Najbolje bi ti bilo da odes u zajednicu,to bi bilo najbolje.Ja tim doktorima ne bih previse vjerovao,mene je vodio dok sam bio na detoxu isti doktor koji je sada tvoj i on se nije bio ni po guzici pocesao kada sam mu rekao da ne idem u komunu(prvo sam govorio da idem,znas ona euforija od hepa kad te dignu)...Jarane dobro kazes vas je 200 samo na toj terapiji a koliko ima jos koji nisu .U samom Sarajevu ima oko 5000 narkomana ,a mozda 20 doktora.Hocu da kazem da mozes da ga muntas kako hoces,a on ce tebi samo onako pausalno da kaze sta treba da radis...i to je tako...Komuna Omare,to bi te spasilo,jer kada ostanes sam znas i ti sta je sta,koliko si jak i koliko je sati...Fanatik wrote:Mansone, druze moj.Vidi, ja tada prije 3 god. nisam imao izbora, bio sam izderan ,lažov sve znas.Jedini nacin da izvucem živu glavu jeste bila Met terapija, ja kada sam došo gore bilo nas je 45 ljudi, znas koliko ih sada ima 200.Ja sada još jako malo napuštam terapiju, šta ti misliš ,eto pitam tebe kao brata, a ti mi odgovori kao bratu.Šta bi meni bilo najbolje da poslije ovoga odrzim apstinenciju i normalan život.Drug, ja sam gradsko djete kao i ti, nisam uličar i dosta toga i znam i naučio sam.Ali ja još učim, i čitav život ću da ućim.Šta misliš ,šta bi meni najbolje bilo???,Evo odmah da ti kazem Doktor mi kaze da bi meni naj,naj,naj bolje bilo da počnem da radim od 08-16h.
Raja ne da našu kaficu!!!!!
Moderator: sanela
Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
sranje vam je sva ta droga!
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
Jel de ,znaći ipak Komuna.Vidi Mansone ja ne mislim da je Komuna loša stvar, TO JE NAJBOLJE RIJEŠENJE, ja to znam.Ali ipak ja bih najviše volio kada bih mogao u neku Komunu a da nije tako rigorozna, da nije ono ne smiješ zapaliti cigaru, ne smiješ gledati TV itd.Ja se bolan rada ne bojim, ja bi radio vise nego svi.Drugo, hvala bogu nemam hepatitis c i te stvari.Jojj, bojim se zatvorenog prostora drug nemaš pojma.Imali te Komune ???
Omare lutko slusaj...mozes ti i bez komune. Ja kazem za mene nije bilo boljeg izlaza i hvala bogu pa sam otisla u nju...ali nije ni komuna za svakoga. Neko se jednostavno moze rjesiti bez nje....lagano, uz podrsku koju imas od svih nas, ti mozes lahkapo i sa metadona da se skines skroz... i da uz pomoc sastanaka sa nama na forumu a i AN, da radis AN korake ali iskreno i vidjeces promjene. Vjeruj mi kad ti kazem. Meni je jednom receno "I HAVE FAITH IN YOU" i to ja mislim za tebe. Vjerujem u tebe i tvoje sposobnosti. TI TO MOZES
Znas da sekic mali loli
Znas da sekic mali loli
-
spirit
jako mi je drago da moja pitanja niste shvatili kao napad jer nisu ni bili. to za zvrksovo skidanje u tom momentu, da je bila komuna jedina solucija, sta bi tad? ta pricanja i teoretisanja, ja nisam za komune, ona nije za komune, mi nismo za komune, su jako cudna. ja prvi kazem da ni ja nisam bio za komune, sve i jednog trjeznog narkomana kojeg znam nije bio za komune. momentalno u svjetu nase bolesti najefikasnije rjesenje je komuna. ja za drugo neznam jer nepostoji. jer da postoji, ja bi bio prvi tamo a nikad u komuni. problem sa komunama je u pripremi naseg odlaska. niko nerazbija nase prerasude o tome da su neke religiozne ustanove i da cemo svi zavrsiti po kojekavim religioznim objektima. sva ta supljiranja da tamo moramo podmetnuti "guzu" i da nas svako "´g..." i da nam mozak peru i da smo najveci olos. to su gluposti. svi se zakucavamo u ta razmisljanja i predrasude a zaboravljamo zasto mi idemo u te komune. niko negleda to da uzima onoliko koliko je to za tu osobu. ja sam se ljecio u komuni koju vode neaktivni narkomani, i hvala dragom Bogu da danas jedna takva postoji i u mojoj domovini. ja te momke znam 20 minuta sto smo se sreli ljetos u sarajevu ali ja sam izuzetno ponosan na njih i divim im se do beskonacnosti u samo kakvim politicno socijalnim uslovima su to postigli. to je snaga ozdravljenja. i ja samo kad na njih pomislim, odma sebi reknem sta seres vise vidi u kakvim uslovima se ljudi bore. imao sam srecu da sam imao jako dobrog terapeuta koji je na sva moja odbijanja zbog predrasuda, jednostavno rekao sto uzimas cjeli paket, uzmi samo ono sto si ti, ako znas uopste sto si ti. i tu je bio u pravu. ja od bolesti davno nisam znao vise sta sam ja a sta nisam. i drzao se tog njegovog savjeta i selektirao inpute. ja u ta ambulantna ljecenja i zivot na ulici nevjerujem. mozda moze raditi ako postoji AN. komuna je puno laksi i sigurniji nacin od nacina vase kcerke. meni je jako drago sto ona gura i naravno da vama i njoj zelim samo ono sto i sebi. ovo sam napisao iz razloga sto razumijem mansonove namjere i zelje na ovom forumu. ovdje se samo supljira i filozofira a niko nista nije poduzeo. samo teoretisanje nasih dragi glava. pa nase glave da su nasi prijatelji nebi nikad uzeli takvo zlo u sebe. nema nikoga sem vas i vase kceri da cini nesto konkretno, da se bori i da imaju jedan duzi vremenski period uspjeha.
sad za taj alkohol, 2-3 casice ponekad. meni je drago da ste spomenuli da zivite i da ce te zivjeti u strahu od bolesti. da li su 2-3 casice vrjedne rizika vracanja tih strahova i patnji u stvarnost. ja se userem od straha kad samo pomislim da postoji mala snasa da bi mogao ponovo u istu situaciju. ono sto sam ja zakljucio o zvrki, ako vam sta znaci, iz njenih pisanja i iz jednog kraktog razgovora na catu. vasa kcer je takva osoba da njoj apsolutno netreba takvo nesto kao sto su 2-3 casice. samo joj zlo cini. ali svako ima pravo na svoj izbor. vi ako mozete zivjeti sa tim rizikom, svaka cast. a vjerujete mi da znam o cemu pricam. ja sam razdvojio pojam cist od trjezan. cist nema nikakve veze sa trezvenoscu ili neuzimanjem droga. pojam cistoca se odnosi na nesto savim drugo. ali otvoricu tu temu na anonimni narkomanima jer nju mogu samo raspravljati trjezni ljudi. a nadam se da ce se tamo barem moderatori drzati principa i tradicija AN i onemoguciti osobe koje su pod uticajem necega da komentarisu.
sve najbolje
ps. za vodoliju ako bude citala ovo sve. nisam te slucajno izostavio iz ovog da se samo spirit i zvrki bore. nas dvoje smo u drugacijoj situaciji jer imamo sistem koji ipak nama sluzi i imamo puno laksi put naseg ozdravljenja. ali naravno i tvoj i moj uspjeh je isto veliko kao i njihov
jako mi je drago da moja pitanja niste shvatili kao napad jer nisu ni bili. to za zvrksovo skidanje u tom momentu, da je bila komuna jedina solucija, sta bi tad? ta pricanja i teoretisanja, ja nisam za komune, ona nije za komune, mi nismo za komune, su jako cudna. ja prvi kazem da ni ja nisam bio za komune, sve i jednog trjeznog narkomana kojeg znam nije bio za komune. momentalno u svjetu nase bolesti najefikasnije rjesenje je komuna. ja za drugo neznam jer nepostoji. jer da postoji, ja bi bio prvi tamo a nikad u komuni. problem sa komunama je u pripremi naseg odlaska. niko nerazbija nase prerasude o tome da su neke religiozne ustanove i da cemo svi zavrsiti po kojekavim religioznim objektima. sva ta supljiranja da tamo moramo podmetnuti "guzu" i da nas svako "´g..." i da nam mozak peru i da smo najveci olos. to su gluposti. svi se zakucavamo u ta razmisljanja i predrasude a zaboravljamo zasto mi idemo u te komune. niko negleda to da uzima onoliko koliko je to za tu osobu. ja sam se ljecio u komuni koju vode neaktivni narkomani, i hvala dragom Bogu da danas jedna takva postoji i u mojoj domovini. ja te momke znam 20 minuta sto smo se sreli ljetos u sarajevu ali ja sam izuzetno ponosan na njih i divim im se do beskonacnosti u samo kakvim politicno socijalnim uslovima su to postigli. to je snaga ozdravljenja. i ja samo kad na njih pomislim, odma sebi reknem sta seres vise vidi u kakvim uslovima se ljudi bore. imao sam srecu da sam imao jako dobrog terapeuta koji je na sva moja odbijanja zbog predrasuda, jednostavno rekao sto uzimas cjeli paket, uzmi samo ono sto si ti, ako znas uopste sto si ti. i tu je bio u pravu. ja od bolesti davno nisam znao vise sta sam ja a sta nisam. i drzao se tog njegovog savjeta i selektirao inpute. ja u ta ambulantna ljecenja i zivot na ulici nevjerujem. mozda moze raditi ako postoji AN. komuna je puno laksi i sigurniji nacin od nacina vase kcerke. meni je jako drago sto ona gura i naravno da vama i njoj zelim samo ono sto i sebi. ovo sam napisao iz razloga sto razumijem mansonove namjere i zelje na ovom forumu. ovdje se samo supljira i filozofira a niko nista nije poduzeo. samo teoretisanje nasih dragi glava. pa nase glave da su nasi prijatelji nebi nikad uzeli takvo zlo u sebe. nema nikoga sem vas i vase kceri da cini nesto konkretno, da se bori i da imaju jedan duzi vremenski period uspjeha.
sad za taj alkohol, 2-3 casice ponekad. meni je drago da ste spomenuli da zivite i da ce te zivjeti u strahu od bolesti. da li su 2-3 casice vrjedne rizika vracanja tih strahova i patnji u stvarnost. ja se userem od straha kad samo pomislim da postoji mala snasa da bi mogao ponovo u istu situaciju. ono sto sam ja zakljucio o zvrki, ako vam sta znaci, iz njenih pisanja i iz jednog kraktog razgovora na catu. vasa kcer je takva osoba da njoj apsolutno netreba takvo nesto kao sto su 2-3 casice. samo joj zlo cini. ali svako ima pravo na svoj izbor. vi ako mozete zivjeti sa tim rizikom, svaka cast. a vjerujete mi da znam o cemu pricam. ja sam razdvojio pojam cist od trjezan. cist nema nikakve veze sa trezvenoscu ili neuzimanjem droga. pojam cistoca se odnosi na nesto savim drugo. ali otvoricu tu temu na anonimni narkomanima jer nju mogu samo raspravljati trjezni ljudi. a nadam se da ce se tamo barem moderatori drzati principa i tradicija AN i onemoguciti osobe koje su pod uticajem necega da komentarisu.
sve najbolje
ps. za vodoliju ako bude citala ovo sve. nisam te slucajno izostavio iz ovog da se samo spirit i zvrki bore. nas dvoje smo u drugacijoj situaciji jer imamo sistem koji ipak nama sluzi i imamo puno laksi put naseg ozdravljenja. ali naravno i tvoj i moj uspjeh je isto veliko kao i njihov
Pa sto mu preporucujes nesto sto nisi sigurna da funkcionise ,umjesto necega sto sigurno znas da funkcionise,jer si probala na svojoj kozi?Nije valjda da mu se dopadnes?I nisi mi odgovorila na ono sto sam te pitao.Vodolija wrote:Omare lutko slusaj...mozes ti i bez komune. Ja kazem za mene nije bilo boljeg izlaza i hvala bogu pa sam otisla u nju...ali nije ni komuna za svakoga. Neko se jednostavno moze rjesiti bez nje....lagano, uz podrsku koju imas od svih nas, ti mozes lahkapo i sa metadona da se skines skroz... i da uz pomoc sastanaka sa nama na forumu a i AN, da radis AN korake ali iskreno i vidjeces promjene. Vjeruj mi kad ti kazem. Meni je jednom receno "I HAVE FAITH IN YOU" i to ja mislim za tebe. Vjerujem u tebe i tvoje sposobnosti. TI TO MOZES
Znas da sekic mali loli

Maca pliva,leti mrav...
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
a pas laje av,av,av...
paprika sam jeo roga,
Ne ne....JA SAM SIGURNA U ONO STO SAM PREPORUCILA a to je...nasa podrska, an sastanci, koraci... Citaj lutko sta pisem. Za mene komuna je radila, za svakog neradi. Npr. imala sam priliku da vidim svojim ocima da je cura umrla u komuni...jer nije navikla i boji se ljudi (sto je naravno postigla godina gudriranjem)...znaci kad su je stavili u grupu od 50 ljudi da bi imali grupu (na kojoj ti naravno pametuju kako postajes ovisan i sta ti uradi, sto mi svi znamo i bez njih) prestala disati i umrla. Neki ljudi imaju drugih razloga. Npr. Omar nemoze da napusti grad iz licnih razloga...znaci za njega komuna nije izlaz.
P.S. Na koje tvoje pitanje nisam odgovorila??? Pisi PM
P.S. Na koje tvoje pitanje nisam odgovorila??? Pisi PM