VAZNO

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Titanik1

Post by Titanik1 »

prijatelju moj,ja mislim da ce te uskoro i vi i Tesanj poceti dobivati terapiju na "kasiku",jer su doktori iz Tesnja dolazili kod nas u Zenicu da vide "praksa",kako se to radi(dijeljenje terapije na kasiku) i kako to sve funkcionise,pa,najvjerovatnije da vam to pripremaju,jer ste Ze-Do kanton! I mi u Zenici smo sve do nedavno dizali" heptanon na recepte i sve je bilo super dok je bilo tako,ali sada je na "kasiku",ali to je efikasnije u "skidanju",jer ne mozes zloupotrebljavati lijekove,vec dnevno dobivas onoliko koliko ti je propisano,i opet sutra,i tako svaki dan!Sigurno vas to ceka,jer znam o cemu se radi,a tako isto je i kod nas bilo,prije nego sto se uvela"kasika"-pocelo je sve cesce da nestaje "hepa",sve manje za podignuti na recept(ne dadnu onoliko koliko je propisano,vec samo po kutiju) i tako dok jedan dan nam nisu rekli-"idite u ambulantu-bolnicu,tamo se od danas dijeli na kasiku!"-To ti je to,prijatelju moj,ali to uopste nije lose! Usput-da li poznajes onog "Facu" iz Doboja i Kerima??
Fanatik

Post by Fanatik »

Meni nije jasno, zasto ljudima ne daju lijek ako vec to traze.Pa zar nije bolje da ljudi dobijaju Met. nego da kradu i otimaju.Fakat meni nije jasno???
Titanik1

Post by Titanik1 »

Dobit ce oni,prijatelju moj lijekove,jer i oni su svjesni posljedica,kada im nestane metadona,-moraju ga sto prije nabaviti,jer se povecava broj krivicnih djela,i raja tada kupuje i konzumira dop(i oni koji se lijece),jer nema metadona,tako da i kada nestane,sto je bilo slucajeva i kod nas,brzo oni njega(metadon),nabave,i ponovo sve bude u redu,samo,i kod nas je sada na "kasiku",sto je i bolje,jer se ne moze zloupotrebljavati lijek,i dnevno pijes tacno onoliko koliko ti je propisano-znaci ne mozes se odvaljivati",a sto se tice Doboja i Tesnja,licno sam bio prisutan,kada su dosli iz Tesnja,kod nas u bolnicu i gledali i pratili nase sestre i doktore kako nam daju terapiju(sve u detalje su pratili-cak kada smo ulazili,jedan po jedan u sobu,na terapiju,oni(iz Tesnja),gledaju,a nas nasi doktori,predstavljaju njima: ovo je A.B.(ja),dnevno prima toliko i toliko,redovno dolazi,prijatan je i.t.d.,i.t.d.! Sve to znaci,da jos malo vremena,i vise nigdje u BIH nece biti metadona na recepte,vec samo na kasiku,a zna se sve zbog cega i sto to!Pozdrav.
Fanatik

Post by Fanatik »

Pa znam ja da ce oni dobiti Metadon, ALI KADA ,HEJJJ,Od kada ga mi primamo vi u Zenici i mi u Sarajevu.Eto kod nas je od 2002 god., i proslo je cak 4 godine jos kod njih nije to uvedeno.Ja znam isto tako je situacija sa Detoksikacijom, hej 10 kreveta na citavi BiH, ma dajjj.
Smijesno jel tako, da za lijek jedan toliko ljudi moraju proci i toliko se napatiti.Steta
Titanik1

Post by Titanik1 »

Evo,i kod nas se otvara taj nekakav centar za detoksikaciju,i doktor kaze,ko se prijavi,da to traje 3.sedmice,pa sad-vasih 10.kreveta i nasih sada 10 kreveta=20 kreveta na citavu BIH:
( .ZALOSNO!
Fanatik

Post by Fanatik »

Opa napredak se pokazuje, pa hajde neka ,neka.Samo naprijed i nema posustajanja!!!!!
lizard king

bio si upravu

Post by lizard king »

[quote="Titanik1"] quote]ma sve je vec duze vremena o.k. redovno stize nema vise tecnog od 100 sad je opet po starom tab.i duplo su jeftinije..ali nebitno i ja sam u do..trebali bi nekad na kafu.
lizard king

Post by lizard king »

Usput-da li poznajes onog "Facu" iz Doboja i Kerima??[/quote]
mislim da se faca ovjerio i da nije vise medju nama
Post Reply