Ono što moraš znati o morfinu

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
Ibogain Terapija
Posts: 19
Joined: Sat Aug 20, 2016 6:58 pm

Ono što moraš znati o morfinu

Post by Ibogain Terapija »

Morfin je opoid pronađen u prirodnoj formi biljke maka opijuma.
Izaziva vrlo euforično dejstvo, a tisućama godina se koristilo kao sredstvo za ublažavanje boli, umirivanje (sedatacije).

To je indogena tvar, što podrazumijeva da se može pronaći u prirodnom obliku u ljudskom tijelu.

Pozitivni efekti su:
- euforija
- otpuštanje boli
- dobro raspoloženje
- anti anksiozno djelovanje
- unutrašnji doživljaji
- sreća i zadovoljstvo

Negativni efekti su:
- otežano disanje
- zatvor probavnog trakta
- mučnina
- otežano mokrenje
- svrabež
- ne usklađene fizičo-kognitivne sposobnosti

Postizanje euforičnog djelovanja je mnogo značajnije s morfinom nego s drugim opoidima, ali ne u uvijek.
Jako je sličan, ako ne isti kao i heroin. Euforija je opisana kao snažan osjećaj ugodnosti, topline i ljubavi.

Jedan od negativnih razloga vezano za morfin je što izaziva lako zavisnost, i krize znaju biti nevjerojatno neugodne.

Kada se uzima oralno, djelovanje počinje nakon 10 - 30 minuta, a djelovanje traje 4 - 6 sati.
Također postoji i način uzimanja (čepićima) tako da dejstvo krene s djelovanjem nakon 90 minuta, a produžena efektivnost se dosegne i na 10 sati.
Kod intravenoznog uzimanja djelovanje kreće nakon nekoliko sekundi, a efektivnost dejstva traje samo 1 - 2 sata.
Intramuskularno kada se uzima, početak djelovanja je nešto sporiji ali i efikasnost se sporije odvija.

Moefin je bio korišten tisućama godina u formi prirodnog opijuma. Friedrich Serturner, apotekarski asistent je prvi izolirao morfin još davne 1804 godine. Sam naziv dolazi od Morpheus , Grčki Bog Sna. Tako ga je nazvao, zato što konzumiranjem potiče na san. U početku ga je promovirao kao lijek protiv bolova, i kao sredstvo u tretiranju zavisnosti od maka opijuma i alkohola. Eksperimente je radio na sebi i psima i lokalnom stanovništvu. Kompanija "MERCK" u to vrijeme fodeća farmaceutska tvrtka počela je sa proizvodnjom na veliko morfina 1827. godine.
Korišten je u ratu kao sredstvo protiv boli i za umirivanje ranjenika. U vrijeme drugog svjetskog rata, njegova upotreba je jako počela među civilnim stanovništvom. 1860 godine je se uz kupljeni lijek dobivalo upustvo i šprica za korištenje. Tek je 1914 godine stavljen pod listu kontroliranih supstanci,i stavljen veto na njegovu rekracionu upotrebu. U to vrijeme izdate su časopisima mnogi načini sinteze morfina i rađene su mnogobrojne studije, u kojima je se pronašlo da ga u svom tijelu posjeduju neke životinje, kao i ljudi. Kasnije je heroin nadomjestio njegovu tržišnu potražnju.

Doza za orlano uzimanje:
* srednja ( 15 - 25 mg)
*velika doza (30 mg +)

Morfin je izuzetno opasna supstanca čak i kad se uzima sigurno na duže vrijeme. Predoziranja mogu nastupiti već kad se 2 ili 3 puta uzme preko 200 mg, što se dešava kod rekracijskog uzimanja. Neki ljudi su jako senzitivni na djelovanje morfina, zbog toga je jako važna opreznost pri uzimanju. Otežano disanje može biti prvi pokazatelj ne dobrog doziranja, također kao i povraćanje. Naloxon bi bila supstanca koja bi mogla pomoći u fazi predoziranja, ali to često nije pri rukama onih koji uzimaju to rekraciono što može biti smrtno opasno.
Sve i da se zaključi da je morfin siguran za uzimanje, pojava zavisnosti je još uvijek vrlo brza. U odnosu na neke druge opioide, apstinencijke krize morfina su mnogo više ne udobnije. Zatvor probavnog takta je vrlo moguć, kao i negativan utjecaj na hormone kako na muškarce, tako i na žene.
Smanjuje aktivnost testisa i jajnika. Oštećuje kosti, što može lako da izazove frakture prilikom pada i slično. Ne bi se smjelo morfin upotrebljavati sa depresantima kao što su: alkohol, benzodiazepam, i ostali.

Za kontakt i upite, morate se registrirati na forum i poruku poslati u inbox. Administrator ovog foruma ne dozovljava objave emaila privatnik kontakata korisnika
Rope82
Posts: 111
Joined: Wed Feb 20, 2019 6:49 am

Re: Ono što moraš znati o morfinu

Post by Rope82 »

Reklama ili edukacija?
Ibogain Terapija
Posts: 19
Joined: Sat Aug 20, 2016 6:58 pm

Re: Ono što moraš znati o morfinu

Post by Ibogain Terapija »

Moja je ideja edukativnog promovisanja, a interpretacije mogu biti svakakve. I ranije sam razmišljao da pišem stvari ili čak da snimam video klipove. Ali pošto je malo govorno područje najvjerojatnije da neće biti ništa od toga.
Post Reply