pomoc!

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
elzi

pomoc!

Post by elzi »

Zivjeti sa covjekom koji uvjek mora biti na necemu je vrlo tesko,i dok ovo pisem suze mi same teku.On nece da prizna da je ovisan,ali svaki dan ima sve vece napade nervoze prema meni i prema djeci!Ponekad mi je ga zao a ponekad bi ga ubila i pitam se zasto nam to radi?Osjecam da cu poluditi ne mogu vise se s zim nositi.Sve moguce je probao osim heroina,znam da ga nece nikada ni probati ali sva ta hemija mu je sprzila mozak.To su pretnje da ce me baciti s balkona, udaranje,bacanje stvari po kuci,a naj vise smo svi isprepadani!Reci te mi dali je to od uzimanja tih sranja.Jako puno je koristio alkohol cak je se i lijecio od alkohola.Od kada je prestao piti,poceo je uzimat speed.Znaci samo je zamjenio sranja!
Sta da radim?
Dragana

Post by Dragana »

kao prvo elzi ne otvaraj nove topic, nego idi na post reply pod tvojim topicom.....
kako se ponasao kada je koristio alkohol? isto tako? gore? ili mirnije?
da li mozes da sednes sa njim na pola sata i da pricas o tome? ako ne pirhvata razgovore te vrste pricajte o vasem odnosu, sta se tu sve izdesvalo, sta se promenilo? kako se deca ponasaju prema njmu? jel udara i decu?
Image
elzi

Post by elzi »

prvi put sa na forumu pa se ne snalazim,kada je pio to su bile kolicine.
Lupanje auta,tucnjave po kuci rasprave ma totalna koma.Za djecu nema zivce,i za neke ozbiljne razgovote,odma mi kaze zasto to radim,zasto ga nerviram.Sada sam radi tebe nervoza,djeca su nemirnija,pa se u vecini slucajeva istuku!U svakom slucaju nenormalno ponasanje,napominjem godinu dana koristi speed!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
elzi

Post by elzi »

stariji se boji,a mladi dvadeset mjeseci on nema pojma!obicno od nasilnog roditelja i djete postane nasilno jako me je strah za djecu?
Dragana

Post by Dragana »

Cekaj malo, da li vi vas odnos zasnivate na ljubavi ili na navici? sta mislis kako bi reagovao kada ne bi smeo da prilazi deci? da li bi mu bilo svejedno??? sta mislis sta bi uradio da odes u centar za socijalni rad???
kada je pio da li je to bilo non-stop, mislim od jutra umesto dorucka alkohol ili je imao barem sat vremena da ga vidis normalnog?
kako je bilo pre godinu dana? pre nego sto je poceo da uzima speed? opisi ukratko.....ako te ne mrzi i opsirno!
pozz
Image
elzi

Post by elzi »

ne znam sta je to navika ili ljubav,zajedno smo jedanest godina,u braku sedam.jako puno je pusio marihuanu pa bobe pu je prestao kad smo se vjencali.tada stupa alkohol sve do prije godinu.pocne oko pet do sedam osam u kuci onda izlazi vani i nema ga do ujutro a nekada do sutra navece .pa posle tolikog alkohola onda spava i budi se da povraca cjeli dan nista ne jede.sutra je normala od alkohola znaci trijezan ali nervozan i obicno je pocinjao ponovo pit,a djete sve to gleda.Najvise je radi oca prestao da pije,vodio ga je na kliniku nekoliko puta pa u medugorje,hodi itd...sata mu otac misli da ne pije,a nezna da uzima to sranje(speed)kada mi otisla socijalnom radniku i odvela djecu ubio bi me. Da odem kod svojih djeca ce poludit,roditelji skromnije zive.njegovi roditelji su intelektualci,za razliku od mojih.On kad nesto zasere njegovi ga vode psihijatru,bacaju mu pare samo da se smiri.to je zatisje pet dana pa isto opet alkohol.Sada nepije radi ali uzima speed neznam mu prici pod tim speedom.po cjelu noc bi da vodi ljubav a nemoze da mu de digne pa je do peglanje tesko.a ja mu cjelo vrjeme idem niz dlaku pukla sam vise od toga.sav mi izgleda ko đavo.
sanela

Post by sanela »

Elzi, sve teme koje si otvorila ja sam zaključala. Sva svoja nova pitanja i komentare koje budeš željela pisati, piši ovdje, jer ću ih brisati ako budu otvarani kao nove diskusije.

Ideš na POST REPLY i pišeš.
star

Post by star »

Elzi, svaka žena mora biti nezavisna osoba ukoliko ne želi biti ničiji rob i trpeti nekoga protiv svoje volje. Ekonomska nezavisnost je osnova dobrog braka i ravnopravnih odnosa u zajedničkom životu. Tvoj suprug očigledno ima više problema, ne samo jedan ( alkohol ili droge), a ti si postala aktivni suovisnik. Moraš preseći situaciju ili se pomiriti sa njom. Zašto razmišljaš o tome da li bi deca "poludela" ili ne? Ti si odrasla osoba koja treba doneti odluke o njima, mada po onome što ja čitam, ti i jesi ta koja se plaši prihvatanja odgovornosti i obaveza. Kakve veze ima finansijsko stanje tvojih roditelja? Ako ti mogu pomoći, primaju te, na tebi je da se u budućnosti pobrineš za decu, a i ostvariš prava i od njega zatražiš alimentaciju. U svim tvojim postovima ne nalazim da se postavlja pitanje ljubavi i opstanka braka zbog toga, verovatno ti se davno smučilo. Preuzmi život u svoje ruke! Nemaš se zašto obraćati socijalnom radu, oni ti ne mogu pomoći, samo ćeš navući njegov bes na sebe, a očigledno da mu i roditelji drže stranu. Postoje "Sigurne kuće" svuda, "Tele -apel za žene žrtve nasilja", oni se upravo takvim slučajevima bave, pomoći će ti sigurno. Znam slučaj baš nasilnog alkoholičara, koji je zbog žene završio u zatvoru, no ipak su na kraju stvari došle na svoje, pokajao se i danas su zajedno!
elzi

Post by elzi »

Hvala na odgovoru,i da odavno mi je se sve oko toga smucilo.
Razlog zbog kojeg ostajem je taj sto ga volim,pa se nadam da ce biti bolje!
azraaa

Post by azraaa »

samo jedna primjedba: JEDINO SE PREKO CENTRA ZA SOCIJALNI RAD MOZE DOCI U SIGURNU KUCU! i molim da se socijalni rad tako ne omalovazava, socijalni rad je jedina profesija koja se bavi AKTIVNIM rjesavavanjem porodicnih problema! zato ako ima problem ovakeve prirode, socijalni radnik je jedina osoba koja se moralno i zakonski SMIJE umijesati u porodicu! zato pravac centar! tamo ces zasigurno naci potrebnu pomoc! sretno!!!!!!!!!!!!!!!!
Post Reply