VAZNO

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

lizard king

VAZNO

Post by lizard king »

MOLIM VAS (AKO IKO ZNA) DA MI KAZETE ZBOG CEGA METADON NE DOLAZI U APOTEKE BAR KOD NAS!!!! APOTEKARI KAZU DA IMAJU PROBLEMA NA GRANICI!!! HOCEMO LI MI TO OPET ISPASTATI ZBOG NEKIH POLITICKIH IGRICA NAS IMA DOSTA NA TERAPIJI U DOBOJU A MOZEMO KUPOVAT METADON SAMO U TESNJU KAKO ONI IMAJU TU NEKU KAO ENT..GRANICU IZGLEDA DA SE POJAVLJUJU PROBLEMI STA CEMO AKO JEDAN DA STVARNO NESTANE JUTROS SAM TREBAO DA KUPIM SEDAM KUTIJA NA RECEPT DOBIO SAM SAMO TRI STA AKO NESTANE MOZE LI SE KUPITI U SARAJEVU JER BIH PITAO DR..DA ODEM TAMO SA RECEPTIMA KUPITI
sunrise

Post by sunrise »

ozda Sanela zna nesto o tome.Ja veze nemam! Ali, ako vec nestane, odi do Hrv. sa potvrdom da si na terapiji pa ces ga i tamo dobiti.To je isto kao kad mi, odavdje idemo na godsinji dolje pa mozemo uzeti terapiju ako ostanemo duze.
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
lizard king

hvala

Post by lizard king »

.[/quote]mozeli malo detaljnije o toj potvrdi i dali mogu to svi koji se reguralno lijece ..gdje nosis potvrdu..hvala
sanela

Re: VAZNO

Post by sanela »

lizard king wrote:MOLIM VAS (AKO IKO ZNA) DA MI KAZETE ZBOG CEGA METADON NE DOLAZI U APOTEKE BAR KOD NAS!!!! APOTEKARI KAZU DA IMAJU PROBLEMA NA GRANICI!!! HOCEMO LI MI TO OPET ISPASTATI ZBOG NEKIH POLITICKIH IGRICA NAS IMA DOSTA NA TERAPIJI U DOBOJU A MOZEMO KUPOVAT METADON SAMO U TESNJU KAKO ONI IMAJU TU NEKU KAO ENT..GRANICU IZGLEDA DA SE POJAVLJUJU PROBLEMI STA CEMO AKO JEDAN DA STVARNO NESTANE JUTROS SAM TREBAO DA KUPIM SEDAM KUTIJA NA RECEPT DOBIO SAM SAMO TRI STA AKO NESTANE MOZE LI SE KUPITI U SARAJEVU JER BIH PITAO DR..DA ODEM TAMO SA RECEPTIMA KUPITI
Cao,

Ja sam ti već rekla na pm., ali da ovdje potvrdim jošjednom radi ostalih, u Sarajevu se metadon NE može dobiti u apotekama. Inače, smatram pogrešnim da se u apotekama na recept kupuje metadon, pogotovo sedam kutija. To nigdje u svijetu nema, samo kod nas :roll: Zna se kako se metadon ispravno distribuira.

Pozdrav
sunrise

Post by sunrise »

To je cista glupost, prodavati metadon u apotekama.
U Hrvatskoj se jako, jako vodi racuna o tome. Ovdje cak ni ne toliko kao sto se u Hrvatskoj pazi.
Tamo heptanon ne smije izaci iz ordinacije kao tableta nego smrvljen i pomijesan sa cedevitom (za vikende). Inace, pijes ispred sestre i svaki dan ides po terapiju, osim vikenda.
Ovdje, isto pijes ispred njih. Mijesa se metadon sa nekim multivitaminima. E, sad, ako si stekao malo povjerenja ili radis, i testovi su konstantno ok, onda nosis za par dana kuci terapiju. Inace, ispred njih pijes, svako jutro.
Davanje hepova u apoteci je cista glupost, nemar, lijenost doktora ili cijelog sistema koji podrzava zloupotrebu metadona.

Sto se tice te potvrde?
Npr.kad ides na put, van granice, mogu ti dati terapiju za npr.7 dana da nosis sa sobom. Da ne bi imao problema na granici zbog metadona,oni ti napisu potrvdu da si na terapiji i da ti se metadon izdaje u svrhu lijecenja. To bi bilo dovoljno da s time dodjes u neku zemlju, te ces dobiti terapiju za ostatak boravka.
Sorry sto kasnim za odgovorom ali tek sad sam skuzila pitanje.

Pozdrav
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
lizard king

nema nestalo

Post by lizard king »

sunrise wrote:To je cista glupost, prodavati metadon u apotekama.
U Hrvatskoj se jako, jako vodi racuna o tome. Ovdje cak ni ne toliko kao sto se u Hrvatskoj pazi.
Tamo heptanon ne smije izaci iz ordinacije kao tableta nego smrvljen i pomijesan sa cedevitom (za vikende). Inace, pijes ispred sestre i svaki dan ides po terapiju, osim vikenda.
Ovdje, isto pijes ispred njih. Mijesa se metadon sa nekim multivitaminima. E, sad, ako si stekao malo povjerenja ili radis, i testovi su konstantno ok, onda nosis za par dana kuci terapiju. Inace, ispred njih pijes, svako jutro.
Davanje hepova u apoteci je cista glupost, nemar, lijenost doktora ili cijelog sistema koji podrzava zloupotrebu metadona.

Sto se tice te potvrde?
Npr.kad ides na put, van granice, mogu ti dati terapiju za npr.7 dana da nosis sa sobom. Da ne bi imao problema na granici zbog metadona,oni ti napisu potrvdu da si na terapiji i da ti se metadon izdaje u svrhu lijecenja. To bi bilo dovoljno da s time dodjes u neku zemlju, te ces dobiti terapiju za ostatak boravka.
Sorry sto kasnim za odgovorom ali tek sad sam skuzila pitanje.

Pozdrav
metadon kupuje moj pratioc na terapiji..ne nosim tih 7 kutija kuci nego u ordinaciju u koju posle idem svako jutro osim vikenda a ako mi treba zbog posla posto sam na svim testovima za heroin bio negativan..dobijem za te dane(moja zena kao pratioc) ih nosi kuci i tu pijem..e tako ..a hvala za to o potvrdi kontam na more...svaka kutija se upisuje u knjige recepti se vraacaju i sl.znaci da doktori o svemu tome vode racuna ..
e tako ti je to u doboju
samo se brinem zbog tog nekog uvoza
malo..malo...nema...nestalo....a zamisli da nestane
Jeca

Post by Jeca »

Lizard King....ti izgleda ne dobijas moje poruke na pm?
A slala sam ih...ne znam sta se desava...
lizard king

IZDRZIMO CISTI

Post by lizard king »

sunrise wrote:
Pozdrav
TREBA O SVEMU TOME DA SE VODI RACUNA!!! ALI TO JE POSAO PRATIOCA NA TERAPIJI I PRVENSTVENO TIMA STRUCNJAKA NA CELU SA DOKTOROM FERHADOM NA CELU TO JE COVJEK KOJI JEDINI NA NASOJ REGIJI POMAZE LJUDIMA BEZ IKAKVIH NADOKNADA SAMO SVE SA KNJIZICOM REGULARNO :!: :!: :!: SVAKA CAST DR.. :!: :!: :!:
8) NASE JE DA BUDEMO JAKI I SVE IZDRZIMO 8)
DA SE KLONIMO :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil:
I SLUSAMO... :!: :!: :!: SAVJETE :!: :!: :!:
Luna

Post by Luna »

jarane...skidaj se polako s tog sranja. spusti se...sve malo po malo. nabavi noni(kao sto smo svi) i idi dalje. onda te metadon nece ni zanimati...
na koliko si mg?
puno srece
" You must be the change you wish to see in the world." M. Gandhi
lija

Post by lija »

ima li trenutno nekoga na forumu skim bi mogao da razgovaram?
Post Reply