drage volje svracam, i navracacu, sto vise mogu.
I zadovoljstvo mi je (ako se to tako moze nazvati, u ovim teskim i tuznim okolnostima) upoznati pametne mlade ljude koji su se izborili ili se bore, najbolje sto znaju, za svoje zivote.
A narocito videti pametne, dobre mlade ljude, koji se bore za zivote svojih dragih.
Ne zna se koja je borba teza, svaka je na svoj nacin bas - borba za goli zivot. Svoj ili neki drugi.
I ne mogu a da ne budem puna najiskrenijeg postovanja, podrske, ljubavi i saosecanja za svaki takav pokusaj, koji susretnem ovde.
Dobro je videti da se ovde razgovara o zaista vaznim, verovatno i najvaznijim, problemima i temama, a da ima (cini mi se) mnogo manje nebitnog prepucavanja i necivilizovanog, neozbiljnog komuniciranja nego sto je to bioi slucaj ranije (i na starom forumu).
Sto se mog mladog drugara tice, mladjeg brata moje ne tako bliske prijateljice\poznanice, sigurna sam da ce se i sam uskoro prikljuciti nasim razgovorima.
On je i dosao na forum, prvi put, pre nekoliko dana, po mom prijateljskom savetu, jer sam skapirala da nema kome da se obrati, da ga niko ne razume i nema s kim ni da poprica o svom problemu.
A napravio je, kao i vecina, jezivo velik problem sebi, najvise iz pocetne radoznalosti, a i neznanja i one standardne fore "ma nije to nista, lako cu ja to...malo cu da se zezam a posle cu samo da iskuliram bez problema..."
I naravno, kad je posle mesec-dva-tri vise-manje konstantnog "zezanja" provalio da to vise uopste nije zezanje, kad je po prvi put resio da stvarno stane... znate vec kako to ide.
Zapanjio se, prepao se, uzasno se uplasio i prosto zbunio momentalnim ekstremnim, drasticnim reakcijama svog tela i glave.
Ovo pisem uz njegovu saglasnost, pa mogu reci i da njegova porodica ne zna o cemu se radi, a nadamo se da nece morati ni da sazna.
Ni njegova sestra ne kapira tacno sta se desava, ona nikada nije imala nikakve veze s tim, a Miljan (moj mladi drugar) ne oseca da moze da razgovara s njom.
Drugovi s kojima se godinama svakodnevno vidjao su danas svi narkomani, bez prave zelje da se izlece i uopste uloze neki trud u svoje ozdravljenje.
Miljan je, hvala Bogu, sam shvatio, odlucio, i prekinuo svaki kontakt s njima. Sada nema vise nikoga, ama bas nikoga, da razgovara i podeli svoju veliku muku.
Sticajem potpuno suludih okolnosti (a ja u "slucajnosti" nikako ne verujem), pre nekog vremena sam ga videla, odmah skapirala o cemu se radi, i videvsi da je ozbiljno ocajan i ozbiljno odlucan u nameri da se izleci, ponudila svoju podrsku i pomoc.
Ako nista drugo, onda u vidu 24 h dnevno "slobodne linije", ili kako se zezamo "hot lajna" - moze me zvati i mozemo da razgovaramo bukvalno non-stop, kad god on to pozeli.
Sto se ispostavilo da je dobra ideja i, na moje zadovoljstvo, da mu jako puno znaci i pomaze.
Neverovatno je prosto, kako topla, iskrena ljudska rec moze da leci.
To znam i iz svog primera, reci mojih voljenih su me (iz)lecile.
Mislim da Miljan jos okleva da se javi, jos je u velikoj frci sam sa sobom, iskusenja su strasno velika... sam je, naravno da mu i drustvo nedostaje... a zna da, ako ih nazove - gotovo je...
Prvi put se nasao u ovom Paklu i kapiram da mu treba vremena da se sredi, da prebrodi taj inicijalni period, pa cemo onda lagano...
Uverena sam da je samo pitanje vremena kada ce nam se pridruziti ovde.
A do tada, mogu vam preneti i njegove utiske i reci, svi ovi nasi razgovori i iskustva znace mu vise no sto mozete i pretpostaviti.
Citajuci ove postove, osetio se manje kao neki leprozni "alien", otudjeni i o mrazeni uljez, kako se do sada osecao, vec je uvideo da nije sam, da nije jedini sa tim problemom, da se ljudi bore i dobijaju bitke, da ima ljudi i u mnogo strasnijim situacijama, a koji su uspeli da ozdrave...
Ovi postovi mu daju jako puno snage.
Ali i informacija.
Radi se o jako mladom decku, dobrom finom i pametnom, previse radoznalom za sopstveno dobro (kao i vecina nas), ali ocigledno razboritom i hrabrom!
A sada je sve na njemu. I pored moje, i vase, pomoci, i svih visesatnih nocnih razgovora, i sve podrske ovog sveta... bas kao i sa tvojom drugaricom Zvrky - sve je ipak na njemu samom, zar ne?
Mislim da je dovoljno hrabar i uporan, i drzim mu palceve da istraje.
Za sada se dosta dobro drzi, uz sve te oscilacije, "talase" jezivih iskusenja, samozavaravanja i podmuklih demona tog Otrova koji vrebaju svuda oko njega, i danju i nocu.
Miljan je vec usvojio neke od "recepata" koje smo izneli u "TOP 5" temi, trudi se da sebi olaksa muke, ali...tesko je.
Zato bi bilo super da cujemo jos nekoga, jos necije iskustvo... mozda mu bas to pomogne najvise.
Mozda bas to najvise pomogne nekom drugom Miljanu...ili nekoj Miljani...
Baj d vej, Zvrky, na koju temu ti se slabo javljaju? Na kako pomoci prijatelju? Bar citaju ljudi, koliko vidim... javice se, sigurna sam.
To je isto jako teska tema, pretpostavljam da bi odgovor vecine ljudi bio "to je nemoguce".
Malo ko bi se uopste hvatao u kostac s takvim uzasom. Narocito ako je i sam prosao kroz sve to.
Zato tebi svaka cast draga!
Samo tako i ne daj se! I blago tvojim prijateljima sto imaju takvo Sunce da ih greje!
Katarina