ne pravis dobro sebi i drugima?!

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

sunrise

Post by sunrise »

Star, ja mislim da je on to mene pitao mada ne razumijem sta je time reci?
Ako se netko prestane ponasati kao onakav kao sto misli da jeste znaci da pocinje gubiti sebe i da glumi. Stoga, dokle god se netko ponasa kao ono sto misli da jeste sve je ok.
Ili?
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
uvekza

Post by uvekza »

sunrise wrote:Star, ja mislim da je on to mene pitao mada ne razumijem sta je time reci?
Ako se netko prestane ponasati kao onakav kao sto misli da jeste znaci da pocinje gubiti sebe i da glumi. Stoga, dokle god se netko ponasa kao ono sto misli da jeste sve je ok.
Ili?
sunrise, to sam te pitao na osnovu tvog potpisa, da ti ga ne citiram sad.
I love you, but I don`t like you.
star

Post by star »

Sunrise, to je tvoj potpis, ti valjda znaš šta želiš njime reći?! Kako je to verovatno nečiji citat, ja ga shvatam na malo drugačiji način od onoga kako si ga ti doživela:
"Ukoliko prestaneš da se ponašaš onako kakvom se smatraš, možda ćeš najzad shvatiti kakva jesi zaista!"
Meni niko ne odgovori čime ja to smaram čoveka?
star

Post by star »

Uvekza
Šta ti tražiš zapravo? Smisao života? Koliko imaš godina? Da li si čuo za teoriju ralativiteta i da ničeg nema nepromenljivog? Kakve bi ti teorije za večnost? Čovek je socijalno biće i ako se ponaša tako da "ga boli uvo za druge" , dobija etikete koje su u većini slučajeva objektivne! Kažeš " izjednačavam Božje i ljudske zakone"?! Naravno! Te "Božije" ti nije došapnuo Bog, već su ih ljudi zapisali!
Muče te stvarno hipotetička, pubertetska pitanja! Možeš stvari postaviti i ovako:
Da bi imao sina i da bi ga odgajio do rizli i džointa, morao bi da se odrekneš i sam istih tih rizli i džointa ili ne bi morao, stvar slučaja. Isto tako, tvoj sin možda ne bi motao dćoint, možda bi smisao života našao u nekim lepšim stvarima ( ako bi imao priliku). Majka koja se pijana tetura kroz kuću, nije ni malo prijatan prizor za dete...možda će je dete shvatiti, možda i naći opravdanja za to, ali će želeti da nije takva, želeće normalnu, treznu, lepu majku, koja neće umreti od ciroze jetre. Majku kojoj će se diviti i koju će poštovati, a pijanduru niko ne poštuje i niko joj se ne divi. Ni tebi ( meni) niko neće reći:" Svaka čast, ti živiš onako kako želiš. Drogiraš se jer to voliš, to si TI i super je stvar nemati kočnica u životu"!
Prilike za izlečenje? Okolnosti! Nema univerzalnih odgovora za kojima ti tragaš! Samo su ljudi univerzalni, ali zavise od drugih ljudi, zavise od okolnosti! Ti se ne želiš raspravljati, iznosiš hipoteze koje možda jesu, a možda i nisu tvoj stav? Čemu onda uopšte ova priča i ova tema?
Bio jedan mladić, Ivica se zvao. Dete razvedenih roditelja, prebijao se od droge, đavo će ga znati zbog čega! Možda je imao "traumatično detinjstvo", a možda je samo hteo da mu bude lepo! Njegovi roditelji nisu shvatali njegove životne stavove. Pokušavali su da mu pomognu i protiv njegove volje. Nije povređivao njih ( ili je samo on tako mislio), ubijao je sam sebe, ali roditelja ne može da ne boli propast deteta! Otac ga je pronašao izdrogiranog u šumi i odveo ga u svoj samački stan, da mu pomogne da se izleči. Ivica nije želeo da se leči, njemu je bilo potrebno samo da zadovolji svoju potrebu za lepim, hteo je da se oseća dobro! Niko ne zna šta je bio okidač ( čuće se i to), čime ga je otac izazvao da ga iskasapi nožem, zada mu dvadesetak uboda, uvije u ćebe i ostavi ga mrtvog. Izneo je dve torbe, svoju krvavu zaradu, kojom je kupio drogu i vratio se u šumu, gde ga je policija dva dana kasnije pronašla mrtvog drogiranog"! - Greška tog oca je bila u tome što je hteo da spasi sina od nečega što je on hteo, od sebe samog?!
sunrise

Post by sunrise »

Moj potpis je jasan i mislim da se puno ljudi moze poistovjetiti s tom izjavom.
No, nisam shvatila njegovo pitanje pa sam isla samo za tim dijelom recenice koju je napisao iz cega je poizasao moj odgovor, no, kad se cijeli citat gleda izlazi druga teza.

Zamaras ga necim sto do njega ne dopire
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
uvekza

Post by uvekza »

star wrote:Uvekza
Šta ti tražiš zapravo? Smisao života? Koliko imaš godina? Da li si čuo za teoriju ralativiteta i da ničeg nema nepromenljivog? Kakve bi ti teorije za večnost? Čovek je socijalno biće i ako se ponaša tako da "ga boli uvo za druge" , dobija etikete koje su u većini slučajeva objektivne! Kažeš " izjednačavam Božje i ljudske zakone"?! Naravno! Te "Božije" ti nije došapnuo Bog, već su ih ljudi zapisali!
Muče te stvarno hipotetička, pubertetska pitanja! Možeš stvari postaviti i ovako:
Da bi imao sina i da bi ga odgajio do rizli i džointa, morao bi da se odrekneš i sam istih tih rizli i džointa ili ne bi morao, stvar slučaja. Isto tako, tvoj sin možda ne bi motao dćoint, možda bi smisao života našao u nekim lepšim stvarima ( ako bi imao priliku). Majka koja se pijana tetura kroz kuću, nije ni malo prijatan prizor za dete...možda će je dete shvatiti, možda i naći opravdanja za to, ali će želeti da nije takva, želeće normalnu, treznu, lepu majku, koja neće umreti od ciroze jetre. Majku kojoj će se diviti i koju će poštovati, a pijanduru niko ne poštuje i niko joj se ne divi. Ni tebi ( meni) niko neće reći:" Svaka čast, ti živiš onako kako želiš. Drogiraš se jer to voliš, to si TI i super je stvar nemati kočnica u životu"!
Prilike za izlečenje? Okolnosti! Nema univerzalnih odgovora za kojima ti tragaš! Samo su ljudi univerzalni, ali zavise od drugih ljudi, zavise od okolnosti! Ti se ne želiš raspravljati, iznosiš hipoteze koje možda jesu, a možda i nisu tvoj stav? Čemu onda uopšte ova priča i ova tema?
Bio jedan mladić, Ivica se zvao. Dete razvedenih roditelja, prebijao se od droge, đavo će ga znati zbog čega! Možda je imao "traumatično detinjstvo", a možda je samo hteo da mu bude lepo! Njegovi roditelji nisu shvatali njegove životne stavove. Pokušavali su da mu pomognu i protiv njegove volje. Nije povređivao njih ( ili je samo on tako mislio), ubijao je sam sebe, ali roditelja ne može da ne boli propast deteta! Otac ga je pronašao izdrogiranog u šumi i odveo ga u svoj samački stan, da mu pomogne da se izleči. Ivica nije želeo da se leči, njemu je bilo potrebno samo da zadovolji svoju potrebu za lepim, hteo je da se oseća dobro! Niko ne zna šta je bio okidač ( čuće se i to), čime ga je otac izazvao da ga iskasapi nožem, zada mu dvadesetak uboda, uvije u ćebe i ostavi ga mrtvog. Izneo je dve torbe, svoju krvavu zaradu, kojom je kupio drogu i vratio se u šumu, gde ga je policija dva dana kasnije pronašla mrtvog drogiranog"! - Greška tog oca je bila u tome što je hteo da spasi sina od nečega što je on hteo, od sebe samog?!
Jezivo! Odakle ti ta prica, i sta si njome htela da kazes? Ivica je pre svega jedan poremeceni idiot, sa psiholoske strane, i ne vidim sto si ispricala tu pricu.
Ako neko izjednacava bozije zakone sa ljudskim, taj ne zna nista o bogu, to sam ja primetio i zato sam prestao raspravu, no hurt feelings..
Shvati ovaj moj post, i ono sto sam ja hteo, kao agitiranje na javnost da prihvati realnost narkomana i narkomanije kao pojave i da ga ne diskriminise narkomane, jer oni to ne zasluzuju.
U svetu se toliko bore za ljudska prava, da ce uskoro heteroseksualci postati diskriminisani, a narkomane i dalje stavljaju "pod tepih".
Inace imam 21 godinu, i kontam mozes moju pricu svrstati u pubertetske tripove.
Pogresno si razumela da me boli dupe za druge, naprotiv. Stalo mi je do toga da svi zive lepo, srecno i u ljubavi, ali ocigledno da nekima treba nesto da bi to mogli.
uvekza

Post by uvekza »

Zaboravih, potpuno se slazem sa onim o podizanju dece.
I pocinjem da razmisljam o tome kako da ga vaspitam, da li da mu ja dodam joint kad budem smatrao da je zreo, ili da se postavim ono kao strogi roditelj? :roll:
star

Post by star »

Sun, tvoj potpis je jasan svakome na način na koji ga želi razumeti! Da, pretpostavljam da dečka ne dotiču moje reči, ali se smatram pozvanom da mu kažem da je u velikoj zabludi ako misli da je biti narkoman nešto posebno!
Uvekza, ovde nema mesta raspravi o Bogu, pomenula sam Boga u kontekstu zapovesti na kojima se temelje zakoni od Mojsija na ovamo, zakoni na kojima se zasnivaju ljudski odnosi i koji odvajaju čoveka od životinja. Šta ti znaš o Bogu? Šta si uopšte želeo time reći? Nije ni bitno! Raspravu nisi ni započeo, niti bi imao razloge za nju, jer si izneo "hipotetički " stav o narkomaniji, a ja ti na to odgovrila , ne shvatajući da govoriš o diskriminaciji.
Ti bi da javnost(?) prihvati "realnost" narkomana? Znaš li kakva je to realnost? Trebamo izaći na ulice i boriti se za svoja prava ? Koja su to prava po tebi? Pravo na životni izbor? To ti niko ne može oduzeti.
Čemu ova priča tu? Odakle znaš da je Ivica poremećeni idiot? To nije pisalo u novinama, već je pisalo da je Ivica ubio oca koji mu je želeo pomoći, jer je bio u krizi ( apstinencijalnoj, a ne psihičkoj)! Svakodnevno raste broj sličnih slučajeva, a ti bi da neko podrži tvoju bolest jer njome "ne ugrožavaš druge"?! Da dobiješ drogu na recept jer voliš da se drogiraš? Slažem se da naše društvo kao društvo diskriminiše narkomane, jer se malo toga radi da ih bude manje, ali to je stvar trenutka i problema sa kojima je u celini suočeno! Narkomanija je društveno ZLO, narkoman je ( u velikoj većini) izgubljen čovek, od njega nema koristi, već samo štete! Nema narkomana koji "ne povređuje druge", to je u opisu bolesti!
I ...zapravo, tek mi sada nije jasno šta si želeo da kažeš?
uvekza

Post by uvekza »

Nemoj da se uzbudjujes. ;-)
O "Bogu", znam dosta..
Isto tako znam da je Ivica poremeceni idiot. Nemoram da procitam u novinama da bih to zakljucio. I sam sam bio u slicnim situacijama i nisam toliko prsnjavao. Dvadesetak uboda nozem, i to u sopstvenog oca, ne moze ni jedan "normalan narkoman" da uradi.
I zato nemoj da mi prosipas te babske price.
Druga stvar, da je taj Ivicin otac malo bolje upoznat sa pojmom narkomanije, on bi znao kako Ivici da pridje, a da ga ovaj ne izbode, a mozda bi mu i napravio sestru Maricu, pa da se ona bakce s`njim.
Ta tvoja prica, je klasicna babska glupost, koja se zasniva na predrasudama i stereotipiji. I da takve price ne kruze medju ljudima, Ivica verovatno ne bi postao ubica.

Imam utisak da si ti osoba koja gleda crno-belo na svet. I zbog toga, odbacujes svoju narkomansku proslost, kao potpuno pogresnu, tj. ne izvlacis nista pozitivno iz cele te price.
oxo

Re: ne pravis dobro sebi i drugima?!

Post by oxo »

uvekza wrote:Da li vi volite drogu, da li ste srecni kada imate drogu, da li volite "ritual" zavrsavanja, motanja novcanice, osecaj gorkog u grlu, ili pak kuvanje u kasicici? Ako je odgovor DA, onda budite srecni i drogirajte se, ne osecajte se lose zbog toga i znajte da ako nekog povredjujete, da je to njegov problem.
Da li mislite da ste bolji covek kada ste nasmrkani jer ste veseliji i pozitivnije uticete na ljude? ako jeste, eto vam jos jedan plus...

:D
evo ga mladi,perspektivni narkoman.citamo se za par godina sine :wink:

iz ovih tvojih gluposti vrishte filmovi i knjige...
Post Reply