise zajednickog nego ikada. A vi kazete da bi to zelili...moja mama mene jako dobro razumije...pa tako i narkomaniju...i ona je naucila kao i vi...i trazila odgovore gdje god je mogla. Ja njoj sve kazem...priznala sam joj i da jesam u tome kad sam bila u tome...i sve...zajedno idemo kroz ovo. Ja nisam rekla da me ne razumije...rekla sam da se nekada ne razumijemo-kao sto se vi i zvrky nekada ne razumijete. Znate dodje taj period nekada...ali se opet sve sredi. Moja mama cesto ide sa mnom na narcotic annonymous sastanke. Mislim da ne shvatate sta zelim da vam kazem..
ma nema ni veze...u redu je...
nista...
tema ce tu biti vi ako zelite nesto napisati super ako ne opet super....eto toliko...
sve najbolje
luna
Spirit

Post by Spirit »

ne razumijemo se mi bas najbolje....ja i vi.
Da, malo se izgleda ne razumemo.
nije odvajanje jednostavno ideja...ne vidim nista lose u tome da roditelji komuniciraju sa ostalim roditeljima u istoj situaciji...
Ne mislim ni ja da je loše, samo ne mislim ni da će dati neki rezultat. Kada isti sa istima pričaju, onda oni jedni drugima daju podršku, tapšu se po ramenu i uveravaju jedni druge da su u pravu. Ono što se tu NIKADA neće desiti, je to, da se čuje i drugačije mišljenje i iskustvo. Ako ja ne čujem tebe, koja ćeš mi iz prve ruke reći o svojim osećanjima, potrebama, željama… onda mogu samo, da na osnovu pretpostavke, deklarativno kažem da ti pomažem, ali to u stvari nema nikakvog efekta i ne rešava problem. I obrnuto. Jer u stvari pomažemo jedni drugima da prevazidjemo problem koji nas muči.
ali da ne bi svaki roditelj-a vecina nece-pisao direktno svom dijetetu
Ovo je bio neophodan presedan.
Mislim da ne shvatate sta zelim da vam kazem..
Ma shvatam ja šta ti pričaš, samo pokušavam da ti objasnim svoje gledište na logičan način. Mislim da se nalazimo u ratu i na istoj smo strani, a da bi pobedili moramo prevazići jezičke barijere i ujediniti se koliko god možemo, jer nam je cilj isti. Moguće je da nam je ovo jedinstvena prilika.

:smt006
katarinadimedici

u pravu?

Post by katarinadimedici »

To što se tek sada javljam i čitam ove postove,govori u prilog tvrdnji "spirit",ali to sada nije važno,tema je tu gde jeste!Draga gospođo,kao osoba koja sam i zavisnik a i roditelj,potpuno vas razumem,ako što potpuno razumem i drugu stranu!Nažalost,tu pomoći nema,tako je kako je!To je ono što se naziva "jazom generacija"!Da li postoji neko na ovom svetu ko može bolje pomoći mojim ćerkama i objasniti im šta je zlo koje donosi narkomanija!?Da li je moguće da one koje su rasle u tom okruženju,nosile se sa tim problemom od dana kada su saznale da postoje,ne mogu da prepoznaju narkomana i da obe nasedaju na isti način,želeći da "leče" nekoga!Starija je na taj način već posle 6 meseci uletela u narkomaniju,mlađa je malo čvršća,ali sam i tu pesimista!
Od trenutka kad sam ih rodila želela sam da sa svojom decom imam drugačiji odnos nego moja mama sa mnom!Želela sam upravo ono što vi želite i što bi u osnovi bilo ono pravo,a to je da budemo drugarice i nemamo tajni među nama!Ispostavilo se da je to nemoguće i pored mojih želja,ja poslednja saznajem za sve što se tiče njih!Juče je mlađa prvi put videla ovaj sajt i vidim da je čitala,samo ne znam šta?!Odmah mi je prebacila što sam pisala o njoj!
Mnogo toga želim da kažem,pisaću još sigurno na ovoj temi,a sada tek nešto osnovno!Nemojte da se obeshrabrujete,sve će jednoga dana doći na svoje mesto,nažalost potrebno je vreme.Zvrky će shvatiti koliko je volite i koliko je bila bespotrebna borba protiv vas!Što pre usmerite svoje snage na borbu protiv zajedničkog neprijatelja,pre ća doći do rezultata!što se tiče "ležanja" i tu ste u pravu!Narkomanski stil života i nedostatak obaveza,dovodi do recidiva!Sa druge strane njena vezanost (kažete protiv svega manijačnog ste) za ovaj sajt,o tome sam već pisala ali da ponovim:svaki narkoman zavisnost sa heroina prebacuje na neki drugi objekat,nije to negativno!Isto tako,nadam se da će mi obe oprostiti ali mislim da je pepeljugina i njena vezanost u ovom trenutku opasna.One mgu i treba da nastave druženje,jer vidim da su iskrene prijateljice,ali tek u onom trenutku kada budu potpuno ravnopravne,kada budu u istoj ravni "čiste" u glavi!Do tada je druženje skopčano sa rizikom da jedna drugu povuče!Nažalost,uvek ono negativno,prevladava nad pozitivnim!ja to na osnovu ličnog iskustva,nemojte da se ljutite,govorim vam kao drugarica ali i kao majka!
Čitaćemo se još,u svakom slučaju!
Pozdrav!
p.s.Napravite satnicu po kojoj ćete ko0ristiti komp i uvedite pravila šta se sme a šta ne sme! :wink:
zvrky

Re: u pravu?

Post by zvrky »

Ja mislim da će ovj podforum ili kako god ga nazivali ipak uspeti i biti od koristi,pošto već jeste i Luna je upravu da ne bi svaki roditelj otvarao novu temu za svoje dete bolje da se to radi ovde :!:
svaki narkoman zavisnost sa heroina prebacuje na neki drugi objekatje!
Slažem se sa ovim što si rekla,jednostavno ga sa nečim moraš zameniti,pa sad dal je to internet ili nešto drugo to već nije bitno,a meni mnogo znači da sam ovde na forumu i da pričam sa ljudima koji su bili ili su još uvek u istom problemu u kom sam ja bila...Što se tiče Pepeljuge......nema opasnosti,upravu si kad kažeš da treba da budemo potpuno ravnopravne i čiste u glavi da bi nastavile da se družimo a da to bude sigurno tj. da jedna drugu ne povuče u zlo...ali isto tako mislim da treba da budem uz nju i ona uz mene ako je to potrebno da dostignemo neki nivo te sigurnosti,i da ne razglabam ja mnogo.........da se razumemo ako hoću da se ponovo radim neće me u tome sprečiti bog otac tako da prekid druženja sa osobama u problemu ili tome slično ništa ne vredi....u mom slučaju "prekid" druženja konkretno sa Pepeljugom može samo da me odvede u recidiv u to sam sigurna

:!:
Luna

Post by Luna »

da bilo bi ti tesko...ali i dalje niko ne treba biti vrijedan tvog uspijeha i ti to znas...
a prekid se nece desiti...pa nismo u obdanistu
zvrky

Post by zvrky »

Ne nisam ni mislila da prekidam daleko od toga,nego kažem samo da ako hoću ne može niko da me u tome spreči :!:
Spirit

Post by Spirit »

Da li je moguće da one koje su rasle u tom okruženju,nosile se sa tim problemom od dana kada su saznale da postoje,ne mogu da prepoznaju narkomana i da obe nasedaju na isti način
Sve to stoji, Katarina, ali nemoj, molim te, zbog svog straha da ih stavljaš u isti koš. Trenutno njih dve nisu iste, a postoji šansa da ni u budućnosti ne budu. Po mom nekom ubedjenju, ako ih izjednačavaš, smanjuješ tu šansu. To što kažeš da si želela da budeš drugačija od svoje majke... Pa svi to radimo, radiće i naša deca. A onda ispravljajući njihove greške, mi napravimo drugačije, ali isto toliko teške. Kao da se svaka generacija trudi da u nasledje ostavi nešto za ispravljanje. :smt102
u mom slučaju "prekid" druženja konkretno sa Pepeljugom može samo da me odvede u recidiv u to sam sigurna
Zvrky, čista zamena teza. U recidiv, ako si rešila šta hoćeš a šta nećeš, ne može da te odvede prekid druženja, već samo inat. A to, moraš priznati, je bez veze. :smt120
Post Reply