Vidim da neke ljude ovaj forum zanima da bi proširili svoja saznanja o drogama(a ne o ostavljanju istih),želio bih dati neki svoj osobni doživljaj droga koje sam koristio,nažalost,dosta dugo i neumjereno(čak sam i jedno vrijeme pušio "bezazlenu" travu 10-15g na dan).
1.TRAVA,HAŠIŠ-čestim pušenjem toga postaješ asocijalna lijenčina,samo dobro upušen si dobre volje,uvijek malo pospan,zainteresiran za život koliko i za rezultate izbora u Uzbekistanu.
2.SPEED(ovisnost o crystalu nisam okusio,jer tada nije bio dostupan,brijem da bi i na to prionio udarnički da sam mogao,govorim o godinu i pol amfetamina)-život na 220V.Brbljav,poletan,spreman na sve(dok drži).Kad pusti i disanje obavljaš s naporom.Spavanje-relativan pojam(svaka 3-4 dana,kad te više ni gram ne može "spucat").Mršavljenje,jedino što jedeš su čokolade,sladoledi i slične điđe-miđe.Mozak radi "100 na sat",pa ubrzo počneš umišljat svakakve gluposti(on me hoće pokrast,ulaze mi kroz WC(prozor kroz koji samo mačka prolazi) i kradu speed,prate me,zašto me blagajnica u dućanu tako gleda).Možda zvuči smiješno,ali nije jer ovakve stvari postanu svakodnevnica.Uskoro nestaje "rush",speed postaje nešto kao doping,kad prestaneš "lupaju" teške paranoje i depresije.
3.EXTASY -droga "ljubavi".Plešeš cijelu noć,svi se vole,empatija na kvadrat.Kad te pušta,obično se motaš s istim ljudima po kojekakvim chill-outima(afterima).Ti isti ljudi koje voliš,kad te pusti ex.,su ti blago rečeno odvratni(a i ti njima).Velika ljubav,moš mislit.Ne kači,ali ima jako neugodan "down"(što jači ex.,jači i down).Obično se nađe neka mudra glava da ti na chillu "objasni",kako se "down" najbolje ubija horsom.
4.KOKAIN -slično speedu ali puno intenzivnije.Jače puca,kraće drži,intenzivnije paranoje,depresije,uz poneku ideju o suicidu.Zadnje novce ćeš dat za njega,i one koje nemaš(a nekako ih stvoriš).Ako nisi agresivan(tuče i sl.),velika mogućnost da postaneš.Blizina noža,pištolja ili bilo kakvog sredstva za teško ozlijedit osobu,može postati karta za dugogodišnju robiju,zbog neke umišljene paranoje(kao kod speeda,samo mnogo eksplozivnije su te paranoje na kokainu)
5.HEROIN-ako i preživiš sve druge droge,car ti uzme i zadnje mrvice ljudskosti i dostojanstva.Postaje ti jedini razlog za život.Za doći do njega,radiš neke stvari,koje su ti bile odvratne.Od možda 100 osoba koje probaju,jedna se ne navuče.Postaješ psiho-fizička ruševina.Vjerovatnost za dobiti Hepatitis(B i C),je jednaka vjerovatnosti dobijanja prehlade.Srećom,u mojoj okolini još nema SIDE(imamo neloš Harm-Reduction program).Skoro svi ljudi imaju neku averziju prema igli.Kasnije se bodeš u prepone,i razna nemoguća mjesta(najluđe što sam vidio,na sreću nisam probao,je furanje u vrat),ma svuda gdje i naslućuješ da bi mogla bit vena.Osim užasnih fizičkih kriza(opisnaih u drugim temama),psihički te tako sjebe da su za oporavak potrebne godine intenzivnog oporavljanja.Poslije njega,druge droge te ne zanimaju.
6.LSD - iskreno,da me nešto "sjebao" i nije.Na jakom tripu,gubiš kontakt sa realnošću,jako nepredvidiva droga.Osobno ne znam,ali puno se priča o "bad tripu",te psihozama i duševnim bolestima nakon LSDa.Navodno,ljudi i zaglave po ludarama.Po mom dojmu,ako si psihički labilan(često je teško biti toga svjestan),kani se halucinogena.
Ovo su moja osobna viđenja,možda neke stvari drugi doživljavaju na drugi način,ali mislim da je bolje ovako spoznati neke stvari,nego na "hard way".
za sve radoznale poletarce
Moderator: sanela
nazalost......mora da bude na hard way...
ja sam sve znala o svemu...pa? kod nekoga uspije.. ali ako taj covjek vec ima predispozicije ovisnosti....mozes mu ba nacrtati ti sve...pokazati da vidi....nece vrijediti. Prvo ovisnost je genetski naslijedna......drugo...ako si kao vecina nas ovde....isto ti se pise....trece....ako si nestabilan kao licnost(sto je vecina 13 14godisnjaka).......opet...isto.
Mislim da cak sto vishe znas sve je interesantnije....ne znam. ovo kontradiktuje moja vjerovanja ali u zadnje vrijeme to ipak zvuci istinito. ????
poz
ja sam sve znala o svemu...pa? kod nekoga uspije.. ali ako taj covjek vec ima predispozicije ovisnosti....mozes mu ba nacrtati ti sve...pokazati da vidi....nece vrijediti. Prvo ovisnost je genetski naslijedna......drugo...ako si kao vecina nas ovde....isto ti se pise....trece....ako si nestabilan kao licnost(sto je vecina 13 14godisnjaka).......opet...isto.
Mislim da cak sto vishe znas sve je interesantnije....ne znam. ovo kontradiktuje moja vjerovanja ali u zadnje vrijeme to ipak zvuci istinito. ????
poz
" You must be the change you wish to see in the world." M. Gandhi
Eh ovo je za primjer i svaka cast da si se sjetio ovoga.Evo ja prvi, neka me sram bude sto nisam napisao ovako nesto, sto nisam obratio paznju na ovako nesto tj. da upozorim druge i da iznesem svoje mišljenje i iskustva u svom drogiranju.Ali evo ipak ima ljudi koji na to misle tj. misle na druge i to mladje naraštaje, BRAVO SVAKA TI ČAST!!!!
- Sagitarius
"Mislim da cak sto vishe znas sve je interesantnije....ne znam. ovo kontradiktuje moja vjerovanja ali u zadnje vrijeme to ipak zvuci istinito. ????"
Istina,zabranjeno voće je najslađe.Sjećam se kad sam čitao "Kolodvor ZOO",samo mi se produbila radoznalost,ali isto tako,o drogama danas ima puno kontradikcija i krivih informacija(tipa:šmrkanje trave u venu),pa to kod mlađarije samo stvara revolt.Ono,šta ovi seru,kad to nije tako.Takav sam bar imao ja stav,kad sam počinjao eksperimentiranja s drogama.Ta radoznalost je samo jedan od djelova puta u ovisnost,kod nekih i ostane na radoznalosti.Danas djeci zabranjuju da kupuju cigarete i alkohol(pozitivno),a ipak u svakoj videoteci možeš posudit "Trainspoting",po meni odličan film,ali nije za svakoga.
Eto,kad sam već kod tog filma,za kojeg sam uvjeren da je rađen po uputama nekog djanera(a i Welsh-pisac,se drogsa),citat koji mi se sviđa(dobar za ovu temu):"Da je i vitamin C ilegalan,mi bi ga rokali"
Istina,zabranjeno voće je najslađe.Sjećam se kad sam čitao "Kolodvor ZOO",samo mi se produbila radoznalost,ali isto tako,o drogama danas ima puno kontradikcija i krivih informacija(tipa:šmrkanje trave u venu),pa to kod mlađarije samo stvara revolt.Ono,šta ovi seru,kad to nije tako.Takav sam bar imao ja stav,kad sam počinjao eksperimentiranja s drogama.Ta radoznalost je samo jedan od djelova puta u ovisnost,kod nekih i ostane na radoznalosti.Danas djeci zabranjuju da kupuju cigarete i alkohol(pozitivno),a ipak u svakoj videoteci možeš posudit "Trainspoting",po meni odličan film,ali nije za svakoga.
Eto,kad sam već kod tog filma,za kojeg sam uvjeren da je rađen po uputama nekog djanera(a i Welsh-pisac,se drogsa),citat koji mi se sviđa(dobar za ovu temu):"Da je i vitamin C ilegalan,mi bi ga rokali"
- katarinadimedici
Sagitauruse, bravo! Ovako nešto bih i ja napisala ali ti si to jezikom koje mlađe generacije kapiraju, ne bih umela na taj način!
Samo bih još nešto dodala o čemu često razmišljam u zadnje vreme! Ovi koji koriste haluciogene droge i kiseline, često će s gnušanjem posmatrati đankoze, misleći "Meni to ne može da se desi"...Ne shvataju da je njihova narkomanija mnogo kraća ali ujedno i razornija, čak i onaj prvi put ostavlja teške posledice, bez obzira što ne postaju zavisnici!
Samo bih još nešto dodala o čemu često razmišljam u zadnje vreme! Ovi koji koriste haluciogene droge i kiseline, često će s gnušanjem posmatrati đankoze, misleći "Meni to ne može da se desi"...Ne shvataju da je njihova narkomanija mnogo kraća ali ujedno i razornija, čak i onaj prvi put ostavlja teške posledice, bez obzira što ne postaju zavisnici!
Postaju zavisnici a i ne primecuju,99% takvih kasnije predje na dop tako da tu price nema,a istina je da ima takvih furaju se brzinama i vrlo lose misljenje imaju o "narkomanima" a i sami su narkomani.Na zalost toga nisu svesni...
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
- Sagitarius
Vjerujem da misliš na amfetamine i extasy.I s tom scenom sam podosta upoznat,u svoje vrijeme sam bio jedan od "najluđih" brijača u gradu.S tim drogama je situacija dosta različita nego s horsom(iako je problem u suštini isti).katarinadimedici wrote:Sagitauruse, bravo! Ovako nešto bih i ja napisala ali ti si to jezikom koje mlađe generacije kapiraju, ne bih umela na taj način!
Naime,zbog činjenice da te droge ne stvaraju fizičku ovisnost(methamfetamin čujem da stvara,ali na ovim prostorima ga i nema,troši se amphetamin-sulfat pretežno,blaži oblik speed-a),moguće je "na njima" dugo vremena i kako-tako funkcionirati.U onome šta rade psihi,to je već druga priča,u mnogome su i gore od horsa.Čestim "partijanjem",gubi se volja za bilo kakve druge oblike zabave,preko tjedna si bezvoljan,jedina svijetla točka su ti odlasci i razbijanje na party-ima.Poslije njih si iscrpljen 2-4 dana(ja sam to zvao-vakuum u glavi),a ostale dane čekaš kad će novi party,da se nazobaš i cimaš kao robot cijelu noć.Takav život vodi u neugodne i dugotrajne depresije(u mom slučaju i psihičku ovisnost o speed-u,koji kako sam rekao,mi je bio više kao doping,da uopće mogu funkcionirat).Dosta ljudi iz mog kruga "brijača"nije završilo na horsu,ali završe na Prozacima,Seroxatima i ostalim antidepresivima,s tim što se te depresije,nekad pojavljuju i godinu-dvije nakon prestanka "partijanja",pa ih je teško povezat s drogom.Neki(kao i ja),završe(ja opet!),na horsu,jer hors "pojednostavljuje" situaciju."Zabavljaš" se i bez party-a,nisi hiper-aktivan kao na speed-u,nema downa(tako izgleda u početku).
Još jedna stvar krivo interpretirana u svjetlu priče o drogama,je da trava vodi ka heroinu.Da se razumijemo ne želim "braniti" travu.Ta je priča držala vodu prije 15god. kad su travu prodavali ovisnici o horsu(većinom),te bi mladi pušač,kupovinom trave,posredno dolazio i u dodir sa horsom.Danas(a to je na moju radost primjetio i jedan ugledni psihijatar iz Vinogradske),su sintetičke droge glavni "put" ka heroinu.Po after-partyima diskretno se vuku čizice ili ganja zmaj,da bi se "ubio" neugodni down speeda,koksa,exa;i velika većina mlađarije tada prvi put proba dop.Šta poslije bude,to svi dobro znamo.
Pa dobro, mislim lijepo opisano i receno, ali eto ja bi izdvojio ovo.Speed se može uzimati u bilo kojem obliku i u bilo kojoj situaciji, meni npr. neki ljudi i dan danas ne vjeruju da sam ja znao da na SPEED-u učim, učim i izađem na ispit i položim, majke mi živa istina.Jedan jak stimulans, koji povecava budnost, koncetracija je povecana duplo, volja za razgovorom itd,itd,itd.Kako vidim u mom gradu ovi mlađi naraštaji puno,puno koriste taj Speed furaju se, i cak dobijaju snagu i vjeru u nepobjedivost sa parolom "NIKO ,NIKO KAO JA".
Volio bi da stvarno ovo iskustvo nekih "bivših" ovisnika prenese na mlade i to može putem edukacije u srednjim i osnovnim školama i da se bar uvede jedno tromjesecje, to bi i koristilo a i samo znamo da je pervencija i edukacija najbolji ljek za buducnost.Eto, malo i ja da ispricam koju, ne zamjerate hehehhehehehh.
Volio bi da stvarno ovo iskustvo nekih "bivših" ovisnika prenese na mlade i to može putem edukacije u srednjim i osnovnim školama i da se bar uvede jedno tromjesecje, to bi i koristilo a i samo znamo da je pervencija i edukacija najbolji ljek za buducnost.Eto, malo i ja da ispricam koju, ne zamjerate hehehhehehehh.

- Sagitarius
Godinu i pol dana sam "živio" na speedu.Kao što ti kažeš,"paše" na sve situacije.To je i najgore kod njega.Kasnije bez njega ništa ne paše.Postane isto crta speeda i jutarnja kava.A posljedice nakon prestanka,počinju tek nakon nekog vremena.Panika,bezvolja,depresije...Par "brijača" iz mog društva i danas pije Xanaxe zbog toga.Neki su i po psih. odjelima bili.Dijagnoza-nekakva kompulzivna depresija,čini mi se.Nemam pojma šta to znači,ali i zvuči gadno.
- kameleon_z
Odlican topic.Svaka cast. Moram priznati da me je forum odusevio.
Citajuci neke od komentra pocela sam jako da razmisljam o tome kako edukovati dete o ovom problemu. Ja sam kao i Sagitarius procitala MI DECA SA STANICE ZOO i bila sam uverena da to treba svako da procita kako bi uvideo prave posledice uzimanja droge. Ali izgleda da to moze proizvesti i kontra efekat i naterati dete da proba drogu. Pa sta onda raditi. Svakako nije dobro ne govoriti deci o tome, ali kako naci pravu meru tako da ne podhranimo deciju znatizelju. Ja moram priznati da je na mene ova knjiga delovala onako kako i treba da deluje, edukativno, ali ocigledno ne mora biti tako. Sta vi mislite o tome kako treba razgovarati sa decom o ovome. Da li im trebamo pokazivati slike zavisnika. Govoriti im o mogucoj prostituciji, bolestima, ili sta vec.
Jos nesto. Sta vi mislite sta je najbolja prevencija protiv narkomanije? Da li je to mozda osnovanje neke grupe bivsih ovisnika koji bi organizovali neke akcije. Mozda uvodjenje neke edukacije po skolama i sl.
Da li je neko od vas imao neku slicnu ideju. Vidim da vas ima iz ralicitih krajeva pa bih volela da cujem kako se to radi i u drugim zemljama.
Veliki pozdrav i josjednom svaka cas[/u]
Citajuci neke od komentra pocela sam jako da razmisljam o tome kako edukovati dete o ovom problemu. Ja sam kao i Sagitarius procitala MI DECA SA STANICE ZOO i bila sam uverena da to treba svako da procita kako bi uvideo prave posledice uzimanja droge. Ali izgleda da to moze proizvesti i kontra efekat i naterati dete da proba drogu. Pa sta onda raditi. Svakako nije dobro ne govoriti deci o tome, ali kako naci pravu meru tako da ne podhranimo deciju znatizelju. Ja moram priznati da je na mene ova knjiga delovala onako kako i treba da deluje, edukativno, ali ocigledno ne mora biti tako. Sta vi mislite o tome kako treba razgovarati sa decom o ovome. Da li im trebamo pokazivati slike zavisnika. Govoriti im o mogucoj prostituciji, bolestima, ili sta vec.
Jos nesto. Sta vi mislite sta je najbolja prevencija protiv narkomanije? Da li je to mozda osnovanje neke grupe bivsih ovisnika koji bi organizovali neke akcije. Mozda uvodjenje neke edukacije po skolama i sl.
Da li je neko od vas imao neku slicnu ideju. Vidim da vas ima iz ralicitih krajeva pa bih volela da cujem kako se to radi i u drugim zemljama.
Veliki pozdrav i josjednom svaka cas[/u]