na buprenorfinu (prvo subutex, pa suboxon i sada bupre. alkaloid) sam nekoliko godina, doza varira između 4-8mg; trenutno sam na 4mg. Trudna sam, drugo tromjesečje. Trudnoća je planirana, uz potporu psihijatra, infektologa (nažalost tu je i hcv), ginekologa itd. Sve teče planski i uredno je. Jedino me brine kako ću proći na porodu i poslije dok budem u rodilištu jer će to sve bit liječnici koji me ne poznaju i, naravno, uredno imaju svoje predrasude.
Zanimaju me iskustva žena koje su bile u istoj situaciji:
-kakav je bio odnos osoblja općenito?
-da li su doktori (pedijatri prije svega) odobravali dojenje? Iako svjetska zdravstvena organizacija preporučuje poticanje dojenja kod hcv poz majki na buprenorfinu, načula sam da kod nas pedijatri stvaraju probleme i vrše pritisak na majke da djecu hrane na bocu.
-da li se kod bebe ispoljio apstinencijski sindrom? ako ima majki koje su bile na bupu tokom trudnoće, molila bih da se jave i napišu na kojoj su količini bile, da li je dijete imalo NAS, te koliko je moralo ostati u bolnici. meni doktori govore da na ovoj količini najvjerojatnije neće doći do apstinencijskog sindroma, nadam se da tako i bude, ali ipak bih se pripremila i na najgoru opciju.
Znači, mame (bivše) ovisnice, molim vas javite se sa svojim iskustvom...