evo sjedim i gledam jedan paketic. onako malen i uscuperan. upakovan u fini svjetlo plavi papir sa crvenim madicama. papir onako fin ispod ruke, polu masni. a oko paketica uvezana rosa masnica. kako joj je prodavac napravio loknice. pa ga gledam i kontam sta ima unutra. laganica ga otvaram i pazim da nesjebem papir je moze posluziti da i ja nekom nesto upakujem u njega. pa dok otpakujem trudim se da zapamtim sve te poteze koje je neko prije mene upotrebio da znam opet tako zapakovati. skroz zaboravio nato sta ima u toj kutiji ispod tog divno zapakovanog paketa. znam da nije iz parifimerije jer bi mirisao taj divni papir.
napokon raspakovah i zapamti kako sa koliko cejfa sam to radio. jos odusevljen izgledom paketa. a u samoj kutiji stoje opravdanja a tako divan paketic. pa citam
- aha, pa nema sanse da se skinem jer ja sam roker
- aha, pa nema sanse da se skinem jer mi je mozak sjeban
- aha, pa nema sanse jer mi je stari pijanac i sjebao mi je djetinstvo
- aha, vidi ovaj zli svjet, ratovi, kriminalci vladaju, korupcija, penzioneri gladuju
- aha, komuna je zlo najvece i tamo hoce da naprave nekog vjerskog fanatika od mene
- aha, da mi je posao, nebi bilo problema
- aha, nema sanse jer ja sam isuvise dugo na tome
-aha, ja sam narkoman i kao takav sam osudjen od cjelog svjeta, ja sam sam
.
.
.
gledam drugi paketic. smotan onako jednostavno ko pis dopa. otvorim ga u njemu stoji
jedino opravdanje je da nema opravdanja za uzimanje bilo kojeg opijata
pa sad kontam. koliko vremena izgubih dok otpakova onaj prvi i dok skontah kako ga upakovase. pa razmisljam o ljepoti prvog paketica, pa vidjeh da je sva ta ljepota sacinjena od moje boli i boli drugi ljudi, pogotovo njihovih finansija. a mozda i nije tako jer sav svjet je los i ja nevidim znacenje zivota. ponosno cu braniti sva svoja opravdanja jer svi drugi su losi isto kao i ja. ponosan cu biti jer sam narkoman a prije po sata sam izdjeparao neku jadnu penzionerku. ponosan cu biti jer moj heroin me krije od mojih ljutnji i strahova. krivicu oca i njegove pijanluke . krivicu politicare jer sve sebi stavljaju u djep i ja cu mu prkositi kao narkoman jer mu je preca njegova vila na moru nego ljeciliste za nas. ponosno cu cekati dok nenadju neku carobnu tabletu. ponosno cu cekati dok neskontam da bi ponos mogao zamjeniti dostojanstvom. kad god sam nastupio ponosom razbio sam se pravo ali kad sam bio dostojanstven prosao sam ipak bolje. da li da poslusam ovu neupakovano da nema opravdanja. sta mi je bolje, ponosno se braniti i padati ili dostojanstveno priznati sebi da sam osoba takva kakva sam i pokusati promjeniti. da li i dalje samo govoriti da ce se promjeniti ili ´bi ja trebao uciniti nesto? da li je dovoljno biti samo na mjestu gdje se govori o ozdravljenju? znam da imam jedno iskustvo koje mnogi mogu samo da sanjaju i kao takav sam dovoljno dobar da se suocim sa samim sobom i borim dalje za sebe i svoje dostojanstvo. sta me briga sta drugi misle jer opravdanje da nema opravdanja me vodi u bolje.
fini paketici
Moderator: sanela
- mise en place
ime banjalucko
Ime,ti si jedan veliki pobjednik,zato respekt,kako god da je bilo.....jer ja nisam toliko upoznat sa tvojom istorijom,nije vazno.
Veliki i ispred mnogih ,daleko od mnogih,5 godina biti clean je dosta,podosta a aimash josh da zivish,ako bog da pa neka bude zauvjek,bez drogeBez droge zivish i pishesh ovde,kontam nekad tvoje reakcije,nekad ne.Nevolim kad se svadjash ili ....ma da neserem ,izvini.Httio sam samo reci da si uspio veliku stvar.
svaka cast za to
mise
Veliki i ispred mnogih ,daleko od mnogih,5 godina biti clean je dosta,podosta a aimash josh da zivish,ako bog da pa neka bude zauvjek,bez drogeBez droge zivish i pishesh ovde,kontam nekad tvoje reakcije,nekad ne.Nevolim kad se svadjash ili ....ma da neserem ,izvini.Httio sam samo reci da si uspio veliku stvar.
svaka cast za to
mise
- pepeljuga84