JA-OVISNIK

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

starkid

Post by starkid »

Pepeljugo, Luna i svi ostali:

ja sam se sto puta već ponovila na temu da ne znam kako vam je jer nisam bila u vašoj koži. i ne osuđujem vas ni zbog čega što ste radili ili još uvek radite. ne osećam da imam pravo. ja sam ovde isključivo da bih vas podržala. da, ukoliko jednog dana neko od vas poželi da popije kafu sa nekim ko je potpuno strejt, ko je raspoložen i nasmejan, ko će vas doživeti i ponašati se prema vama kao prema potpuno ravnopravnim osobama, zato što to i jeste... e, da ja budem jedan od potencijalnih izbora za tako nešto.

nije mi namera ni bila da ubeđujem kako vi sebe volite ili ne volite.... htedoh samo da kažem da je nužno da, korak po korak, shvatite da ste vi, sami sebi, dovoljan razlog da volite život. zato što to tako jeste, zaista.

najbolje bi bilo kada bi ste uspeli da jednostavno potisnete sve te ružne trenutke koji su iza vas. ne da ih zaboravite... verovatno je to i nemoguće... ali da ih potisnete: ok, ja sam radio to i to i ne želim više to da radim.... pa ljudi, svako ima pravo na drugu šansu. i treću, i petu i stotu. to što se ja ne drogiram ne znači da sam uspela u životu... da sam uvek zadovoljna sobom... imam i dane kada mrzim sebe zbog neke, naizgled bezazlene stvari, koju sam prethodni dan uradila... svako ima svoj krst.... što pre shvatite da je svakom od nas dodeljen krst koji možemo da nosimo i da ga mi nosimo, pre će biti lakše.... zato, ljudi, glavu gore! ne postoji ništa vrednije na svetu od vašeg života. ne postoji ni jedna stvar koju ne možete da uradite. možete sve što poželite. možda ne odmah, ali polako, lagano... katarina (mlada) je lepo pisala o tome kako je step by step dobijala želju da malo digne roletnu, pa onda još malo više, pa još malo više.... polako, svakome od vas će se ta želja za životom, ljubavlju - vraćati.

Bitno je samo da ne odustanete od puta kojim ste krenuli. Ne može baš sve sad i odmah. Polako. Biće sve ok :-)

Puno pozdrava!
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

STARKID....

Cenim i poštujem tvoje mišljenje,kao i tvoju dobru volju i zrelost....Hvala ti na ovom postu,jer je on mnogo veći kompliment od ne znam čega rečenog...

Pozdrav...
Možda spava sa očima iznad svakog zla,
Iznad stvari iluzija,izvan života,
I s njom spava,neviđena,njena lepota;
Možda živi i doći će posle ovog sna.
Možda spava sa očima iznad svakog zla.
mustafa

PONOS

Post by mustafa »

Samo da vam kazem da citam vase tekstove sa mnogo odusevljenja. ja ne znam da li vi primjecujete ali ja to cinim. Vase rasprave, debate, razmijena misljenja i razmjena iskustva sada je zaista nesto sto ja procijenjujem kao veliki napredak. Ponekad ste ostri, ponekad nedate na sebe, branite se, pokusavate jedni druge navesti na pametnije nacine razmisljanja i djelovanja i tome slicno. Sve to a bez ama i jedne uvrede i ponizavanja , sve na granici ljudskosti i sa postvanjem integriteta. Moja zelja je zaista da se ovakva atmosfera nastavi jer samo tada mozemo rasti i sve blize doci visim nivoima prizdravljenja.
Starkid- hvala ti sto imas vremena i zivaca sa nama, ti si potrebna
Luna je vec odavno pocela pokazivati svoju ozbiljnu namjeru da nesto konkretno i pozitivno uradi za sebe
Dinela - naravno da je velika korist imati nekoga ko nije ovisnik na forumu. Ti imas posebno mjesto kod nas
Mise nam se laganim koracima priblizava i nekako mi se cini da bi nam se on sasvim pridruzio ali jos nije spreman zatvoriti sva vrata narkotici.
Sagitaurus- neka je dragi Bog sa tobom i neka ti da snage.
Zvrky- miljenica moja i najvjerniji citac mojih stihova. Imas sve u sebi samo se moras osloboditi strahova i mraka pa ces vidjeti i kad sunce ne sija ima svijetlosti u nasim zivotima. Pitaj se sta imas a ne sta nemas. Sta nemas , nemas, a to sto imas moras gajiti i maziti .
Pepeljug84- za mene si jedna divna djevojka kojoj je potrebna podrska da bi i dalje mogla rasti. Ti si vec dosta toga ucinila i pokazala da nisi kukavica ali smatram da ti podrska nekog bliznjeg ne bi niti malo smetala. samo ti tu pomoc moras biti spremna primiti bez postavljanja uslova

Svi ostali koje je ovaj "stari" terapeut izostavio- hvala vam na drustvu i ne zamjerite. Ostanite sa nama i nikada ne zaboravite da , sto nas je vise sve smo jaci.
Vas moderator
M. Sarkic
Sagitarius

Post by Sagitarius »

samo jedno veliko HVALA
starkid

Post by starkid »

Pepeljugo, Mustafa, hvala.

znate, i nama (meni) treba podrška ponekad.
ja sam bila u jednom momentu gotova da napustim ovaj forum, iako to nije moja osobina. kad se nečeg uhvatim - ko pijan plota :)

ali sam brzo shvatila da za tako nešto nema razloga. kad mi je savest čista, može ko god hoće šta god hoće da priča...

hvala još jednom.

pozdrav svima!
dinela

Post by dinela »

Da, hvala i od mene. Jao, sad se svi kao nesto rastopili i zahvaljujemo se :D Bas lijepo.
I ja, kad god pokusam nesto objasniti ispadne pogresno. Mene to bas i ne pogadja, ali mi nekako prosto vise neugodno bilo sta napisati. Zaista pomislim, pa nemam ja pravo, to je ipak forum za ovisnike.
Ali kako Starkid kaze, tesko odustajem. Bas kao pijan plota kad zapnem.
Pozdrav :D
pepeljuga84

Post by pepeljuga84 »

Mustafa,potpuno si upravu, i ti si jedan divan čovek kojeg ja izuzetno cenim!

Moje mišljenje je da mi,debatovati,iznositi svoje mišljenje,ali ipak i čitati i poštovati tuđa(naravno bez vređanja-kulturno i civilizovano),možemo se međusobno dovesti na viši nivo komunikacije,razmene mišljenja i pre svega direktno ili indirekto pomoći jedni drugima...

Pozdrav.
Možda spava sa očima iznad svakog zla,
Iznad stvari iluzija,izvan života,
I s njom spava,neviđena,njena lepota;
Možda živi i doći će posle ovog sna.
Možda spava sa očima iznad svakog zla.
mustafa

Gubitak kontrole

Post by mustafa »

NASTAVAK....

Mnogo ranije nego su se pojavile epizode nekontrolisanog ponasanja, ovisnik je izgubio vec nebrojeno bitki sa svojim ovisnistvom i to na emocionalnom nivou, gdje je nova licnost uveliko pocela preuzimati kontrolu. Licnost ovisnika se gradi bas tu- na emocionalnom nivou. To je prvi dio nase ciste licnosti koju ovisnistvo okupira i pocinje kontrolisati.
Ovisnik je kao i dijete- sve sto se pruza zadovoljstvo se bez upita uzima ili prihvata. Osjecaji imaju svoje mjesto u najdubljoj unutrasnjosti nasih identiteta. To je lako za shvatiti ako uvidimo cinjenicu da smo poceli osjecati i pokazivati osjecaje vec mnogo ranije nego smo dobili sposobnost govora tako da mozemo opisati sta osjecamo.
Ova pocetna faza ovisnistva stvara u osobi ; unutarnji nemir, nezadovoljstvo i osjecaje krivice. Ovo su neki od znakova upozorenja , koje osoba dozivljava ali im ne pridaje mnogo paznje. I ovde je rijec o neznanju ili samoobmani. Ovisnistvo je u mnogome proces negiranja, negiranja stvarnosti ali najvise negiranje svoje licnosti - svojeg JA!!! Tvoje JA se i dalje nastavlja potiskivati da bi ovisnicka licnost imala prostor za rast. Mentalna opsjednutost je u mnogome rezultat negiranja ili nedostatka snage ili zelje da sebi priznamo da smo izgubili kotrolu nad urodjenim normama emocionalnog gledanja i sprovodjenja zivota. Ove vrste negiranja i izbjegavanja naravno uzrokuje jos jacu bol, koje na kraju dovodi do toga da ovisnik trazi sto laksi izlaz iz ove situacije i kao sto sam ranije napomenuo- to cini uz pomoc narkotike ili drugih psihoaktivnih supstanci. U ovoj fazi smo vlastiti mozak manipulirali do te mjere da pocinju nastajati smetnje psihoprirode. Manije, fobije, negiranja, depresije,antisocijalno ponasanje i obmanjivanje, do te mjere da i sam ovisnik pocinje vjerovati u izrecene lazi ili nerealnosti. Sve ovo se odvija u brzom taktu i citavo vrijeme se nase JA pita -zasto???. Potpuna samoobmana je neizbjezna. Ovisnicka licnost je na dobrom putu da preuzme kontrolu nad svim oblastima nasih zivota. Svaki put mi izvrsimo obmanu sopstvene licnosti ili se posluzimo lazima kada nam postave neugodna pitanja o ovisnistvu, "hranimo" ovisnicku licnost a ujedno potiskujemo sopstveno JA.

NASTAVAK SLIJEDI....
M. Sarkic
katarinadimedici

Post by katarinadimedici »

"Oče, oprosti im! Oni gledaju, a ne vide, slušaju a ne čuju!"
Dinela, seti se kako si razmišljala pre nekoliko godina, a kako sada? Ako ne bude kao u gornjem citatu, ako nastupaš otvorenih misli, kao što si otvorenog srca, motivisana ljubavlju, stigla dovde, promenićeš shvatanja sigurna sam! Mustafin tekst me je dobro prodrmao! Već dugo vremena sam znala u čemu su drugi grešili prema meni i to mi je bilo sasvim dovoljno, svoje greške iako sam uviđala, pravdala sam ih kao logičnu posledicu svega.Tek kada sam dozvolila sebi da priznam da sam i ja možda pogrešila, greške su počele da se broje i množe pred mojim očima, samo priznanje je bilo pomak napred, a sledi logična ispravka onog što se može ispraviti!
dinela

Post by dinela »

"Oče, oprosti im ! Oni gledaju, a ne vide, slusaju , a ne čuju ."

Velike rijeci, i ja im se klanjam.
Post Reply