Crna magija

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

demijan

Re: Crna magija

Post by demijan »

Za zadusnice se sprema trpeza,hrana.Dolazi uglavnom najuza familija uglavnom su subotom ali ima nekih mesta gde su petkom.Rasprostre se carsav,stavi se hrana i onda se pojede nesto.Malo,valja se tako.Ja sam kao dete voleo da idem na zadusnice jer su mi svi davali slatkise a tamo mi je dedovina pa je pola groblja iz familije i svi su me znali...
Sve dok si mek, drugima će biti ugodno gaziti po tebi...

Citat:"Ptica se probija iz jajeta. Jaje je svet. Ko zeli da se rodi, mora razoriti svet.
LuLu

Post by LuLu »

Ma da to kao dijete ides gdje ima slatkisa i poklona :P! A da nije to ustvari Dan Svih Svetih? Zadusice bi za nekoga (mnogo ljudi) bila morbidna situacija, ja to smatram tradicijom. Isto kao sto Meksikanci pred uskrs se razapinju po krizevima, hodaju na koljenima po kamenitom brdu itd.
**I'm playing the game, the one that'll take me to my END, I'm waiting for the rain, to wash who I am!**

*U svijetu tajni, mi nismo sami!*
ivica

Post by ivica »

LuLu wrote: Isto kao sto Meksikanci pred uskrs se razapinju po krizevima, hodaju na koljenima po kamenitom brdu itd.
faking jebani fanatici. takvi unistavaju svijet, fanatizam i grizodušje su ispisani masnim slovima na receptu za pakao, na receptu što nam ga svakodnevno piše vladajuća kasta mongoloida ovisnih o našoj nemoći da ih potpuno ignoriramo i posvetimo se sebi i svojim ciljevima.
ignorance is bliss!
demijan

Post by demijan »

LuLu wrote:Ma da to kao dijete ides gdje ima slatkisa i poklona :P! A da nije to ustvari Dan Svih Svetih? Zadusice bi za nekoga (mnogo ljudi) bila morbidna situacija, ja to smatram tradicijom. Isto kao sto Meksikanci pred uskrs se razapinju po krizevima, hodaju na koljenima po kamenitom brdu itd.
Kako izgleda dan svih svetih?Cuo sam za to ali ne znam kako izgleda.inace mnoge stvari su povezane sa tradicijom koja je starija od pocetka hriscanstva kod nas.Samo se uklopilo u nove stvari.koliko su to povezane stvari meni je to fascinantno.Ostala mi je moja kucna biblioteka kod bivse ali recimo u Frejzerovoj Zlatnoj Grani mi je bas onako uspesno napravljena ta paralela i spona izmedju proslih,zaboravljenih obicaja i novih

Citat:"Ptica se probija iz jajeta. Jaje je svet. Ko zeli da se rodi, mora razoriti svet.
demijan

Post by demijan »

ivica wrote:
LuLu wrote: Isto kao sto Meksikanci pred uskrs se razapinju po krizevima, hodaju na koljenima po kamenitom brdu itd.
faking jebani fanatici. takvi unistavaju svijet, fanatizam i grizodušje su ispisani masnim slovima na receptu za pakao, na receptu što nam ga svakodnevno piše vladajuća kasta mongoloida ovisnih o našoj nemoći da ih potpuno ignoriramo i posvetimo se sebi i svojim ciljevima.
Ajde pusti fanatike.Gledaj to kao nesto zanimljivo.Ne znam u meksiku ali mene je pre vise godina odusevilo to sto ljudi na karibima uopste ne prave razliku izmedju hriscana.Njima je sve to isto katolici,protestanti,pravoslavni nemaju pojma.Pricam konkretno za dominikanu.Super su ljudi,opusteni uzivaju u zivotu i imaju svoju veru.Oni su katolici inace...

ivica

Post by ivica »

demijan wrote:katolici,protestanti,pravoslavni nemaju pojma.Pricam konkretno za dominikanu.Super su ljudi,opusteni uzivaju u zivotu i imaju svoju veru.Oni su katolici inace...
A čuj brate to je tamo. Ja bi jako volio da je to vamo,a pošto neće nikad onda je najbolje bježat od cinika ili bar okretat glavu. Ignoriranje je protiv njih najbolje oružje...
ignorance is bliss!
demijan

Post by demijan »

ma de da bezis od njih,bas te briga,ti imas tvoj stav ja svoj.Ja sam vernik ali nisam fanatik i ne mirisem bas fanatike,nerviraju me fanatici pa bilo ciji da su...To su mi licemeri vecinom,cast izuzecima naravno...
nego Ivice ti si dobri samaricanin izgledami :D znas nasta mislim 8)

LuLu

Post by LuLu »

Svi sveti? To je inace dan Svetaca samo sto se među narodom obično povezuje s obilaskom i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Na taj dan, nocu vidis groblje osvjetljeno, miliun svijeca ... eto tako izgleda ... A kojeg datuma su zadusice?
**I'm playing the game, the one that'll take me to my END, I'm waiting for the rain, to wash who I am!**

demijan

Post by demijan »

Zadusnice su jedne krajem februara a jedne cini mi se pocetkom juna,zavisi kada je uskrs.Po pravilu crkve se iznosi samo zito ali narod kod mene barem, iznosi ceo rucak.One se padaju u subotu ali ima kuca koje izlaze petkom,to je nesto povezano jos od vremena turaka ali po pravilu je subotom.Isto se pale svece za pokoj dusa kao i za dan svih svetih.To je slicno izgledami...

LuLu

Post by LuLu »

Pa jeste, slicno je!

Post Reply