Supstitucija i odrzavanje u Srbiji

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Voyager

Re: Supstitucija i odrzavanje u Srbiji

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:50 am, edited 1 time in total.
saša-ex

Post by saša-ex »

Sto je babi milo...
Kasnije cu vam naci link, koji pokazuje da je u Engleskoj najveca stopa smrtnosti, sto se tice ljudi na heroinu, iako je to vodeca zemlja Evropa sto se tice supstitucijskih programa. Te podatke, kao i mnoge druge koje bacaju pravo svetlo na Harm reduction program, sam saznao na sastanku u EU, na kome sam pristustvovao pre dva meseca. Kao sto vec duze vremena pricam, menja se stav mnogih zemalja po ovom pitanju, zato sto vise ne prolaze namestene statistike finansirane od strane farmaceutske industrije.
SAMO CEO ŽIVOT...
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:50 am, edited 2 times in total.
ziki

Post by ziki »

Ucesnici foruma ako obratite paznju na sve teme ovog foruma primeticete da je gospodin pod korisnickim imenom Voyager prisutan na vecini tema, na mnogim tim temama se uglavnom prikljuci sa nekim kontra misljenjem i napravi pometnju i sve se pretvori u jednu praznu raspravu.
Njegovo ime cete videti u skoro svakoj temi i videcete njegov stav koji je uvek suprotan osobi koja je otvorila temu ili se prikljucila temi iz razloga da sebi ili drugome pomogne razmenom misljenja.
Mladi gospodin koji je imao 9.godina kad sam ja odsluzio vojsku i upao u problem narkomanije sada drzi predavanja, pricajuci kako nije heroin kriv vec drustvo koje ga na neki nacin ne legalizuje i ucini ga bezbednim i dostupnim.
Ali ovo nije jedina tema na kojoj se on angazuje.
On ucestvuje na mnogim temama, upada kao nepozvan gost i nametne svoju potrebu da izrazi kontra misljenje i ljudima pokvari svrhu ovog foruma, i uglavnom nastavlja pisanje predugackih tekstova gde su prozete i medicina i okultizam i religija i filozofija i svetska politika pa cak i naucna fantastika.
Mnogi njegovi tekstovi su obrisani od administratora jer su potpuno besmisleni, ali on i dalje nastavlja.
Ja predlazem svima koji su dosli u neki sukob sa njim zbog takvog ponasanja da pocnu da ignorisu njegove tekstove.
On prihvata jedino kad se neko slozi sa njegovim misljenjem i onda ga naziva zlatnim clanom foruma.
...
leiito

Post by leiito »

Voyager, thx 4 welcome. Vidim da znaš sve o spajanju g-proteina i efektu opiata na nucleus accumbens. Da li si možda pratio rad na ultra low dose naltrexone-u? Inače antagonist, u suboxonu nepotreban in hepotoksičan, u veoma niskim dozama ima paradoksalne i iznenadjujuće korisne efekte po zdravlje http://www.lowdosenaltrexone.org/ , između ostalog diže produkciju endorfina i enkefalina u telu, što za clean ex-ovisnika može biti razlika izmedju uspeha i neuspeha, a obećavajuće izgleda i za mnoge vrste bolesti.

Što je medjutim još interesantinje su svojstva naltrexona u ultra niskim količinnama (mikro gramima), gdje izgleda, da ima realan potencial djelovanja kao potenciator djelovanja opiata a u isto vreme snizivanja tolerancije i kao, da to nije dovoljno, neki testovi pokazuju, da naltrxone u dozama oko 0.03mg vrača libido i seksualno funkcionalnost na nivo opioidno naivne osobe, što je po meni najbitniji i najteže savladljivi stranski efekat uzimanja opiata.

Neke su firme več razvijale ljekove, doduše sa naloxonom (Remoxy i Oxytrex) ali jih je FDA odbacila. Sad, da li je to zbog skandala sa Oxycontinom, gdje je proizvodjać namjerno lagao, da ne uzrokuje zavisnost i platio rekordnu odštetu od 7 milijardi dolara (dok je dotad već bio zaradio 30tak mrd) ili zbog druhig razloga ne znam, ali sjećam se, da je potencial ultra niske doze naltrexona, da dovede do opiata, koji bi potencirao efekat doze, a ujedno smanjivao tolerancijo, neke ljude na bluelight.ru toliko napalio, da su pokušali sami, da nadju sebi odgovarajću dozu naltrexona (koja čini se prilično variira od osobe do osobe a i nije baš jednostavno mjeriti mikrograme) i sami sebi naprave "superopiat".
zeleni

Post by zeleni »

de si ziki, staljine :-D
ti bi to po kratkom postupku, a?
ne možeš, druže, da braniš nekome da misli ili da kaže ono što misli. možeš da mu odgovoriš argumentima ili da ga ignorišeš ili da se schprdaš sa tim što je rekao konačno. ali, nije ok da proteruješ ljude po ličnom nahodjenju. na šta bi ličilo da se svi ovde slažemo? onda bi sve bilo rečeno i nastupila bi velika tišina.
i da. mojne ovo beganje saneli pod skute. učiteljice, učiteljice, on me čupao za kosu... :lol:
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
leiito

Post by leiito »

ziki wrote:Ucesnici foruma ako obratite paznju na sve teme ovog foruma primeticete da je gospodin pod korisnickim imenom Voyager prisutan na vecini tema, na mnogim tim temama se uglavnom prikljuci sa nekim kontra misljenjem i napravi pometnju i sve se pretvori u jednu praznu raspravu.
Njegovo ime cete videti u skoro svakoj temi i videcete njegov stav koji je uvek suprotan osobi koja je otvorila temu ili se prikljucila temi iz razloga da sebi ili drugome pomogne razmenom misljenja.
Mladi gospodin koji je imao 9.godina kad sam ja odsluzio vojsku i upao u problem narkomanije sada drzi predavanja, pricajuci kako nije heroin kriv vec drustvo koje ga na neki nacin ne legalizuje i ucini ga bezbednim i dostupnim.
Ali ovo nije jedina tema na kojoj se on angazuje.
On ucestvuje na mnogim temama, upada kao nepozvan gost i nametne svoju potrebu da izrazi kontra misljenje i ljudima pokvari svrhu ovog foruma, i uglavnom nastavlja pisanje predugackih tekstova gde su prozete i medicina i okultizam i religija i filozofija i svetska politika pa cak i naucna fantastika.
Mnogi njegovi tekstovi su obrisani od administratora jer su potpuno besmisleni, ali on i dalje nastavlja.
Ja predlazem svima koji su dosli u neki sukob sa njim zbog takvog ponasanja da pocnu da ignorisu njegove tekstove.
On prihvata jedino kad se neko slozi sa njegovim misljenjem i onda ga naziva zlatnim clanom foruma.
Pa zar nije poanta foruma, da se debatira o temama? Bitno je samo, da se to radi argumentovano i civilizovano. Osim toga čini se, da čovek puno toga zna, bar o opiatima i ovisnosti, okultizam i naučnu fantastiku nisam primjetio. Možda nisam pozvan, da iznosim svoj stav kao rookie, ali ne vidim razloga pozivati ljude na neki virtualni lynch mob ako se ne radi o kršenju pravila. Večina ljudi sa problemom ovisnosti ima duplu diagnozu i još poneki psihički problem, ili mogu biti samo osjetljivi i mogu samo da zamislim kako se osječa neka osoba, bilo koja, kad se proziva ka njenoj ostracizaciji.
zeleni

Post by zeleni »

leiito, nema ovde prvoboračkog staža. ruki ne ruki, ako ti se nešto piše, samo udri :)
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
Zona Sumraka

Post by Zona Sumraka »

a jee, pa ova tema postaje sve plemenitija i korisnija...osjecam se toliko obogaceno nakon citanja ovih nebuloza da cu dobiti sracku...vojo, mozes ti ciribu ciriba do besvijesti...ti si jarane jedan najobicniji dzanki, ni po cemu napredniji od bilo kog drugog ovisnika, koji je jos pride izfantaziro' da je ratnik svjetlosti...lijeci se druze...i ne mislim samo na narkomaniju...
leiito

Post by leiito »

Zona Sumraka wrote:a jee, pa ova tema postaje sve plemenitija i korisnija...osjecam se toliko obogaceno nakon citanja ovih nebuloza da cu dobiti sracku...vojo, mozes ti ciribu ciriba do besvijesti...ti si jarane jedan najobicniji dzanki, ni po cemu napredniji od bilo kog drugog ovisnika, koji je jos pride izfantaziro' da je ratnik svjetlosti...lijeci se druze...i ne mislim samo na narkomaniju...
o čemu ti to, kakav bre ratnik svetlosti?
Post Reply